Genealogie Groeneveld Dorrepaal » Hendrik Toepoel (1853-1923)

Persoonlijke gegevens Hendrik Toepoel 

  • Hij is geboren op 5 juli 1853 in Haarlem.
    Hendrik Toepoel
    Geboren op 5 juli 1853 (dinsdag) - Haarlem, Noord-Holland, Nederland
    Overleden op 20 februari 1923 (dinsdag) - Haarlem, Noord-Holland, Nederland , leeftijd bij overlijden: 69 jaar oud
    Kantoorbediende, Concierge

    Ouders
    Hendrik Toepoel
    Winkelier
    Anna Christina Heijne

    Relaties
    Gehuwd op 20 september 1884 (zaterdag), Borger, Drenthe, Nederland, met Catharina Margaretha Bernhard 1858-1939 (Ouders : Heinrich Bernhard 1807-1876 & Petronella van Roon 1823-1910) ;
  • Hij is overleden op 20 februari 1923 in Haarlem, hij was toen 69 jaar oud.
  • Een kind van Hendrik Toepoel en Anna Cristina Heijne
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2021.

Gezin van Hendrik Toepoel

Hij is getrouwd met Catharina Margaretha Bernhard.

Zij zijn getrouwd op 20 september 1884 te Borger Drenthe, hij was toen 31 jaar oud.

Catharina Margaretha Bernhard
Relaties en kinderen
Gehuwd met Hendrik Toepoel en hun kinderen
V Anna Christina Toepoel 1885-1936
M Anton Toepoel ca 1895-

Notities over Hendrik Toepoel

Aantekeningen

1 - Geboorteakte:
Op den Vijfden Julij achttien honderd drie en vijftig, is voor ons, Amtenaar van den Burgerlijken Stand der Stad Haarlem, verschenen: Hendrik Toepoel oud zeven en dertig jaren, van beroep Winkelier wonende aan de Oudegracht Wijk 5, No.104, welke ons heeft verklaard, dat op den Vijfden dezer des voormiddags ten Vier ure, in voornoemd huis is geboren een kind van het Mannelijk geslacht uit Anna Christina Heijne, Zijne Echtgenoote, zonder beroep, wonende als voren welk kind zal genaamd worden Hendrik zijnde deze inschrijving gedaan op aangifte van eerstgemelde als Vader van welke verklaring wij deze akte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van Hermanus Toepoel oud drie en Veertig jaren, van beroep Huisschilder wonende in de Schagelstraat en van Gerrit Toepoel oud negenendertig jaren, van beroep Smid wonende op het groot Heiligland en is deze akte na voorlezing onderteekend door ons, door den aangever en de beide getuigen. (4 handtekeningen)

2 - Huwelijksakte:
No.33. Op heden den twintigsten September achttien honderd vier en tachtig, zijn voor mij Wethouder waarnemende de functien van Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Borger, provincie Drenthe, ten gemeentehuize aldaar verschenen: Hendrik Toepoel, jongman van beroep kantoorbediende, oud een en dertig jaar geboren te Haarlem, wonende te Haarlem meerderjarige zoon van Hendrik Toepoel, zonder beroep, wonende te Haarlem en van Anna Christina Heijne overleden, bruidegom ter eenre en Catharina Margaretha Bernhard, jonge dochter, zonder beroep, oud zesentwintig jaar, geboren te Borger, wonende te Nieuwbuinen gemeente Borger, meerderjarige dochter van Heinrich Bernhard overleden en van Petronella van Roon, zonder beroep wonende te Nieuwbuinen, thans hier tegenwoordig en tot de voltrekking van het in deze bedoelde huwelijk hare toestemming gevende, bruid ter andere zijde Ons verzoekende, over te gaan tot de voltrekking van hun voorgenomen huwelijk, waarvan de afkondigingen alhier zonder stuiting hebben plaats gehad op zondagen den eenendertigsten Augustus en den zevenden September beiden dezes jaars En hebben de genoemde personen ons tot dat einde ter hand gesteld: 1o. hunne geboorteacten 2o de acte van overlijden van den vader van de bruid 3o het bewijs van voldoening aan de nationale militie 4o het bewijs dat de afkondigingen tot dit huwelijk zonder stuiting hebben plaats gehad te Haarlem, de woonplaats van den bruidegom op den zevenden en en veertienden September beide dezes jaars waarna zij ons, op onze aan hen gerigte vraag, ieder afzonderlijk, in het openbaar hebben verklaard, dat zij elkander aannemen tot echtgenooten, en dat zij getrouwelijk zullen vervullen al de pligten, welke door de wet aan den huwelijken staat verbonden zijn, waarop wij in naam der wet hebben verklaard, dat zij door den echt aan elkander zijn verbonden. In tegenwoordigheid van Anton Bernhard, oud negen en twintig jaar, van beroep arbeider, wonende te Nieuwbuinen, broeder van de bruid, Heinrich Wilhelm Bernhard, oud vierentwintig jaar van beroep glasslijper, wonende te Stadskanaal gemeente Onstwedde, broeder van de bruid, Jan Salders oud zevenendertig jaar, van beroep voerman, wonende te Stadskanaal gemeld onverwant en Geerhard Lubbi, oud negendendertig jaar, van beroep winkelier, wonende te Borger, onverwant, alle vier als getuigen door de echtgenooten daartoe zelf gekozen En is hiervan door ons deze acte opgemaakt en, na voorlezing, door ons, den bruidegom, de bruid, de moeder van de bruid en de hierboven genoemde getuigen geteekend (8 handtekeningen)

