Genealogie Gomes » Dirk Leonardus Daalder (1887-1963)

Persoonlijke gegevens Dirk Leonardus Daalder 


Gezin van Dirk Leonardus Daalder

(1) Hij is getrouwd met Neeltje Roeper.

Zij zijn getrouwd op 2 februari 1915 te Laren (NH), hij was toen 27 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)


(2) Hij is getrouwd met Hendrika Huberdina Oversteegen.

Zij zijn getrouwd op 23 november 1922 te Alkmaar (NH), hij was toen 35 jaar oud.


Kind(eren):

  1. (Niet openbaar)
  2. Hans Daalder  1928-2016 
  3. (Niet openbaar)
  4. (Niet openbaar)


Notities over Dirk Leonardus Daalder

Hij ging in 1901 naar de Rijkskweekschool in Haarlem “om van een Daalder een Rijksdaalder te maken”.
---
Hij is op 23 apr 1902 van Texel vertrokken naar Haarlem; hij is op 4 aug 1906 van Haarlem ingeschreven op Texel; hij is op 15 apr 1907 van Texel vertrokken naar 's Gravenzande; hij is op 15 jan 1920 van Ned-Oost Indië ingeschreven op Texel; hij is op 18 aug 1920 van Texel vertrokken naar Blaricum; hij is op 4 dec 1922 van Alkmaar in Bergen ingeschreven.
---
Herinneringen van Dirk Daalder in 'Schimmenspel':
Ieder jaar huurt Vader met Jan Trap samen het land van Pieter de Wit voor de maanden Maart, April en Mei. In Maart komen de bordjes erop: Verboden eieren te zoeken. En dan mogen er geen andere mensen op komen dan wij. 's Is wel een beetje vreemd: Vader beschermt de vogels en hij schrijft erover in allerlei kranten en tijdschriften. En toch halen we de kievitseieren uit in het voorjaar om ze te verkopen.
Vader heeft daar een heel mooie redenering voor.
“Als de kieviten in April broeden sterven de jongen van kou en nattigheid. Haal je de eieren in April uit, dan leggen ze in Mei voor de tweede keer. Dàn mogen de eieren niet meer geraapt worden en blijven de jongen in leven. Je bewijst dus de dieren er een dienst mee, als je eieren zoekt in April”.
“En je kunt er aardig wat mee verdienen!” zegt Moeder half lachend. Ze moet rond met een salaris van 700 gulden per jaar- dat valt niet mee met een gezin, en dùs is elke cent er een!

Ik vind dat andere veel erger. Allereerst het feit, dat Vader met Jan Trap mee uit jagen gaat. Ze schieten dan allerlei vogels; dat wil zeggen Jan Trap schiet en Vader zegt, op welke beesten hij mikken moet: oeverlopers, witgatjes, rosse grutto's…. die gaan naar Artis om te worden opgezet…. of naar liefhebbers, die vogellijken verzamelen. Vader en Jan Trap verdienen daarmee…. ze delen de winst samen.
Het allerergste is het lijsterstrikken in October. We hangen dan boogjes in Koppens bosje en in de boompjes bij Het Lange Riet. Driehoekig gevlochten twijgen, onderaan voorzien van een trosje fleurig lijsterbessen. Paardenharen strikken vullen de opening van de triangel. Als de lijsters neerstrijken schakelen ze zich vast in die taaie haren en hangen zichzelf op. Stijf bungelt dan zo'n vogellijkje tussen de takken.
Elke lijster betekent een kwartje.
Later wordt het lijsterstrikken verboden en wij eten toch geen boterham minder. Vader verdient nu extra met het schrijven van artikelen over vogels. En dat levert meer op dan het vangen en verkopen van die onnozele wezens.
Bron: Irene Maas
---
Het overlijden van de hoogbejaarde Pieter Daalder, en vooral de manier waarop, zal wel meegespeeld hebben in de overweging om te proberen zijn zoon tijdig onderdak te krijgen.
Weliswaar was Dirk nog maar 70, maar misschien was men bang dat het met hem dezelfde kant op zou gaan.
Wat er precies aan de hand was beschreef de jonge Dirk Jacobsz Daalder in zijn boek ‘Schimmenspel’, jeugdherinneringen aan het leven bij zijn ouders thuis in Oosterend:
Op Kermiswoensdag krijgen we vacantie. Tot Maandag van de volgende week. Dan ga ik logeren bij m’n ome Piet aan Den Burg. Want daar is de echte kermis. Ome Piet woont, sedert de huishoudster is getrouwd met den veldwachter van Oosterend, bij Maartje. Ze is weduwe en heeft een snoepwinkel. Varen doet ome Piet niet meer: hij heeft z’n tjalk, waarmee ik vroeger in de zomervacantie meemocht, verkocht en is nu boerenknecht bij den ‘dikken Kees’ den locoburgemeester.
Ik ben niet graag aan Den Burg, behalve met Kermis. Maartje is goed en hartelijk en Ome Piet een stille, maar vriendelijke man. Maar ik logeer er liever niet: ik moet er slapen in de bedstee, waar mijn andere Grootvader in gestorven s en daar griezel ik van. Dat is gek, maar waar. Ik huiver van den dood sedert ik Piet Brans heb gezien, doodgestoken door den bul.
En later mijn overgrootvader, van wien ik al bang was toen hij nog leefde. Ik heb hem alleen gezien met een slaapmuts op en hij lachte raar….. “Kinds is-ie” zei Vader, “trek je er maar niets van aan”. En Grootvader, die nu ook al dood is, vertelde, dat de ouwe baas telkens z’n bed uitkwam omdat hij in de put wou springen. “Maar hij meent het niet echt” zei Grootvader; “ik set het petdessel dan maar open en ik seg: Kom maar op, ouwe, je ken terecht…. Dan kruupt ie grommend weer te-bed”
Grootvader had gelijk; in de put is die ouwe man nooit gekomen- ik zag hem later bleek en verschrompeld op z’n doodsbed liggen en kroop weg achter Vaders jas…. Enkele jaren later stierf Grootvader zelf. In het huis van Maartje. In het bed, waar ik nu telkens moet slapen.…
Het ergste was, dat ze me dwongen, hem een zoen te geven op z’n kille voorhoofd…. Dat kan ik niet meer vergeten. In z’n bed voel ik telkens die ijzige huis en ik zie hem liggen met gesloten ogen. Maartje en Ome Piet zitten ver weg- achter de winkel in de voorkamer en ik lig hier alleen.… onder de gewassen dekens van Grootvader….. En er is ook nog een oude Friese klok in de kamer, die zwaar en dreigend tikt….
Bron: Irene Maas

