Genealogie De Geus » Karel (Pippijn) van Italië (773-810)

Persoonlijke gegevens Karel (Pippijn) van Italië 

Bron 1
  • Roepnaam Pippijn.
  • Hij is geboren april 773.
  • Hij is gedoopt in het jaar 781 in Italië.
  • Titel: koning, van Italië
  • Hij is overleden op 8 juli 810 in Milaan, hij was toen 37 jaar oud.
  • Hij is begraven in Verona, in de kerk San Zeno Maggiore.
  • Een kind van Karel de Grote en Houdiard van Vinzgouw

Gezin van Karel (Pippijn) van Italië

Hij is getrouwd met Chrothais ?.

Zij zijn getrouwd voor 796.


Kind(eren):

  1. Bernard der Longobarden  ± 797-818 


Notities over Karel (Pippijn) van Italië

Pepijn van Italië (april 773 - 8 juli 810) was (na zijn bastaardzoon Pepijn de Gebochelde) de oudste wettige zoon van Karel de Grote. Zijn moeder was Karels derde vrouw Hildegard.

In 781 bezocht Karel de Grote Italië, officieel als bedevaartganger, maar mede om er orde op zaken te stellen en het land beter onder Karolingisch gezag te brengen. Tijdens deze reis werd zoon Karel gedoopt door paus Hadrianus, bij welke gelegenheid zijn naam werd veranderd in Pepijn. Voorts werd Pepijn aangesteld als koning. Hij brak met opzet met de traditie door hem tot koning van Italië en niet van het nog maar net veroverde Lombardije te maken, hoewel Pepijn zich wel vestigde in de oude hoofdstad van de Langobarden, Pavia. Karel was bezorgd dat hij wanneer hij elders nodig was er weer opstanden zouden komen in dit gebied. Deze vrees bleek niet ongegrond.

In 793 vielen moslimtroepen uit Spanje het gebied rond Narbonne aan en Benevento -van oudsher een Langobardisch hertogdom- nam de gelegenheid te baat om in opstand te komen. Pepijn wist echter de opstand de kop in te drukken. Ook in de oorlog met de Avaren werd Karels aandacht afgeleid door een opstand in Saksen. Het was Pepijn, gesteund door hertog Eric van Friuli en de Kroatische leider Vojnomir die in 795 en 796 door wist te dringen in het gebied tussen Tisa en Donau (nu Hongarije) waar het Avaarse hoofdkwartier de Ring gelegen was. Het werd verwoest. Pepijn keerde terug met zo veel goud en zilver dat Einhard beweert dat dit de meest winstgevende onderneming van de Franken ooit was.

In 806 verdeelde Karel de Grote zijn rijk onder zijn zoons in de Divisio regnorum om na zijn dood onenigheid onder zijn erfgenamen te voorkomen. Aan het al bestaande gebied van het Italiaanse koninkrijk voegde hij Beieren, Karinthië en de helft van Alemannië toe. Vreemd genoeg werd er niet gezegd wat er met de keizerstitel ging gebeuren, mogelijk omdat er daarover met Byzantium nog steeds onenigheid was. Het zou echter allemaal anders lopen.

Pepijn stierf voortijdig in 810. Met instemming van Karel de Grote volgde zijn bastaardzoon Bernard hem op als koning van Italië. Ook Pepijns jongere broer Karel stierf voortijdig. De keizer maakte daarom zijn derde wettige zoon Lodewijk tot zijn enige erfgenaam, met inbegrip van keizerstitel. De bedoeling was dat Bernard van Italië -die dus als opvolger voor de keizerstitel gepasseerd werd- zijn oom net zo trouw zou dienen als Pepijn zijn vader gediend had, maar dat bleek al snel een vrome wens.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Karel (Pippijn) van Italië?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Karel (Pippijn) van Italië

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Karel van Italië

Karel van Italië
773-810

< 796

Chrothais ?
< 777-????


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. WikipediA

Over de familienaam Van Italië


De publicatie Genealogie De Geus is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Genealogie De Geus", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-de-geus/I12.php : benaderd 9 mei 2024), "Karel (Pippijn) van Italië (773-810)".