Genealogie Gomes » Gerrit Sijmensz Hartog (1722-1806)

Persoonlijke gegevens Gerrit Sijmensz Hartog 


Gezin van Gerrit Sijmensz Hartog

Hij is getrouwd met Aaltje Hendriks Schilder.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1774 te Texel.

Zij zijn op 27 juni 1774 te Texel een voorhuwelijkse overeenkomst aangegaan.


Notities over Gerrit Sijmensz Hartog

Bij het huwelijk met Antje Hendriks Schilder is hij weduwnaar van Geertjen Claas.
---
Notaris Jan Star
N 21: 15-8-1767 sc 158
Gerrit Simonsz Hartog, Bregtje Simons Harog wed: Cornelis Klaasz Korst en Jan Teunisz Visser benevens Arien Corn: Visser, beijde als bij BM en WM van den Burg aangestelde mede voogden over de 3 minderjarige kinderen van wijlen Hendrik Visser en Janje Simons Hartog, volgens acte van Voogdij dd 27-9-1760, elk voor 1/3, en also te samen eenige Erfgenamen van Simon Gerritsz Hartog en Antje Albers- Zij in 1766 en hij nu overleden. Finale schifting en scheijding. 4491.19.8 te verdelen 1497.6.8 pp
Bron: Irene Maas
---
Notaris Bernardus van Dam 1770-1780
651: 8-11-1770 test Gerrit Sijmonsz Hartog en Geertjen Claas, BG, zij zwak en te bedde leggende
---
NHA OM 4901 1774 Relatief tot een Huwelijkse Voorwaarden
Staat en Inventaris van alle sodanige goederen en Schulden als Gerrit Hartog en Aaltje Hendriks, Egtelieden, in hun tegenswoordig Huwelijk hebben in en aangebragt; ende zulks op alle sodanige conditien en voorwaarden als bij Contract anteruptiaal tusschen de gemelde Egtgenooten op den 27e Junij des Jaars 1774 ten overstaan van de ondergetekende notaris en getuijgen gepasseert, naden staan vervat en uijtgedrukt gedaan, maaken ten versoeke van de gemelde Gerrit Hartog en Aaltje Hendriks; in maniere hierna voegende.

Eerstelijk de goederen van gem Gerrit Hartog; als
500 roeden lands gelegen in de Polder Zuijthaffel alhier, genaamt Meijse Koejeweijd
450 roeden lands gelegen in de selve Polder bij de Leemkuilen
300 roeden lands gelegen in de selve Polder op het Ligtegeestje
250 roeden lands gelegen in deselve Polder genaamt de Driekant
500 roeden lands gelegen in de Polder Ongeren, afkomstig van Jacob Kikkert
nog 450 roeden lands gelegen in de Polder Operen, afkomstig van Reijnouwtje Dirks
Vee
19 Schaapen, 4 Lammeren en een Koeschet
Huijsraad
Een Bed, 2 Peulingen, 3 bedkussens, 3 wolle dekens, 9 bedlakens, 5 paar kussensloopen, een verlakt kastje, een klok, 4 koperen ketels, so groot als klein, eenig aardewerk, en weijnige verdere meubelen van geringe waarde.
Voorts de klederen met het goud-en silverwerk tot zijner lijve behoorende
en eijndelijk aan contante penningen een somma van 2750 gulden.
Schulden
Een capitale som van 800 guldens, verinteresserende Jaarlijks a 3 gulden percento, aankomende Hendrik Hend. Dekker.

Volgen de goederen van Aaltje Hendriks
Eerstelijk alle de Vaste goederen, so van haare ouders als van Jan Corn. Bos, Dirk Ratelaar en Trijntje Cornelis afkomstig, benevens die welke verder staande haar eerste Huwelijk zijn aangekogt, sodanig alle deselve tegenswoordig door haar beheert en gebruijkt worden, en gelegen zijn in de Polders Everstekoog, Gerritsland, Operen,, Zuijthaffel en de Westen, dog welke thans niet gevoeglijk gespecificeert hebben kunnen worden.
Vee
95 Schaapen, 36 Enterlingen, 42 Lammeren, 3 Melkkoejen, 3 Vaersen, 6 Schetters, 3 Kalveren, en 2 Paarden.
Voorts
2 Wagens, 2 ploegen, een Eijd (of Egge), en verdere gereedschappen en Rommeling tot de Boerderij behoorende.
Huijsraad
2 bedden, 2 peulingen, 4 kussens, 6 dekens, 10 lakens, 6 paar sloopen, nog eenig Linnegoed, 2 Kasten, een klok, 4 kopere ketels, so groot als kleijn, 3 theeketels en verder eenig koper, tin en aardewerk.
Wijders
De kleederen met het goud- en silverwerk en verdere cieraden tot haare Lijve behoorende.
Schulden
De Roomsche Kerk van den Burg alhier competeert van haar Aaltje Hendriks een som van 600 guldens lopende tegend een jaarlijksch intrest van 3 gulden percento.
Des Inventarientes Soon Hendrik Cornelisz Smit competeert wegns desselfs vaderlijk erfbewijs ten Weesboek van den Hoorn alhier gedaan, een som van 700 guldens; benevens de goederen daar bij vermeld.

