Genealogie Gomes » Jacob Krijnen (1840-1918)

Persoonlijke gegevens Jacob Krijnen 

  • Hij is geboren op 4 maart 1840 in Den Hoorn (Texel, NH).
    Hij is geboren om 08.00u; aangifte geb op 4 mrt 1840 door de vader; getuigen bij de aangifte: Dirk Kalf, 55 jaar, schoenmaker en Gerrit List, 44 jaar, zaakwaarnemer; beiden wonende in Den Burg
  • Beroep: scheepstimmerman op de Rijkswerf in Den Helder (1863, 1887, 1895).
  • Eigendom: foto.
  • Hij is overleden op 16 juli 1918 in Haarlem (NH), hij was toen 78 jaar oud.Bron 1
  • Een kind van Pieter Krijnen en Antje Kuiper
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 3 december 2020.

Gezin van Jacob Krijnen

Hij is getrouwd met Grietje Haremaker.

Zij zijn getrouwd op 22 oktober 1863 te Den Helder (NH), hij was toen 23 jaar oud.Bron 2


Kind(eren):

  1. Pieter Krijnen  1864-1903 
  2. Klaas Krijnen  1866-1902 
  3. Willem Krijnen  1870-1952 
  4. Grietje Krijnen  1873-1954 


Notities over Jacob Krijnen

Het echtpeer Krijnen/Haremaker heeft in Den Helder gewoond in Wijk I 323, later bekend als Kerkgracht 28. Volgens de BStand van die plaats worden ook de adressen Vlamingstraat 9 en de Oostlootsstraat 4 genoemd.
Op 1 april 1901 zijn Grietje en Jacob naar Haarlem verhuisd, waar ze aanvankelijk bij hun dochter, Grietje, introkken in de Pieter Saenredamstraat 24 boven. Op 13 maart 1906 verhuisden ze in diezelfde straat naar nummer 20 boven.
---
Jacob Krijnen was, volgens zeggen, geen gemakkelijk heerschap voor z'n vrouw (Grietje Haremaker) en voor z'n kinderen: Pieter, Klaas, Willem en Grietje.
Mogelijk dat z'n norsheid is ontstaan uit frustraties in zijn jeugd. Alles wijst erop dat hij, net als zoveel andere familieleden, als loods of als zeeman naar zee had gewild. Het is nu duidelijk waarom een ingekleurde plaat van een Oost-Indievaarder met volle zeilen heel lang de woonkamer in de Kweektuinstraat heeft gesierd, en daarna naar zolders werd verbannen.
Naar zeggen heeft Jacobs moeder, Antje Kuijper, alles in het werk gesteld om te voorkomen dat haar kinderen, waaronder Jacob, naar zee zouden gaan. Antje had al de nodige ervaringen om te weten wat een loodsmansvrouw te wachten stond. Ze kende al sedert haar jeugd de bittere armoede die met dat beroep verbonden was. Ook haar vader en andere plaatsgenoten in Den Hoorn hebben veel moed en inspanningen moeten verrichten tegen een schamel loon. De verhuizing van Texel naar Den Helder, door de opheffing van de particuliere loodsdiensten op het eiland, in een tijd dat Den Helder grote voorspoed kende, moet voor haar een opluchting zijn geweest. In Den Helder ging Jacob naar de Rijkswerf en werd daar scheepstimmerman. Dat vak werd in die tijd goed betaald... zo'n slordige gulden per dag. Hij beleefde er het overgangstijdperk van zeilschepen naar de eerste machinaal aangedreven houten schepen. De haven van Den Helder was een wereldhaven door de totstandkoming van het Noord-Hollands Kanaal.
De scheepstimmermanskist van Jacob is nog steeds in het bezit van een van z'n achterklein-dochters in de familie De Haas.

Op z'n enige dochter, Grietje, had Jacob het niet altijd begrepen. Zijn teleurstellingen reageerde hij op een onbeholpen manier af op z'n gezin.
Het zijn echter gissingen die nooit de werkelijkheid van toen en de omstandigheden van die tijd zullen benaderen. Als Grietje op de Kerkgracht, waar ze in Den Helder woonde, naar een feestelijke processie bij de rooms-katholieke kerk stond te kijken, dan werd ze onverwacht tot de orde geroepen.
Als de jongens Pieter, Klaas en Willem nieuwe schoenen hadden gekregen, dan moesten ze op last van moeder Grietje Haremaker er eerst flink mee door de modder stappen opdat vader niet zou merken dat ze nieuwe schoenen hadden gekregen.

