Genealogie John Muijsers » Gustaaf iv Adolf van Zweden (1778-1837)

Persoonlijke gegevens Gustaaf iv Adolf van Zweden 

Bron 1

Gezin van Gustaaf iv Adolf van Zweden

Hij is getrouwd met Frederika van Baden.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1797, hij was toen 18 jaar oud.


Kind(eren):


Het echtpaar is in 1812 gescheiden.


Notities over Gustaaf iv Adolf van Zweden

Gustaaf IV Adolf (Stockholm, 1 november 1778 - Sankt Gallen, 7 februari 1837) was Koning van Zweden van 1792 tot zijn abdicatie in 1809. Hij was een zoon van koning Gustaaf III van Zweden en diens vrouw koningin Sophia Magdalena van Denemarken, de oudste dochter van Frederik V van Denemarken en Louise van Groot-Brittannië. Hij was de laatste Zweedse koning die over Finland regeerde.

Hij werd geboren op 1 november 1778 in Stockholm. Hij was het eerst geboren kind van koning Gustaaf III en koningin Sophia Magdalena. Zijn grootouders aan vaderskant waren koning Adolf Frederik van Zweden en koningin Louisa Ulrika van Pruisen die een jongere zus van koning Frederik II van Pruisen was. Gustaaf Adolf had één jongere broer: prins Karel Gustaaf (1782-1783). Er werd in die tijd beweerd dat niet koning Gustaaf III zijn biologische vader was, maar wel de Zweedse edelman, in die tijd Baron en later Graaf, Adolf Frederik Munck van Fulkila. Dit is echter nooit officieel bevestigd. Hij werd opgevoed door zijn vader en door de liberaal denkende Nils Rosén von Rosenstein.

Op 29 maart 1792 werd zijn vader koning Gustaaf III vermoord in de Koninklijke Opera te Stockholm. Toen werd de jonge Gustaaf Adolf koning onder het regentschap van zijn oom, hertog Karel van Södermanland, prins van Zweden. In augustus 1796 werd er door zijn oom en diens regenten voor de jonge Gustaaf Adolf een reis naar Sint-Petersburg geregeld. Hertog Karel en tsarina Catharina II van Rusland (een nicht van Karel) hoopten hem uit te huwelijken aan de oudste kleindochter van Catharina, grootvorstin Alexandra Paulowna (1783-1801). Toen Gustaaf in augustus 1796 arriveerde in het Keizerrijk Rusland werden hij en Alexandra meteen verliefd op elkaar. Het werd beschreven als liefde op het eerste gezicht. Desondanks werd het huwelijk toch afgezegd. Dit kwam doordat Gustaaf Adolf geen koningin wilde met het Russisch-orthodoxe geloof.

Koning Gustaaf IV Adolf van Zweden, geschilderd door Johann Baptist von Lampi.
Gustaaf Adolf huwde op 31 oktober 1797 met prinses Frederika Dorothea Wilhelmina van Baden, een dochter van Karel Lodewijk van Baden en Amalia van Hessen-Darmstadt. Dit huwelijk bracht de relaties met Rusland in gevaar en er werd gevreesd voor een oorlog. Maar de haat die Gustaaf Adolf deelde met tsaar Paul I van Rusland tegen de Eerste Franse Republiek bracht de landen juist dichter bij elkaar. Zijn vrouw was een jongere zus van Louise van Baden, de vrouw van tsaar Alexander I van Rusland, in Rusland beter bekend onder haar Russische naam Elisabeta Aleksejevna (Елизавета Алексеевна).

Regering
Bij zijn meerderjarigheid in 1796 ontsloeg hij de ministers van zijn oom en voerde hij een reactionaire politiek. Uitgangspunt was onder meer een landbouweconomie en een buitenlandse politiek tegen de Franse Revolutie. Zo werd hij lid van de Derde Coalitie tegen keizer Napoleon I van Frankrijk. Zijn campagne ging slecht en Zweeds Pommeren werd door de Fransen bezet. Toen zijn bondgenoot, Rusland, vrede sloot en een alliantie maakte met Frankrijk in Tilsit (Vrede van Tilsit) in 1807, bleven alleen Zweden, het Portugal van koningin Maria I en het Groot-Brittannië van koning George III nog over als vijanden van Frankrijk. Op 21 februari 1808 vielen de Russische troepen Finland binnen. Finland bestond toen uit Zweedse provincies. De Russen vielen Finland binnen om Zweden te dwingen toe te treden tot Napoleons Continentale stelsel, een maatregel die alleen gericht was tegen Engeland (1806-1814). Niet lang daarna verklaarde ook Denemarken-Noorwegen de oorlog aan Zweden. Amper een paar maand later was bijna geheel Finland al verloren aan de Russen. Als gevolg van de oorlog werd Zweden gedwongen, tijdens het Verdrag van Hamina, dat werd gesloten op 17 september 1809, het oostelijke deel van Zweden af te staan aan Rusland. Niet lang daarna werd het Grootvorstendom Finland opgericht. De titel groothertog werd gegeven aan tsaar Alexander I van Rusland.

