Genealogie John Muijsers » Zita van Bourbon-Parma (1892-1989)

Persoonlijke gegevens Zita van Bourbon-Parma 

Bron 1

Gezin van Zita van Bourbon-Parma

Zij is getrouwd met Karel i van Oostenrijk.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1911, zij was toen 18 jaar oud.


Notities over Zita van Bourbon-Parma

Zita Maria delle Grazie Adelgunde Michaele Raphaele Gabriele Josephine Antonie Louise Agnes van Bourbon-Parma (Lucca, Italië, 9 mei 1892 – Zizers, Zwitserland, 14 maart 1989) was de vrouw van de laatste keizer van Oostenrijk, Karel I, en als zodanig de laatste keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije.

Biografie
Zita van Bourbon-Parma was de dochter van Robert I van Parma en diens tweede vrouw Maria Antonia van Bragança. Op 21 oktober 1911 trouwde ze met aartshertog Karel I van Oostenrijk.

Na de moord op aartshertog Frans Ferdinand in 1914, werd Karel de troonopvolger van keizer Frans Jozef I. Na de dood van deze laatste in 1916 werden Karel en Zita keizer en keizerin van Oostenrijk en koning en koningin van Hongarije. Toen na het einde van de Eerste Wereldoorlog werd aangedrongen dat Karel I zich niet meer met staatszaken zou bemoeien verzette Zita zich heftig, omdat ze dat beschouwde als aftreden. Niettemin gaf Karel toe aan de revolutionaire krachten en hij tekende met potlood een document waarin hij beloofde dat hij zich niet meer met de staatszaken van Oostenrijk-Hongarije zou bemoeien, wat hijzelf niet hetzelfde vond als aftreden. Het paar vertrok met kinderen naar Zwitserland, waarna alle Habsburgse bezittingen werden geconfisqueerd en het de keizerlijke familie verboden werd ooit nog voet op Oostenrijkse bodem te zetten.

In 1921 vestigde het paar zich op Madeira, waar Karel in 1922 na een zware longontsteking overleed. Direct na de dood van haar man vertrok de hoogzwangere Zita naar Spanje, waar ze op uitnodiging van de Spaanse koning Alfons XIII van Spanje in een van zijn paleizen in Madrid verbleef. Hier beviel ze van haar dochter Elizabeth. Na de kraamtijd huurde ze een kasteeltje in Baskenland, in Lekeitio. In 1929 verhuisde Zita met haar kinderen naar het kasteel Ter Ham in Steenokkerzeel, vlak bij Brussel. Met de Anschluss van Oostenrijk bij nazi-Duitsland vervloog iedere hoop op het herstel van de monarchie. Toen op 10 mei 1940 de Duitsers België binnenvielen, vluchtte de familie via Spanje en Portugal naar de Verenigde Staten. Dat ze zo snel konden vertrekken kwam door een telefoontje vanuit Luxemburg. Daar woonde Zita's broer Felix van Bourbon-Parma, die was getrouwd met groothertogin Charlotte van Luxemburg.

Pas in 1953 keerde Zita terug naar Europa om zich eerst in Luxemburg en later in Zizers, Zwitserland te vestigen. Ze ging zich inzetten voor de Europese eenwording. In 1982 verleende de Oostenrijkse bondsregering – na bemiddeling door de Spaanse koning Juan Carlos – haar toestemming om een bezoek te brengen aan Oostenrijk.

Kort voor haar dood publiceerde Zita haar memoires, waarin ze uitgebreid inging op het drama van Mayerling, honderd jaar geleden. Ze "onthulde" dat het de Franse premier Georges Clemenceau was geweest die achter de zelfmoord van aartshertog Rudolf had gezeten.

De Oostenrijkse regering gaf na haar overlijden toestemming voor haar bijzetting in de Kapuzinergruft, de grafkelder van de Habsburgers.

Zita was een tante van prins Carlos Hugo, de vroegere echtgenoot van de Nederlandse prinses Irene. Verder is zij de grootmoeder van aartshertog Lorenz die getrouwd is met de Belgische prinses Astrid.

