Genealogie Gomes » Hendrik Cornelisz Veenstra (1777-1847)

Persoonlijke gegevens Hendrik Cornelisz Veenstra 


Gezin van Hendrik Cornelisz Veenstra

Hij is getrouwd met Jannetje Sijbrands Koning.

Zij zijn op 11 april 1799 te Texel in ondertrouw gegaan.Bron 3

Zij zijn getrouwd op 7 mei 1799 te Texel, hij was toen 22 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Aagje Veenstra  1800-1873 
  2. Sijbrand Veenstra  1802-???? 
  3. Impje Veenstra  1804-1856 
  4. Kornelis Veenstra  1806-1849 
  5. Elisabeth Veenstra  1810-1845 
  6. Fokke Veenstra  1812-1834
  7. Klaas Veenstra  1814-1873 
  8. Jan Veenstra  1817-1872 


Notities over Hendrik Cornelisz Veenstra

Nadat Hendrik in 1787 wees was geworden, werd hij opgeleid door zijn oom Sytze Hidzersz Hoekstra, die van 1790 tot 1814 leraar van de doopsgezinde gemeente van Den Burg, De Waal en Oosterend was.
Hij was al snel na 1799 met zijn vrouw Jannetje Koning naar Den Helder verhuisd, waar hij het beroep had aangenomen.
Hij ging met emeritaat naar Buiksloot.
---
Notaris Jan Star 1814
15: 10-4-1814 procuratie Hendrik Veenstra, Leeraar der Mennonite gemeente te Ouddorp op het Eiland Goede Reede, thans op dezen Eilande Texel present-
[machtigde] Jan Bakker de jonge, koopman BG
Bron: Irene Maas
---
Notaris Beets 1814
Verkoop land van Hendrik Veenstra
N 103 1814
In den Jare 1814, den 31 Januarij, des avonds ten 7 Uren, heb ik Simon Theodorus Beets, Openbaar Notaris, residerende op Texel, arrondissement Alkmaar, Departement van de Zuiderzee, geadsisteerd met de hierna genoemde getuigen, die deze met mij onderteekend hebben;
Ten verzoeke van den Heer Jan Bakker de Jonge, Koopman, wonende aan den Burg, binnen de gemeente van Texel voornoemt, in qualiteit als tot den verkoop der natemeldene Landerijen speciaal gemagtigd door den Heer Hendrik Veenstra, Leeraar der Mennonite gemeente te Ouddorp, op den Eilande Goedereede, arrondissement van Flakkee, Departement van de Monden van den Maas, blijkens eene onderhandsche Procuratie, op den 21 December 1813, te Ouddorp voornoemd geteekend, en geregistreerd ten Bureele van Texel, den 19 January 1814, eerste deel. Folio 127 Recto case 8 door den Ontvanger D:F: Crommelin, aan wien deswegens voor het geheel is betaald 12 stuivers en 4 penningen; welke onderhandsche Procuratie in originali aan de minute van het tegenwoordig Proces-Verbaal is vastgehecht gebleven, na dat dezelve alvorens door den geconstitueerden deugdelijk en echt is verklaard, en na dat op dezelve door de ondergeteekenden Notaris en getuigen van die aanhechting melding gemaakt is.
Mij vervoegd ten huize van Jan Jacobsz Boon, Kastelein in de Herberg de Lindeboom, staande op de Groene plaats, aan den Burg, binnen de gemeente van Texel voornoemt, om de hierna te meldene Landerijen publiek te verkoopen, als hebbende de gemelde Requirant te kennen gegeven, bij aangeplakte billetten te hebben doen bekend maken, dat heden den 31 Januarij 1814, des avonds ten 7 Uren, ten huize van Jan Jacobsz Boon voornoemd, en ten overstaan van mij Notaris, in het openbaar zouden worden verkocht:
N 1 Een stuk Land, groot 450 Roeden Texesche maat, gelegen in den Polder Elmerbuurt, in Hollebol, belend ten Oosten Geert Michielsz Helenius en ten Westen Albert Dirksz Keijzer.
N 2 Een stuk land groot 500 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Poldert Elmerbuurt, belend ten Zuiden Dirk van der Werf en ten Noorden Dirk Ooykaas.
N 3 Een stuk Land, groot 440 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Polder Operen genaamd het Geestje, belend ten Westen Jacob Schraag en ten Oosten Jan Maartensz Bakker.
N 4 Een stuk Land, groot 1000 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Polder Raaphorst of Nieuwland, belend ten Oosten Sibrand Keyzer en ten Westen Isbrand Schoen.
N 5 Een stuk Land, groot 250 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Polder Everste koog, belend ten Oosten Jan Korsz List en ten Westen Jacob List.
Alle welke Landerijen aan de Verkoopers Lastgever, den voornoemden Hendrik Veenstra, zijn afgestaan en toebedeeld geworden bij Acte van Scheiding en verdeeling van den Boedel en nalatenschap van wijlen Sibrand Koning, op den 14 October 1803 voor den Notaris Jan Star en getuigen alhier op Texel gepasseerd.
