Genealogie familie Alsemgeest » Hendrik van Voorne (± 1200-< 1259)

Persoonlijke gegevens Hendrik van Voorne 

  • Hij is geboren rond 1200.Bron 1
  • Functie vanaf 21 november 1229: Heer van Voorne en burggraaf van Zeeland.Bron 2
  • Vermelding: Vermeld in repertorium op de lenen van de hofstede Voorne in Zuid-Holland.Bron 3
    HEERLIJKHEID PUTTEN
    Nikolaas van Putten, als leenman van Hendrik van Voorne vermeld anno 1235, heren Putten en Strijen
  • Vermelding vanaf 21 november 1229: Verkoop land.Bron 4
    Hendrik, burggraaf van Zeeland en heer van Voorne, zijn broer Hugo, zijn verwanten Hugo van Naaldwijk en diens broer Bartholomeus en hun kinderen verkopen het land Oosthoek met ambacht, tiend en het recht van uitmoeren aan de abt en de kerk van Ter Doest voor 200 mark Hollands

    Waarschijnlijk kort na 21-11-1229: De bisschop van Utrecht bevestigt de verkoop door Hendrik, burggraaf van Zeeland en heer van Voorne, en diens verwanten van het land Oosthoek met de tiend en andere rechten aan de abt en de abdij van Ter Doest.

    1247 okt. 3—1256 jan. 28: Floris, broer van rooms-koning Willem, gelast heer Hendrik van Voorne, niet langer te handelen in strijd met de oorkonde die deze samen met enige verwanten eerder uitvaardigde ten behoeve van de monniken van Ter Doest en waarvan de tekst is geïnsereerd.
  • Vermelding vanaf 6 december 1230: Verklaring m.b.t. leen.Bron 4
    Hendrik, heer van Voorne, bepaalt dat de goederen die Floris van der Woerd van hem in leen houdt, onversterfelijk zullen zijn en, indien Floris zonder nakomelingen overlijdt, aan diens broer Hardbarn zullen komen.
  • Vermelding vanaf rond 11 juli 1231: Terugontvangst Middellant.Bron 4
    < 1229 Dirk van Voorne en zijn vrouw Alvarade schenken aan de abdij Ter Doest ongeveer elf gemet land in Somerlant, op één ferto in Bommenee na geheel bestemd voor de verstrekking van voedsel aan de monniken

    11-7-1231: De abt van Ter Doest draagt aan de heer van Voorne het goed Middellant over, gelegen in het land van Voorne en destijds door Dirk heer van Voorne aan het convent geschonken
  • Vermelding vanaf 20 april 1245: Schenking.Bron 4
    20-4-1245: Hendrik heer van Voorne, burggraaf van Zeeland, schenkt voor altijd het heergewaad van al zijn mannen ten behoeve van het Heilige Land aan het hospitaal van de Duitse Orde, en bepaalt dat de inkomsten uit dat recht door het Utrechtse convent van de Orde in ontvangst zullen worden genomen.
  • Vermelding vanaf 30 april 1248: Verklaring over leen.Bron 4
    Hendrik, heer van Voorne en burggraaf van Zeeland, verklaart dat het leen dat Hugo, heer van Naaldwijk, van hem houdt onversterfelijk zal zijn.
  • Vermelding vanaf januari 1250: Leen.Bron 4
    Hendrik, ridder, heer van Voorne en burggraaf van Zeeland, beleent Jakob van Pernis erfelijk met de visstalen bij Matenesse en in de Merwede tussen de haven van Pernis en Scoenreloe, waarvoor een heergewaad van 40 schelling Hollands moet worden betaald.
  • Vermelding vanaf 1 maart 1250: Onderzoek naar onrechtmatig optreden.Bron 4
    Paus Innocentius IV beveelt de prior van de Sint-Pietersabdij bij Gent een onderzoek in te stellen naar en maatregelen te nemen tegen het onrechtmatige optreden van onder anderen Hendrik van Koudekerke, priester, en Hendrik van Voorne, ridder, tegen de abdij van Middelburg.
  • Vermelding vanaf rond 2 januari 1254: Afstand van aanspraken.Bron 4
    ca. 2-1-1254: Hugo, broer van heer Hendrik van Voorne, doet ten gunste van deze afstand van al zijn aanspraken op de heerlijkheid Voorne met de daaraan verbonden rechten
  • Vermelding vanaf 2 januari 1254: beleent broer.Bron 4
    < 1229 Dirk heer van Voorne beleent zijn zoon Hugo met Heenvliet en kent hem een renteleen van 30 mark per jaar toe uit de bede van Walcheren

