Genealogie Jager » Sebo Eppens Huninga (1605-1661)

Persoonlijke gegevens Sebo Eppens Huninga 


Gezin van Sebo Eppens Huninga

Hij is getrouwd met Tijade Doedes Tiddinga.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1626, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Eppo Huninga  1649-1700
  2. Doede Huninga  1627-1665
  3. Etta Huninga  1628-????
  4. Bonno Huninga  1630-1698 


Notities over Sebo Eppens Huninga

Sebo HUNINGA van Oostwold

landbouwer/kerkvoogd te Beerta-jonker van Oostwold, geboren 1605 te Oostwold, overleden op vrijdag 15 april 1661 te Beerta.
Overleden 15-04-1661 en begraven in de Hervormde Kerk van Beerta.
"ANNO 1661, DEN 15 APRILIS, IS DE WELEDELGEBOREN EN GESTRENGE JONCKER SEBO HUNINGA VAN OOSTWOLT,OUD 56 JAEREN,IN DEN HEEREN CHRISTELYCK ONTSLAPEN".

Grafschrift:
ICK HEB OP DESER AERD GESTREEDEN
IN GEMACK EN MOEILIKHEDEN
ICK HEB GEYVERT VOOR 'T GEMEEN
NU RUST ICK ONDER DESEN STEEN. eigenaar van de Tiddingaborg.De Tiddingaborg werd later Huningaborg genoemd.
In 1857 afgebroken.
Wapen:(volgens Rietstap)
Van Lazuur (blauw) met een zilveren leeuw, rood getongd. Hemteken, de leeuw, uitkomend.
De invloedrikste persoon in Beerta is in de eerste helt van de 17e eeuw Sebo Huninga van Oostwold. Hij woont in Beerta en is afkomstig van Oostwold. Sebo is, voor zover bekend, gereformeerd. Gezien de banden, die er tussen de Oldambster volmachten, waarvan Sebo Huninga als leider fungeert, en de gemeenschap der doopsgezinden bestaan, mogen we aannemen dat Uucke Walles en Sebo Huninga elkaar goed hebben gekend. We kunnen ervan uitgaan dat Sebo Huninga als leider der Oldambster volmachten, en Uucke Walles, als leider er Vlamingen, in ieder geval vanaf 1637 elkaar in hun strijd tegen de stad, respectievelijk tegen de stad en Jonkheer Lucas van Lissabon de helpende hand bieden. Uit voorgaande valt te concluderen dat Sebo Huninga de doopsgezinden in de Beerta en dus ook de doopsgezinden in het Oldambt in posotieve zin tegemoet zal zijn getreden.
(Uit geschiedenis der doopsgezinden in het Oldambt)

In 1639 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld, daardoor moest hij enige tijd als balling rond zwerven, totdat de heren van de Ommelanden en vervolgens de Algemene Staten hem in hun hoge bescherming namen. Zoon van Eppo Aylckens HUNINGA en Etta ENGELKENS
Ondertrouwd 1625, gehuwd voor de kerk 1625 met
1189 Tyade Doedes TIDDINGA, geboren te van Beerta. Tyade bracht het huis Tiddinga te Beerta in het huwelijk, later werd het Huningaborg genoemd, in 1857 afgebroken
Tyade is de erfdochter van Doedo Tiddinga, Heer van Tiddingaborg te Beerta, overleden 1623, jarenlang kerkvoogd te Beerta, en van Bauke Hayckens.
Wapen volgens Pathuis: Drie leliën. Helmteken: twee struisveren waartussen een lelie.
Tija Tiddinga huwt rond 1626 met jonker Sebo Huninga van Oostwold. Daarna verandert de Tiddinga in een Huningaborg.
Tija Tiddinga is na 15-05-1682 overleden. Dochter van Doede Luerts TIDDINGA en Bauwe HAIJCKENS

SEBO HUNENGOA

Doar ree n ridder biederhaand
Al deur het Woldoldambsterlaand.
In vol gelop dreef e zien peerd,
Op zied haar e zien blaanke sweerd.
Elk dei hom zag dei keek hom noa,
De ridder Sebo Hunengoa.
In 't olle loug bie Lesterhoes
Doar ruip e: is de smid in hoes ?
Besloag de houven van mien peerd,
Moar leg de iezers net verkeerd.
Van dei van grunnen, van de stad,
Dei wazzen op het oorlogspad.
In 't vrij Oldambt, en zöchten noa
De ridder Sebo Hunengoa.
De smid, dei sluig dou Sebo's peerd
De iezers onder - net verkeerd.
Dou ree de ridder biederhaand
Al deur het Woldoldambsterlaand.
In vol gelop dreef e zien peerd,
Op zied haar e zien blaanke sweerd.
Elk dei hom zag dei keek hom noa,
De ridder Sebo Hunengoa.
Dou stadjers kwammen op zien spoor,
Dei zok in 't wiede veld verloor
Dou ruipen ze: "Hom noa,Hom noa:
De ridder Sebo Hunenhoa"
En juigen deur 't Oldambsterlaand
Moar net noar de verkeerde kaant.

