Genealogie De Swart » Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen (± 1012-1067)

Persoonlijke gegevens Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen 


Gezin van Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen

Hij is getrouwd met Adele {capet} (Alix) van Frankrijk.

Ze zijn in de kerk getrouwd in het jaar 1028 te Parijs {FR}.


Kind(eren):



Notities over Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen

Stamboom Martens IJsselstreek » Boudewijn V van Vlaanderen (± 1013-1067)
Persoonlijke gegevens Boudewijn V van Vlaanderen
Hij is geboren rond 1013.
Hij is overleden op 1 september 1067 in Gent,Oost-Vlaanderen,Belgie.
Hij is begraven in Gent,Oost-Vlaanderen,Belgie.
De biologische ouders zijn Boudewijn IV van Vlaanderen en Otgiva van Luxemburg

Gezin van Boudewijn V van Vlaanderen
(1) Hij is getrouwd met Adelheid van Frankrijk.

Zij zijn getrouwd rond 1028 te Senlis, Oise, Picardie, Frankrijk.

Kind(eren):

Mathilde van Vlaanderen ± 1031-1085

Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

(2) Hij is getrouwd met Adelheid van Frankrijk.

Zij zijn getrouwd.

Kind(eren):

Boudewijn VI van Vlaanderen 1030-1070

Het echtpaar heeft gemeenschappelijke voorouders.

(3) Hij is getrouwd met Adáele Capet Gravin van Auxerre.

Zij zijn getrouwd.

Kind(eren):

Robrecht I (de Fries) Graaf van Vlaanderen ± 1031-1093

Notities over Boudewijn V van Vlaanderen
Boudewijn V, graaf van Vlaanderen van 1035 tot 1067, zoon van Boudewijn IV, die hij bij diens dood opvolgde. In 1028 huwde hij met Adèle, dochtervan de Franse koning Robrecht II. Tijdens een oorlog met Herman van Bergen, graaf van Henegouwen, moest hij Valenciennes afstaan (1047), maar hijkwam definitief in het bezit van Ename en zette aldus de door zijn vaderbegonnen oostelijke expansie van Vlaanderen met succes voort. Zijn zoon Boudewijn VI werd door de Duitse keizer beleend met het markgraafschap Antwerpen. Desondanks sloot Boudewijn V zich aan bij de Lotharingse vorstenin hun opstand tegen de keizer. In het kader van deze politiek liet hij Boudewijn VI huwen met Richildis, weduwe van Herman van Bergen (1051), beroofde de kinderen uit Richildis´ eerste huwelijk van hun rechten en lijfde de facto Henegouwen bij Vlaanderen in. Door het plotseling overlijdenvan keizer Hendrik III (1056) en de minderjarigheid van diens zoon Hendrik IV was keizerin Agnes verplicht met Boudewijn vrede te sluiten en hethuwelijk van zijn zoon te erkennen. Door het huwelijk van Boudewijns tweede zoon, Robrecht I de Fries, met Geertrui, weduwe van de graaf van Holland, strekte de Vlaamse invloedssfeer zich over een groot deel van de Nederlanden uit. Boudewijns aanzien was zo groot, dat hij bij de dood van deFranse koning Hendrik I (1060) voogd werd over diens minderjarige opvolger Filips I. Op het binnenlandse vlak heeft Boudewijn het vorstelijk gezag verstevigd door het territoriale bestuur te reorganiseren (kasselrijen in plaats van gouwen) en de bevoegdheden van de kloostervoogden in te krimpen (mede door de invloed vande kerkelijke hervormingsbeweging van Richard van Saint-Vanne). Om het dun bevolkte en woeste centrale deel van zijn graafschap te verbinden metde rijke steden, die zich ontwikkelden aan de kust en de Schelde, legde hij een gordel van steden aan in Binnen-Vlaanderen: Torhout, Ieper, Mesen, Rijsel, Kassel en Aire. De nieuwe steden werden hoofdplaats van een kasselrij en kregen een jaarmarkt om de kooplieden aan te trekken. Boudewijn steunde de expeditie naar Engeland (1066) van Willem de Veroveraar, die gehuwd was met zijn dochter Mathilda, en heeft daardoor de opkomst van het Anglo- Normandisch blok, dat voor Vlaanderen gevaarlijk kon worden, niet tegengewerkt, waarschijnlijk mede omdat hij alzo de kans zag eendeel van de turbulente adel die Willem vergezelde, kwijt te raken. CD ROM Encarta encyclopedie Winkler Prins editie 1998

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Vlaanderen


De publicatie Genealogie De Swart is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. de Swart, "Genealogie De Swart", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-swart/I6629.php : benaderd 27 april 2024), "Boudewijn V "Graaf" van Vlaanderen (± 1012-1067)".