Genealogie Jager (Groningen) - Bodaan (Delft, Den Haag) - Naerebout (Vlissingen) - Paff (Charlois, Sliedrecht) » Hendrik Pieter "Harry" BODAAN (1889-1973)

Persoonlijke gegevens Hendrik Pieter "Harry" BODAAN 


Gezin van Hendrik Pieter "Harry" BODAAN

(1) Hij is getrouwd met Maria Johanna van INGEN.

Zij zijn getrouwd op 21 mei 1913 te Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Hendrik Pieter BODAAN  1914-2002 


(2) Hij is getrouwd met Baukje Cornelia VISSCHER.

Zij zijn getrouwd op 21 juli 1932 te 's-Gravenhage, Zuid-Holland, Nederland, hij was toen 43 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Hendrik Pieter "Harry" BODAAN

Maakte naam in de stukken 'De Jantjes', 'Potasch en Perlemoer' als Harry BODA. Zanger van levensliederen.
Harry Boda had als 11-jarige al optredens in café's. Als 17-jarige trad hij op als zanger en fluitspeler op kermissen. In 1915 kreeg hij zijn eerste engagement als operette-zanger bij Heukenroth. Daarna kwam hij bij Nap de la Mar. In 1917 begon hij bij het Volkstoneel van Herman Bouber en bleef daar tot 1939. In de dertiger jaren heeft hij in bijna alle Nederlandse speelfilms een belangrijke rol vervuld. Na 1939 werkte hij vervolgens bij het gezelschap van Johan Kaart en met zijn eigen cabaret-ensemble en voerde hij daarna naast het acteursschap ook de regies bij het gezelschap van Frans du Mee. Vanaf 1950 was hij ruim 10 jaar verbonden aan het K.R.O. Revue Gezelschap van Gerard Walden en Berry Kievits. Na een kort engagement bij Johnny Kraaykamp was hij twee seizoenen verbonden aan het gezelschap Centraal van Jan Blaaser. Daarna heeft hij o.a. rollen vervuld in de musicals "The Sound of Music" en "Anatevka". Zijn laatste rol was Mr. Carter in "Twee onschuldige engelen" van Erich Ebermayer. Om gezondheidsredenen moest hij zich van het toneel terugtrekken. Als de rabbijn in de musical "Anatevka" vierde hij in 1967 zijn 60-jarig toneeljubileum. Tot zijn rollen behoorden o.a.: de huisknecht in "Potasch en Perlemoer met vakantie" van Jan Blaaser en Pipo in de operette "La Mascotte". Verder trad hij o.a. op in stukken als "De dochter van de tamboer-majoor", "Bleke Bet", "Oranje Hein" en "De Jantjes". Populair werd hij met de liedjes "Oh mooie Westertoren" en 'Nou tabé dan". (Bron Nederlands Theaterjaarboek).
Harry Boda koos na zijn lagere schooltijd het stucadoorsvak, maar debuteerde al op 15-jarige leeftijd als zanger in café's en andere etablissementen. Als humorist en kunstfluiter trad hij op in Nederland en België en in 1915/16 stond hij voor het eerst als tenor in een operette, de eerste van een lange reeks. Later ging hij geleidelijk over op cabaret en luchtige toneelstukken, ook bij eigen gezelschappen. Zo was er naast Harry Boda's Operettegezelschap, het O (stra) en B (oda) Ensemble, Boskamp en Boda's Blijspelensemble, etc. Hij regisseerde vele malen (Zomerspelers, Gezelschap du Mée, PW Operette, etc.) en heeft tot zijn 80e jaar op de planken gestaan.
[[ ROOT=c:\gensdatapro\datagedcom\
thumbnails\IMG_0170.JPG
]]

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Pieter "Harry" BODAAN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Pieter "Harry" BODAAN

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Pieter BODAAN


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam BODAAN

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam BODAAN.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over BODAAN.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam BODAAN (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Dik Jager, "Genealogie Jager (Groningen) - Bodaan (Delft, Den Haag) - Naerebout (Vlissingen) - Paff (Charlois, Sliedrecht)", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-jager-groningen/I1512.php : benaderd 22 september 2024), "Hendrik Pieter "Harry" BODAAN (1889-1973)".