Genealogie De Witt » Govert van SLINGELANDT (1623-1690)

Persoonlijke gegevens Govert van SLINGELANDT 

Bron 1

Gezin van Govert van SLINGELANDT

Hij is getrouwd met Christina van BEVEREN.Bron 3

Zij zijn op 8 februari 1654 te Dordrecht in ondertrouw gegaan.

Zij zijn getrouwd op 24 februari 1654 te Dordrecht, Waalsche Kerk, hij was toen 31 jaar oud.Bron 4


Kind(eren):



Notities over Govert van SLINGELANDT

SLINGELANDT (Govert van), geboren 1623 te Dordrecht, gestorven 3 Juli 1690 te 's Gravenhage. Uit een aanzienlijke dordtsche regenten-familie gesproten, genoot hij te Dordrecht een geleerde opvoeding en studeerde te Leiden in de rechten, 1 April 1639 ingeschreven als ‘Godefredus Slingerlandt’ en 30 November 1643 gepromoveerd. Hij werd toen advocaat in zijn vaderstad. Zeer bevriend met de verwante familie de Witt volgde hij Johan de Witt 31 Augustus 1653 als pensionaris van Dordrecht op en steunde hem krachtig in de Statenvergadering. Hij stond bekend als een geleerd en handig maar tevens als een opvliegend man. De Witt bleef met hem, weldra ook door zijn huwelijk aan de de Witten verwant, in intieme betrekking en gebruikte hem voor menige binnen- en buitenlandsche zending, vooral in de noordsche zaken, waarin hij 1655-1660 een belangrijke rol speelde, met name als een der gezanten naar Zweden in 1657, van waar hij einde November 1656 terugkeerde na het tractaat van Elbing (September 1656), naar Denemarken, Zweden en Polen (Mei 1659/60), waar hij den vrede van Kopenhagen hielp sluiten. Hij bewees ‘neef’ de Witt in de Statenvergadering menigen politieken dienst als pensionaris zijner stad en werd daarvoor 7 Mei 1664 beloond met den belangrijken post van secretaris van den Raad van State, wat hij onder de Witt en ook onder Willem III gebleven is, ofschoon hij dezen soms tegenwerkte, aldus een kwart eeuw lang een der drie voornaamste ‘ministers’ van den staat. Hij was verder een niet onverdienstelijk dichter en schreef verzen in de Dordsche Kraam en andere liedboekjes. Hij had ook kunstzin, wat vooral uitkwam bij het slaan van de talrijke herinneringsmedailles van staatswege, waarvoor hij niet alleen de legende maar, naar men meent, ook soms de afbeeldingen placht te bezorgen, in ieder geval te beoordeelen. Hij was tweemaal gehuwd, 1e met Christina van Beveren, en 2e met Arnoldina van Beaumont, bij welke laatste hij een zoon Simon had en een dochter Elisabeth, gehuwd Augustus 1693 met den griffier der Staten-Generaal sedert 1700, François Fagel. Hij werd in de Groote kerk te Dordrecht begraven in de familiekapel.

Schilderijen door J. Mijtens, G. Schalcken, A. Palamedes (?) en een onbekende. Prenten door J. Houbraken.

Vele brieven van hem en aan hem in de groote brievenverzamelingen betreffende Johan de Witt, in de oude dl. V, in de nieuwere dl. I en II. Van hem: Grafschrift van den heer Mr. Joan de Witte (1653). Vgl. van Loon, Historie penn. II, 555; III, 24.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Govert van SLINGELANDT?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!

Voorouders (en nakomelingen) van Govert van SLINGELANDT

Govert van SLINGELANDT
1623-1690

1654

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek. Deel 5
  2. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
  3. Matthys Balen: Beschryvinge van Dordrecht, blz 968
  4. Registre des Mariages Celebrez en l'Église Française

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was van 1585 tot 1625 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1623: Bron: Wikipedia
    • 3 juli » Claes Michielsz Bontenbal wordt in Rotterdam onthoofd, vanwege zijn bijdrage in een complot tegen prins Maurits.
    • 6 augustus » Kardinaal Maffeo Barberini wordt gekozen tot Paus Urbanus VIII.
    • 29 september » Kroning van Paus Urbanus VIII in Rome.
  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1654: Bron: Wikipedia
    • 5 februari » Tweede en laatste opvoering van Vondels treurspel Lucifer. De autoriteiten verbieden verdere voorstellingen en het stuk blijft bijna twee eeuwen weg van het toneelpodium.
    • 8 mei » Vrede van Westminster wordt ondertekend, einde van de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.
    • 20 mei » Het Koerlandse schip Das Wappen der Herzogin von Kurland vaart uit om Tobago te bezetten.
    • 7 juni » Lodewijk XIV wordt tot koning van Frankrijk gekroond.
    • 12 oktober » De Delftse donderslag, ontploffing van een opslagplaats voor buskruit in de binnenstad van Delft leidt tot vele doden en grote schade.
    • 23 november » Blaise Pascal heeft bijzondere metafysische ervaring.
  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1690: Bron: Wikipedia
    • 13 februari » Paus Alexander VIII creëert elf nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse curieprelaat Giovanni Francesco Albani.
    • 1 juli » In het kader van de zogenaamde Negenjarige Oorlog komt het tot een veldslag bij Fleurus, Henegouwen. Franse legers onder leiding van maarschalk Luxembourg verslaan de geallieerde troepen.
    • 12 juli » Koning Willem III (van Oranje) en zijn Engelse troepen winnen de Slag aan de Boyne tegen de Ierse katholieken.
    • 16 oktober » Heiligverklaring van Paschalis Baylon (1540-1592), Spaans franciscaans broeder, door paus Alexander VIII.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van SLINGELANDT


De publicatie Genealogie De Witt is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Genealogie De Witt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-witt/I808.php : benaderd 10 mei 2024), "Govert van SLINGELANDT (1623-1690)".