En is vervolgens door den voornoemden Notaris aan de omstanders voorlezing gedaan van de navolgende Conditien en voorwaarden, zoo als dezelve, door den Regquirant in deszelfs qualiteit, aan den gemelden Notaris zijn opgegeven, en op welke hij begeerde, dat de verkoop der hiervoren omschreven Landerijen zoude geschieden, als namelijk:
Art 1 De voorschreve Landerijen zullen worden verkocht voetstoots, zonder in onder of overmaat gehouden te zijn, en voorts met alle zoodanige vrij- en onvrijheden, hebbende en lijdende Servituten, notwegen en overpaden, als waarmede dezelve tot dus verre zijn bezeten geweest: Zullende de gezegde Landerijen van heden af leggen voor rekening, ten schade en bate van de respective Koopers.
Art 2 De Koopers zullen het Perceel N 4 dadelijk, doch alle de overigen niet eerder dan met den 20 Maart eerstkomende, kunnen aanvaarden en gebruiken.
Art 3 De Verkooper in zijne qualiteit zal de voorschreve Landerijen zuiveren van alle lasten en bezwaarnissen waarmede dezelve nog zouden mogen belast zijn, tot en met den 31 December 1813 ingesloten: Terwijl daarentegen de Lasten van dezelve Landerijen, zedert den eersten January dzes jaars, zullen zijn en komen voor rekening van de respective Koopers, gelijk mede zoodanig additioneel of andrere plaatselijke belastingen, als over den Jare 1813 nog mogten geheven worden.
Art 4 De koopers zullen hunne uitgeloofde Kooppenningen moeten betalen in gaaf zilver geld, in handen van den Verkooper in zijne qualiteit, voor of uitterlijk op den 24 Juny dezes jaars: Des zullen de Koopers niettemin de vrijheid hebben, om, zulks verkiezende, de door hun uitgeloofde kooppenningen te voldoen in 3 Termijnen, en wel de eerste op den 24 Junij voornoemd, de tweede op den 24 Junij 1815 en de derde op den 24 Junij 1816; mits echter dat, in dat geval, van de 2 laatste der voorschreven Termijnen interessen zullen moeten worden betaald tegen 5 ten 100 in het jaar, ingaande met den gezegden 24 Juny eerstkomende en voorts de perceelen zelve voor de naarkoming dier betalingen in het bijzonder worden bezwaard, verbonden en gehypothekeerd; alles ten kosten en voor rekening van dezelve Koopers.
Art 5 De Koopers zullen, binnen drie dagen na den dag der Verkooping, ten kantore van den openbaren Notaris Simon Theodorus Beets, moeten betalen de kosten van registratie wegens deze Verkoop, voor zoo verre dezelve op het door hun gekochte betrekking heeft, mitsgaders den 5 procent van of boven de uitgeloofde Kooppenningen, dewelke, voor de eene helft zullen komen ten behoeven van denzelven Notaris, tot voldoening van deszelfs Vacatien, salarissen en voorschotten, terwijl de wederhelft zal strekken tot goedmaking van alle de verdere onkosten dezer verkooping, en alzoo zal worden verdeeld in maniere als voorheen alhier gebruikelijk is geweest.
Art 6 Tot een waarborg van de voorschreve voldoening der Kooppenningen en der kosten van dezen verkoop, zullen de voormelde Perceelen verbonden blijven met een regt van speciale en een eerste preferentie; ten welken einde de verkooper in zijne qualiteit aan zich het regt voorbehoudt, om, ingevalle van wanbetaling, zoo van de Kooppenningen als de bedongen kosten, eene transcriptie en Inscriptie te nemen ten laste van de gebrekige koopers.
Art 7 De Verkooper behoudt aan zich het regt om van de hoogste bieders, zoo wel als van de koopers een of 2 sufficante borgen te vorderen, dewelke voor het gedane bod en Koop als Principale schuldenaren zullen verbonden zijn; ten welken einde dezelve zullen gehouden worden geemanieerd te hebben van de voorregten van voortuitwinning en Schuldsplitsing.
Art 8 De hoogste bieders en Koopers niet dadelijk zoodanige Borgen kunnende stellen, zal de koop geene voortgang hebben, en de verkooper de Perceelen aan anderen mogen toewijzen.
Art 9 Wanneer de Koopers de overschrijving van de door hun gekochte Perceelen op hunnen namen begeeren, zal gemelde overschrijving ten hunnen kosten moeten geschieden.
Art 10 De Verkooper, de Koopers en de Borgen (indien dezelve gesteld worden) zullen ten aanzien van alle de gevolgen der gedane toewijzing onderworpen zijn aan het Regtsgebied van de Regtbank ter Eerster Instantie van het arrondissement Alkmaar; ten welken einde dezelve zullen geconsidereerd worden domicilium gekozen te hebben ten huize van dn jongsten Procureur voor welgemelde Regtbank postulerende.

