Genealogie Nicolaas Henriks van der Wel » Dirk van der Wel (1748-1807)

Persoonlijke gegevens Dirk van der Wel 

Bron 1Bronnen 2, 3, 4

Gezin van Dirk van der Wel

Hij is getrouwd met Willemijntje van Putten.Bron 1

Zij zijn op 3 november 1786 te Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands in ondertrouw gegaan.Bron 5

Zij zijn op 31 oktober 1786 te Beverwijk, Noord-Holland, Netherlands in ondertrouw gegaan.Bron 6

Zij zijn getrouwd november 1786 te Beverwijk, Noord-Holland, Netherlands.


Kind(eren):

  1. Hendrik van der Wel  1788-1844 
  2. Evert van der Wel  1790-1830 
  3. Jan van der Wel  1796-1870 


Notities over Dirk van der Wel

===Inleiding===

Dirk van der Wel geldt als de stamvader van de familie van der Wel in Midden Kennemerland. Aan de hand van burgerlijke stand gegevens is eenvoudig aan te tonen dat alle nu in Midden Kennemerland levende naamdragers op hem terug te voeren zijn. Onbekend was waar hij zelf vandaan kwam. Hieronder wordt aangetoond dat Dalfsen het meest aannemelijk is.

===Midden-Kennemerland===

Uit de Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken van de Nederduits Gereformeerde Kerk te Beverwijk is ons het nodige bekend over het leven van Dirk.
====Lidmatenboek====
Hij wordt in mei 1786 voor het eerst genoemd in het lidmatenboek van Beverwijk als komend met attestatie van Castricum. Hoewel de naam onjuist gespeld wordt, veronderstellen we dat het toch om "onze Dirk" gaat. Opmerkelijk is dat het lidmatenboek van Castricum geen vertrekkende lidmaat van die naam laat zien. Het lidmatenboek van Castricum geeft echter niet de indruk compleet te zijn bewaard. Het plaatst Dirk in ieder geval voor zijn huwelijk al in de streek, mogelijk zoekend naar een geschikte woonplaats?
Historisch zijn de jaren tachtig van de 18e eeuw een periode van oplopende politieke spanning. De macht van de Republiek was tanende. De wijze waarop de vierde Engelse Zee Oorlog werd verloren sprak hierover boekdelen. In Frankrijk was revolutie uitgebroken en ook in de Republiek hadden de zogenaamde Patriotten een poging gedaan om de macht te grijpen. Alleen door militair ingrijpen van de Pruisen kon dit worden voorkomen.
Hoewel de economie stagneerde, was de welvaart in de provincie Holland nog altijd de hoogste in Europa en trok het westen nog altijd emigranten, onder andere uit de Oostelijke Provincies.
====Ondertrouw====
Volgens de ondertrouw inschrijving uit Amsterdam, is Dirk in oktober 1786 reeds woonachtig in Wijk aan Duin. Omdat daar op dat moment geen predikant zetelt, wordt er ondertrouwd en getrouwd in Beverwijk. Dirk trouwt met Willemijntje van Putten, de weduwe van Hendrik van Duffelen, die in Amsterdam aan de Voorburgwal woont. Zij gaan in Beverwijk trouwen en in Wijk aan Duin wonen.

Beverwijk en omgeving was niet onbekend voor Willemijntje. Haar oudere zus Everdina was in de winter van 1781 al van Raalte naar Beverwijk verhuist (het lidmatenboek van Beverwijk vermeldt haar ook als overleden, wanneer is onduidelijk, maar waarschijnlijk voor 1790).
====Doopboek====
In het doopboek van Beverwijk worden de vier zonen van Dirk en Willemijntje genoemd:
* Hendrik, gedoopt op 21 april 1788. Doopgetuige wordt Johanna van der Wel genoemd. Hendrik lijkt te zijn vernoemd
* Evert is geboren op 10 april en gedoopt op 18 april 1790. Als doopgetuige wordt Magtelt van Duffelen genoemd (Als Everdina van Putten nog geleefd had, zou zij toch de doopgetuige geweest zijn? Het ligt voor de hand te veronderstellen dat Evert naar haar is vernoemd).
* Nicolaas is geboren op 10 augustus en gedoopt op 1 september 1793. Nicolaas overlijdt al jong: het begraafboek vermeldt zijn begrafenis al voor zijn vierde verjaardag op 7 mei 1797. We zullen zien dat in de lijn van de familie van der Wel in Dalfsen, Nicolaas een logische naam voor vernoeming is.
* Jan is geboren op 19 maart en gedoopt op 3 april 1796 (vernoemd naar Johanna van der Wel?).
Bij de laatste twee zonen wordt de dopeling alleen door de ouders zelf gepresenteerd.

