Genealogie Gomes » Klaas Jacobsz Kuiper (1779-1854)

Persoonlijke gegevens Klaas Jacobsz Kuiper 

    Zie oa zijn overlijdensakte
  • Hij is geboren op 30 september 1779 in Alkmaar (NH).Bron 1
  • Beroepen:
    • commies (1815); onderinstituteur instituut van Weldadigheid te Wateren (gem. Diever 1828); klerk (1830, 1835); werkman (1838).
    • zaalopziener (1826); onderstrandvonder (1843, 1845, 1846).
  • Eigendom: brief 21 dec 1848; bevolkingsregister.
  • Geloof: Nederlands Hervormd.
  • Hij is overleden op 10 juni 1854 in De Koog (Texel, NH), hij was toen 74 jaar oud.Bron 1
    Hij is overleden om 10.00u; aangifte overl op 10 juni 1854 door Jacobus Kuiper, 33 jaar, werkman, zoon van de overledene, wonende in De Koog en Sijbrand Keijser, 24 jaar, makelaar, wonende in Den Burg
  • Een kind van Jacob Kuijper en Guurtje Adriaans Wentel
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 19 september 2021.

Gezin van Klaas Jacobsz Kuiper

(1) Hij is getrouwd met Trijntje Pieters Dijksen.

Zij zijn op 5 februari 1806 te Texel in ondertrouw gegaan.Bron 2

Zij zijn getrouwd op 21 februari 1806 te Texel, hij was toen 26 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Pieter Kuiper  1806-1884 
  2. Guurtje Kuiper  1807-1889 


(2) Hij had een relatie met Jannetje Pieters Dros.


Kind(eren):

  1. Klaas Kuiper  1809-1832


(3) Hij is getrouwd met Anna Margaretha Leuring.

Zij zijn getrouwd op 12 augustus 1815 te Nieuwolda (Groningen), hij was toen 35 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):

  1. Catharina Kuiper  1823-1899 
  2. Geertje Kuiper  1826-1855 
  3. Maria Kuiper  1830-1910 
  4. Antje Kuiper  1838-1882 


Notities over Klaas Jacobsz Kuiper

Hij had een administratieve betrekking in Oudeschild en trouwde op Texel met de gefortuneerde Trijntje Pieters Dijksen. Na de dood van zijn vrouw werd hij onderinstituteur aan het instituut der Maatschappij van Weldadigheid te Wateren. Hij hertrouwde met Anna Sophia Leuringh uit Nieuwolda [het doopregister vermeld Anna Margaretha Leuring; de huwelijksakte vermeld Anna Jacoba Leuring]. Tenslotte keerde hij naar Texel terug en werd strandvonder in De Koog. Uit beide huwelijken zijn nog afstammelingen op Texel in leven.
In 1801 vestigde Klaas zich op Texel.
Uit de notulen van de municipaliteit, GAT 10, vergadering 10-3-1801:
Binnengestaan Klaas Kuijper zeggende als nu 21 jaar oud geworden te zijn, waaromme hij verzocht de verklaring te mogen doen en zich als stemgerechtigde burger in te schrijven. Geaccordeerd hebbende daarop de verklaring gedaan en zich in het stemregister ingeschreven. Zijnde de secretaris als toen gelast hem hier van bewijs te geven.
Bron: Miriam Klaassen.
Brievenboek van Burgemeester Reinbach GAT 333

N 176 3-7-1834 Aan de Gouverneur, Onderhoud N. Kuiper
Niet dan voor heden heeft het mij mogen gelukken te kunnen voldoen aan den inhoud van Uwer Ex: appostulaire beschikking van den 16 juny ll N 102/10303 waarbij de (hierbij teruggaande) missive van HEGA Heeren gedeputeerde Staten van Groningen van den 3 juny ll werd gesteld in mijne handen, om na de belanghebbenden te hebben gehoord te dienen van berigt, consideratie en advis-

Dat na een en andermaal de twee kinderen van de genoemde Nicolaas Kuiper te hebben gehoord en zooveel mij mogelijk was dezelve te hebben aangespoord tot eene onbekrompene ondersteuning van hunnen Vader, de uitslag dier pogingen deze is geweest, dat zij, te rekenen van 1 July ll af, zullen betalen f 160- zamen; te voldoen bij vooruitbetaling van half jaar tot half jaar op eene traite afgegeven door het Armbestuur van Nieuwolda op Pieter Kuiper aan de Waal op Texel; welke eerste traite ad f 80- alzoo onverwijld kan worden afgegeven en gehonoreerd zal worden, terwijl zij bij onverhoopte ziekten of andere bijzondere omstandigheden beloven het niet aan die extra onderstand te zullen laten ontbreken, als weder de nood mogt voorschrijven.

