Genealogie Gomes » Willem Johannesz Romans (1753-1815)

Persoonlijke gegevens Willem Johannesz Romans 

  • Hij is geboren op 21 mei 1753.
  • Beroep: procureur (1778); gerechtsbode; secretaris van Texel; griffier bij het vredegeregt in het canton Texel in Den Burg (1811, 1815).
  • Eigendom: rekening 1789; handschrift 25 aug 1801; overlijdensakte.
  • Hij is overleden op 7 mei 1815 in Den Burg (Texel, NH), hij was toen 61 jaar oud.
    Hij is overleden in huis nr. 166 om 22.00u; aangifte over op 8 mei 1815 door Hermanus Mauritius Ahlé, 45 jaar, chirurgijn en vroedmeester en Reier Kikkert, 55 jaar, eilandsbode; beiden wonende in Den Burg
  • Hij is begraven op 12 mei 1815 in Texel.
  • Een kind van Johannes Romans
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 januari 2023.

Gezin van Willem Johannesz Romans

Hij is getrouwd met Beatrix Ludovicus Hondius.

Zij zijn op 12 september 1777 te Texel in ondertrouw gegaan.Bron 1

Zij zijn getrouwd in het jaar 1777 te Texel, hij was toen 23 jaar oud.


Kind(eren):



Notities over Willem Johannesz Romans

Hij kwam in 1776 met attestatie uit Amsterdam naar Den Hoorn en vertrok in 1777 bij zijn huwelijk met Beatrix Hondius naar Den Burg, waar hij gerechtsbode en procureur voor de vierschaar werd. In 1797 [blijkt dus al eerder te zijn, zie volgende notitie] was hij secretaris van Texel en in 1811 tot zijn dood in 1815 griffier van het vredegerecht.
---
37 de Ed Achtb. Heeren regenten van den Burg op Texel, debent aan W: Romans Procureur aldaar
1789 2 Mey
by UEdAchtb. & Heemraden op het raadhuys ontboden, aldaar qualificatie op eenige Ingelanden als Taxateur geconcipieert,
op UEdAchtb. Ordre hier over met Notaris Star gebesoigneert, rapport gedaan, en deswegens ordre bekomen f 2.8.-
deselve qualificatie 8 maal op het Zegel overgeschreven komt a 18 stuyvers ieder 7.4.-
voor 8 Zegels tot dezelve a 12 st. 7.4.-
16.16.-
Voldaan WRomans
Bron: Irene Maas
---
De Missive aan het Committé Provinciaal was van deesen inhoud
MedeBurgers!
Ter voldoeninge aan uwe aanschryvinge van den 21 der Laastledene Maand July, hebben wy de Eer Uw te berigten, dat wy direct in de maand Augustus des gepasseerde Jaars 1795 kort naar de aanstelling onzer Secretaris hebben kennisse gegeven, dat denzelve voor den ontfang der Collatheraale Imposten, 40 penninge en verder te ontfangen 's Lands middelen, ten genoegen van ons de nodige cautie gesteld heeft-
Heyl & Broederschap
Texel den 9 Aug. 1796 (getekend) S. Keyser en Polus Kikkert Alb.
Bron: Irene Maas
---
Uit Den Burg 1622-1830 van Thijs en Miriam Klaassen.

B151 (kad 299) Huis en erf Weverstraat
1743 - 1745 De erfgenamen van Jan Cornelis Kapiteijn en Maartje Jacobs Visser verkochten het huis voor f 418,- aan de kapitein Cornelis Jacobs de Ruijter uit Den Hoorn. Deze trouwde in 1738 met Neeltje Dirks Kooijman, die eveneens uit Den Hoorn kwam. Ze verhuisden al snel naar een ander huis in de Weverstraat B166B (kad 283).

B166B (kad 283) Huis en erf Weverstraat
Vanaf 1805 vormde dit huis samen met B166A (kad 284) een dubbel woonhuis.
1794 - kad Willem Romans kocht het pand voor f 1600,- van Bregje Klaas, weduwe van Jan Frederik Jensen, die op 23 jan 1783 was overleden.