In de eerste helft van de jaren negentig van de 18e eeuw komt de Republiek militair steeds meer onder druk te staan in de oorlog tegen het revolutionaire Frankrijk. In de winter van 1795 vriest het zo hard dat ook de grote rivieren en de Hollandse Waterlinie dichtvriezen, waardoor de Franse en Patriottische troepen naar het Noorden kunnen optrekken en de het Oranje gezinde regime kunnen verjagen. De Bataafsche Republiek wordt een vazalstaat van Frankrijk.
In de periode dat de kinderen verder opgroeien, zien zij de Nederlanden steeds meer een wingewest voor Frankrijk worden. In 1806 wordt de Republiek aan de kant gezet en het Koninkrijk Holland uitgeroepen met als koning Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon.
====Begraafboek====
Dirk maakt de verdere ontwikkelingen in de Franse tijd niet meer mee. Volgens het Begraafboek en het Gaardersregister overlijdt hij op 26 september 1807 en is hij de 28e begraven. Hij zou 61 jaar zijn geworden (dus geboren ca 1746).
Willemijntje overleeft hem nog bijna vier jaar. Twee jaar na zijn overlijden hertrouwt zij nog met Jan Bloemhof.

===Herkomst===

Op basis van bovenstaande zoeken we dus een Dirk van der Wel (met spellingsvarianten voor een achternaam, maar zonder patronym) die rond 1746 gedoopt zou moeten zijn. Het is het gegevens waar ik zelf jarenlang niet verder mee kwam en met mij andere genealogen die de stamlijn van de familie Van der Wel in Midden_Kennemerland hebben geprobeerd te achterhalen. Lange tijd heb ik geprobeerd een affiliatie te vinden met naamgenoten in Zuid-Holland, waar de naam "Van der Wel" veruit het meeste voorkomt. Ook contact met genealogen die die families onderzoeken bracht me niet verder.

Met zoekopdrachten in Genlias heb ik een aantal jaren geleden geprobeerd in kaart te brengen waar clusters van de naam te plaatsen waren op de kaart aan het begin van de 19e eeuw. Daarbij kwamen verschillende clusters in Brabant, Utrecht, Gelderland en Overijssel naar voren. Het viel me al op dat de gebruikte voornamen enigzins leken op die van de familie in Midden-Kennemerland. En hoewel de meeste clusters in den lande al snel te herleiden bleken op Zuid Holland, was dat voor Dalfsen niet zo. Nadere beschouwing van de familie in Dalfsen was niet moeilijk: de DTB van Dalfsen is goed getranscribeerd en geindexeerd. Dirk Klaassen van der Wel kwam al snel als kandidaat naar voren gezien zijn doopdatum op 6 oktober 1748. Twee jaar na de geschatte 1746, maar die afwijking van twee jaar zien we vaker in de DTB. Het was eigenlijk de eerste keer in jaren dat ik een serieuze kandidaat in overweging kon nemen.

