Genealogie De Gooijer » Barend Karsemeijer (1798-1870)

Persoonlijke gegevens Barend Karsemeijer 


Gezin van Barend Karsemeijer

(1) Hij is getrouwd met Hilletje Langendijk.

Zij zijn getrouwd op 11 november 1821 te Loosdrecht, hij was toen 23 jaar oud.Bron 1


Kind(eren):

  1. Adriana Karsemeijer  ± 1829-1907 
  2. Klaas Karsemeijer  1838-1917


(2) Hij is getrouwd met Lammertje Verkroost.

Zij zijn getrouwd op 27 oktober 1864 te Nieuwer-Amstel, hij was toen 66 jaar oud.Bron 1


Notities over Barend Karsemeijer

Notitie bij Barend: In de buurtschappen Oukoop, Bosdijk en Portengen, die tot de Nederlandsche Hervormde Gemeente van Nieuwer Ter Aa behoorden, was tussen 1836 en 1842 eveneens een Afgescheiden Gemeente ontstaan, die ruim dertig zielen telde.
De stichter was Barend Karsemeijer, die in 1799 te Maarsseveen was geboren en in 1831 de boerderij "Sterreschans" in Oukoop had gehuurd (nu Oukoop 32). Hij was diaken geweest in de Hervormde Gemeente van Ter Aa, maar op 11 april 1836 had hij zich met zijn vrouw Hilletje Langendijk en vijf kinderen van deze kerk afgescheiden. Hij werd daarin op 25 mei gevolgd door Aalbert van der Vliet uit Ten Bosch (=de Bosdijk) met zijn vrouw Mensja Vermeulen en zes kinderen.
Op 21 juli 1836 voegden zich bij de Afgescheidenen: Arie Peet met zijn vrouw Marrigje de Haan en Willem Peereboom uit Ten Bosch, Jan Fokker met drie kinderen en Jacob van Vliet met zijn vrouw Neeltje Scherpenzeel uit Portengen.
Hun rekesten om vrijheid van godsdienstoefening werden door de burgemeester van Loenersloot geweigerd.
In een verboden samenkomst in de koestal van Karsemeijer preekte ds. H.J. Budding op zondag 27 november 1836 voor meer dan vijftig personen. Burgemeester J. Sanderson moet daarvan op de hoogte zijn geweest, want hij kwam met zijn wethouder, de veldwachter en de wachtmeester van een detachement lanciers hen tweemaal sommeren uiteen te gaan. Daaraan werd pas gevolg gegeven toen de burgemeester dreigde de hulp van de gewapende macht in te roepen, die al op de Oukoperdijk klaar stond.
Het detachement lanciers werd daar toen ingekwartierd, maar bleef niet lang in Oukoop, want de burgemeester stelde op 3 december aan de Gouverneur voor hen slechts tot 6 december 1836 daar te laten "omdat halstarrigheid en ongehoorzaamheid toch bij deze Separatisten blijft standhouden, terwijl de inkwartiering voor hen geene straf uitmaakt". De predikant werd door de rechtbank te Utrecht beboet met f 25, Barend Karsemeijer met f 8, maar beiden werden in hoger beroep te Amsterdam vrijgesproken.
De verboden samenkomsten bleven doorgaan. Uit de agenda van ds. H.P. Scholte weten we dat hij op 12 juni 1837 in Oukoop preekte uit Joh. 6 vers 68 en 69, de belijdenis van Petrus. Na 1842 heeft deze gemeente zich bij Kockengen gevoegd, waar Aalbert van der Vliet weer ouderling en Barend Karsemeijer eerst diaken en later eveneens ouderling.
Barends zoon Klaas Karsemeijer, die al geruime tijd op "Sterreschans" boerde, ging over naar de toen onder leiding van Mattheus Oussoren in Breukelen gestichte Christelijke Gereformeerde Kerk. Vijftien jaar lang, van 1872 tot 1887, diende hij de Christelijke Gereformeerde Kerk van Breukelen als diaken en als scriba van de kerkeraad. Lange tijd was hij ook penningmeester van die kerk. In 1893 verenigden de plaatselijke kerkelijke gemeenten van de Afgescheidenen en de Dolerenden zich tot de Gereformeerde Kerk van Breukelen; in dat proces speelde ook Klaas Karsemeijer een jarenlange rol als kerkeraadslid. In de nieuw gestichte kerk was hij aanvankelijk diaken en van 1898 tot 1902 ouderling.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Barend Karsemeijer?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Barend Karsemeijer

