Genealogie Gerard van Hal » Franciscus Joannis Hoefnagels (1653-1742)

Persoonlijke gegevens Franciscus Joannis Hoefnagels 


Gezin van Franciscus Joannis Hoefnagels

Hij is getrouwd met Sophia Hurckmans.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1674, hij was toen 20 jaar oud.

Molenaar in Helden
R.Asten 112 fol.62vo dd.29-10-1710 Condities en voorwaarde waarop dat de "simpelijcke eygenaers" de Heldense windmolen verpachten aan: Frans Hoefnagels en Josina, zijn vrouw, Matijs van de Cruys en Cornelia Hoefnagel. Huurtermijn: 6 jaar aanvang 1-6-1711. Huursom: 600 patacons/jaar en 12 patacons "spellegelt". Nog o.m.: e jaarpacht te betalen bij aanvang en bij het ontvangen van de pachtcedulle te betalen "de lijcoop en verteerde costen van de verpachters, den drogen lijcoop ofte spellegelt". De pachters zullen de molen "aenvangen" met "seylen, binnen - en buytenreepen. Verderop: De molen moet aan het einde van het contract weer in gelijke staat opgeleverd worden. De pachters zullen niet meer mogen scheppen of molsteren als het 24e deel met obligatie van te strijken waarvan aen de pachters geleverd zal worden "eenen halven cop ende eene schotel ofte een sestiendeel van een cop, Ruremontse Rouwmaet, etc..
R.Asten 112 fol.66 dd.04-11-1710 Voor Thomas Hoefnagel om te ondervragen: 1. Jan Willem Pennincx, 54 jaar, 2. Wouter Hoefnagel, 46 jaar, 3. Jan Hoefnagel, 44 jaar.A. Om hun te ondervragen hoeveel penningen zij ontvangen hebben van de verkochte goederen van hun ouders. Thomas verklaart o.a. dat hij Frans Hoefnagel uitgekocht heeft voor 100, en 4 a 5 stokken (korven) met bijen.

R.Asten 112 fol.76 dd.10-01-1711 Diverse personen worden ondevraagd of zij, in augustus 1710, zijn geweest t.h.v. en bij Frans Hoefnagels, te Ommel, zijn vrouw en de kinderen Johanna Maria, Alegonda en Henricus alsmede Jan Thunis van Ruth ? Of zij toen niet hebben gezien dat Jan Thunis van Ruth alleen "secretelijck" heeft zitten praten met Johanna Maria Hoeffnagels op de manier als "vreyster en vreyer" gewoonlijk doen ? Of Jan Thunis van Ruth, na de voors. "vrijage" niet heeft gezegd: "Johanna Maria, wilt ghij eenig gelt op trou hebben" en dit met klare stem, zodat alle aanwezigen dit hoorden ? Of Johanna Maria niet heeft gezegd "Jae" en of Jan Th. v. Ruth vervolgens niet heeft gezegd: "Siet wat ghij doet, want het en is geen cortswil, het is mijn reghte meyning" ? En of Johanna Maria niet vroeg, aan haar vader: "Wat wil ik doen"? Heeft gehoord dat Johanna Maria aan haar vader heeft gevraagd: Wel, vader, soude ghij wel willen hebben dat ick Jan Anthonis nam ?" Waarop Frans Hoeffnagels antwoordde: "als ghij beeter weet te comen als bij mij, dan brotter met hem heen". Of de vader van Johanna Maria niet heeft gezegd "Jae, nu het Jan Thunis is, brotter met hem heen". Of Johanna Maria daarop niet vroeg aan Jan Thunis wat voor "trou-rinck" hij voor haar zou kopen en zeggende: "Ghij moet mij dan eenen trou-rinck coopen van twee pistoolen" en of deze daarop niet gezegd: "Ick en salt niet minder maecken als U swager". Of Jan Thunis daarop geen geld uit zijn zak heeft getrokken en haar ontrent drie patacons heeft gegeven "op trou" aan Johanna Maria ? Heeft gezien dat Jan Thunis geld heeft gegeven aan Johanna Maria, doch weet niet hoeveel en op welke condities. En of Johanna Maria de voorn. som niet heeft aangenomen "op trou" en daarmede tevreden geweest ? En of het hun niet kenbaar is dat Johanna Maria zei: "Ick sal Jan Thunis trouwen". En of hij, Jan Thunis, die trouwbelofte niet heeft aangenomen en daarop bier en brandewijn heeft laten tappen dat mede door hen is opgedronken om getuigenis te kunnen geven - en of hij daarvoor geen 14 stuiver heeft betaald.

R.Asten 112 fol. 80 15-01-1711 (vervolg) Of zij niet weten dat zij alle drie, in juli 1710, op of omtrent St. Anna dag, t.h.v. Frans Hoeffnagels zijn geweest, waar nog meer aanwezig waren Frans en zijn vrouw, twee dochters en Hendrick, de zoon - alsmede Jan Thunis van Ruth ? Een van de getuigen weet, "dat er van een trou-rinck gepraet werde" een andere getuige verklaart gezien te hebben "datter gelt wiert geworpen ofte geleght ofte een dingh gelijck als gelt op de slip van Joanna Maria" zo hij dacht, niet beter wetende en gezien dat er op de schoot van Joanna Maria geld lag doch weet niet hoe dit er gekomen is. Ook wordt getuigd dat er bier, brandewijn en genever gedronken is, die Jan Thunis heeft betaald.