Jan Cornelisz Kuijt, als in Huwelijk hebbende des Inventarientes zuster Neeltje Hendriks, competeert van de Invertariente op het overlijden van hunne moeder Antje Jans, de somma van Eenduijsend guldens, en zulks uit hoofde van zeker accoord van uijtkoop van den boedel en nalatenschap van wijlen Hendrik Schilder en deselven Antje Jans aangegaan.
En eijndelijk is zij Aaltje Hendriks aan differente Persoonen nog verschuldigd een Somma van 750 gulden.

Op heden den 2e Julij Anno 1775, compareeden voor mij Jan Star, notaris publ. bij den Hove van Holland geadmitteert, ten stede en Eijlande Texel residerende, in presentie van de nagenoemde getuijgen, Gerrit Hartog en Aaltje Hendriks, egtelieden, op desen Eijlande woonagtig. Ende verklaarden zij comparantem Inventarienten de bovenstaande wederzijdsche Inventarissen haares Boedels en besittingen duidelijk en opregt te zijn, en de opgaave en begrooting vandien conform de waarheijd also bevonden te hebben.
Aldus gesloten en gepasseert aan den Burg op Texel ten overstaan van Cornelis Koeman en Fester Willemsz als getuijgen.

Girrit Simonsz Hartogh
Dese letters bij Aaltje Hendriks eijgenhandig gesteld A H
Cornelis Coeman
Fester Willemsz
Jan Star

Onroerend goed in de Everstekoog: Met de dood van Hendrik Schilder kwam ook voor het linnenbleekwerk op Texel het eind. Het was inmiddels een zwaar verouderde techniek. Misschien was Hendrik er al jaren eerder mee opgehouden.
De bijnaam van Aaltjes zoon Hendrik was nog heel lang 'de Bleeker'. Hij is waarschijnlijk geboren op de Oude Bleekerij, maar heeft de verhalen over de daarover van horen zeggen gehad. Zijn grootvader heeft hij niet gekend.
Onroerend goed in het Gerritsland: het 'vaste goed' dat van Jan Cornelis Bos gekomen was kan haast niets anders dan de Oude Bleekerij zijn.

Huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt om het eigendom dat de ene echtgenoot heeft verzameld voor de eigen familie te behouden, en het niet in handen van de minder vermogende nieuwe echtgenoot te laten vallen. De erfenis van het kind, Hendrik Smit, zou hierdoor gewaarborgd moeten zijn.
Maar zo eenvoudig ging het hier niet. Toen Aaltje Schilder stierf was Hendrik nog maar 17 jaar oud, nog lang niet meerderjarig. Van zijn familie was bijna niemand over, alleen zijn oom Jan Cornelisz Kuijt alias Dijt, zijn grootmoeder Trijn Cornelis en de stiefvader Gerrit Hartog waren in leven.
Bron: Irene Maas
---
27-6-1785 Gerrit Simonsz Hartog transporteerde voor 1150 gulden de Nieuwe Bleekerij, polder Everstekoog, belend ten O en ten W de Graaflijkheid ("no. 364 't huijs de Bleekerij dog hetwelke gedemoleert is, dat echter in ordinaire verponding op 7 stuivers") aan Jacob Jansz Verberne (naasting, eerst gekocht door Dirk Kikkert).
Zelf kocht hij de Catharinahoeve.
Bron: Irene Maas
---
GAT 1485 Akte van schuld
Ik ondergetekende Gerrit Hartog woonende in de banne van den Burg op Texel, bekenne bij dezen wel en deugdelijk schuldig te zijn aan ende ten behoeve van de Arme Kaamers aan het Kerkhoff van den Burg op Texel, ofte den Wettigen Houder dezes, de Somma van Een Hondert zes en dertig guldens en Tien stuijvers, uijt hoofde van reeds tot mijn genoegen ontfangen penningen, en mitsdien afstaande de Exceptie van onaangetelde gelden, welke som ik beloove te zullen restitueeren en voldoen wanneer het den houder dezes zal gelieven, en middelerwijl daar van betalen Intrest a 3 guldens en 10 stuyvers percento 's jaars, waar van het Eerste Jaar intrest omkomen en verscheijnen zal den 15e Januarij A: 1795 en zo voorts van Jaar tot Jaar tot de daadelijke voldoeninge toe: mits in cas van opzegging of aflossing (die ten allen tijden wederzijds gedaan zal mogen worden) elkanderen ten minsten drie maanden te vooren te moeten waarschouwen.-
Tot nakominge dezes verklaare ik ondergetekende te verbinden mijn persoon en goederen, dezelve stellende ten bedwangen als naar Regten.-
Actum Texel den 15e Januarij 1794
Girrit Simonsz Hartog