Waarna door mij Notaris, in tegenwoordigheid der natemeldene geruigen, tot den voorschreven verkoop zijnde overgegaan, zoo is in koop gepresenteerd geworden:
N 1 Een stuk Land, groot 450 Roeden Texesche maat, gelegen in den Polder Elmerbuurt, in Hollebol, belend ten Oosten Geert Michielsz Helenius en ten Westen Albert Dirksz Keijzer.
Van welk Perceel hoogste bieder geworden is de Heer Martinus Langeveld, Vrede-regter van het Canton Texel, wonende aan den Burg, voor eene somma van 520 guldens.
En het gemelde Perceel vervolgens in afslag gebragt zijnde, en dezelve afslag tot op eene Somma van 100 Guldens boven het hiervoren gedane hoogste bod van 520 guldens gevorderd zijnde, heeft de Verkooper in dszelfs qualiteit, verklaard, dat hij dit Perceel niet begeerde verkocht te hebben, en is hetzelve mitsdien opgehouden op eene Somma van 620 guldens.
N 2 Een stuk land groot 500 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Poldert Elmerbuurt, belend ten Zuiden Dirk van der Werf en ten Noorden Dirk Ooykaas.
Van welk perceel hoogste bieder geworden is Jan Ran, Land-Eijgenaar, wonende aan den Burg, voor eene Somma van 470 guldens.
En het gemelde Perceel vervolgens in afslag gebragt zijnde, is hetzelve niet verhoogd geworden, en is mitsdien de voornoemde Jan Ran, welke hoogste bieder geworden is, daarvan Koper geworden voor de gemelde Somma van 470 guldens; voor welke som hij deze Koop, ter zijner genoegen heeft geaccepteerd, en ten blijke daarvan alhier geteekend.
Jan Ran
N 3 Een stuk Land, groot 440 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Polder Operen genaamd het Geestje, belend ten Westen Jacob Schraag en ten Oosten Jan Maartensz Bakker.
Van welk perceel hoogste bieder geworden is den voornoemde Heer Martinus Langeveld, voor eene Somma van 420 guldens.
En het gemelde Perceel vervolgens in afslag gebragt zijnde, en dezelve afslag tot op eene Somma van 50 guldens boven het hiervoren gedane bod van 420 guldens gevorderd zijnde, heeft de Verkooper, in deszelfs qualiteit, verklaard, dat hij dit Perceel niet begeerde verkocht te hebben, en is hetzelve mitsdien opgehouden op eene Somma van 470 guldens.
N 4 Een stuk Land, groot 1000 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Polder Raaphorst of Nieuwland, belend ten Oosten Sibrand Keyzer en ten Westen Isbrand Schoen.
Van welk perceel hoogste bieder geworden is Hendrik Maas, doende Boerenbedrijf, wonende in Everste Koog, voor eene Somma van 310 Guldens.
En het gemelde Perceel vervolgens in afslag gebragt zijnde, is hetzelve verhoogd geworden bij den voormelden Hendrik Maas, met eene somma van 10 Guldens; dewelke mitsdien daarvan Kooper geworden is voor een Somma van 320 Guldens; voor welke Som dezelve Hendrik Maas deze koop ten zijnen genoegen, heeft geaccepteerd, en ten blijke daarvan alhier geteekend.
Hendrik Maas
N 5 Een stuk Land, groot 250 Roeden Texelsche maat, gelegen in de Polder Everste koog, belend ten Oosten Jan Korsz List en ten Westen Jacob List.
Van welk perceel hoogste bieder geworden is de voornoemde Heer Martinus Langeveld, voor eene Somma van 80 Guldens Hollandsch geld.
En het gemelde Perceel vervolgens in afslag gebragt zijnde, is hetzelve verhoogd geworden door Jacob Jacobse List, doende Boerenbedrijf, wonende in het Burger Nieuwland, met eene Somma van 15 Guldens; dewelke mitsdien daarvan Kooper geworden is voor ene Somma van 95 guldens; voor welke som dezelve deze koop ten zijnen genoegen, heeft geaccepteerd, en ten blijke daarvan alhier geteekend.
JACOB J LIST
Van al hetwelk het tegenwoordig Proces Verbaal is opgemaakt en gesloten, ter dage, maande, jare en plaatse als boven, in tegenwoordigheid van Simon Kikkert, Lombard-houder, en Harmen de Wijn, Zeeman, beide aan den Burg voormeld woonachtig, als getuigen ten deze expresselijk verzocht; Waarna hetzelve, na gedane voorlezing, door den Requirant, gelijk mede door voornoemde Notaris en getuigen, is geteekend, en voorts deze minute gebleven onder de bewaring en in het bezit van den gemelden Notaris Simon Theodorus Beets.
Kosten totaal 48.7.12
Dominee Veenstra had veel geld verloren door de Tiërcering, schreef Huizinga.

