Genealogie Gomes » Jan Jansz Latjes (1745-1832)

Persoonlijke gegevens Jan Jansz Latjes 

  • Hij werd gedoopt op 24 mei 1745 in Den Burg (Texel, NH).Bron 1
    Doopgetuigen: Cornelis Pieters en Diwertje Jans
  • Beroep: zeeman; werkman (1814); loods in Oudeschild.
  • Hij is overleden op 12 januari 1832 in Den Burg (Texel, NH).
    Hij is overleden om 20.00u; aangifte overl op 13 jan 1832 door Jan Pelder, 37 jaar, boer en Jelis Verberne, 59 jaar; beiden wonende in Den Burg
  • Een kind van Jan Cornelisz Latjes en Isele Jans Ran
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 28 december 2022.

Gezin van Jan Jansz Latjes

Hij is getrouwd met Neeltje Cornelis Graaf.

Zij zijn op 23 januari 1772 te Texel in ondertrouw gegaan.Bron 2

Zij zijn getrouwd te Texel.


Kind(eren):

  1. Jan Jansz Latjes  1772-????
  2. Vrouwtje Jans Latjes  1774-1861 
  3. Isele Jans Latjes  1776-1825 
  4. Antje Jans Latjes  1779-????


Notities over Jan Jansz Latjes

Uit Den Burg 1622-1830 van Thijs en Miriam Klaassen.

B58 (Kad 209) Huis en erf Molenstraat
Dit huis was belast met één loper abtskoren
1790-1802 De zeeman Jan Jans Latjes betaalde f 296,- voor dit huis, Hij was getrouwd met Neeltje Cornelis Graaf, een nichtje van de vorige eigenaar Pieter Simons Graaf. In 1775 kregen ze een vergunning om koffie en thee te gaan verkopen. Drei jaar later volgden ze Cornelis Roemer op als kramer in zout, zeep, klein brandewijn en meel en als 'vettewariër'. In 1802 werd de boedel van Jan Latje verkocht. Hij belandde uireindelijk in het Roomse armenhuis (B69), waar hij tot op hoge leeftijd woonde.
De 19e eeuw was elf dagen oud en het had gesneeuwd toen Gerrit Simons Boon uit Den Hoorn aan het eind van de middag in Den Burg aankwam. Hij had al wat jenever achter de kiezen en zei, toen hij Jan Latje voor zijn huis in de Molenstraat zag staan, "Ben je mal, Jan" en gaf hem een stoot op de borst. Jan weerde de klap af en Gerrit viel in de sneeuw.
Toen kwam Willem Verberne voorbij. die Gerrit aanraadde naar huis te gaan. Hij pakte hem bij de arm en leidde hem langs enkele huizen naar het einde van de Molenstraat. Gerrit was echter niet van plan deze raad op te volgen en begon te vechten. Willen verdedigde zich en wederom belannde Gerrit in de sneeuw.
Ondertussen had Gerrit het verboden oproerlied 'Als is ons Prinsje nog zo klei, al evenwel zl hij stadhouder zijn' ingezet. Dit lied was in die dagen op Texel nogal populair, maar het was niet zo verstandig om het in het openbaar te zingen. Willen Verberne adviseerde Gerrit dan ook zijn gezang te staken, maar die zei 'zulks te verdoemen' en drong het huis van Willem Pieters Dijker (B75) binnen.
Willem Dijker zat in de keuken en vroeg wat Gerrit kwam doen. Deze zei naar Willem Kikkert te willen gaan, maat toen Willem Dijker hem naar de voordeur leidde, liet hij zich neervallen op de stoel bij de deur en bleef net zo lang het oproerlied zingen tot Willem Dijker hem het huis uitzette.
De langskomende Pieter Jacobs Keesoom (B64) werd door Gerrit bij de arm gevat en even later greep hij in de Hogerstraat JAN S. Stam in de borst, 'onder het uitbraken van vloeken'. Al worstelend vielen zij samen in de sneeuw. In dezelfde straat leunde Cornelis Jans Verberne over zijn onderdeur. Gerrit greep deze grossier in sterke dranken eveneens in de borsten vroeg om drank. Hij liet hem pas los toen Willem Verberne met een dienaar van justitie tussenbeide kwam.
Nadat hij zijn roes had uitgeslapen verklaarde Gerrit voor de vierschaar dat hij zich niets van het gebeurde kon herinneren. Hij was namelijk beschonken geweest, zo verklaarde hij. Twee weken op water en brood vonden de schepenen een gepaste straf.
in de nacht van 5 op 6 november 1800 werd er een grote hoeveelheid kleding en beddegoed van het bleekveldje van Jan Latje gestolen. De dader bleek de nachtroeper Dirk Jans Spreeuw te zijn, die zijn baan natuurlijk kwijtraakte. Bovendien werd hij gegeseld, gebrandmerkt en voor twee jaar van Texel verbannen.

B61 (kad 206) Huis en erf en schuur Molenstraat
Het geheel was belast met anderhalve lopen abtskoren. Vanaf 1793 hadden het huis en de schuur verschillende eigenaars. Op het huis rustte toen nog een lopen abtskoren. Vóór 1832 is het gesloopt. Bij de invoering van het kadaster was er alleen nog een erf.
1792-1793 Gedurende een jaar was het huis in handen van Jan Jans Latje. Van de volgende eigenaar kreeg hij er slechts f 480,- voor.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Jansz Latjes?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Jansz Latjes

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Jansz Latjes


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Texel, rk dopen; 1647-1812
  2. Texel, aangifte impost trouwen 1752-1812

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 12 januari 1832 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-westen. Typering van het weer: betrokken regen. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1832: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 7 mei » Griekenland wordt onafhankelijk van Turkije.
    • 5 juni » De Belgische frank ziet het daglicht. In die tijd ging het om een zilveren muntstuk van 5 gram met 9/10 fijn metaal.
    • 11 juli » Oprichting van de Leopoldsorde, deze onderscheiding wordt in België toegekend voor diensten die aan het vaderland werden bewezen.
    • 15 november » Start van het beleg van Antwerpen.
    • 23 november » Stichting van de Congregatie van de Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw Moeder van Barmhartigheid door pastoor Joannes Zwijsen in Tilburg.
    • 28 december » John Calhoun is de eerste vicepresident van de Verenigde Staten die aftreedt.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Latjes

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Latjes.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Latjes.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Latjes (onder)zoekt.

De publicatie Genealogie Gomes is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
R. R. Gomes, "Genealogie Gomes", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I1688.php : benaderd 10 mei 2024), "Jan Jansz Latjes (1745-1832)".