3 - Overlijdensakte:
151 Op heden den een en twintigsten Februari Negentienhonderd Drie en Twintig, zijn voor ons, Ambtenaar van den Burgerlijken Stand der gemeente Haarlem, verschenen Barend Vos oud drie en dertig jaren, aanspreker en Adrianus Rigardus Jozef Schouten oud zes en twintig jaren, aanspreker wonende beiden alhier die ons hebben verklaard, dat op den twintigsten dezer des middags ten drie uur, in het huis staande aan de Kleine Houtstraat nummer zeventig, is overleden Hendrik Toepoel oud negen en zestig jaren, geboren alhier van beroep concierge wonende alhier echtgenoot van Catharina Margaretha Bernhard, zoon van Hendrik Toepoel en van Anna Christina Heijne, beiden overleden. Hiervan is deze akte opgemaakt, en na voorlezing door de beide aangevers en ons onderteekend. (3 handtekeningen)
Geboorte

Aangiftedatum: 5 Julij 1853.
Overleden

Aangiftedatum: 21 Februari 1923

Bronnen

Geboorte: Geboorteregister Haarlem 1853 Aktenr: Folio 133 recto
Huwelijk: Huwelijksakte Borger 1884 Aktenr: 33
Overleden: Overlijdensregister Haarlem 1923 Aktenr: 151

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Toepoel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Toepoel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Toepoel


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 5 juli 1853 lag rond de 21,5 °C. De relatieve luchtvochtigheid was 70%. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Van 1 november 1849 tot 19 april 1853 was er in Nederland het kabinet Thorbecke I met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
    • In het jaar 1853: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
      • 19 januari » Giuseppe Verdi's opera Il Trovatore beleeft zijn première in Rome.
      • 4 maart » Franklin Pierce wordt beëdigd als 14e president van de Verenigde Staten
      • 4 maart » Herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland door heroprichting van het aartsbisdom Utrecht, het bisdom 's-Hertogenbosch, het bisdom Haarlem en het bisdom Roermond.
      • 14 maart » Verheffing van het apostolisch vicariaat Breda tot vijfde rooms-katholiek bisdom in Nederland.
      • 18 april » Het Ministerie-Thorbecke I dient zijn ontslag in aan Willem III na een buitenparlementaire petitie van ongeveer 50.000 handtekeningen van de zogenaamde Aprilbeweging, die openlijk wordt gesteund door de koning, tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland.
      • 30 december » Gadsdenaankoop: De Verenigde Staten kopen voor 10 miljoen dollar grondgebied van Mexico.
    • De temperatuur op 20 september 1884 lag rond de 15,7 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noord-noord-oosten. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 68%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In het jaar 1884: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
      • 4 januari » Oprichting van de Fabian Society.
      • 14 maart » Albert van Giffen, Nederlands archeoloog († 1973)
      • 13 mei » De American Institute of Electrical Engineers (AIEE), voorloper van de IEEE wordt opgericht.
      • 29 mei » De Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen wordt opgericht.
      • 31 augustus » In Gent verschijnt het eerste socialistische dagblad van België, de Vooruit.
      • 1 oktober » Oprichting van de Deense krant Politiken in Kopenhagen.
    • De temperatuur op 20 februari 1923 lag tussen -4 °C en -1.8 °C en was gemiddeld -3.1 °C. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1923: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 7,1 miljoen inwoners.
      • 2 februari » Verheffing van het Rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Siberië in de Sovjet-Unie tot Bisdom Vladivostok.
      • 4 april » Officiële opening van het Wilhelminakanaal.
      • 13 mei » Zaligverklaring van Robertus Bellarminus (1542-1621), Italiaans theoloog en kardinaal.
      • 21 juli » In Nederland begint de HDO, de voorloper van de AVRO, met radio-uitzendingen.
      • 6 november » Jacob Schick verkrijgt een octrooi op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat.
      • 9 november » Bierkellerputsch / Hitlerputsch in München, eerste en mislukte poging van Adolf Hitler en zijn nazi's om de macht in Duitsland te grijpen (in de nacht van 8 op 9 november).
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Toepoel

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Toepoel.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Toepoel.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Toepoel (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    K.Groeneveld, "Genealogie Groeneveld Dorrepaal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-groeneveld-dorrepaal/I7583.php : benaderd 25 september 2024), "Hendrik Toepoel (1853-1923)".