Brief van Veenstra aan Jan Bakker de Jonge
Waarde Oom!
Procurere of volmagtinge Ul bij dezen om de Landerijen, mij op Texel in eigendom behoorende, te verkoopen, of te doen verkoopen: de penningen te ontvangen en daarvoor te quiteren en de Landen te doen transporteren, en wat verder te dien einde, gedaan kan en behoort te worden: zullende alles door mij aangemerkt worden, als of ik zelf het gedaan had, en dus uw doen, in alles goedgekeurd en bevestigd worden.-
Ik ben met bijzondere achting
Uwe Neef H:Veenstra

Deze onderhandsche Procuratie wordt door mij geconstitueerde deugdelijk en echt verklaard, en voorts door de ondergeteekende Notaris en getuigen, geannexeerd aan het Proces Verbaal van verkoop van de onroerend goederen der contribuant toebehorende in dato den 31 Januarij 1814
Getekend door bovenstaande mannen
Bron: Irene Maas
---
'Na een diensttijd van 37 jaren stierf de leeraar Sytze Hoekstra den 7-6-1814. Nu werd het beroep opgedragen aan zijnen vorigen kweekeling Hendrik Veenstra, thans te Ouddorp gevestigd. Na het vertrek van Jacob [Sytzes] Hoekstra naar den Helder was de gemeente van den Hoorn weder herderloos en had Veenstra alleen weder de drie kerkdorpen te bedienen.Hij deed het ook vervolgens gedurende eene lange reeks van jaren met ijver en trouw. Hij mogt dan ook het genoegen smaken, om de gemeente onder zijne leiding langzamerhand weer te zien opklimmen tot meerder welstand en bloei. Door zijn ijver voor de gemeente, gevoegd bij een beminnelijk karakter, verwierf hij zich zoo veel achting en liefde, dat zijn naam ook nu nog door wie hem gekend hebben met welgevallen wordt genoemd. In 1843 legde hij zijn dienstwerk neder. Hij vertrok naar Nieuwendam, waar hij vier jaar later overleed. In 1844 werd ik ’s mans opvolger’.[Dominee Jakob Dirksz Huizinga in ‘De Geschiedenis van de Doopsgezinden op Texel’. Hij was Doopsgezind leraar op Texel van 1844 tot 1879].
---
Uit Den Burg 1622-1830 van Thijs en Miriam Klaassen.

B263 (kad 63 en 64) Huis en erf met dssrin een gortmolen en een grutterij Achter de Wal (op de Ossenmarkt)
In een gortmolen konden boekweitgrutten worden gemaalt van boekweit of kon gort weorden gemaakt van gerst. Deze gortmolen werd door een paard aangedreven.
Er moest voor de grutterij een erfpacht van twaalf stuivers ssn de gereformeerde kerk worden betaald. Vanaf 1818 hoorde de grutterij bij B264 (kad 62).
1818 - kad Het huis, zonder de grutterij, werd voor f 300,- gekocht door de koopman Geert Michiels Helenius en de doopsgezinde Hendrik Veenstra, die in 1819 zijn helft voor f 150,- aan zijn mede-eigenaar verkocht.