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk Leonardus Daalder?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk Leonardus Daalder

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk Leonardus Daalder

Dirk Daalder
1826-1896
Leendert Vonk
1834-1909
Aagje Drijver
1827-1909
Jacob Daalder
1862-1935
Jannetje Vonk
1865-1951

Dirk Leonardus Daalder
1887-1963

(1) 1915
(2) 1922
Hans Daalder
1928-2016

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texelsche Courant
    24 nov 1887
  2. Regionaal Archief Alkmaar; BS-Geboorte
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 126
    Registratiedatum: 21-11-1887
  3. Het Flevolands Archief; BS Overlijden
    Akteplaats: Lelystad
    Archief: 787
    Registratienummer: 69
    Soort Akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 68
    Registratiedatum: 28-08-1963
  4. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Laren
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 1
    Registratiedatum: 02-02-1915

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 november 1887 lag rond de 5,7 °C. Er was 2 mm neerslag. De winddruk was 2 kgf/m2 en kwam overheersend uit het noorden. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 100%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 23 april 1884 tot 21 april 1888 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
  • In het jaar 1887: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 3 juni » Oprichting van de Argentijnse gymnastiek- en schermclub Club de Gimnasia y Esgrima de La Plata.
    • 15 augustus » Eerste beklimming van de Mönch in Zwitserland.
    • 21 augustus » Oprichting van de Noorse sociaaldemocratische partij genaamd Det Norske Arbeiderpartiet.
    • 1 september » Oprichting van de Elektrotechnische Fabriek N.V., later Getronics genaamd, door Groeneveld en van der Pol.
    • 3 december » Oscar Carré opent aan de Weesperzijde te Amsterdam zijn Circustheater.
    • 4 december » Oprichting van de Zweedse voetbalclub Örgryte IS.
  • De temperatuur op 23 november 1922 lag tussen 3,5 °C en 8,1 °C en was gemiddeld 5,5 °C. Er was -0,1 uur zonneschijn (0%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Van 19 september 1922 tot 4 augustus 1925 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck II met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1922: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 7,0 miljoen inwoners.
    • 12 februari » Kroning van paus Pius XI in Rome.
    • 23 augustus » Oprichting van de Peruaanse voetbalbond ("Federación Peruana de Fútbol").
    • 12 september » Opening van het Stade Marcel Picot in de Franse stad Tomblaine.
    • 27 september » De Griekse koning Constantijn I wordt voor de tweede keer gedwongen afstand te doen van zijn troon (abdiceren) en moet het land verlaten.
    • 31 oktober » Triomftocht van Italiaanse zwarthemden n.a.v. succesvolle coup, waarop Mussolini en zijn Fascistische Partij aan de macht komen.
    • 30 december » Lenin sticht de Unie van Socialistische Sovjet-Republieken.
  • De temperatuur op 27 augustus 1963 lag tussen 10,4 °C en 18,3 °C en was gemiddeld 14,1 °C. Er was 1,4 mm neerslag gedurende 0.3 uur. Er was 7,7 uur zonneschijn (55%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was van 4 september 1948 tot 30 april 1980 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 19 mei 1959 tot 24 juli 1964 was er in Nederland het kabinet De Quay met als eerste minister Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
  • Van 24 juli 1963 tot 14 april 1965 was er in Nederland het kabinet Marijnen met als eerste minister Mr. V.G.M. Marijnen (KVP).
  • In het jaar 1963: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 11,9 miljoen inwoners.
    • 18 januari » De twaalfde Elfstedentocht wordt verreden onder barre omstandigheden. Reinier Paping wint.
    • 15 mei » De Mercury MA-9 wordt gelanceerd met aan boord Gordon Cooper.
    • 26 juni » John F. Kennedy spreekt tijdens een toespraak in West-Berlijn de beroemde woorden: "All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin, and, therefore, as a free man, I take pride in the words 'Ich bin ein Berliner!'"
    • 30 juni » Kroning van Paus Paulus VI in Rome. Hij is de laatste paus die met een tiara is gekroond.
    • 23 oktober » Wielervereniging De Windmolens uit Geffen wordt opgericht.
    • 17 november » Ontstaan van het eiland Surtsey voor de zuidkust van IJsland, door een onderzeese vulkaanuitbarsting, die tot 5 juni 1967 zal duren.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Daalder

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Daalder.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Daalder.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Daalder (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I74042.php : benaderd 11 mei 2024), "Dirk Leonardus Daalder (1887-1963)".