Zij verlangen echter dat deze onderstand van f 160- die f 3- wekelijks uitmaakt, geheel blijve en wekelijks uitgereikt worde door het voornoemde Armbestuur, met hetwelk zij ook alleen verlangen te corresponderen over hetgeen dit onderwerp betreft.

Wat nu aangaat mijn advies voor zooverre dit Uwe Excellentie eenigzins van dienst zoude kunnen zijn, zoo komt het mij voor:

Dat aangezien de te geven ondersteuning door de kinderen in deze zich van zelf bepaalt tot de Vader, men dan ook veronderstellen mag dat 3 Guldens in gewone omstandigheden genoegzaam zijn voor iemand van dien stand in eene plaats alwaar over het Algemeen de dagelijksche behoeften veel goedkoper zijn dan in Holland; te meer daar men toch veronderstellen mag dat een man van 55 jaren, die toch lang niet ontbloot is van verstandelijke vermogens en met de pen weet om te gaan, toch niet van alle gelegenheid zal ontbloot zijn om iets daarbij te kunnen verdienen, terwijl het eventueel ontbrekende voor de behoeften van zijn gezin niet ten laste dezer kinderen kan gebragt worden.

Dat al verder de toestand der kinderen Kuiper, beide boeren en veefokkers, van dien aard is, dat althans naar mijne opinie, gegrond op genoegzame bekendheid met hunne personen en omstandigheden, het zich even moeijelijk voor den Regter zoude laten bewijzen als welligt tegenspreken of zij ook meerder kunnen geven.

Vaste goederen bezitten zij voor als nog niet, althans weinig.- Hun grootste vermogen bestaat meer in de vooruitzigten dan in eene dadelijke bezitting.- En wie nu zal de juiste lijn trekken waar en wanneer kinderen hunnen Vader wezenlijk geven wat hun doenlijk is.

Het geldt hier eene zaak die althans even zoo veel het gevoel als het koel overleg geldt,- wat voor het eerste ligt vast is bij het laatste al zeer dikwijls eene volstrekte onmogelijkheid. Dit gevoel heb ik zoo veel mogelijk trachten optewekken- want het bestaat helaas in eene zeer geringe mate; maar zonder dit nu te willen goedspreken, zoo vindt het echter ook weer verschooning in het gedrag van den Vader, die zijne kinderen, nog zeer jong zijnde, verliet- slechts eens zich aan hen, reeds tot rijpen leeftijd gekomen, vertoond heeft en overigens in plaats van vaderlijke zorgen besteed te hebben, hen geheel aan de zorg van anderen over liet, zonder immer naar hen om te zien.

Ik geloof dat voor het tegenwoordig oogenblik zoo lang de kinderen Kuiper in geene stellig ruimere omstandigheden zich bevinden, het raadzaam zij zich met dit aanbod bij voorraad te vrede behouden, als welligt zal hunne financiele toestand eene aanzienlijke verbetering ondergaan, immers hun Grootvader maternelle, de vader van hunne moeder die met Nicolaas Kuiper is gehuwd geweest, is een meer dan 80-jarige Grijsaard, en niet onvermogend; bij wiens overlijden de eene helft op het zamen bevolveert. Gebeurt dit, dan zou men altoos met succes de kinderen op nieuw kunnen aanspreken.

Wat eindelijk betreft de vader van Nicolaas Kuiper waaraan de Heeren Gedeputeerde Staten van Groningen spreken,- deze man leeft nog in hoogen ouderdom te Alkmaar van de opbreng van een nietig postje als bode of brievenbesteller en is zelve verre af van welvarend te zijn. Vroeger schijnt hij bij het Domeinbestuur geweest te zijn.