B166A (kad 284) Huis, schuur en erf Weverstraat
Vanaf 1805 had dit huis dezelfde eigenaar als B166B (kad 283). Samen werd het een dubbel huis genoemd Toen de huizen in 1800 werden genummerd, hadden de twee huizen al één nummer gekregen. Blijken de gegevens waren ze toen echter nog in handen van twee verschillende eigenaars. Bij de invoering van het kadater werden wel twee nummers toegekend.
1805 - Willem Romans en zijn vrouw Beartrix Hondius betaalden f 1600,- voor dit huis. Hij was afkomstig van Amsterdam. In 1778 werd Willem beëdigd als procureur voor de vierschaar. Verder was hij gerechtsbode, secretaris van Texel en ook nog griffier bij het vredegerecht. In mei 1815 overleed hij op dit adres. Nog diezelfde maand overleed ook zijn driejarige kleinzoon Willem Romans van Schaik, geboren in Wijk bij Duurstede, hier.
Zijn dochter Hendrina Romans erfde het dubbele huis.

B239? (Kad 10) Huis (of kamer) en erf Nieuwstraat
Het is niet helemaal zeker of dit huis nummer B239 had. Het had bescheiden afmetingen en werd ook wel een kamer genoemd.
1805 - Willem Romans was de koper voor f35,-.