B130 (kad 320) Huis, erf en tuin Waalderstraat
Dit flinke huis werd vanaf 1769 gebruikt als doopsgezinde pastorie.
In 1830 bewoonde de doopsgezinde predikant Hendrik Veenstra de pastorie met zijn gezin.
---
Notaris Beets 1817-1818
N 797 Voor Simon Theodorus Beets, Openbaar Notaris, in de residentie van Texel, deze onderteekend hebbende, en in tegenwoordigheid van de nagenoemde en mede ondergeteekende getuigen, is gecompareerd:
De WelEerwaarde Heer Hendrik Veenstra, Leeraar bij de Doopsgezinde Gemeente van den Burg, de Waal en Oosterend, op Texel, en aldaar, aan den Burg voornoemt, woonachtig.
Dewelke, voor en in name van Mejuffrouw Neeltje Baske, weduwe van wijlen den WelEerwaarden Heer Sytse Hoekstra, thans wonende in de Wieringerwaard, en als voor dezelve instaande en zich sterk makende, bij deze tegenwoordige acte heeft verkocht, afgestaan en overgedragen, onder vrijwaring als naar regten, aan Dirk de Graaf, doende Boerenbedrijf, wonende in de Polder Hoornenburg, Gemeente van Texel voornoemt, thans mede alhier tegenwoordig en deze accepterende:
Vooreerst: Een stuk Land, groot naar gis 600 Roeden, leggende in de Polder het Hoornder Nieuwland, genaamd het Joppenland, belend ten Oosten de watermolenweg en ten westen het volgende perceel
En ten anderen: een Stuk Land groot 400 Roeden, leggende als voren, genaamt het Kleine Joppenland, belend ten oosten het vorige perceel en ten westen de weduwe Pieter Daalder.
Welke 2 stukken Land de voornoemde nu wijlen Sytse Hoekstra verkregen heeft door Koop van de Erfgenamen van Simon Waling en Trijntje Klaas Daalder; en zulks blijkens twee onderscheidene actes van Transport, beide op den 26-6-1799 voor Schepenen van Texel gepasseerd.
En heeft de voornoemde Heer Hendrik Veenstra verklaard, dat de voorschreve Landerijen zijn vrij en ontheven van alle soort van hypotheek hoe ook genaamd.
De Kooper zal voortaan over den Eigendom van het bij deze gekochte kunnen beschikken zoo als de gezegde weduwe Hoekstra tot hiertoe het regt heeft gehad te doen, onder gehoudenheid echter van de belastingen van hetzelve te voldoen van den eersten Januarij af; op welken dag dan ook het genot voor den Kooper zal gerekend worden ingegaan te zijn.
Deze verkoop is gedaan geworden voor den prijs en de somma van 800 Guldens; waarvan de Kooper bereids aan den Heer Hendrik Veenstra heeft uitbetaald een somma van 400 Guldens, die de laatst gemelde dan ook bij deze erkent, voor zijne genoemde Principale ontvangen te hebben en mitsdien deswegens voldaan te zijn; Terwijl de als nog resterende somma van 400 Guldens door den Kooper zal moeten worden opgelegd en voldaan in 2 gelijke termijnen, waarvan de eerste zal verschenen zijn op den 24-6 dezes Jaars en de tweede op den 24-6-1819; en zulks met den Interest van dien, gerekend tegen 5 ten 100 in het Jaar, aanvang nemende met de eersten dezer maand.
