Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland » Cornelis Thijsz Gravelaar (± 1585-????)

Persoonlijke gegevens Cornelis Thijsz Gravelaar 

  • Hij is geboren rond 1585 in Rijswijk.
  • Beroep: kuiper.
  • Hij is overleden in Haagambacht.
  • Een kind van Matthijs Claesz Gravelaar en Dirkje Doenen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 20 april 2010.

Gezin van Cornelis Thijsz Gravelaar

(1) Hij is getrouwd met Jannigje Gerrits.

Zij zijn getrouwd rond 1610 te Rijswijk.

Janwillem Sandker schrijft: Het gezin woont aan de Dennenweg (zie kaart enkele paginas verder) buiten Den Haag (Haagambacht).

In 1613 koopt vader Cornelis van Maarten Lambrechts van Kenniphoven[6] een stuk land vrij patronaal goed. Het land ligt aan de Dennenweg, belending noord en west de Heerweg, oost de nieuw gedolven vaarten, zuid een stuk weiland van het Sacraments gasthuis. De koopsom bedraagt 225 gulden.

In 1636 verkoopt Cornelis Thijszn een stuckje lant aan de Dennenweg bij de Slijpmolen in Haagambacht belending noord het huis en erf van de verkoper, oost de nieuw gedolven vaart, zuid een stukje land van het Sacraments gasthuis en west de Heerweg. De verkoopprijs is 100 gulden met een rentebrief van 175 gulden. Deze Jan Laurens verkoopt het perceel overigens vervolgens weer door aan Dirk Jacobs voor eveneens 100 gulden en belast met een kapitaal van 175 gulden toekomende aan Cornelis Thijszn.

Op 20 februari 1641, 4 jaar na het tweede huwelijk maken Cornelis Thijszn. en zijn tweede vrouw Brechtje Gerritsdr. een testament. Cornelis Thijszn. bepaalt dat zijn kinderen uit het eerste huwelijk met Jannetje een derde deel van zijn huis en erf aan de Dennenweg erven. In het bijzonder bepaalt hij dat het gaat om achterste deel "belent sijnde ten oosten de vaart, ten noorden de Heerweg ende ten zuijden de muijr vant selve huijs". Deze zuidmuur moet blind worden gemaakt. Het gebruik en het inkomen van dit erfdeel mogen de kinderen niet eerder genieten dan dat het jongste kind of van de jongste kinderen uit het tweede huwelijk twintig jaar is geworden.
Tevens zullen de kinderen mede erfgenamen zijn van de overige "vaderlijke" goederen.
Allereerst echter komt de erfenis toe aan de langstlevende van de testateuren. Deze langstlevende mag met de erfenis doen alsof het zijn of haar eigendom is. Hieruit verbinden zij echter n voorwaarde, namelijk dat de langstlevende hun kind of kinderen onderhoudt totdat deze mondig is (zijn) geworden of trouw(t)(en). Tevens ontvangt ieder kind uit hun huwelijk op dat moment zes gulden. Tevens komt dit kind of deze kinderen de legitieme portie toe van hun vader of moeders goederen.
In het geval dat Brechtje Gerrits kinderloos sterft komt de erfenis toe aan de kinderen uit het eerste huwelijk. Echter haar "naaste vrunden[7]" zullen dan 200 gulden ontvangen, evenals haar "klederen" van linnen en wol. Het lijkt er op dat Brechtje Gerrits weinig familie heeft.
Met dit testament zijn alle huwelijkse voorwaarden vervallen.

In 1641 verkoopt Cornelis Thijszn. aan Leendert Jans van Waerden een stuk erf gelegen aan de Dennenweg ten zuiden van het huis van de verkoper. De koopprijs is een rentebrief van 10 gulden jaarlijks.

In 1643 verkoopt Leendert Jans van Waerden een huis met erf aan de Dennenweg. Belending aan de noordzijde is het huis van Cornelis Thijszn. Het verkochte huis blijkt belast met een kapitaal van 200 gulden toekomende aan Cornelis Thijszn. De koopprijs van het huis bedraagt 100 gulden en een schuld van 450 gulden.