B47 Huis en erf Molenstraat 'De Fluit'.
1808- De nieuwe eigenaars Willem Romans en Martinus Langeveld lieten dit huis omstreeks 1815 slopen. Martinus Langeveld bleef eigenaar van de grond.
---
Notaris Jan Star 1810
32: 20-3-1810 procuratie ad negotie van 1 persoon tot een zaak
Willem Romans [machtigde] Abraham Lingius Apothecar en Chirurgijn tot Weesp, om van Gerrit de Wilde jr [aldaar] f 400.- te innen
Bron: Irene Maas
---
Notaris Beets 1815-1816
N 400 Verkoop huis en stal uit erfenis van Willem Romans
In den Jare 1815, den 18 October, des avonds ten half 8 uren, heb ik Simon Theodorus Beets, Openbaar Notaris, in de residentie van Texel, in tegenwoordigheid van de hierna genoemde getuigen, die deze met mij Notaris onderteekend hebben;
Ten verzoeke van den Heer Abraham Kikkert, Secretaris van het Dijks-Collegie van Texel, wonende aan den Burg; zoo voor zich zelven, als in huwelijk hebbende Mejuffrouw Hendrina Romans, met dewelke hij verklaart in eene universele gemeenschap van goederen gehuwd te zijn; en nog als ten natemelden einde speciale gemagtigden van den Heer Jacobus Engelen van Schaik, Griffier bij het Vredegeregt van het Canton Wijk bij Duurstede, in de Provincie Utrecht, wonende te Wijk bij Duurstede voornoemt, als insgelijks in eene volkomene gemeenschap van goederen gehuwd zijnde met Mejuffrouw Paulina Romans; en zulks blijkens eene Procuratie op den elfden dezer maand onder de hand gepasseerd, en geregistreerd te Texel, den 17 October 1815, eerste deel f 186 v l 8 door den Ontvanger A.B. Weusman, die daarvoor, met de verhogingen, heeft ontvangen 12 stuivers; welke Procuratie aan de minute dezes is vastgehecht gebleven, na alvorens door de geconstitueerden deugdelijk en echt verklaard te zijn.
Zijnde de gemelde Hendrina en Paulina Romans kinderen en eenige Erfgenamen ab-intestato van wijlen hunnen Vader Willem Romans, gewoond hebbende aan de Burg voornoemt, en aldaar op den 7 Mei dezes jaars overleden;
Mij vervoegd ten huize van Aagje Cornelis Bakker, weduwe Meindert Wezeman, kasteleines in de Herberg de Vergulde Zwaan, staande in de Kneppelbuurt, aan den Burg voornoemt, om de hierna te meldene perceelen publiek te verkoopen; als hebbende de gemelde Requiranten te kennen gegeven, bij aangeplakt billieten te hebben doen bekend maken, dat heden avond ten half 8 uren, ten huize van de gemelde weduwe Wezeman, en ten overstaan van mij Notaris, in het openbaar zouden worden verkocht:
1 Een huis en erve, genaamt de Fluit, staande en gelegen aan den Burg op Texel, in de Molenstraat, belend ten Noorden Paulus Roeper en ten Zuiden de Erven Maria Jans Kerssemaker, weduwe Simon Quast. Van welk Perceel de verklaren dat den eigendom hun toekomt door koop van wijlen Maria Jans Kerssemaker, weduwe van Simon Quast, en zulks blijkens eene Acte van Transport, op den 10 July 1808, voor Scheepenen van Texel gepasseerd; volgens welke Transportbrief dit huis belast is met den opbrengst van 1 lopen abtskoorn, thans betaald wordende met 30 stuivers sjaars.
2 Een Pakhuis en erve, staande en gelegen aan den Hoorn, op Texel voornoemt, op Dijk N 200, belend ten Oosten Klaas Schram en ten Westen de weg.
Van welk pakhuis en erve de Verkoopers den Eigendom toekomt blijkens eene Acte van Koop op den 11 Augustus 1814 onder de hand gepasseerd, en geregistreerd ten Kantore van Texel, den 14 Augustus 1814, eerste deel, f 145 v case 5 tot 9 incluis, door den Heer A.B. Weusman, Ontvanger van de Registratie aldaar.
Zijnde aan mij Notaris, bij permissie billiet door den Heer Willem van Haarst, als Regulateur der belasting op het regt der successie binnen deze gemeente, den 28 July dezes jaars afgegeven, gebleken, dat de boedel en nalatenschap van voornoemden Heer Willem Romans mag worden gescheiden en verdeeld.
En heb ik dienvolgens aan de omstanders voorlezing gedaan van de Conditien en voorwaarden zoo als de Requiranten dezelve aan mij Notaris hebben opgegeven, en op welke zij begeerden dat de verkoop der hiervoren omschreven Perceelen zoude geschieden, als namelijk:
1 De voorschreve Perceelen worden verkocht in zoodanigen staat als dezelve voor een ieder zijn te zien geweest, en zoo als dezelve zich op het ogenblik der finale toewijzing zullen bevinden; van welken tijd af dezelve zullen staan of leggen voor rekening en risico van de Koopers, door wien dezelve echter niet eerder dan met den eersten Mei des volgende jaars zullen kunnen worden aanvaard.
2 De Verkoopers zullen de Perceelen zuiveren van alle de lasten en bezwaarnissen waarmede dezelve belast zijn tot en met den 31 December 1815, terwijl alle de lasten van de gezegde perceelen van en met den 1 Januarij 1816 zullen komen voor rekening van de koopers, gelijk mede zoodanig additioneel of andere plaatselijk belastingen als ten behoeve dezer gemeente over den jare 1815 nog zouden mogen geheven worden.
3 De koopers zullen verpligt zijn om de door hun uitgeloofde kooppenningen te betalen in grof zilver geld in handen van de verkoopers, en zulks in 1 termijn voor of uiterlijk op den 24-6-1816.
4 De koopers zullen, binnen 3 dagen na den dag der verkooping, ten kantore van den openbaar Notaris Simon Theodorus Beets aan den Burg, moeten betalen de kosten van registratie wegens deze verkoop, voor zoo verre hetzelve op het door hun gekocht betrekking heeft, mitsgaders 5 % van ofwel boven de uitgeloofde kooppenningen, ter gedeeltelijke goedmaking der kosten dezer verkoop, zonder tot eenige andere kosten gehouden te zijn, als nemende de verkoopers alle verdere en meerdere onkosten voor hunne rekening.
5 Tot een waarborg der voorschreve voldoening der kooppenningen en der kosten van deze verkoop zullen de voorschreve perceelen verbonden blijven met een regt van speciale en eerste preferentie; ten welken einde de verkoopers aan zich het regt voorbehouden, om, ingevalle van wanbetaling, zoo van de kooppenningen als der bedongen kosten eene transcriptie en inscriptie te nemen ten kosten van de gebrekige koopers.
6 De verkoopers behouden aan zich het regt om van de hoogste bieders zoo wel als van de koopers een of twee sufficante borgen te vorderen, dewelke voor het gedane bod n koop, ieder voor het geheel, als principale schuldenaren zullen verbonden zijn; ten welker einde dzelve gehouden worden gerenuncieerd te hebben van de voorregten van vooruitwinning en schuldsplitsing.
De hoogste bieders of koopers niet dadelijk zoodanige borgen ten genoegen van de verkoopers kunnende stellen, zal die koop geene voortgang hebben, en de verkoopers, in dat geval, de perceelen aan anderen mogen toewijzen.
7 Indien de koopers de overschrijving van de door hun gekochte Perceelen op hunnen namen begeeren zal de overschrijving ten hunnen kosten moeten geschieden.
8 De verkoopers en de koopers, als mede de borgen, indien dezelve gesteld worden, zullen ten aanzien van alle de gevolgen der gedan toewijzing onderworpen zijn aan de Judicateeze van de Regtbank ter eerster instantie van het arrondissement Alkmaar; ten welken einde dezelve zullen geconsidereerd worden domicilium gekozen te hebben ten huizen van den jongsten Procureur voor welgemelde Regtbank postulerende.
Waarna door mij Notaris, in tegenwoordigheid der natemelden getuigen, tot den voorschreven verkoop zijnde overgegaan, zoo is in koop gepresenteerd geworden:
1 Een huis en erve, genaamt de Fluit, staande en gelegen aan den Burg op Texel, in de Molenstraat, belend ten Noorden Paulus Roeper en ten Zuiden de Erven Maria Jans Kerssemaker, weduwe Simon Quast.
Op welk Perceel door niemand eenig bod is gedaan geworden; Terwijl hetzelve bij opgevolgde afslag almede niets heeft mogen gelden.
2 2 Een Pakhuis en erve, staande en gelegen aan den Hoorn, op Texel voornoemt, op Dijk N 200, belend ten Oosten Klaas Schram en ten Westen de weg.
Van welk perceel hoogste bieder geworden is de voornoemde Abraham Kikkert, voor eene somma van 50 gulden.
En het gemelde perceel vervolgens in afslag gebragt zijnde, is hetzelve verhoogd geworden door den mede gemelde Martinus Langeveld met eene somma van 14 guldens; Zijnde deze mitsdien van de helft vandien (als zijnde de andere helfte hem reeds in eigendom toebehorende) eigenaar geworden voor eene somma van 32 guldens, voor welke som hij deze koop dan ook ten zijnen genoegen heeft geaccepteerd.