    2-1-1254: Hendrik, heer van Voorne en burggraaf van Zeeland, beleent zijn broer, heer Hugo, erfelijk met geheel Heenvliet met ambacht en hoge en lage rechtsmacht zoals Hugo een en ander reeds van hun vader, Dirk heer van Voorne, had gehouden, en kent hem een renteleen van 30 mark per jaar toe uit de bede van Walcheren.
  • Vermelding vanaf 15 oktober 1256: Verklaring over naleving verdrag.Bron 4
    Hendrik heer van Voorne en elf andere Hollandse en Zeeuwse heren verklaren het vredesverdrag gesloten tussen Margareta gravin van Vlaanderen en Henegouwen enerzijds en ruwaard Floris en diens neef graaf Floris V anderzijds te zullen naleven en te zullen doen naleven, de ruwaard niet te zullen bijstaan ingeval die op dat verdrag inbreuk mocht maken, en zich er toe te zullen inspannen dat graaf Floris V, eenmaal mondig geworden, dat verdrag aanvaardt en bij oorkonde bevestigt.
  • Vermelding vanaf 6 april 1257: Overeenkomst met Hugo van Naaldwijk.Bron 4
    6-4-1257: Hendrik heer van Voorne geeft Hüntsele en de goederen in Monster en De Lier, tussen de Maas en de kapel van Wateringen, in erfelijk leen aan heer Hugo van Naaldwijk, ridder.

    21-8-1257: Hendrik heer van Voorne burggraaf van Zeeland geeft heer Hugo, ridder, van Naaldwijk kwijting van de betaling van 800 pond Hollands, zijnde de koopsom van de goederen van Hontsele.
  • Vermelding vanaf 10 oktober 1258: Toestemming.Bron 4
    Hendrik heer van Voorne en burggraaf van Zeeland geeft Troveis van Maasland toestemming het land tussen de Oostgaag en het Sommeer, dat hij van hem in leen houdt, als vrij eigen te verkopen, waarna Troveis de noordelijke binnen dat land gelegen hoeve, waarop dijkplicht voor 10 roe dijk rust, verkoopt aan de broeders van het Duitse Huis, die van Hendrik vergunning krijgen binnen die en de zuidelijke hoeve materiaal voor dijkherstel en -onderhoud te halen.
  • Vermelding vanaf 1259: Vermeld in de gravelijke lenen van Holland.Bron 3
    De heerlijkheid Voorne zoals de leenheer houdt (1303: van het rijk).
    ..-.-12..: Heer Hendrik van Voorne, als getuige vermeld 1259, Abdij Rijnsburg, inv.nr. 693.
    3-2-1280: Heer Albert, heer van Voorne, burggraaf van Zeeland, bevestigd zoals zijn voorouders en het leen is vrij, Heren van Voorne, inv.nr. 29 fol. 40.
  • Vermelding vanaf 1 mei 1261: Bevestiging bezit.Bron 4
    Albert heer van Voorne en burggraaf van Zeeland bevestigt met instemming van zijn broer Floris, heer Hugo van Naaldwijk in het bezit van de goederen van Hontsele zoals omschreven in de oorkonde van wijlen zijn vader Hendrik heer van Voorne.
  • Hij is overleden voor 13 maart 1259.Bron 5
  • Een kind van Dirk van Voorne en Alveradis van Kuijc
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 4 augustus 2022.

Gezin van Hendrik van Voorne

Hij is getrouwd met Mabelia? van Cysoing.

Zij zijn getrouwd juli 1231.Bron 6

Uiterlijk juli 1231: Jan heer van Cysoing beoorkondt de voorwaarden van het huwelijk van zijn dochter met Hendrik van Voorne, ridder.

juli 1231: Jan heer van Cysoing wijst Robert voogd van Atrecht en heer van Béthune en Dendermonde aan als zijn borg jegens Hendrik van Voorne, ridder, inzake de voorwaarden van het huwelijk van deze met de dochter van de oorkonder, en vrijwaart Robert van alle schade die uit die borgstelling mocht voortvloeien

Kind(eren):

  1. Hildegonde van Voorne  > 1231-1302 
  2. Albert van Voorne  > 1231-< 1290
  3. Floris van Voorne  > 1231-????


Notities over Hendrik van Voorne

Vermeld 1229-1259. Hij koopt 1247/56 van graaf Willem II de dijkzate van de inlaagdijk ten N. en O. van het latere Rotterdam.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hendrik van Voorne?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hendrik van Voorne

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Hendrik van Voorne

Dirk I van Voorne
????-± 1189
Dirk van Voorne
????-< 1229
Alveradis van Kuijc
± 1165-> 1226

Hendrik van Voorne
± 1200-< 1259

1231
Albert van Voorne
> 1231-< 1290

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Hendrik van Voorne



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Karel de Grote Site - geschat
    2. Oorkondenboek van Holland en Zeeland tot 1299 - huygens.knaw.nl
    3. hogenda.nl - JC Kort
    4. Oorkondenboek van Holland en Zeeland
    5. NA - Heren van Voorne
    6. Oorkondenboek van Holland en Zeeland - NA - Heren van Voorne

    Over de familienaam Van Voorne


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Henny Alsemgeest, "Genealogie familie Alsemgeest", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-familie-alsemgeest/I10741.php : benaderd 8 mei 2024), "Hendrik van Voorne (± 1200-< 1259)".