30-7-1834 Minister van Justitie [dat staat er, maar zal eerder Burgemeester moeten zijn] van Assen, onderstand Klaas Kuiper, met 2 bijlagen
Naar aanleiding van het mij gedaan verzoek van de kinderen van Klaas Kuiper, heb ik de eer UEdG hierbij overtemaken twee bankbiljetten ieder groot f 40- N 689 en N 874, met beleefd verzoek die wel te zijnen behoeve te willen doen besteden, en mij den goede ontvang met een regel schrifts te willen berigten.

N 229 2-9-1834 Aan Secretaris W.J. Meinsma te Assen, onderstand N. Kuiper
Dat bij missive van 3 July ll aan de Heeren Gedeputeerde Staten dezer Provincie door mij namens de kinderen van N. Kuiper is te kennen gegeven dat deze te rekenen van den 7 July ll af f 160- te zamen zullen betalen te voordoen bij vooruitbetaling van halfjaar tot halfjaar op eene traite afgegeven door het Armbestuur van Nieuwolda op Pieter Kuiper aan de Waal op Texel; terwijl de kinderen Kuiper bij onverhoopte ziekten of andere bijzondere omstandigheden beloven het niet aan de Extra ondersteuning te zullen laten ontbreken als welke de nood mogt voorschrijven, verlangende echter tevens dat die f 160 geheel blijve onder en à f 3- wekelijks uitgekeerd worde door het voornoemde Armbestuur met hetwelk zij ook alleen verlangen de corresponderen wat dat onderwerp betreft.

Aangenaam alzoo zal het mij zijn indien UEdG dit Armbestuur onder de hand wilt kennis geven en verzoeken dat zij nu voortaan zelve met Pieter Kuiper aan de Waal deze zaak behandelen; op de 1e Juny 1835 kunnen zij een wissel ad f 80- afgeven.

N 258 16-10-1834 Aan de Gouverneur, alimentatie N. Kuiper
Hierbij terug gaande missive van HEGA GS van Groningen en die van het Plaatselijk bestuur van Nieuwolda-

Dat na zeer vele moeite het mij gelukt is van de kinderen Kuiper de toezegging te bekomen dat zij berekenen van de 1e Januari e.k. af f 200 ’s jaars te zullen betalen, in plaats van f 160- zoo als door hen vroeger was aangenomen, waarvoor door het Armbestuur aldaar op Pieter Kuiper aan de Waal bij halfjaren kan worden getrokken.

Uwe Excellentie zal ontwaren dat hiermede nog niet geheel en ten volle aan het verlangen van het Algemeen Armbestuur van Nieuwolda voldaan is. Het ontbrekende beteekent echter niet veel en ik schroom niet Uwe Excellentie te verzekeren dat van de veelvuldige en krachtige pogingen, die ik in deze heb aangewend, waarbij ik mijne geheele invloed en overreding heb moeten bezigen, ik geen kans zie iets meerder in deze te verkrijgen, weshalve ik vertrouw dat Armverzorgers van Nieuwolda alsnu mogen te vrede zijn.

Te meer vermeenen ook de kinderen Kuiper dit te mogen verwachten, daar zij het er voor houden, dat hetzelve bestuur in eene zeer groote dwaling verkeert, wanneer het meent dat zij regtens konden worden gedwongen worden tot onderhoud van het huisgezind huns vaders.- De gelden die zij vroeger gaven, nog steeds geven en bij vervolg zullen geven zijn voor hunnen Vader voor diens genoegzaam onderhoud en geen halve broeders of zusters kunnen bij mogelijkheid ten hunnen laste gebragt worden.

