genealogieonline

Genealogie Ellens Jonkman Hansma Jager » Sybolt Fockes Wblema van Bualda (1500-1565)

Persoonlijke gegevens Sybolt Fockes Wblema van Bualda 


Gezin van Sybolt Fockes Wblema van Bualda

Hij is getrouwd met Jayts Haersma.

in het jaar 1543 te Tjerkwerd, NL-FR, hij was toen 43 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Tyaerdt Sybolts  1530-1570 


Notities over Sybolt Fockes Wblema van Bualda

*
Bron: Jacob Ysbrand Galama
Himdyk 5 Buwalda-Stapert Jonkershuizen Stem 27 Huis 102 Hemdijk 5 (Buwalda Stapert).
Van oudsher woonden er de adellijke families Bualda. Uit onderzoek bleek dat in het begin van de zestiende eeuw (1543) op stem 27 woonde Sibolt Foekez te Bualda. Deze trouwde met Jayts Haersma, zij behoorden beiden tot de edelen.
*
Bron: Andre Buwalda
www.andrebuwalda.nl
Zijn huwelijk wordt genoemd in het Sibolt van Adelen van Cronenburch boek, waarschijnlijk van de hand van Josias Rispens met gebruikmaking van de aantekeningen van Cronenburch. Sybolt woonde in 1543 te Tjerkwerd, waarschijnlijk op stem 27 te Tjerkwerd. Door A. van Cronenburch genoemd: Sibolt Fockes van Wblema van Bualda. Eigenaar Obblema Sate te Tjerkwerd.
Door Paul Noomen van de Frieske Academie is onderzoek gedaan naar onder andere de afkomst van de Buwalda's:
Voor de genealogie van de families Buwalda is van belang dat Buwalda in de vijftiende en zestiende eeuw niet de naam is voor één boerderij of één familie, maar voor een hele buurtschap, die uit minimaal vier boerderijen bestond: de stemmende saten 26 tot en met 29 van Tjerkwerd. De bewoners werden dan ook vaak als 'toe Bualda'of 'te Bualdabuiren' aangeduid. De boerderijen liggen op of naast de terp aan de Hillebrandsvaart. Nog in het begin van de 19e eeuw was de buurschap, die dan meestal als Jonkershuizen wordt aangeduid, een afzonderlijk onderdeel van de Eemswouderhem.
Ook stem 28 was in het begin van de zestiende eeuw waarschijnlijk al in handen van dezelfde familie als waartoe Hille Ruirts Buwalda (gehuwd met Jayts Sibles Oenema) toe behoorde. Hun zoon Hille Gatses was in 1640 eigenaar van stem 28. Hij verkocht zijn sate (stem 28) grotendeels aan zijn schuldeiser Reyner Jans te Burgwerd. Deze ging zich Buwalda noemen en werd zo de stamvader van de zogenaamde Burgwertak van de Buwalda's.
*

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Sybolt Fockes Wblema van Bualda?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Over de familienaam Bualda

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Bualda.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Bualda.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Bualda (onder)zoekt.

    

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Fré Ellens, "Genealogie Ellens Jonkman Hansma Jager", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-ellens-jonkman-hansma-jager/I227.php : benaderd 21 januari 2022), "Sybolt Fockes Wblema van Bualda (1500-1565)".