Genealogie De Swart » Lodewijk van Nassau-Dietz (1538-1574)

Persoonlijke gegevens Lodewijk van Nassau-Dietz 


Gezin van Lodewijk van Nassau-Dietz


Notities over Lodewijk van Nassau-Dietz

Lodewijk van Nassau
Van Wikipedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Lodewijk van Nassau Stamboom
Graaf Lodewijk van Nassau (Dillenburg, 10 januari 1538 – Mook, 14 april 1574) was een jongere broer van Prins Willem I van Oranje-Nassau.

Jonge jaren
Lodewijk van Nassau was het zesde kind van Willem de Rijke en het vierde kind van diens tweede vrouw gravin Juliana van Stolberg. Lodewijk groeit op in Dillenburg en verblijft daarna veel in de aanwezigheid van zijn broer Willem, voor wie hij dienst doet als secretaris. Ook voert hij de onderhandelingen in Dresden met keurvorst Maurits van Saksen over het huwelijk van Willem met diens dochter Anna van Saksen.

[bewerken] Tachtigjarige Oorlog
Aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog was hij een van de leiders van het Eedverbond der Edelen en mede-opsteller van het Smeekschrift der edelen dat het verbond aanbood aan landvoogdes Margaretha van Parma. Het smeekschrift om een minder streng regime in de Nederlanden te voeren vond geen gehoor, de Spaanse koning Filips II stuurde in reactie troepen onder leiding van de Hertog van Alva.

Lodewijk voerde de troepen van Willem van Oranje aan bij de slag bij Heiligerlee waar zijn broer Adolf sneuvelde. Hierna werd hij bij de Slag bij Jemmingen verslagen door de troepen van de Hertog van Alva. Door naakt over de Eems te zwemmen weet hij ternauwernood het vege lijf te redden. Vervolgens ging hij naar Frankrijk waar hij diplomatieke diensten verrichtte voor zijn broer Willem. In Frankrijk onderhield hij ook contacten met de hugenoten, met name met hun leider, Gaspard de Coligny. In 1569 leidt hij een contingent Hugenootse troepen bij Montcontour. Maar de hugenoten werden verslagen en Lodewijk moest Frankrijk ontvluchten, waarna hij in de Nederlanden weer dienst doet als legeraanvoerder. Als de watergeuzen op 1 april 1572 Den Briel hebben ingenomen, ziet hij kans om bij verrassing de stad Bergen (Henegouwen) in te nemen. Alva belegert hierop Bergen, en bij het uitblijven van versterkingen (zijn bondgenoot Gaspard de Coligny, die met een protestans leger vanuit Frankrijk de Spanjaarden zou aanvallen, wordt in de Bartholomeüsnacht vermoord) moet Lodewijk de stad opgeven. Samen met zijn broer Hendrik voert hij vervolgens de legers aan bij Slag op de Mookerheide, waar hij sneuvelt.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Lodewijk van Nassau-Dietz?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Lodewijk van Nassau-Dietz

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Lodewijk van Nassau-Dietz



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was van 1555 tot 1581 vorst van Nederland (ook wel Graafschap Holland genoemd)
  • In het jaar 1574: Bron: Wikipedia
    • 29 januari » De Geuzen verslaan de Spanjaarden tijdens een zeeslag op de Oosterschelde (Slag bij Reimerswaal).
    • 14 april » Slag op de Mookerheide tussen het Spaanse leger en huurtroepen onder Lodewijk en Hendrik van Nassau, die beiden sneuvelen.
    • 3 oktober » Ontzet van Leiden na een Spaanse belegering.
    • 23 november » Johan III van Nassau-Saarbrücken wordt opgevolgd door zijn achterneven Albrecht van Nassau-Weilburg en Filips IV van Nassau-Neuweilnau. Ze volgen hem ook op als regent voor Johan Lodewijk I van Nassau-Idstein.
    • 7 december » De halfbroers Albrecht van Nassau-Weilburg en Filips IV van Nassau-Neuweilnau verdelen de Saarbrückense erfenis: Albrecht ontvangt Ottweiler, de ambten Homburg, Kirchheim en de heerlijkheden Lahr en Mahlberg, en Filips ontvangt de graafschappen Saarbrücken en Saarwerden en de heerlijkheid Stauf.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Nassau-Dietz


De publicatie Genealogie De Swart is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J. de Swart, "Genealogie De Swart", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-swart/I4176.php : benaderd 3 mei 2024), "Lodewijk van Nassau-Dietz (1538-1574)".