Asten RA 115 fol. 49 03-05-1719 Frans Hoefnagels, te Ommel, heeft gepacht gehad de korenwintmolen op de Dungense kant Huurtermijn: 6 jaar (tot 24 juni 1720). Verpachter: Karmans,

Op 16 okt. 1696 is Thomas, met zijn broer Jan, in de herberg van hun broer Wouter waar een controle is op wijn, brandewijn en bieren. Er onstaat ruzie over die keuring. Thomas die de deur vast houdt, met in zijn hand een bierkan, dreigende daarmee te smijten. Daarop heeft de deurwaarder zijn "dienaerstock uytgetrocken" en is vertrokken. Jan,zijnbroer, heeft Hendrick Gijsberts van den Bleeck, "met een vuyst geslagen aen ofte ontrent sijn linckeroogh en heeft ontfangen een blauw ofte swartigheydt aen of ontrent sijn linckeroogh".

06-10-1710 De erfgenamen van wijlen Jan Goort Hoeffnagels met name: Cornelis Manders, Jan Willem Pennincks, Francis, Jan, Wouter en aanlegger Thomas Hoeffnagels, deze laatste uit diepe haat en aversie tegen zijn broer. Thomas heeft Jan Hoefnagels als getuige opgevoerd en deze maakte de volgende opmerking over zijn goede geheugen: Terwijl het wel vijftien jaar geleden is dat de erfdeling is opgemaakt is dit slordig gedaan, een geschreven vodje, niet waardig om gelezen te worden. Mijn geheugen, zo verklaard Jan, is door het "teeren smeeren en gestadigh brandewijn drincken grootelijcks verswaeckt". Dit is geen belediging, omdat dit in het hele dorp bekend is.(Asten R. 112) Op 19 jan. 1713 is er bij Thomas Hoefnagel, in zijn huis op de Wolfsbergh, controle op de drank. Aan zijn vrouw wordt gevraagd: "ofte sij eenige bieren ofte drancken in hadden" vermits zij had laten brouwen? Ze antwoord: "Dat leyt in de kelder". In de kelder vinden de controleurs twee en een half ton biere "noch so jonck". En omdat dit bier niet was aangegeven, zoals de collecteur, Jan van Riet, ons verklaarde is Thomas Hoefnagel, daarvoor aangeslagen en beboet. De vrouw van Thomas Hoefnagel heeft nog gezegd: "Mijn out bier is afgelevert en dit jonge bier mij door een ander ingeleyt, mach ick mijn huys niet verhuyren ? (Asten R.113)
Op 31-07-1713 verklaarde Jan Crol dat in de maand october 1712, op "'t steenbier" van Tomas Hoefnagels, te Asten, geweest te zijn en dat hij tegen den avond door de knecht van Mevrouwe van Asten uitgenodigd is geweest om "vroolijck te sijn op het Casteel". Hij is daar tot ca. middernacht gebleven en toen naar het huis van de mulder van Asten gegaan, waar hij woonde. Ter hoogte van het nieuwe huis van Thomas Hoefnagels is hij door twee onbekende mannen met een "bloot messe" aangevallen. Hij Jan Crol heeft zich verwerende moeten vluchten. Twee weken later kwam Jan Crol, in het huis van de vorster van Asten, Willem Tijs Somers en Marcus Seevee tegen die zeiden: "Camaraet" we hebben U enige weken geleden nabij het nieuwe huis van Thomas Hoeffnaegels aangevallen, maar wij hadden niet op U gemundt, we vergisten ons. Er is toen verder niet meer over gesproken. (Asten R.33)
21-11-1732 Eymert Jan Goossens, te Liessel en Peter Voermans, alhier te Asten, verklaren dat Eymert en Peter voogden waren van de kinderen van Peternella Eymers weduwe Hendrik Hoefnagels. Thomas Hoefnagels en Anneke Verschuyren, echtelieden, zijn overleden en hebben kinderen en kleinkinderen nagelaten welke verdeeld moeten worden, daarom moeten er voogden worden aangestelt. (Asten R.27)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Franciscus Joannis Hoefnagels?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Franciscus Joannis Hoefnagels

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Franciscus Joannis Hoefnagels


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Historische gebeurtenissen

    • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1653: Bron: Wikipedia
      • 2 februari » Nieuw-Amsterdam, het huidige New York, krijgt stadsrechten.
      • 20 april » Oliver Cromwell ontbindt het Britse parlement.
      • 13 oktober » Oprichting van de rooms-katholieke Apostolische Prefectuur Schotland.
      • 16 december » Oliver Cromwell wordt 'Lord Protector' van Engeland, Schotland en Ierland.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Hoefnagels


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerard van Hal, "Genealogie Gerard van Hal", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gerard-van-hal/I1071.php : benaderd 20 mei 2024), "Franciscus Joannis Hoefnagels (1653-1742)".