Wat heeft me nu verder tot de overtuiging gebracht dat de Dirk van der Wel die in Amsterdam is getrouwd en in Beverwijk overleden, en de Dirk van der Wel die in Dalfsen is geboren, één en dezelfde zijn? Het is mooi dat naam en geboortedatum goed bij elkaar passen, maar hoe zit het met andere zaken: is de vernoeming van de kinderen, met name Nicolaas zo verklaarbaar? Kunnen we aanwijzen wie Johanna van der Wel, doopgetuige bij Hendrik, kan zijn? Is het aannemelijk te maken dat dat de levens van Dirk en Willemijntje elkaar kruisten? We zullen zien dat we dit allemaal positief kunnen beantwoorden:
* Nicolaas of Klaas is de naam van de vader van Dirk en Hendrik zou ook kunnen zijn vernoemd naar zijn moeder Hendrikje;
* Johanna van der Wel is zijn oudere halfzus, die in 1793 is overleden;
* Dirk en Willemijntje kunnen elkaar in Zwolle al gekend hebben.

===Jeugd in Dalfsen===

Dirk Klaassen van der Wel wordt in 1748 geboren en op 6 oktober van dat jaar gedoopt in de Nederduits gereformeerde Kerk van Dalfsen. Hij is het vierde van negen kinderen uit het tweede huwelijk van Claas Claassen van der Wel (of Klaas Klaassen, Nicolaas Nicolaasz etc). Zijn moeder Hendrikje Dirks overlijdt na de geboorte van haar laatste kind Jan in 1754 en in ieder geval voor 1756, het jaar waarin vader Claas hertrouwt met Hendrikjen Janssen. Dirk is dan acht jaar oud. Stiefmoeder Hendrikjen overlijdt in 1782 (Dirk is dan 34). Zijn vader is waarschijnlijk al veel eerder overleden, waarschijnlijk niet lang na de geboorte van de tweeling, maar in ieder geval voor 1770. In dat jaar begint het begraafboek van Dalfsen; Claas komt daar zelf niet in voor.
Dirk en andere kinderen waren op dat moment dan waarschijnlijk minderjarig. In het algemeen werd de voogdij in de familie geregeld, mogelijk heeft de oudere halfzes Janna/Johanna daarin een belangrijke rol gespeeld. Mogelijk zijn de kinderen echter ook als wezen "uitbesteed" via kerkvoogdij. Een aantekening bij het huwelijk van de 1 jaar oudere broer Gerrit wijst daarop: volgens het trouwboek van de NG gemeente Zwolle zou dezeGerrit bij deze gemeente in dienst zijn.

===Jong volwassene in Zwolle===

Op 13 april 1772 doet Dirk van der Wel belijdenis in Zwolle. Hij is dan 23 jaar oud (een gebruikelijke leeftijd voor belijdenis). Volgens het lidmatenboek is hij woonachtig in Langenholte. Het is niet duidelijk hoe Dirk als jong volwassene leeft en hoe hij in zijn onderhoud voorziet. Waarschijnlijk is hij als dagloner werkzaam in de landbouw. Ook is niet duidelijk wanneer Dirk uit de omgeving van Zwolle vertrekt.
Hij zou in deze periode Willemijntje van Putten met haar man Hendrik van Duffelen al kunnen hebben leren kennen, ze zijn in 1781 in Zwolle getrouwd en worden in 1782 nog als getuige bij een doop in de NG gemeente van Zwolle genoemd.

===Conclusie Affiliatie===
Conclusie is dat de Dirk van der Wel die in Beverwijk op 28 september 1807 wordt begraven, dezelfde is als de Dirk Klaassen van der Wel die op 6 oktober 1748 wordt gedoopt in Dalfsen. Deze conclusie wordt ondersteunt door de volgende gegevens:
* naam hetzelfde
* jaar van geboorte stemt min of meer overeen (doopgegevens en opgegeven leeftijden bij begraven verschillen wel vaker met twee jaar)
* in het begin van de 19e eeuw gebruikt de familie van der Wel in Dalfsen e.o. dezelfde voornamen als de familie in Kennemerland
* vernoemingen van de kinderen in Beverwijk passen logisch bij de namen in Dalfsen:
** Nicolaas is dan vernoemd naar de vader van Dirk;
** Hendrik kan dan zijn vernoemd naar de moeder van Dirk;
** Jan is vernoemd naar halfzus Johanna van der Wel.
* de doopgetuige Johanna van der Wel is de oudere halfzus Janna/Johanna van der Wel;
* Dirk en Willemijntje kunnen elkaar al eerder hebben gekend in Zwolle: beiden hebben in Zwolle in dezelfde periode gekerkt in dezelfde gemeente getuige vermeldingen in de DTBL Zwolle.
Als zowel Willemijntje als Dirk afkomstig waren uit Overijssel, is ook logisch dat de eerste generaties van der Wel in Midden Kennemerland voornamelijk zijn getrouwd met families uit Oost-Nederland.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Dirk van der Wel?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Dirk van der Wel