Tot Zekerheid van de betaling der voorschreve somma van 400 Guldens, en van de Interessen derzelve somma, op de wijze hier boven bepaald, blijven de thans verkochte Perceelen met een regt van eerste preferentie uitdrukkelijk voorbehouden, aansprakelijk, verbonden en gehypothekeerd.
Gedaan en gepasseerd aan den Burg op Texel voornoemt, ten Kantore van gemelden Notaris, in tegenwoordigheid van Gijsbert Kerszemaker, smit, en Mees Disper, sjouwerman, beide aan den Burg voormeld woonachtig, als getuigen ten dezen opzettelijk verzocht, den 4-2-1818, na den middag; en hebben de voornoemde getuigen en Notaris, na gedane voorlezing, de tegenwoordige minute geteekend, welke gebleven is onder de bewaring en in het bezit van den gemelden Notaris Simon Theodorus Beets.
Bron: Irene Maas
---
Notaris Beets 1817-1818
N 940 11-11-1818 ten verzoeke van Hendrik Veenstra, Leeraar bij de DG-gemeente van BG, Waal en OD, en Klaas Hoekstra, Kaagschipper, BG, in qualiteit van gemagtigden bij procuratie van Aaltje Maartens Groot, wed Jan Bakker de Jonge- en Aaltje Jans Bakker, wed Jan Kleun Michielsz Hillenius- Jan en Aaltje Bakker zijn de kinderen- nalatenschap- verkoop roerende goederen voor het huis aan de Kneppelbuurt
151 een peuluw sloop, gekocht door Johannes Reyersz Baas, voor 1.60 borg Hendrik Maas
209 kopen voor 497.40
Voortgezet op 12-11
251 een weerglas, gekocht door Hendrik Maas voor 3.60
286 eenig Tinne-goed door Hendrik Maas voor 1.30
313 eeb Beddelaken door Klaas Slot voor 2.45
318 een sloop door Frans Michielsz Witte voor 2.-
326 een Gladhoute kas door Frans Jansz Witte voor 40.- borgen Dirk Jansz Witte en Klaas Hans
337 een wolle deken door Cornelis Cornelisz Dijker voor 7.-borgen Hendrik Maas en Cornelis Jacobsz Dogger
338 een wolle deken door Jacob Pieters Hin voor 5.70 borgen Pieter Schrama en Gerbrnad Drost de Jonge
Bron: Irene Maas
---
Notaris Beets 1817-1818
N 956 Extract uit het Register der aangifte tot publieke verkoopingen van roerende goederen.
Den 14-12-1818
Is gecompareerd de Heer Beets, Notaris op Texel, dewelke heeft verklaard op de 15 dezer maand, des middags ten 12 uren, voor het huis van wijlen Jan Klaas Michielsz Hillenius, aan den Burg, op Texel, te zullen verkoopem eenige roerende goederen; en zulks ten verzoeke van den Heer Hendrik Veenstra, wonende aan den Burg voornoemt, van welke verklaring d gemelde Notaris Beets acte bekomen en geteekend heeft (was geteekend) S.Th. Beets.
Voor extract conform. De Ontvanger der Registratie (was geteekend) Hulst.
In den Jare 1818, den 15 December, des namiddags ten 12 uren, heb ik Simon Theodorus Beets, Openbaar Notaris, in de residentie van Texel, in tegenwoordigheid van de hierna genoemde getuigen, die deze met mij Notaris onderteekend hebben;
Ten verzoeke van den Heer Hendrik Veenstra, Leeraar bij de Mennonite Gemeente van den Burg, de Waal en Oosterend op Texel, wonende aan den Burg voornoemd;