D.S.H.
Sebo Hunengoa, dei ridder biederhaand, leefde van 1603-1661. Hai was aigender van de Tiddingabörg in Oostwold, moar doar luit e 't nait bei. Hai kwam in verzet tegen de stad Grunnen (dei ook dou al de boas speulen wol) en kreeg doarbei steun van de Ommelander Landdag in Apingedam. In 1640 brocht hai de zoak veur Stadholder Frederik Hendrik, moar de oetsproak vuil gunsteg oet veur de stad. Dat staait aalmoal te lezen in de Grunner Encyclopedie van K. ter Laan. En ook dat Sebo Hunengoa in 1639 oet de pervinsie verbannen wuir, noadat de stadjeders vergees perbaaierd haren om de ridder gevangen te nemen (zoals in 't gedicht te lezen staait). In 1640 stuurden de Stoaten-Generoal afgevoardegden, dei de stad bevestigden in 't bestuur over 't Oldambt. De praktiek was nait zo makkelk, want in 1643 stelde 't Oldambt n aigen regeren in. Der wuiren 300 gewoapende mannen in dainst nomen en de drost en siktoares wuiren votjagd. In 1648 gelastten de Soaten-Generoal, dat 't Oldambt de ambtenoaren van de stad erkennen mos.

jonker Sebo Huninga van Oostwold

(ca. 1605 - 1661)

Wapen (volgens Rietstap):
Van lazuur (blauw) met een zilveren leeuw, rood getongd. Helmteken: de leeuw, uitkomend.

Grafschrift en wapen volgens Pathuis:
In blauw een zilveren leeuw. Helmteken: een uitkomende leeuw.

(GDW 847) Overleden 15-04-1661 en begraven in de Hervormde kerk te Beerta.
“ ANNO 1661, DEN 15 APRILIS, IS DE WELEDELGEBOREN EN GESTRENGE JONCKER SEBO HUNINGA VAN OOSTWOLT, OUT 56 JAEREN, IN DEN HEEREN CHRISTELYCK ONTSLAEPEN.”

Door een huwelijk rond 1626 met Tija Tiddinga het enige (wettige) kind van Doedo Tiddinga te Beerta (Heer van Tiddingaborg te Beerta, ov. 1623, jarenlang kerkvoogd te Beerta) kwam hij in het bezit van de Tiddingaborg aldaar (die later Huningaborg zal heten).
Als eigenerfde te Beerta komt hij voor 8 september 1630. Kerkvoogd aldaar was hij vanaf 14 oktober 1630 tot 27 februari 1658 wanneer hij voor het laatst als zodanig voorkomt. Op 11 juni 1658 gelast hij de predikant te Beerta een nieuwe kerkvoogd te doen aanstellen.

(Uit: “Geschiedenis der doopsgezinden in het Oldambt” blz. 111. Van Sebo Abels.)