Revolutie en gedwongen abdicatie
Het despotisme van de koning, zijn geestelijke instabiliteit, en zijn vrome en desastreuze politiek leidden tot zijn afzetting door middel van een samenzwering van legerofficieren. Op 13 maart 1809 lukte het zeven van de samenzweerders, geleid door Carl Johan Adlercreutz, om door te breken in de Koninklijke appartementen van het paleis. Ze namen de koning en de koningin en hun kinderen gevangen. Hij en zijn familie werden gevangengezet in het kasteel Gripsholm. De kroon ging over op zijn oom Karel (die als Karel XIII de troon besteeg) en deze sloot vrede met Rusland. De erfgenamen van Gustaaf Adolf werden uitgesloten van troonopvolging. Gustaaf reisde onder andere onder het pseudoniem van Kolonel Gustafsson en bracht de rest van zijn leven door in ballingschap.

In 1810 vestigde hij zich in Bazel. Tussen 1812 en 1818 woonde hij in Duitsland. Vervolgens begon hij aan een zwervend leven. In 1824 bezocht hij Samuel Iperusz Wiselius in Amsterdam aan de Nieuwe Herengracht. Hij stierf in 1837 aan een beroerte in de herberg zum Weissen Rössli in het Zwitserse Sankt Gallen. In Zweden regeerde op dat moment koning Karel XIV Johan, ooit maarschalk van Frankrijk onder de door Gustaaf Adolf verwenste Napoleon.

Koning Gustaaf Adolf
Huwelijk en kinderen
Uit het huwelijk van Gustaaf Adolf en Frederika van Baden werden vijf kinderen geboren:

Gustaaf (9 november 1799 - 5 augustus 1877), was kroonprins van Zweden. Hij was verloofd met prinses Marianne der Nederlanden, maar huwde later prinses Louise van Baden
Sophia Wilhelmina (21 mei 1801 - 6 juli 1865), trad in het huwelijk met groothertog Leopold van Baden
Karel Gustaaf (2 december 1802 - 10 september 1805)
Amalia Maria (22 februari 1805 - 31 augustus 1853), bleef ongehuwd
Cecilia (22 juni 1807 - 27 januari 1844), trad in het huwelijk met groothertog August van Oldenburg
Zijn zoon Gustaaf diende als officier in het leger van de Habsburgers van het Keizerrijk Oostenrijk, hij trad in het huwelijk maar zou nooit een zoon krijgen, wel kreeg hij een dochter, de latere koningin Carola van Saksen, de vrouw van koning Albert I van Saksen. Dochter Sophia Wilhelmina trad in het huwelijk met groothertog Leopold van Baden en hun kleindochter, prinses Victoria van Baden, huwde de latere Bernadotte-koning Gustaaf V van Zweden. De huidige koning Karel XVI Gustaaf van Zweden is dus een nakomeling van koning Gustaaf IV Adolf. In 1812 werd de scheiding tussen Gustaaf en zijn vrouw Frederika een feit. Na zijn huwelijk had Gustaaf Adolf vele minnaressen, onder wie Maria Schlegel. Zij schonk hem een zoon, Adolf Gustafsson.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Gustaaf iv Adolf van Zweden?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Gustaaf iv Adolf van Zweden

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Gustaaf iv Adolf van Zweden


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Gustaaf_IV_Adolf_van_Zweden

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 1 november 1778 lag rond de 8,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west ten zuiden. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
  • In het jaar 1778: Bron: Wikipedia
    • 26 januari » Sydney wordt gesticht.
    • 6 februari » Na de Amerikaanse overwinning op de Britten bij de Slag bij Saratoga lukt het Benjamin Franklin een verbond te sluiten met Frankrijk.
    • 1 juni » Paus Pius VI creëert tien nieuwe kardinalen, onder wie de aartsbisschop van Mechelen Johann Heinrich von Frankenberg en de Franse grootaalmoezenier Lodewijk René Eduard de Rohan.
    • 26 augustus » Eerste beklimming van de berg Triglav.
    • 26 november » James Cook ontdekt Maui.
  • De temperatuur op 7 februari 1837 lag rond de -0 °C. De wind kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Typering van het weer: helder. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
    • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
    • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
    • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
    • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
    • 12 december » De Göttinger Sieben worden door koning Ernst August I van Hannover ontslagen, drie van hen tevens verbannen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Zweden


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
John Muijsers, "Genealogie John Muijsers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-daemen/I13434.php : benaderd 7 juni 2024), "Gustaaf iv Adolf van Zweden (1778-1837)".