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Dirk van der Wel


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

    Verwantschap Dirk van der Wel



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. WeRelate.org, 31 maart 2018
      Current version: http://www.werelate.org/wiki/Person:Dirk_van_der_Wel_(1)
      Authors: http://www.werelate.org/wiki/Person:Dirk_van_der_Wel_(1)?action=history
      Text content at WeRelate.org is available under the Creative Commons Attribution/Share-Alike License: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0
    2. Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmatenboeken : Retroacta der Burgerlijke Stand, 1786
      Record name: Begraafboeken
    3. Dalfsen, Overijssel, Netherlands. Kerkelijke Registers, 1679-1811, 1748
      Record name: Doopinschrijving
    4. Zwolle, Overijssel, Netherlands. Kerkelijke Registers, 1583-1842, 1772
      Record name: Lidmaat inschrijving
    5. Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands. Church and Civil Records of Amsterdam, the Netherlands, before 1811, DTB 631, p.529, 1786
      Record name: Ondertrouwinschrijving

      "Den 3 November 1786
      Acte verleent om te Wijk aan Duin te trouwen
      Dirk van der Wel, J.M. woont onder Wijk aan Duijn
      Willemijntje van Putten, Wed. van Hendrik van Duffelen alhier op de Voorburgwal
      zijn alhier op acte van J. Wigeri predicant in de Beverwijk bij absentie van de predicant te Wijk aan Duijn is getekend
      versoekende hare drie Sondaagse uytroepingen, omme, naar deselve, de voorsz. trouwe te solemniseren, en in alles te voltrekken, so verre daar anders gene wettige verhinderinge voor en valle. zyn hun hare geboden verwilliget. Deze gebode gaan voort."

      inschrijvingsdatum: 03-11-1786
      naam bruidegom: [van der] Wel, Dirk
      naam bruid: [van] Putten, Willemijntje
      bronverwijzing: DTB 631, p.529
      opmerkingen: Huwelijksintekeningen van de KERK.
      Archief van de Burgerlijke Stand: doop-, trouw- en begraafboeken van Amsterdam (retroacta van de Burgerlijke Stand)
      Ondertrouwregister: NL-SAA-26310415
    6. Beverwijk, Noord-Holland, Netherlands. Kerkelijke Registers, 1615-1834, 1786
      Record name: Ondertrouwinschrijving

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:
    • Stamboom Waard, één auteur heeft bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat
    • Stamboom Waard, één auteur heeft bevestigd dat het om dezelfde persoon gaat

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 26 september 1807 lag rond de 12,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: winderig half bewolkt bui hagel onweer. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1807: Bron: Wikipedia
      • 12 januari » Leidse buskruitramp.
      • 25 juni » Het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte sluit vrede met Pruisen en Rusland in de Vrede van Tilsit.
      • 17 december » Napoleon Bonaparte tekent het decreet van Milaan dat alle handel met het Verenigd Koninkrijk verbiedt.
    • De temperatuur op 28 september 1807 lag rond de 14,0 °C. Er was 22 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1807: Bron: Wikipedia
      • 12 januari » Leidse buskruitramp.
      • 25 juni » Het Franse keizerrijk van Napoleon Bonaparte sluit vrede met Pruisen en Rusland in de Vrede van Tilsit.
      • 17 december » Napoleon Bonaparte tekent het decreet van Milaan dat alle handel met het Verenigd Koninkrijk verbiedt.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Van der Wel


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Edwin van der Wel, "Genealogie Nicolaas Henriks van der Wel", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-dirk-van-der-wel/I257.php : benaderd 26 april 2024), "Dirk van der Wel (1748-1807)".