Ondanks het bepaalde in het testament uit 1641 verkopen de kinderen reeds op 23 mei 1648 het door hun geërfde derde deel. De kinderen verkopen dan een huis met erf en een "ledich" erf gelegen aan de Dennenweg. Het huis en erf, strikt gezien vanaf het huis van Cornelis Thijszn. tot achter de vaart. De koper is verplicht om een "heijning" aan te brengen met daarin een poort. "omme bij gelegenheijt en ongelegenheijt door Cornelis Thijszn. gebruikt te worden omme begrenzelijk tot den andere te komen zonder dat de poort gemeen is". In de zuid muur mag "nu nog in eeuwigendage gene het allerminste licht gemaakt worden".
Daarnaast wordt bij de verkoop van het stuk grond bepaald dat de poort in de heijning niet langer gebruikt mag worden dan bij zijn leven (van Cornelis Thijszn.) om de "swermen van zijn bijen naar believen over te halen".
De verkoopprijs van het huis en erf bedraagt 500 gulden. Voor het stuk grond ontvangen de kinderen ene rentebrief van 13 gulden en 15 stuivers per jaar.
Jan Gijsen vertegenwoordigt bij de verkoop zijn zwager Pieter Arents Colijn.

Behalve dat de kinderen een erfenis ontvangen van hun moeder Jannetje Gerrits, krijgen ze ook een erfenis van de zus van hun moeder. Deze zus genaamd Pietertje woont in Maasijk. De kinderen machtigen op 13 juni 1650 Jan Gijssen om ter plaatse in Maaseijk de boedelscheiding en te gelde te maken. Het ligt voor de hand dat zij deze taak aan Jan Gijssen hebben toebedacht vanwege zijn afkomst uit Maastricht. Hij zal het meest bekend zijn met de "costuijmen van Maaseik".

Voor 1650 leent Cornelis Thijszn. aan een zekere Theunis Gijssen 75 gulden. Deze Theunis overlijdt voordat hij dit bedrag heeft terug betaald. Goutje Sijmonts is de rechtsopvolger van deze schulden van Theunis inclusief "de onaengetelde gelden" (rente). Als zekerstelling aan Cornelis Thijszn. stelt Goutje Sijmonts in april 1650 een gelijk bedrag van 75 gulden dat zij van Johan Cornelis van Boeckhorst zal ontvangen als rentevergoeding uit de verkoop van een aantal woningen uit de boedel van Theunis Gijssen.

Vader Cornelis leeft nog in 1653 bij doop van kleinkind Martijntje Colijn.

Het huis aan de Dennenweg met erf en tuin wordt in 1673 nog als belending genoemd bij de verkoop van een huis met tuin door Willem Leendertszn. aan Philips Corsen voor 300 gulden. Als de weduwe van Philip Corsen het huis in 1692 weer verkoopt, maar dan voor 100 gulden minder, staat Cornelis Matthijszn Gravelaar nog steeds genoemd als eigenaar van het belendende huis aan de zuid- en westzijde. Blijkbaar is men niet erg zorgvuldig bij het opstellen van de transporten.

Het gedeelte van de Dennenweg "omtrent de slijpmolen" heet nu (anno 2000) Mallemolen.

Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Brechtje Gerrits.

Zij zijn getrouwd op 6 september 1737 te Den Haag.

weduwe van Isaac Huijbrechts uit Vlaardingen

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Cornelis Thijsz Gravelaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Cornelis Thijsz Gravelaar

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Cornelis Thijsz Gravelaar

Dirkje Doenen
± 1550-????

Cornelis Thijsz Gravelaar
± 1585-????

(1) ± 1610

Jannigje Gerrits
± 1590-< 1637

(2) 1737

Brechtje Gerrits
± 1610-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Gravelaar


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerhard Fischer, "Fischer-Sandker Groningen-Drenthe-Emsland", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-fischer-sandker/I19800.php : benaderd 14 mei 2024), "Cornelis Thijsz Gravelaar (± 1585-????)".