Genealogie De Witt » Willem de VOOGD (1728-1789)

Persoonlijke gegevens Willem de VOOGD 

Bron 1

Gezin van Willem de VOOGD

(1) Hij is getrouwd met Goverdina Helena POLDERS.Bron 3

Zij zijn op 19 juli 1748 te Dordrecht in ondertrouw gegaan.Bron 4

Zij zijn op 25 juli 1748 te Zevenbergen in ondertrouw gegaan.

Zij zijn op 11 augustus 1748 te Dordrecht in ondertrouw gegaan.Bron 5

Zij zijn getrouwd augustus 1748 te Zevenbergen.


Kind(eren):

  1. Adolph de VOOGD  1749-????
  2. Petronella de VOOGD  1750-????
  3. Jacoba de VOOGD  1752-????
  4. Cornelis de VOOGD  1754-????
  5. Jacoba de VOOGD  1756-1761
  6. Cornelis de VOOGD  1757-????
  7. Willem de VOOGD  1763-1763


(2) Hij is getrouwd met Anna Maria BOSVELT.Bron 6

Zij zijn op 29 oktober 1772 te 's-Gravendeel in ondertrouw gegaan.Bron 7


Notities over Willem de VOOGD

11 nov. 1788: (de testateuren zijn beneden de 50.000 gl. gegoed): testeren voor notaris B. van der Star Willem de Voogd en Anna Maria Bosveld, echtelieden wonende te 's-Gravendeel. Zij herroepen het testament, dat zij op 26 okt. 1787 hebben verleden voor dezelfde notaris. De testateur benoemt zijn dochter Goverdina Helena de Voogd, getrouwd met Cornelis Huijzer, als erfgename in de legitieme portie, welke door hem is begroot op een somma van 4906 gl. Tot erfgenamen van al zijn overige na te laten goederen, behalve zijn kleren en "lijftoebehoortens", benoemt hij zijn vrouw voor de ene helft en zijn dochter voor de andere helft. Het zal aan zijn vrouw en haar wettige nakomelingen vrijstaan om na zijn overlijden het nieuw gebouwde huis, koetshuis, stal, washuis en tuin in 's-Gravendeel, met alle meubels, paarden, rijtuigen etc., maar niet zijn landerijen, andere huizen of effecten, in volle en vrije eigendom te aanvaarden, mits zij aan zijn dochter of haar wettige nakomelingen een bedrag van 2250 gl. zal c.q. zullen uitkeren. Zijn dochter mag alle landerijen, gelegen onder Zevenbergen in de polder het Oudland, groot 26 bunders, genaamd "de Pannehoef", aannemen voor 650 gl. de bunder. Als hij zonder kinderen en kleinkinderen na te laten komt te overlijden, benoemt hij tot erfgenaam zijn vrouw of haar wettige nakomelingen voor de ene helft en zijn zuster Anna de Voogd of haar wettige nakomelingen voor de andere helft, op voorwaarde, dat zijn zuster, in ruil voor het genoemde bedrag van 2250 gl., zijn vrouw in bezit zal laten van zijn roerende goederen en het nieuw gebouwde huis cum annexiste 's-Gravendeel. Aan de kinderen van Jacobus Johannes Hetterschij en Gualteria Anna Boon te Zevenbergen legateert hij al zijn kleren en lijfsieraden. Anna Maria Bosveld legateert aan haar man, Willem de Voogd, zijn leven lang een jaarlijkse uitkering van 500 gl. Tot erfgename benoemt zij haar dochter Gualteria Anna Boon, vrouw van Jacobus Johannes Hetterschij, secretaris en stokhouder [veilingmeester] te Zevenbergen. De testateur stelt aan tot voogd notaris Jan van der Star, schepen van Dordrecht en ontheft zijn neef Willem Bos van de aanstelling tot voogd, zoals gedaan in zijn vorige testament van 26 okt. 1787. De testatrice benoemt tot voogden mr. Paulus Bosveld, advocaat wonende te Haarlem en Paulus Bosveld, predikant te Dordrecht. (ONA Dordrecht inv. 1312, akte 156)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Willem de VOOGD?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Willem de VOOGD

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Willem de VOOGD


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. André Den Haan: Van Der Linden
    2. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
    3. Regionaal Archief West-Brabant / Dordrecht
    4. Trouwboek van het Gerecht
    5. Attestatie gegeven
    6. André Den Haan: Van Der Linden
    7. Aangifte bij de Gaarder

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 13 april 1728 lag rond de 10,0 °C. Er was 26 mm neerslagDe wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Typering van het weer: regen. Bron: KNMI
    • Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • In het jaar 1728: Bron: Wikipedia
      • 4 mei » De opera Tolomeo, re di Egitto van Georg Friedrich Händel gaat in première in Londen.
      • 25 mei » Frederik Lodewijk van Nassau-Ottweiler wordt opgevolgd door zijn achterneven Karel en Willem Hendrik II van Nassau-Usingen.
    • De temperatuur op 28 maart 1789 lag rond de -0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bijzondere weersverschijnselen: noorderlicht. Bron: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
    • In het jaar 1789: Bron: Wikipedia
      • 4 februari » George Washington wordt unaniem tot eerste President van de Verenigde Staten gekozen.
      • 14 juli » Het begin van de Franse Revolutie, tijdens het bewind van Lodewijk XVI. Parijzenaars bestormen de Bastille in Parijs en bevrijden zeven politieke gevangenen. Frankrijk wordt, tijdelijk, een republiek.
      • 3 augustus » Paus Pius VI creëert één nieuwe kardinaal.
      • 4 augustus » Afschaffing van de feodale traditie in Frankrijk door de Nationale Vergadering.
      • 26 augustus » De eerste universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger wordt in Frankrijk openbaar gemaakt.
      • 3 oktober » George Washington roept 26 november 1789 de eerste Thanksgiving Day in het bestaan van de Verenigde Staten uit.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam De VOOGD

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De VOOGD.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De VOOGD.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De VOOGD (onder)zoekt.

    De publicatie Genealogie De Witt is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Lucas van Heeren, "Genealogie De Witt", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-witt/I2348.php : benaderd 28 april 2024), "Willem de VOOGD (1728-1789)".