Genealogie Gomes » Jan Cornelisz Buisman (1752-1827)

Persoonlijke gegevens Jan Cornelisz Buisman 

  • Hij werd gedoopt op 23 april 1752 in Oudeschild (Texel, NH).Bron 1
    Hij is rk gedoopt; doopgetuigen: Jan Buijkes en Mart Jacobs Groot
  • Beroep: zeeman (1784), loodsman (1826).
  • Hij is overleden op 20 oktober 1827 in Oudeschild (Texel, NH).
    Hij is overleden om 10.00u; aangifte overl op 20 okt 1827 door Cornelis Jansz Buisman, 25 jaar, sjouwerman, zoon van de overledene, wonende in Den Helder en Pieter Jansz Bakker, 29 jaar, zeeman, wonende in Oudeschild
  • Een kind van Cornelis Cornelisz Buijsman en Martje Jans Buijkes
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 november 2010.

Gezin van Jan Cornelisz Buisman

Hij is getrouwd met Dirkje Leenderts Kleij.

Zij zijn op 9 november 1784 te Oudeschild (Texel, NH) in ondertrouw gegaan.Bron 2

Ze zijn in de kerk getrouwd op 26 november 1784 te Oudeschild (Texel, NH).Bron 3


Kind(eren):

  1. Jan Jansz Buisman  1788-1788
  2. Jan Jansz Buisman  1792-1792
  3. Jan Jansz Buisman  1799-1828
  4. Cornelis Buisman  1801-????


Notities over Jan Cornelisz Buisman

Notaris Wentel 1771-1811
586: 8-8-1786 testament Jan Cornelisz Buisman en Dirkje Jans Kleij
N 45 29-5-1820 Gouverneur, rekest van Jan Buisman
over de loting van zijn zoon Cornelis, vrijstelling gevraagd, 2 bladzijden.
Dat het eene waarheid is, dat des Suppliants Zoon Cornelis Buisman, by de Loting voor de NM voor de klasse van 1820, heeft getrokken N 8, gelyk mede dat dezelve tot den dienst voor de NM is goed verklaard, doch dat het my geheel onbekend is, of die persoon werkelyk eene borstkwaal heeft, zoo als door deszelfs vader, niettegenstaande het voorgeven daarvan, by den Militieraad, na gedaan ondezoek, ongegrond was geoordeeld, thans nader, doch zonder eenig het minste bewys, wordt geposeerd.-
Dat het voorts wel waar kan zyn, dat des Suppliants gemelde zoon eenigzins, het zy dan veel of weinig, bydraagt tot ondersteuning Zijner ouderen, die zekerlyk niet kunnen gezegd worden in de gunstigste omstandigheden te verkeeren; dan dat, in allen gevalle, deze Jongeling niet is de eenige ongehuwde broeder zyner famille (als hebbende de Suppliant nog een oudere zoon, die mede ongehuwd is) en geenzins valt in de uitzondering by Art. 94 der wet van 8 Januarij 1817 voorkomende, te minder nog, daar dit huisgezin, gedurende den afgeloopen winter uit de fondsen van het kerkgenootschap waartoe hetzelve behoort is gealimenteerd geworden.
Dat dus het Rekwest, het welke, zoo min als de daarby overgelegde bewyzen, in geenerlei opzicht op de wet zelve gegrond is, alleenlyk ten oogmerk schynt gehad te hebben om door eene pathetique voordragt het hart van Zyne Majesteit tot eene gunstige uitzondering ten dezen te bewegen; waartoe echter, zoo ik eerbiedig vermeene, geene der aangevoerde motiven gronds genoeg opleveren; daar, noch de opgegevene krankzinnigheid van des Suppliants huisvrouw (hoe ongelukkig ook op zich zelve) noch het noodlottig toeval waaraan de Suppliant het verlies van deszelfs diploma als Loodsman toeschryft (waaromtrent hij echter hoogstwaarschynelyk niet van alle Schuld zoude zyn vrytepleiten) in het onderhavige geval kunnen geacht worden in aanmerking te komen, als wordende, omtrent het eerste, by het vorstelyk Besluit van den 12e february 1814 N 4 (Staatsblad N 25) genoegzam den weg aangewezen hoedanig in zulke gevallen moet worden gehandeld; terwyl wat het laatste betreft, de Suppliant indien hy vermeenen mogt daartoe redenen te hebben, deszelfs bezwaren dienaangaande geheel afgezonderd van andere questien, behoorlyk geadstrueerd zoude moeten institueren.-
Bron: Irene Maas

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Cornelisz Buisman?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Cornelisz Buisman

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Cornelisz Buisman


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texel, rk dopen; 1647-1812
  2. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812
  3. Texel rk trouwen 1649-1657, 1675-1812

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 26 november 1784 lag rond de 8,0 °C. Er was 4 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1784: Bron: Wikipedia
    • 19 maart » De Waal breekt op twee plaatsen door de dijk bij Haalderen. Het dorp wordt bijna geheel verwoest. Circa vijftien mensen verdrinken.
    • 15 september » Vincenzo Lunardi laat de eerste waterstofballon op.
    • 26 november » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Verenigde Staten van Amerika.
  • De temperatuur op 20 oktober 1827 lag rond de 10,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: omtrent helder dampig. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1827: Bron: Wikipedia
    • 13 februari » Splitsing van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Lowland District in Schotland in de Apostolische vicariaten Western District en Eastern District. De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt gewijzigd in Northern District.
    • 5 maart » Rusland verkrijgt Balkarië, zijn eerste bezitting in de Kaukasus
    • 4 september » Een grote brand legt de Finse stad Turku grotendeels in de as.
    • 21 september » Eerste verschijningen (volgens de overleveringen) van de engel Moroni aan Joseph Smith. Deze gebeurtenissen geven uiteindelijk aanleiding tot de oprichting van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, ook gekend als de Mormonen.
    • 20 oktober » Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
    • 18 november » Opening van het kanaal van Gent naar Terneuzen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Buisman

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Buisman.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Buisman.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Buisman (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I24609.php : benaderd 27 april 2024), "Jan Cornelisz Buisman (1752-1827)".