Mij vervoegd voor het huis van wijlen Jan Klaas Michielsz Hillenius, staande agter de Wal, aan den Burg voormeld, ten einde aldaar in het openbaar te verkoopen de roerende goederen hierna breder te omschrijven; en zulks op de Conditien en voorwaarden hierna geïnsereeerd, de welke wij tot dat eind aan de omstanders hebben voorgelezen; luidende dezelve als volgt:
1 Alle de te verkoopen goedeen zullen van het oogenblik der verkoop af, staan en leggen voor de rekening van de respective koopers en ook dadelijk door dezelven kunnen worden weggehaald.
2 De betaling zal moeten geschieden, voor of op uiterlijk den 24-6-1819, in handen van den Notaris Simon Theodorus Beets, en ten zijnen kantore, aan den Burg: zullende die geenen welke ten gemelden dag niet zullen hebben betaald met 5 percent van het beloop van den koopprijs worden beboet.
3 De koopers zullen, boven en behalven de door hun uitgeloofde kooppenningen, mitsgaders het regt van registratie en de plaatselijke belasting, wegens het door hun gekochte aan den Lande en deze Gemeente respectivelijk verschuldigd, nog moeten betalen 7 ½ percent van het beloop van het door hun gekocht, tot gedeeltelijke goedmaking der onkosten dezer verkooping: nemende de verkooper alle verdere of andere kosten geheel en al voor zijne rekening.
4 De koopers zullen, des gevorderd wordende, moeten stellen 2 goede en sufficante borgen, dewelke, ieder voor het geheel, als Principale schuldenaren zullen verbonden zijn, en mitsdien beschouwd worden afstand gedaan te hebben van de voorregten van vooruitwinning en schuldsplitsing.
Vervolgens zijn wij met den gezegden verkoop voortgegaan als volgt:
1 Een koperen ketel, gekocht dorr Lodewijk Pietersz Vermeulen, voor 3.70
2 Een Deken, gekocht door Aris Jansz Eeleman voor 5.95
Makende te zamen eene somma van 9.65
Waarbij komt 7 ½ percent -.73
10.38
Dit gedaan zijnde, en tevens door den Heer Requirant verklaard zijne, dat er niet meerder te verkoopen was, heb ik Notaris voornoemd, na van des middags ten 12 tot 1 uur in den namiddag bezig geweest te zijn, en alzoo niet meerder dan eene enkele vacatie daartoe besteed hebbende, aan de omstanders bekend gemaakt, dat deze verkooping was geëindigd, en heb ik vervolgens dit Proces verbaal gesloten, het welk, na gedane voorlezing, door den Heer Requirant, als mede door Gijsbert Kerszemaker, smit, en Mees Disper, sjouwerman, beide aan den Burg voormeld woonachtig, als opzettelijk daartoe verzochte getuigen, en eindelijk door mij Notaris geteekend, en voorts gebleven is onder de bewaring en in het bezit van den gemelden Notaris Simon Theodorus Beets.
Bron: Irene Maas
---
Notaris Beets 1819-1826
N 1076 6-9-1819 Hendrik Veenstra- verkocht aan aan Geert Michielsz Hillenius, Assessor van de Gemeente van Texel- de Helft in een huis en erve N 263, BG, Achter de Wal, ten W Pieter Langeveld en ten O Martinus Langeveld- verkregen bij Openbare verkoop 14-12-1818, voor 155.-