Na de zaligverklaring in Rome op 3 oktober 2004 van haar echtgenoot, keizer en koning Karel, is, op initiatief van de benedictijnerabdij van Solesmes in het Franse bisdom Le Mans, ook het zaligverklaringsproces van Zita ingeleid. Drie van haar zusters waren benedictinessen in Solesmes waar haar broer prins Xavier, vader van prins Carlos Hugo, beiden hertogen van Parma, is begraven.

Kinderen

Karel, Zita en hun kinderen in ballingschap in Zwitserland, 1921.
Zita en Karel I hadden acht kinderen, vijf zonen en drie dochters:

Otto (1912-2011), gehuwd met prinses Regina van Saksen-Meiningen.
Adelheid (1914-1971).
Robert (1915-1996), gehuwd met prinses Margherita van Savoye-Aosta, de ouders van Lorenz, gehuwd met Astrid van België.
Felix (1916-2011), gehuwd met prinses en hertogin Anna Eugenie von Arenberg.
Karel Lodewijk (1918-2007), gehuwd met prinses Yolande de Ligne.
Rudolf (1919-2010), gehuwd met Xenia Besobrasow, na haar dood gehuwd met vorstin Anna Gabriele Wrede.
Charlotte (1921-1989), gehuwd met hertog Georg von Mecklenburg.
Elisabeth (1922-1993), gehuwd met prins Heinrich von Liechtenstein.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Zita van Bourbon-Parma?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Zita van Bourbon-Parma

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Zita van Bourbon-Parma


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zita_van_Bourbon-Parma

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 9 mei 1892 lag rond de 13,9 °C. De luchtdruk bedroeg 77 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 66%. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1898 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 augustus 1891 tot 9 mei 1894 was er in Nederland het kabinet Van Tienhoven met als eerste minister Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal).
  • In het jaar 1892: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 5,1 miljoen inwoners.
    • 1 januari » Opening van Ellis Island, de plek waar alle immigranten de Verenigde Staten van Amerika binnenkomen.
    • 3 april » Het eerste sundae-ijsje wordt gedocumenteerd.
    • 14 mei » Oprichting van huidige Arnhemse voetbalclub Vitesse.
    • 24 mei » Octrooiaanvraag van Thomas Edison op de elektrische spoorweg.
    • 9 september » De Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard ontdekt Amalthea, de derde maan van Jupiter.
    • 18 december » Wereldpremière van De notenkraker van Tsjaikovski in het Mariinskitheater te Sint-Petersburg.
  • De temperatuur op 14 maart 1989 lag tussen 3,7 °C en 11,0 °C en was gemiddeld 7,5 °C. Er was 1,6 mm neerslag gedurende 0.8 uur. Er was 4,3 uur zonneschijn (37%). Het was zwaar bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van dinsdag 4 november 1986 tot dinsdag 7 november 1989 was er in Nederland het kabinet Lubbers II met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • In het jaar 1989: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 14,8 miljoen inwoners.
    • 1 februari » De eerste aflevering van de Vlaamse televisieserie Samson en Gert wordt uitgezonden.
    • 8 februari » De Italiaanse politie brengt in de havenstad Savona een Deens schip op met 170 ton wapens aan boord. De lading blijkt bestemd voor verzetsbewegingen in Bolivia en Colombia.
    • 10 juni » Frankrijks beroemdste misdadiger Albert Spaggiari overlijdt.
    • 25 augustus » Voyager 2 vliegt langs de planeet Neptunus.
    • 17 november » In Tsjecho-Slowakije begint de Fluwelen Revolutie.
    • 17 december » De Braziliaanse conservatieve politicus Fernando Collor de Mello wordt tot president verkozen.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Bourbon-Parma


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
John Muijsers, "Genealogie John Muijsers", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-daemen/I11814.php : benaderd 4 mei 2024), "Zita van Bourbon-Parma (1892-1989)".