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Barend Karsemeijer

Barend Karsemeijer
1798-1870

(1) 1821
(2) 1864

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Parenteel van Claus Kersemeijer (http://home.planet.nl/~lunst001/stam/karsemeijer.htm)

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 1 augustus 1798 lag rond de 19,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-oosten. Typering van het weer: zeer betrokken. Bron: KNMI
    • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In het jaar 1798: Bron: Wikipedia
      • 17 maart » Na een lange periode de grootste handelsorganisatie te zijn geweest, wordt de Vereenigde Oostindische Compagnie ontbonden.
      • 1 augustus » Slag bij de Nijl waarbij de Britse vloot onder Horatio Nelson de Fransen verslaat.
      • 9 augustus » Oprichting van het Aartsbisdom Minsk in Wit-Rusland.
      • 16 oktober » Oprichting van het Bisdom Warschau in Polen.
      • 29 november » Ferdinand IV van Napels verklaart Frankrijk de oorlog en trekt Rome binnen.
      • 5 december » Einde van de Boerenkrijg bij Hasselt in het Bataafse departement Beneden-Maas; de opstand tegen de invoering van de algemene dienstplicht onder de Fransen is neergeslagen.
    • De temperatuur op 27 oktober 1864 lag rond de 11,6 °C. Er was 0.2 mm neerslag. De winddruk was 1.5 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 74 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 1 februari 1862 tot 10 februari 1866 was er in Nederland het kabinet Thorbecke II met als eerste minister Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
    • In het jaar 1864: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 1 februari » Oprichting van het Rode Kruis van België.
      • 22 april » Het Amerikaans Congres bepaalt bij wet dat op alle in de Verenigde Staten geslagen munten de inscriptie In God We Trust moet staan.
      • 31 augustus » Begin van de Slag bij Jonesborough in de Amerikaanse Burgeroorlog.
      • 30 november » Slag bij Franklin, Tennessee.
      • 8 december » Encycliek Quanta Cura van Paus Pius IX, waarin hij gewetensvrijheid, godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat veroordeelt. Toegevoegd is een lijst van 80 dwalingen, de Syllabus Errorum.
      • 16 december » Slag bij Nashville: Noordelijke troepen van de Unie onder bevel van generaal George Henry Thomas verslaan de Geconfedereerden in David County (Tennessee).
    • De temperatuur op 14 juli 1870 lag rond de 22,8 °C. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 72%. Bron: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 4 juni 1868 tot 4 januari 1871 was er in Nederland het kabinet Van Bosse - Fock met als eerste ministers Mr. P.P. van Bosse (liberaal) en Mr. C. Fock (liberaal).
    • In het jaar 1870: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 3,6 miljoen inwoners.
      • 19 juli » Begin van de Frans-Pruisische Oorlog
      • 2 augustus » Feestelijke opening van 's werelds eerste metro, onder de Theems, nabij de Tower Bridge in Londen.
      • 16 augustus » De veldslag bij Mars-la-Tour vormde een onderdeel van de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871). Twee Pruisische korpsen drongen het volledige Franse Rijnleger terug naar de forten van Metz.
      • 20 september » De Inname van Rome beëindigt de Kerkelijke Staat.
      • 27 september » Verheffing van het Apostolisch vicariaat Luxemburg tot Bisdom Luxemburg.
      • 12 december » Joseph H. Rainey uit South Carolina wordt het eerste zwarte lid van het Amerikaans Congres.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Karsemeijer


    De publicatie Genealogie De Gooijer is opgesteld door .neem contact op
    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    F. de Gooijer, "Genealogie De Gooijer", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-gooijer/I558.php : benaderd 5 mei 2024), "Barend Karsemeijer (1798-1870)".