N 1125 24-1-1820 ten verzoeke van Hendrik Veenstra en Pieter Jacobsz Dijksen, in qualiteit van genagtiden over over Ysbrand Schoen- Lindeboom- verkoop
1 een huismanswoning en schapenboe, met 8025 R land, in de Polder Evertskoog, belend ten O de Dijk en ten W Pieter Klaasz Brouwer- opgehouden op 5825.--
2 nog een huismanswoning met 4700 R land, in het Burger Nieuwland, ten O de Dijk en ten W Jacob Jacobsz List- verkocht voor 820.- aan Jan Ran-
950 R land in de Polder Ongeren ten O de Burenweg en ten W Cornelis Bouwensz Bakker
Bron: Irene Maas

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik Cornelisz Veenstra?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik Cornelisz Veenstra

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik Cornelisz Veenstra

Hendrik Cornelisz Veenstra
1777-1847

1799
Jan Veenstra
1817-1872

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texelse Geslachten I
  2. Noord-Hollands Archief; BS-Overlijden
    Akteplaats: Nieuwendam
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 37
    Registratiedatum: 11-09-1847
  3. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 10 februari 1777 lag rond de -0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost ten noorden. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1777: Bron: Wikipedia
    • 13 juni » Huwelijk van prins Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en gravin Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein te Ebersdorf.
    • 14 juni » Stars and Stripes wordt als vlag aangenomen door het congres van de Verenigde Staten.
  • De temperatuur op 7 mei 1799 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-noord-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1799: Bron: Wikipedia
    • 21 januari » Introductie van het vaccin tegen pokken door Edward Jenner.
    • 5 juni » Alexander von Humboldt vertrekt per schip voor een expeditie naar Zuid-Amerika.
    • 6 oktober » Slag bij Castricum.
    • 10 oktober » De Conventie van Alkmaar sluit de Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland af.
    • 9 november » Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.
    • 10 december » Als eerste land ter wereld voert Frankrijk het metrisch stelsel in.
  • De temperatuur op 10 september 1847 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken zwaar mist. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1847: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
    • 24 juli » De stad Salt Lake City wordt gesticht.
    • 13 augustus » Koning Willem II legt de eerste steen van zijn paleis in Tilburg, het huidige Paleis-Raadhuis.
    • 12 oktober » Oprichting van Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske, het latere Duitse concern Siemens AG.
    • 21 november » De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S. Vele Nederlandse doden.
    • 25 december » Oprichting van het waterschap de Polder van Berlicum.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Veenstra

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Veenstra.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Veenstra.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Veenstra (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I50338.php : benaderd 10 mei 2024), "Hendrik Cornelisz Veenstra (1777-1847)".