Dat is het Sustenu der kinderen Kuiper, dat zij bereid zijn voor elke Regtbank te doen gelden. Oneindig beter echter zoude het wezen, indien de tusschenkomst van Gedeputeerde Staten van Noord Holland en Groningen juist deze eventuele altoos ergerlijke procedures mogte hebben voorkomen. Daarheen hebben ook alle mijne pogingen gestrekt en Hartelijk wensch ik dan ook dat deze zaak hiermede haar beslag moge hebben.
Bron: Irene Maas
N 17 Extract uit het Register der Deliberatien, van de Gedeputeerde Staten der Provincie Noord-Holland
Donderdag den 21 December 1848
Gelezen de missive van den Heer Minister van Binnenlandsche Zaken van den 13 dezer N 124 6 afd; strekkende ten geleide van afschrift zyner beschikking van dien dag genomen op het by dezerzydsch Schryven van 25 November Jl N 30, behandeld request aan den Koning van Klaas Kuiper cs; inwoners van de Koog op Texel, waarby werd verzocht dat zekere verbeterde en tot cultuur gebragte gronden, na het eindigen der pacht van den Heer van Lit aan hen in eigendom mogen worden afgestaan.
De Heer Minister geeft, naar aanleiding eener Koninklijke beschikking van 8 dezer N 5, aan de adressanten te kennen dat hun verzoek niet kan worden ingewilligd, doch dat het voornemen bestaat om, bij het einde der pacht van den Heer van Lit, de bedoelde gronden niet meer in massa maar perceelsgewyze te verpachten.
Waarop is besloten
'S ministers dispositie door toezending van afschrift dezer, ter kennisse te brengen van den Heer Burgemeester van Texel tot informatie-
Accordeert met voorsz Register
De Griffier der Staten
Aan den Heer Burgemeester van Texel
Bron: Irene Maas

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Klaas Jacobsz Kuiper?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Klaas Jacobsz Kuiper

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Klaas Jacobsz Kuiper


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texelse Geslachten I
  2. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812
  3. Groninger Archieven; BS-Huwelijk
    Gemeente: Nieuwolda
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 19
    Registratiedatum: 12-08-1815

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 30 september 1779 lag rond de 14,0 °C. Er was 796 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid ten westen. Typering van het weer: betrokken. Bijzondere weersverschijnselen: . Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1779: Bron: Wikipedia
    • 12 april » Spanje neemt deel aan de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog met het Verdrag van Aranjuez
    • 13 mei » Beierse Successieoorlog eindigt met het Verdrag van Teschen dat in Cieszyn gesloten wordt tussen Oostenrijk en Pruisen. Oostenrijk kreeg de Innviertel en deed afstand van de rest van Beieren.
    • 6 december » Première van de opera L'isola disabitata van Joseph Haydn.
  • De temperatuur op 12 augustus 1815 lag rond de 13,0 °C. Er was 132 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: half bewolkt regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1815: Bron: Wikipedia
    • 4 februari » Oprichting van het Groninger Studenten Corps Vindicat atque Polit, de oudste studentenvereniging van Nederland.
    • 16 maart » Willem Frederik van Oranje-Nassau neemt de titel Koning der Nederlanden aan.
    • 20 maart » Napoleon keert terug in Parijs na zijn ontsnapping van Elba.
    • 22 juni » Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.
    • 24 augustus » De eerste Nederlandse grondwet komt tot stand.
    • 7 december » Michel Ney, maarschalk van Frankrijk wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton, nadat hij door het bewind van Lodewijk XVIII van Frankrijk schuldig is bevonden aan verraad, wegens zijn steun aan Napoleon Bonaparte gedurende de Honderd Dagen.
  • De temperatuur op 10 juni 1854 lag rond de 10,6 °C. Er was 0.1 mm neerslag. De relatieve luchtvochtigheid was 88%. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 19 april 1853 tot 1 juli 1856 was er in Nederland het kabinet Van Hall - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1854: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,3 miljoen inwoners.
    • 31 januari » Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) wordt opgericht. Christophorus Buys Ballot is de eerste hoofddirecteur.
    • 24 april » In Wenen vindt het huwelijk plaats tussen Elisabeth in Beieren (Sisi) en Frans Jozef I van Oostenrijk.
    • 9 juli » In Franeker wordt voor het eerst de kaatswedstrijd PC gehouden.
    • 25 oktober » Slag bij Balaklava.
    • 3 december » De Eureka Stockade vindt plaats in Ballarat, Australië.
    • 8 december » Paus Pius IX vaardigt het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis uit, dat belijdt dat de Maagd Maria geboren is zonder erfzonde.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Kuiper

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Kuiper.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Kuiper.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Kuiper (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I17881.php : benaderd 3 mei 2024), "Klaas Jacobsz Kuiper (1779-1854)".