De verkoopprijs van het huis de Fluit was in 1797 aan Simon Quast 90.- en zijn weduwe verkocht het in 1808 voor 42.-.8 aan Romans.

401 17-5-1815
1 Een boschje of Tuin, met het daarin staande tuin-huis, N 343, mitsgaders verdere beplantingen, alles leggende en staande in de Polder het Kelij, binnen de gemeente van Texel, groot naar gis 100 Texelsche Roeden, belend ten Zuiden Cornelis Pietersz Dijksen en Lodewijk Vermeulen, en ten Noorden Abraham Kikkert.
Van welk perceel de gemelde Willem Romans den eigendom verkregen heeft door koop van Sytse Hoekstra blijkens onderhandsche acte van koop, in dato 28-6-1813, geregistreerd op Texel, den 3 July 1813, folio 106 Recto, can Q door den ontvanger Beeckmans, die daarvoor heeft ontvangen 42 franken en 35 centimes.
Volgens dezelve acte van koop heeft dit boschje een vrije reiding over het Land thans toebehorende Sijbrand Keijser van en naar de weg; doch de schutting tegens hetzelfde land is voor rekening van den Eigenaar van het gemelde boschje, de welke tegen het gemelde Land geene sloot zal mogen graven of doen graven, zonder die naar behooren te omheinen.
Onder deze verkoop is niet begrepen de draaibrug tusschen dit perceel en het bosch van Abraham Kikkert, als welke de verkoopers zullen doen amoveren en aan zich behouden.
2 Een kamer en erve, staande en gelegen aan den Burg op Texel, en aldaar aan den Niieuwe-straat, belend ten Zuiden het dorps school en ten Noorden Johannes Vos.
Welke kamer en erve de voornoemde Willem Romans eigenaar geworden is door koop van Cornelis Hofstee, blijkens ene acte van Transport, op den 24-6-18105, voor Scheepenen van Texel gepasseerd.
Volgens dezelve opdragt-brief is bij deze kamer eene watering tusschen het schoolhuis en dit perceel; tot behulp van welke de kooper van deze kamer geen gat of put mag delven, zonder daartoe behoorlijk Consent bekomen te hebben.
En vervolgens bij permissie billiet door den Heere Willen van Haarst, als Regulator der belasting op het regt van successie binnen deze gemeente, den 28-7 dezes jaars afgegeven, aan mij Notaris doen blijken dat de boedel en nalatenschap van voornoemden Heer Willem Romans mag worden gescheiden en verdeeld.
En heb ik dienvolgens aan de omstanders voorlezing gedaan van de Conditien en voorwaarden zoo als dezelve door de requiranten aan mij Notaris hebben opgegeven, en op welke zij begeerden dat de verkoop der hiervoren omschreven Perceelen zoude geschieden, als namelijk:
Zie boven
Waarna door mij Notaris, in tegenwoordigheid der natemelden getuigen, tot den voorschreven verkoop zijnde overgegaan, zoo is in koop gepresenteerd geworden:
1 Een boschje of Tuin, met het daarin staande tuin-huis, N 343, mitsgaders verdere beplantingen, alles leggende en staande in de Polder het Kelij, binnen de gemeente van Texel, groot naar gis 100 Texelsche Roeden, belend ten Zuiden Cornelis Pietersz Dijksen en Lodewijk Vermeulen, en ten Noorden Abraham Kikkert.
Van welk Perceel hoogste bieder geworden is Klaas Jacobsz Bruin, Brood-bakker, wonende aan den Burg, voor eene somma van 320 guldens.
En het gemelde Perceel vervolgens in afslag gebragt, en dezelve afslag tot op eene somma van 170 guldens boven het hier bovengemelde hoogste bod gevorderd zijnde, heeft de verkooper zoo in privé als in qualiteit voorschreeve, verklaard, dat hij het gemelde Perceel alzoo niet begeerde verkocht te hebben, en is hetzelve mitsdien opgehouden op eene somma van 490 guldens.
2 Een kamer en erve, staande en gelegen aan den Burg op Texel, en aldaar aan den Niieuwe-straat, belend ten Zuiden het dorps school en ten Noorden Johannes Vos.
Van welk Perceel hoogste bieder geworden is Cornelis Schagen, Zeeman, wonende aan de Burg, voor eene somma van 30 guldens.
En het gemelde Perceel vervolgens in afslag gebragt, en dezelve afslag tot op eene somma van 3 guldens boven het hiervoren gemelde hoogste bod van 30 guldens gevorderd zijnde heeft de verkooper verklaart, dat hij dit Perceel insgelijks niet begeerde verkocht te hebben, en is hetzelve mitsdien op eene somma van 33 guldens opgehouden.
Bron: Irene Maas
---
Grafboek Hervormde Kerk (getypte kopie in Gemeenetarchief)

