Genealogie Booij / Boy » Albertina Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696)

Persoonlijke gegevens Albertina Agnes van Oranje-Nassau 


Gezin van Albertina Agnes van Oranje-Nassau

Zij is getrouwd met Willem Fredrik van Nassau-Dietz.

Zij zijn getrouwd op 2 mei 1652 te Kleef, aan het hof van Johan Maurits, zij was toen 18 jaar oud.Bron 3


Kind(eren):



Notities over Albertina Agnes van Oranje-Nassau

NOTE:Prinses Albertina Agnes wordt geboren op 9 april 1634 te 's Gravenhage geboren als dochter van prins Frederik Hendrik van Oranje-Nassau en Amalia van Solms-Braunfels. Prinses Albertina Agnes is de stammoeder van het huidige Huis van Oranje-Nassau. Ze trouwt op 2 mei 1652 met haar neef Graaf Willem Frederik, Vorst van Nassau-Dietz, Graaf van Katzelnbogen, Vianden en Spiegelberg.
Prinses Albertina Agnes is vernoemd naar haar beide grootouders Van Solms. Ze brengt haar jeugd door in het Haagse Stadhouderlijk Kwartier. Haar huwelijk met de Friese Stadhouder Graaf Willem Frederik vindt plaats in Kleef aan het hof van Johan Maurits. Het paar gaat in Leeuwarden wonen dat het centrum vormt van het bestuurlijke en politieke leven van Friesland. Als Prinses Albertina Agnes op 31 oktober 1664 weduwe wordt krijgt de Prinses de voogdij over haar zoon Graaf Hendrik Casimir II (1657-1696) voor wie zij het Stadhouderschap tot 1677 waarneemt. Prinses Albertina Agnes is namens hem regentes van het Graafschap Dietz. Hier woedt de Dertig Jarige Oorlog en de Prinses doet alles om de bevolking te helpen. Zij stelt een districtsarts aan en laat een apotheek openen. Tegen de verruwing van de zeden, ontstaan door vele jaren oorlogsgeweld, vaardigt zij strenge edicten uit. Ook in Friesland is de Prinses graag gezien. Van 1672 tot 1673 doen zij en Johan Maurits veel moeite om het Noorden te verdedigen tegen de Munsteren, de Prinses steekt hierin een fortuin.
Haar zoon wordt streng opgevoed, en ze wijst hem telkens op het grote voorbeeld van neef, Prins Willem III. Vanaf 1671 laat zij in Dietz de oude middeleeuwse burcht vervangen door een nieuw slot dat ze Oraniënstein noemt en met haar zoon gaat wonen.
Ook in Friesland wil de Prinses over een voorname buitenplaats te beschikken. Zij koopt daarom voor 41.000 carolusguldens het landgoed 'in het Wold' dat de naam Oranjewoud krijgt. Het bestaande huis, ten zuidoosten van het huidige Heereveen, laat zij verbouwen en uitbreiden. Van haar moeder erft de Prinses het vruchtgebruik van het Huis ten Bosch dat zij verkoopt aan Prins Willem III. In haar geliefde Oranjewoud, gesloopt van in 1803, overlijdt Prinses Albertina Agnes op 24 mei 1696.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Albertina Agnes van Oranje-Nassau?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Albertina Agnes van Oranje-Nassau

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Albertina Agnes van Oranje-Nassau

Albertina Agnes van Oranje-Nassau
1634-1696

1652

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. internet / vrouwen van Oranje
  2. internet / vrouwen van Oranje
  3. internet / vrouwen van Oranje

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In het jaar 1652: Bron: Wikipedia
    • 19 februari » Paus Innocentius X creëert twaalf nieuwe kardinalen, onder wie twee toekomstige pausen: Fabio Chigi en Pietro Ottoboni.
    • 6 april » Jan van Riebeeck sticht een verversingsstation bij Kaap de Goede Hoop. Dit station groeit uit tot Kaapstad en is het begin van de Europese kolonisatie van Zuid-Afrika.
    • 26 augustus » Slag bij Plymouth, zeeslag tijdens de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Oranje-Nassau


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas van Heeren, "Genealogie Booij / Boy", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-booij-boy/I7299.php : benaderd 21 mei 2024), "Albertina Agnes van Oranje-Nassau (1634-1696)".