Genealogie familie Alsemgeest » Catharina "Trijntje" Visser (1791-1864)

Persoonlijke gegevens Catharina "Trijntje" Visser 


Gezin van Catharina "Trijntje" Visser

Zij is getrouwd met Arie van Galen.

Zij zijn getrouwd op 3 december 1813 te Monnickendam.Bron 3

Arie was weduwnaar van Jannetje Ahuis.

Als gezin zijn zij uiteindelijk in Willemsoord terecht gekomen onder de hoede van de Maatschappij van Weldadigheid. Het gezin zal erg arm geweest zijn.

Dit gezin is één van de eerste gezinnen geweest die zich als kolonisten in Willemsoord vestigden. Willemsoord is namelijk in 1820 gesticht en het gezin arriveert op 1 juni 1820 met drie eigen kinderen plus twee ingedeelde wezen uit hun oude woonplaats. Zie: De eerste bewoners van Willemsoord.

Pas op 1 mei 1869 (op 83-jarige leeftijd) is Arie buiten de kolonie geplaatst. Zijn vrouw Trijntje was 5 jaar daarvoor overleden. Van Arie is bekend dat hij tevreden was over zijn verblijf in Willemsoord.
Bij de Maatschappij staan 9 kinderen geregistreerd: Vier kinderen (Hendrik, Jan, Adrianus Antonie en Maria Gerardina H.) kregen drie maanden verlof en zijn op de vertrekdatum (1837, 1836, 1848, 1850) formeel ontslagen. Drie kinderen (Gerbrand, Klaas Antonie en Petrus Nicolaas) zijn overleden te Willemsoord (1836, 1827, 1830). Dochter Geertje is op 21-jarige leeftijd in 1843 gedeserteerd. Zij was toen zwanger van Paulus Jansen. Paulus wordt vermeld in een rapport van de Raad van Politie van 27 april 1839. Hij wordt door vrijgesproken van baldadigheid door fabrieksbaas (Arie) van Galen.
Zoon Johannes Lamb., de jongste is op 21-jarige leeftijd in 1854 gehuwd ontslagen en is later zelf kolonist en opvolger geworden. Een opvolger (meestal de jongste) blijft in de kolonistenwoning na het vertrek van de (schoon)ouders. Johannes is in 1880 met zijn gezin uit Willemsoord vertrokken.

Als in juni 1822 de secretaris van de Subcommissie van Monnickendam een kijkje in de Kolonie komt nemen, heeft van Galen, in tegenstelling tot anderen, 'hoegenaamd geen klagten en is hij wel tevreden'.

In een overzicht van de kolonistengezinnen d.d. oktober 1844 schrijft de directeur:
'Het gezin van Galen bestaat op dat moment uit vader en moeder van Galen/Visser en de kinderen Adriaan van 20, Maria van 13 en Johannes van 11.
Arie is opziener in de fabriek. Zijn vrouw is ziekelijk maar verricht wel wat huishoudelijke bezigheden. De oudste zoon is timmerman. Maria verdient niets maar helpt haar ziekelijke moeder met het huishoudelijke werk en de jongste gaat nog naar school. Arie en zijn oudste zoon verdienen voldoende. Zij behoren tot de zogeheten 'valide huisgezinnen'. Met uitzondering van Trijntje zijn allen gezond'. Kortom, er zijn niet de minste aanmerkingen.

Op 9 juni 1854 krijgt Arie van Galen antwoord op een door hem geschreven brief d.d. 10 april met daarin de vraag of zijn zoon Anton (Adrianus Anton) met vrouw en kind bij hem mag komen inwonen en de hoeve op die zoon overgeschreven mag worden. De Subcommissie vindt dat goed, maar de Permanente commissie gaat niet accoord omdat Arie's zoon gehuwd is en zich buiten de Kolonie bevindt.
Maar Arie laat het er niet bij zitten en schrijft dat dat laatste wel vaker voorkwam. Zijn er soms andere redenen? Aan de verdiensten kan het ook niet liggen. Hij is al 35 jaar betrokken bij het fabriekswezen. Alle kinderen zijn inmiddels het huis uit, behalve de jongste, Johannes Lambertus. Deze heeft van de Subcommissie van Den Haag een hoeve toebedeeld gekregen, omdat zijn schoonvader uit die stad kwam. De zoon (Anton) waar hij, Arie, voor vraagt, heeft door vlijt en spaarzaamheid een eigen woning verworven buiten de Kolonie, ter waarde van f 100,- die hij bereid is af te staan.
De afloop van Arie's pleidooi is me niet bekend.
Arie krijgt in 1857 f 0,50 per week in zilver.

Notities over Catharina "Trijntje" Visser

Dochter van Gerbrand Klaas Visser, metselaarsbaas en Geertje Jans Visser

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Catharina "Trijntje" Visser?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Bronnen

  1. Charles forum www.stamboom.nu
  2. Genlias, BS Steenwijkerwold O 1864-123
  3. Genlias, BS Monnickendam H 1813-21

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 2 januari 1791 lag rond de 5,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: betrokken dampig. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1791: Bron: Wikipedia
    • 17 februari » Eerst uitvoering van de 93ste symfonie van Joseph Haydn, de eerste van zijn 12-delige Londense symfonieënreeks.
    • 30 maart » Eerste definitie van de meter (in Parijs) als 1/10.000.000e deel van de afstand tussen de noordpool en de evenaar.
    • 3 mei » De eerste geschreven grondwet van Europa treedt in werking in Polen. (Poolse Grondwet van 3 mei 1791)
    • 30 september » Première van de opera Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart in Wenen.
    • 4 december » Eerste nummer van The Observer, de eerste zondagskrant ter wereld.
    • 15 december » De Amerikaanse Bill of Rights wordt aangenomen.
  • De temperatuur op 30 januari 1864 lag rond de -2.2 °C. De winddruk was 0.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 78 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 90%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • In het jaar 1864: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
    • 10 maart » Lodewijk II wordt koning van Beieren.
    • 25 juni » In Den Haag wordt de eerste tramlijn in Nederland, een paardentram, geopend.
    • 31 augustus » Begin van de Slag bij Jonesborough in de Amerikaanse Burgeroorlog.
    • 18 september » Zaligverklaring van Margaretha Maria Alacoque (1647-1690), Frans religieuze en mystica.
    • 20 november » Zaligverklaring van Petrus Canisius, Nederlands theoloog.
    • 16 december » Slag bij Nashville: Noordelijke troepen van de Unie onder bevel van generaal George Henry Thomas verslaan de Geconfedereerden in David County (Tennessee).


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Visser

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Visser.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Visser.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Visser (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Henny Alsemgeest, "Genealogie familie Alsemgeest", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-familie-alsemgeest/I14615.php : benaderd 10 juni 2024), "Catharina "Trijntje" Visser (1791-1864)".