genealogieonline

Genealogie De Swart » Jan 11 "Graaf" van Holland En Zeeland (Avesnes) (1248-1304)

Persoonlijke gegevens Jan 11 "Graaf" van Holland En Zeeland (Avesnes) 


Voorouders (en nakomelingen) van Jan 11 van Holland En Zeeland (Avesnes)


Gezin van Jan 11 "Graaf" van Holland En Zeeland (Avesnes)

Hij heeft/had een relatie met Philippine van Luxembourg.

De relatie startte.


Kind(eren):

  1. Willem 111 'De Goede' van Holland (Van Anesnes)  1287-1337 
  2. Aleid van Henegouwen  1290-1351 


Notities over Jan 11 "Graaf" van Holland En Zeeland (Avesnes)

Jan II van Avesnes
Van Wikipedia
(Doorverwezen vanaf Jan II van Holland)
Ga naar: navigatie, zoeken
Jan I / Jan II 1248-1304

Graaf van Henegouwen
Periode 1280-1304
Voorganger Margaretha van Vlaanderen
Opvolger Willem I

Graaf van Holland en Zeeland
Periode 1299-1304
Voorganger Jan I
Opvolger Willem III

Vader Jan van Avesnes
Moeder Aleid van Holland[1]
Dynastie Huis van Avesnes

Jan II van Avesnes (ca. 1248 ? ? Valenciennes / Bergen? - Valenciennes, 22 augustus 1304) was als Jan I graaf van Henegouwen van 1280 tot 1304 en als Jan II graaf van Holland en Zeeland van 1299 tot 1304.

Jan was de oudste zoon van Jan van Avesnes (zoon van Margaretha van Constantinopel) en Aleid van Holland (dochter van graaf Floris IV). In februari 1280 volgde hij in Henegouwen zijn grootmoeder Margaretha van Constantinopel op, die aan haar zoon uit haar tweede huwelijk, Gwijde van Dampierre, reeds in 1278 Vlaanderen had afgestaan.

Jan I hervatte de strijd van de Avesnes met de Dampierres om Rijks-Vlaanderen. In 1295 zocht hij toenadering bij de Franse koning Filips IV, die zich van Gwijde van Dampierre afwendde. Ook bemiddelde hij bij de Franse koning ten voordele van zijn neef Floris V van Holland, die om het bezit van Zeeland met het graafschap Vlaanderen in conflict was.

Toen op 1 augustus 1299 Wolfert I van Borselen, de pro-Engelse regent van Holland, werd vermoord, riepen Dordrecht en de andere steden van Holland Jean d'Avesnes te hulp. Hij nam de regering in handen, en werd op 27 oktober officieel door de vijftienjarige graaf Jan I van Holland tot "ruwaard" (regent) benoemd voor de duur van vijf jaar. Twee weken later stierf de jonge graaf. Jan van Avesnes, die diens naaste mannelijke erfgenaam was, werd na diens dood in 1299 graaf van Holland. Voortaan was Holland in een personele unie met Henegouwen verenigd.

De Duitse koning Albrecht I meende zich met de opvolging te moeten bemoeien en ging daarvoor naar Nijmegen, maar toen daar een Hollands leger naderde, zette hij zich op sienen peerde ende reet te lande, al dat hi mochte.

In 1300/1301 wist Jan van Avesnes de Franse successen in Vlaanderen uit te buiten om zijn positie te consolideren: hij versloeg de Zeeuwse opstandelingen en maakte zijn broer Gwijde van Avesnes (gestorven in 1317) tot bisschop van Utrecht in 1301.

Na de geslaagde Vlaamse opstand van 1302 (Guldensporenslag) brak voor het huis van Avesnes een kritieke periode aan: in 1303 openden de Vlamingen het offensief in Henegouwen en in Zeeland, gesteund door de vele ontevredenen aldaar. In maart 1304 brachten zij onder Gwijde van Namen op Duiveland een nederlaag toe aan Jans zoon, Willem. Bisschop Gwijde van Utrecht werd gevangengenomen en in Utrecht volgde een anti-Hollandse reactie. Holland en Zeeland zelf vielen grotendeels in handen van Gwijde van Namen of van Jan II van Brabant, die zich bij de aanvallers had gevoegd.

Diezelfde zomer keerden de kansen. Op 11 augustus werd Gwijde van Namen definitief verslagen in de Slag bij Zierikzee door een Hollands-Franse vloot onder leiding van Rainier Grimaldi. Toen Jan I van Avesnes overleed (1304?), was zijn gezag in Holland en Zeeland vrijwel geheel hersteld.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan 11 "Graaf" van Holland En Zeeland (Avesnes)?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan 11 "Graaf" van Holland En Zeeland (Avesnes)

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Van Holland En Zeeland (Avesnes)


Historische context
Bron: Wikipedia
    

De publicatie Genealogie De Swart is samengesteld door (neem contact op).