genealogieonline

Genealogie Hooijboer » Konrad I van Peilstein

Persoonlijke gegevens Konrad I van Peilstein Mannelijk


Gezin van Konrad I van Peilstein

Hij had een relatie met Adela van Weimar-Orlamunde

Kind(eren):

  1. Konrad II van Peilstein  1112-1195 Tree 8
  2. Siegfried I van Peilstein  1114-1175
  3. Friedrich IV van Peilstein  1125-????
  4. Mathilde van Peilstein  1129-????
  5. Kunigunde van Peilstein  1140-1183


Notities bij Konrad I van Peilstein

De Bisschop van Freising, die aan de Ybbs veel land bezat, maakte de Graaf van Peilstein beschermheer van zijn bezit; doch deze beschouwde het als ware het zijn eigendom. Konrad II, één van de machtigste van dit geslacht, bouwde in 1200 een burcht bovenop de rotspunt Hausstein, wat ook bisschoppelijk bezit was en noemde de burcht Konradsheim. Na een 10 jaar lange strijd moesten de Peilsteiners de burcht in 1208 terug geven aan het bisdom; het bisdom stelde daarna een Peilsteiner graaf als burgvoogd aan.
Hertog Rudolf IV van Oostenrijk echter, die na zijn vader, hertog Leopold VIII, aan de regering kwam, was de Freisinger heerschappij een doorn in het oog. Om de toenmalige bisschop Paul von Freising tot betaling van een schuld te dwingen, liet hij huursoldaten onder aanvoering van ridder Jan Kneussers de burcht belagen; omdat de burchtvoogd weigerde de deur te openen, liet hij de burcht verwoesten. Het gerucht doet de ronde, dat bij de bestorming van de burcht, de toenmalige burchtgraaf met achterlaten van zijn schatten, die hij in de haast vergeten had, verdwenen was.
Over de laatste graaf van Konradsheim , doet het gerucht de ronde dat hij met zijn broer Peilstein ruzie had over een bezitting. Doodsvrienden als ze waren, trokken ze erop uit om uigedost in gevechtstenu bij een brug in de buurt van Losenstein de zaak te beslechten. De graaf van Konradsheim, een van de gewelddadigste, sloeg onstuimig op zijn tegenstander los; het paard van zijn broer werd weggejaagd, vloog tegen een boom en viel. Paard en ruiter stierven t.g.v. deze valpartij.
De graaf van Konradsheim werd door heet gerecht in Gleiss bij Rosenau aangeklaagd voor de moord op zijn broer en werd tot levenslang veroordeeld; hij stierf in de gevangenis.

Tijdbalk Konrad I van Peilstein

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Van Peilstein


    ?


De publicatie Genealogie Hooijboer is samengesteld door (neem contact op).