Graf 97 De Kerk.
Dit graf verkogt aan Willem Romans
23-1-1805 begraven het kind van Abram Kikkert
25-5-1806 begraven Bejaterus (Beatrix) Hondius
12-1811 bijgeset het kind van Abram Kikkert
12-5-1815 begraven de Heer Willem Romans
Abram Kikkert. Gereklameerd oost zeijde

Graf 59 De Kerk.
Willem Romans.Maas
2-6-1815 begraven Willem Romans van Schaik, kind van Jacob Engelsz van Schaik te Wijk bij Duurstede.
5-2-1819 is begraven het kind van Abraham Kikkert genaamd Reijer.
Abram Kikkert
6-6-1825 begraven Pieter A. Kikkert.
Gereklameerd oost zeijde.
Bron: Irene

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem Johannesz Romans?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem Johannesz Romans

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem Johannesz Romans


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 21 mei 1753 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: regen geheel betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1759 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1753: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » 17 februari wordt in Zweden gevolgd door 1 maart als het land overstapt van de juliaanse kalender op de gregoriaanse kalender.
    • 11 maart » Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
    • 5 april » Oprichting van het British Museum.
    • 9 november » Karel August van Nassau-Weilburg wordt opgevolgd door zijn zoon Karel Christiaan.
  • De temperatuur op 7 mei 1815 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
    • 20 maart » Napoleon keert terug in Parijs na zijn ontsnapping van Elba.
    • 18 juni » Slag bij Waterloo
    • 22 juni » Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.
    • 15 oktober » Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.
    • 7 december » Michel Ney, maarschalk van Frankrijk wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton, nadat hij door het bewind van Lodewijk XVIII van Frankrijk schuldig is bevonden aan verraad, wegens zijn steun aan Napoleon Bonaparte gedurende de Honderd Dagen.
  • De temperatuur op 12 mei 1815 lag rond de 18,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-zuid-westen. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
    • 26 februari » Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
    • 3 maart » In Groningen wordt de studentensociëteit "Mutua Fides" geopend. Dit is de oudste studentensociëteit van Nederland, de sociëteit behorend bij het Groninger Studenten Corps 'Vindicat atque Polit'.
    • 16 maart » Willem Frederik van Oranje-Nassau neemt de titel Koning der Nederlanden aan.
    • 20 maart » Napoleon keert terug in Parijs na zijn ontsnapping van Elba.
    • 16 juni » Napoleon trekt met zijn troepen de Franse noordgrens over, België in. Hij verslaat de Pruisische aanvoerder Blücher in de slag bij Ligny. Zie ook: Slag bij Waterloo. Wellington houdt in de Slag bij Quatre-Bras Franse troepen onder maarschalk Michel Ney tegen.
    • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Romans

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Romans.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Romans.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Romans (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I48604.php : benaderd 13 mei 2024), "Willem Johannesz Romans (1753-1815)".