Genealogie familie Alsemgeest » Sara Huijbrechts (1618-1678)

Persoonlijke gegevens Sara Huijbrechts 

  • Ze werd gedoopt op 25 februari 1618 in Amsterdam, Oude kerk.Bron 1
    Doopgetuige: Annetjen Huibersdr
  • Vermelding vanaf 1666: Vermeld in processtukken.Bron 2
    De erfgenamen van de Amsterdamse juwelier Pieter Ramaert voeren in 1674 een proecs tegen de Leeuwarder edelsmid: Jarich Gerrits van der Lely.
    Pieter Ramaert was op 19 juni 1666 met zijn zoon Samuel in de Westerkerk begraven, vermoedelijk als slachtoffers van de pest. Zijn weduwe Sara Huybrechts hertrouwde later met de edelsmid Abraham Tobias. Het echtpaar bewoonde een huis aan de Keizersgracht. De inventaris vermeldt onder andere ‘een schulde ten laste van Jarich Gerrits woonende tot Leeuwaerden in Vrieslandt ende waerover proces voor den hove aldaer ongedecideert is hangende’.
    Deze zaak liep al geruime tijd, want op 31 oktober 1666 was door het gerecht van Leeuwarden in het nadeel van de edelsmid gevonnist. Van der Lely werd gedwongen tot betaling van 1.150 carolusguldens voor de juwelen die hij van Ramaert had ontvangen. De edelsmid ging in hoger beroep en op 15 juli 1674 deed het Hof van Friesland uitspraak.
    Het proces draaide om de status van de afspraak die tussen Van der Lely en Ramaert was gemaakt. De Leeuwarder meende dat er nimmer sprake was geweest van een koop van juwelen want Ramaert had hem de goederen op zicht gestuurd. Ze waren echter door de Admiraliteit in Harlingen in beslag genomen, omdat er geen ‘convoijen en licenten’ zouden zijn betaald. Een vreemde zaak, aldus Van der Lely, omdat Ramaert eerder verklaarde dat juwelen die hij naar Groningen, Emden en andere steden had gezonden altijd zonder problemen waren aangekomen, ondanks het feit dat daar ook ‘convoijen en licenten’ werden geheven. De Friese Admiraliteit had de geconfisceerde juwelen bij opbod verkocht. Van der Lely toonde
    zich bereid de erven Ramaert het bedrag te betalen dat bij de veiling was opgehaald.
    De weduwe van Ramaert betoogde dat Van der Lely de juwelen al zes jaar in zijn bezit had en er nooit een stuiver voor had betaald. Hij had ze destijds voor het bedrag meegekregen dat in het kasboek van haar man was genoteerd. De Leeuwarder edelsmid was daarom degene die de schade moest vergoeden en niet de Admiraliteit te Harlingen. Het Hof was het met deze visie eens en Van der Lely moest uiteindelijk betalen.
  • Zij is begraven op 31 maart 1678 in Amsterdam, Westerkerk.Bron 1
    Op de Keijzersgracht, 8:-
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 25 april 2019.

Gezin van Sara Huijbrechts

Zij is getrouwd met Pieter Ramaert.

Toestemming voor het huwelijk is 21 september 1640 verkregen te Amsterdam.Bron 1

Ze zijn in de kerk getrouwd op 16 oktober 1640 te Amsterdam, Nieuwe kerk.Bron 3

Pieter Ramaert van Antwerpen, juwelier, out 39 jaer, geen ouders hebbend, geass.t met sijn broeder Hans ... woont op de Princegracht & Saara Huybrechts van A. out 22 jaer, geassisteert met haer vader Huijbert Jelisz, woont in de Grovenstraetgen

Kind(eren):

  1. Samuel Ramaert  1641-1642
  2. Samuel Ramaert  1642-1643
  3. Huijbrecht Ramaert  1645-1664
  4. Samuel Ramaert  1647-1666
  5. Pieter Ramaert  1649-1651
  6. Martinus Ramaert  1654-????


Notities over Sara Huijbrechts

Docher van Huibert Jelisz, zilversmid, en Janneke Krab

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sara Huijbrechts?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Sara Huijbrechts

Sara Huijbrechts
1618-1678

1640

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. SA Amsterdam
  2. Pieter Schoen, Tussen Hamer en Ambeeld
  3. FamilySearch - 42

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1618: Bron: Wikipedia
    • 23 mei » Tweede Praagse Defenestratie. Enkele raadslieden van de Duitse keizer Ferdinand II worden uit het Koningspaleis in de Praagse Burcht gegooid, deze keer door een honderdtal protestantse edelen. De functionarissen overleven de val, maar dit incident is de aanleiding tot de Dertigjarige Oorlog.
    • 29 oktober » Zaligverklaring van Paschalis Baylon, Spaans Franciscaans broeder, door Paus Paulus V.
    • 13 november » Begin van de synode van Dordrecht. Deze veroordeelt uiteindelijk op 5 mei het arminianisme. Zie Jacobus Arminius en de remonstranten.
  • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1640: Bron: Wikipedia
    • 22 augustus » Willem Lodewijk van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn zoons Crato, Johan Lodewijk, Gustaaf Adolf, en Walraad onder regentschap van hun moeder Anna Amalia van Baden-Durlach.
    • 26 oktober » Het verdrag van Ripon wordt getekend, een herstelde vrede tussen Schotland en Karel I van Engeland.
    • 1 december » Portugal wordt opnieuw onafhankelijk van Spanje.

Over de familienaam Huijbrechts


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henny Alsemgeest, "Genealogie familie Alsemgeest", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-familie-alsemgeest/I23095.php : benaderd 11 mei 2024), "Sara Huijbrechts (1618-1678)".