In 1639 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld, daardoor moest hij enige tijd als balling rond zwerven, totdat de heren van de Ommelanden en vervolgens de Algemene Staten hem in hun hoge bescherming namen.
[Huninga, Sebo]
HUNINGA (Sebo), geb. 1605 te Oostwold, overl. 15 April 1661, jongste spruit van de zeven kinderen van Eppo Huninga van Oostwold (Oldambt) en Etta Engelkens. Hij huwde met Tya Tiddinga, dochter van Doedo Tiddinga te Beerta en werd na diens dood in 1623 bezitter van den Tiddingaborg aldaar. Door het aanmatigend optreden van de stad Groningen in het Oldampt werd de bevolking daar tot verzet geprikkeld. Zij maakten 10 Aug. 1639 een verbond, waarin zij verklaarden, zich niet langer aan het gezag der stad te willen onderwerpen en het aangedane onrecht niet langer te dulden, dat ze alles zouden doen om zich van de opgelegde lasten te ontslaan en daarvoor goed en bloed op te offeren. Zij benoemden als hun volmachten: Sebo Huninga, Wirtio Mattiae te Eexta en Doedo Edzes te Noordbroek. De stad trad nu met gewapende macht tegen hem op onder bevel van luitenant Schaay te Winschoten en zocht hem gevangen te nemen in zijn borg, doch de vogel was gevlogen, waarschijnlijk naar zijn zuster Aurelia, die gehuwd was met Edzard Grevinck te Leermens. Hij zocht ook de Ommelanden te bewegen zich meer onafhankelijk van de stad te maken. Wel 400 boeren kreeg hij op zijn hand, die goed en bloed bij hem wilden opzetten. Bijna alle Oldampter kerspelen zonden volmachten naar den Ommelander landdag te Appingedam, waar hij tegenwoordig was, en de Ommelander heeren beloofden hem ten allen tijde te willen bijstaan. De stadsoverheid veroordeelde hem nu tot verbanning uit de streken, waarover de stad bewind voerde. De Ommelander heeren richtten toen een schrijven aan den Raad, waarin betoogd werd, dat zij Huninga niet schuldig achtten. Daar dit niets baatte, wendden zij zich tot de Generale Staten in den Haag, die een edict uitvaardigden, dat alle twisten en procedures tusschen de stad en Huninga moesten worden geschorst, dat zij Huninga in hun protectie namen en dat de Oldampsters het aangeworven krijgsvolk moesten afdanken. De Oldampsters voorzagen zich van een rechtsgeleerde uit Emden, licentiaat Roevers, die alle kerspelen afliep om getuigen te hooren en Huninga's verdediging klaar maakte. Intusschen was Huninga met een groote hoop volk te Noordbroek gekomen en overlegde met den luitenant en kerkvoogd Doedo Edzes om gezamenlijk naar den Haag te reizen.

Hun bezoek bij Frederik Hendrik werkte echter niet veel uit. Op een audientie van den syndicus der stad bij Zijn Hoogheid (24 Maart 1640) beloofde deze daarentegen, dat de stad niet in haar rechten zou worden verkort. Na allerlei pleidooien was dan ook de einduitspraak bijna geheel ten voordeele van de stad. De verwikkelingen waren hiermede geëindigd. Van Sebo Huninga hooren we nu weinig meer. Hij werd begraven in de kerk te Beerta

Juist dankzij de grote dynamiek die deze samenleving kenmerkte, kon de oranjebeweging zo snel om zich heen grijpen. De stedelijke burgerij kon er niet omheen dat opkomende boerenstand steeds meer gewicht in de schaal legde. Rijke families die het ontbrak aan voldoende invloed, zochten zodoende steun op het platteland om hun positie te verbeteren. Omgekeerd trachtte ook de heersende elite vooraanstaande boerengeslachten aan zich te binden. De boeren werden op zijn beurt vooral gedreven door rancune: velen hoopten nog altijd op het herstel van de oude rechten en vermeende privileges die de stad hen ooit had afgenomen. Zij koesterden de herinneringen aan de ‘Oldamster Selfreddinge’ in de jaren vóór 1648, toen de eigenerfde boerenstand onder leiding van jonker Sebo Huninga het landsbestuur gedeeltelijk in eigen hand hadden genomen. De schriftelijke bewijsstukken die het stadsbestuur had willen vernietigen, werden nog steeds op sommige boerderijen bewaard. Van nabij kenden ze bovendien de burgeroorlog in Oost-Friesland, waar de standenvergadering in 1727 haar rechten gewapenderhand had verdedigd: slechts met de hulp van vreemde soldaten wist de vorst de overhand te krijgen op de vrijcorpsen, die vooral in het Reiderland hardnekkig standhielden. Het politieke systeem dat de Oldambtsters toch al “grotere Voorregten booven andere Quartieren” gaf, legde zodoende de basis voor verdergaande eisen.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sebo Eppens Huninga?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Sebo Eppens Huninga

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Sebo Eppens Huninga


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1661: Bron: Wikipedia
      • 30 januari » Het lijk van Oliver Cromwell wordt opgegraven en postuum geëxecuteerd.
      • 7 juni » Onder leiding van jonkheer Everard Meyster wordt de Amersfoortse Kei van de heide naar de stad getrokken.
      • 6 augustus » Vrede van Den Haag wordt ondertekend door Portugal en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Huninga

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Huninga.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Huninga.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Huninga (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie Jager is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Irene Jager, "Genealogie Jager", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-jager/R742.php : benaderd 11 mei 2024), "Sebo Eppens Huninga (1605-1661)".