Ik ondergetekende Hendrik Cornelisz Smit [stiefzoon van Gerrit Sijmensz Hartog], woonende aan de Westen op Texel, verklaare bij dezen mij te stellen en verbinden tot Borg en principale Schuldenaar voor de welvoldoeninge van de opgemelde Som van 136.10.- met alle de daar op te verloopen en onbetaalde Interessen, onder expresse afstand van de Voorregten de Borgen naar regten vergund, namelijk van ordinus Excussionis mij door de mede ondergetekende Notaris volkomen onderrigt; en beloove dus mij daarmede in deezen niet te zullen behelpen.-
Alles onder verband van mijn persoon en goederen, dezelve mede stellende ten bedwange als naar Regten.-
Actum Texel op dato als boven
Hendrik Cornelisz Smit
Mij present JStar notaris

De Intrest betaald 15 Januarij 1796 1797 1799 1801 1804 1805
Van Hendrik Smit ontf Twee Jaar intrest tot 15 January voor rek: Gerrit Hartog
Bron: Irene Maas
---
Kasboek van de Armenkamers op het Kerkhof
1794 Den 15 januarij uijtgezet aan Gerrit Hartog 136.10.-

den 14 Julij 1797 Ontfange van Gerrit Simonsz Hartog een Jaar intrest Waar van het Laaste Jaar is verscheene geweest 15 Januari 1797 de som van 4.15.8

Ontfangst voor Jaar 1798
Ontfange van Gerret Symonse Hartog Een Jaar intrest waar van het Laaste Jaar verscheene geweest den 14 Junij 1798 met de som 4.15.8

Ontfang voor den Jaaren 1801
1 Julij ontvangen van Gerrit S: Hartog een Jaar intrest Verscheenen den 15 Januarij 1801 de somme van 4.15.8

1802 9 april ontvangen van Gerrit S: Hartog een Jaar intrest Verscheenen den 15 Januarij 1802 4.15.8

Van G.S. Hartog 1 Jaar Intrest verschenen 15 Januarij 1803 4.15.8

20 July 1807 van Hendrik Smit Bleeker voor rekening van Gerrit Hartog ontfangen 2 Jaaren intrest als het Laaste Jaar tot 15 Januarij 1807 9.11.-
Idem 1809

December 27 1812 ontvangen van de Wed: H:C: Smit voor een Jaar intrest verschenen 10 July 1812 5.9.-
Dec: 26 1814 ontvangen Intrest van de wed: H:C: Smit 5.9.-

In 1815 deed de weduwe een betaling voor 2 jaar. Er staat daarna steeds 'wed: H.R. Smit' maar tenslotte bleek zij Jantje Kleun te heten. Dat is wel dezelfde Hendrik.

December 19 1825 Een jaar intrest van Jantje Kluen versch. 15 Januari 1824 6.82 ½
Een jaar dito versch. 15 Januari 1824 6.82 ½
Bron: Irene Maas

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gerrit Sijmensz Hartog?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gerrit Sijmensz Hartog

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gerrit Sijmensz Hartog


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texel, rk dopen; 1647-1812

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 22 februari 1806 lag rond de 6,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1806: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » De Franse republikeinse kalender wordt afgeschaft. De gregoriaanse kalender wordt opnieuw ingevoerd.
    • 5 juni » De Bataafse Republiek wordt het Koninkrijk Holland.
    • 6 augustus » Het Heilige Roomse Rijk wordt ontbonden.
    • 25 augustus » Voor één jaar de nationale feestdag van het door Napoleon ingestelde Koninkrijk Holland.
    • 15 december » Het leger van Napoleon Bonaparte bezet Warschau.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Hartog

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Hartog.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Hartog.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Hartog (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I82827.php : benaderd 15 mei 2024), "Gerrit Sijmensz Hartog (1722-1806)".