Dat vader Jacob een goed vakman was, bewijzen de door hem gemaakte schaatsen voor Grietje. Wat kon gebeuren, gebeurde. Grietje genoot van ijs en van schaatsen... het waren de mooiste momenten uit haar jeugd. Een van de schaatsen was gebroken! Voor Grietje zwaaide er wat! Uiteindelijk heeft Jacob ze toch weer gemaakt en ze teruggegeven met de opmerking: "Hier! Kan je ze weer aan flarden rijden!". De verhalen over ijs, schaatsen en de turfschippers uit Friesland, die op hun sokken schaatsten, kan ik me nog goed zijn nog goed voor de geest te halen. Dat waren toen nog eens winters! Dat ze daarin niet overdreef kan men lezen in een artikel in De Telegraaf van 27 november 1993. Daarin geven Ron Couwenhoven en Henny Corver aan dat de winter van 1890 buitengewoon bar moet zijn geweest. In dat jaar viel de vorst in op 25 november 1890 en hield aan tot 25 januari 1891. Het ijs in het Noordzeekanaal was toen 55 cm dik. Grietje was toen 17 jaar. Ze moet in ieder geval erg gelukkig zijn geweest als er ijs lag en de grachten toegevroren waren. Vlak voor de ouderlijke woning kon ze haar hart ophalen.

In de Tweede Wereldoorlog heeft Grietje Krijnen in januari 1942 nog op de schaats gestaan. Ze was toen 69 jaar en heeft nog met haar dochter, Antje, op de dichtgevroren Eem gezwierd. Op 27 januari 1942 werd in Nederland toen de laagste temperatuur gemeten, die ooit in Nederland werd waargenomen: -27,4 C.

Toen Grietje Krijnen al lang met Jacob Ruijs was getrouwd en ze samen een kruidenierswinkel annex bakkerij hadden, zijn Grietje Haremaker en Jacob Krijnen ook in de Saenredamstraat, in een nabijgelegen bovenwoning, komen wonen in Haarlem. Ook in die plaats boterde het niet zo erg tussen Grietje en haar vader. In juli 1918 werd Jacob, onwel geworden tijdens een wandeling of tijdens het vissen, thuisgebracht. Met het hoofd naar beneden hebben ze hem de trap opgedragen. Vader Jacob was daarna met grote stelligheid overleden.
Bron: Dirck Meurs)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jacob Krijnen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jacob Krijnen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jacob Krijnen


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Noord-Hollands Archief; BS-Overlijden
    Akteplaats: Haarlem
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 756
    Registratiedatum: 1918
  2. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Den Helder
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 144
    Registratiedatum: 22-10-1863

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 4 maart 1840 lag rond de -1 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: helder . Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1840: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 2 april » De Republiek Los Altos wordt geannexeerd door Guatemala.
    • 6 mei » In het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland verschijnen de eerste postzegels ter wereld.
    • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch Vicariaat Limburg in Nederland.
    • 2 juni » Oprichting van het Apostolisch vicariaat Luxemburg.
    • 7 oktober » Koning Willem I doet afstand van de troon.
    • 15 december » De resten van Napoleon Bonaparte worden bijgezet in de Invalides.
  • De temperatuur op 22 oktober 1863 lag rond de 13,1 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het west-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 95%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1863: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 21 april » Stichting van het Bahá'í-geloof (dag van Ridván).
    • 30 april » Mexicaanse troepen vallen het Frans Vreemdelingenlegioen aan in Camarón. Thans feestdag van het Vreemdelingenlegioen.
    • 1 juli » Afschaffing van de slavernij in Suriname, viering Ketikoti.
    • 15 juli » Aanslag op aartsbisschop Joannes Zwijsen van Utrecht in zijn huis te Haaren. De bisschop heeft schotwonden in zijn rechterarm en -zijde maar overleeft de aanslag. De zaak is nooit opgehelderd.
    • 31 oktober » Begin van de werken voor de Nieuwe Waterweg.
    • 4 november » Première van de opera Les Troyens à Carthage van Hector Berlioz in Parijs.
  • De temperatuur op 16 juli 1918 lag tussen 15,5 °C en 27,1 °C en was gemiddeld 20,4 °C. Er was 25,9 mm neerslag. Er was 6,0 uur zonneschijn (37%). De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 29 augustus 1913 tot 9 september 1918 was er in Nederland het kabinet Cort van der Linden met als eerste minister Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1918: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,6 miljoen inwoners.
    • 17 oktober » Officiële stichting van Joegoslavië.
    • 12 november » Geïnspireerd door de omwentelingen in Duitsland en Rusland roept de Nederlandse socialistische leider Pieter Jelles Troelstra op tot revolutie. Hij veroorzaakt paniek, maar krijgt geen bijval.
    • 13 november » Geallieerde troepen bezetten Constantinopel de hoofdstad van het Ottomaanse Rijk.
    • 14 november » Tsjecho-Slowakije wordt een republiek.
    • 1 december » Transsylvanië wordt verenigd met Roemenië
    • 9 december » Oprichting van de Finse Nationale Coalitiepartij.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Krijnen

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Krijnen.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Krijnen.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Krijnen (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I78790.php : benaderd 30 april 2024), "Jacob Krijnen (1840-1918)".