Genealogie Boeschoten » Aart "Aart" van Boeschoten (1820-1882)

Persoonlijke gegevens Aart "Aart" van Boeschoten 

  • Roepnaam is Aart.
  • Hij is geboren op 7 maart 1820 in Barneveld, Gelderland.Bron 1
    [Transcriptie acte van geboorte]
    In den Jare een duizend acht honderd en twintig op den achtste maart des voormiddags om tien uur, is voor ons Schout de Ambts Barneveld, Kwartier Arnhem, Provincie Gelderland, Ambtenaar van den Burgerlijken staat binnen gemeld Ambt gecompareerd:

    Aart Janssen van Boeschooten, oud een en vijftig jaren, van beroep landbouwer, binnen de Gemeente van Garderen woonachtig, dewelke ons een kind van het mannelijk geslacht heeft voorgesteld, op den zevende maart laatstleden des namiddags om vier uuren uit hem declarant en deszelfs huisvrouw Gijsbertje Gerrits, oud vijf en dertig jaren, geboren, en aan het welk hij verklaard heeft de voornaam van Aart te willen geven.

    De gemelde verklaring en voorstelling is geschied in tegenwoordigheid van Frans Evert Pater, oud zeven en veertig jaren, van beroep landbouwer, woonachtig in de Gemeente van Garderen en Christiaan van Os, oud negen en vijftig jaren, van beroep landbouwer, woonachtig in de Gemeente van Garderen.

    En hebben wij daarvan deze acte opgemaakt en na gedaane voorlezingmet getuige beteekend, verklaarende de vader niet te kunnen schrijven.
  • Beroepen:
    • vanaf 1848 landbouwer.
    • van 1874 tot 1882 arbeider.
  • Geloof: Nederlands hervormd.
  • Woonachtig op 10 februari 1848: Barneveld, Gelderland.
    22-07-1848 Wijk E no. 43, Putten, (GD)
    <25-02-1850 Wijk E no. 265, Putten, (GD)
    <9-02-1859 Wijk E no. 44a, Putten, (GD); Genoemd 'Doornenkamp of Klein Spriel
    <23-02-1866 Wijk E no. 45, Putten, (GD).
    1882 E 73, Putten, (GD)
  • Hij is overleden op 12 september 1882 in Putten, Gelderland, hij was toen 62 jaar oud.Bron 2
    [Transcriptie acte van overlijden]
    Op heden den twaalfden september des jaars achttienhonderd twee en tachtig, zijn voor Ons ondergeteekende, Ambtenaar van den Burgerlijken stand der gemeente Putten, Provincie Gelderland verschenen:
    Christiaan Glismeijer, oud zes en vijftig jaren, van beroep arbeider, en Wolbert van den Hoorn, oud zeven en zestig jaren, van beroep rietdekker, beide wonende te Putten, welke Ons hebben verklaard, dat op dinsdag den twaalfden september dezes jaars, des morgens ten zes ure, Aart van Boeschoten geboren te Barneveld en wonende te Putten, van beroep arbeider, echtgenoot van Teunisje Schuurman, zonder beroep te Putten, zoon van wijlen de echtelieden Aart van Boeschoten en Gijsbertje Evers in leven arbeidslieden te Putten, in den ouderdom van twee en zestig jaren ten woonhuize E drie en zeventig binnen deze Gemeente is overleden.

    Waarvan wij deze acte hebben opgemaakt, die na voorlezing is onderteekend door Ons Ambtenaar verklaarende de aangevers niet te kunnen schrijven, als hebbende het niet geleerd.
  • Een kind van Aart Janszen van Boeschoten en Gijsbertje Gerrits Evertsen
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2021.

Gezin van Aart "Aart" van Boeschoten

Hij is getrouwd met Teunisje Schuurman.

Toestemming voor het huwelijk is verkregen te Barneveld, Gelderland.

Zij zijn getrouwd op 10 februari 1848 te Barneveld, Gelderland, hij was toen 27 jaar oud.Bron 3

Getuige: Jan van Gortel; Gijsbert van Gortel; Jan Davids; Wilhelmus Cozijnsen
[Transcriptie acte van huwelijk]
Op heden den tienden februarij des jaars achttien honderd acht en veertig, compareerden voor ons mr. Carel Digust Nairac, Burgemeester, Ambtenaar van den Burgerlijken stand der gemeente Barneveld, provincie Gelderland,

Aart van Boeschoten, jongeman, oud zeven en twintig jaren, van beroep landbouwer, geboren te Barneveld en wonende te Barneveld, meerderjarige zoon van, wijlen Aart Janssen van Boeschoten, geboren te Garderen, in deze gemeente wonende huisvrouw Gijsbertje Gerrits, landbouwster, blijkende van hare toestemming tot dit huwelijk door de akte van de toestemming, onder de bijlagen, onder no. 4 vermeld.

Teunisje Schuurman, jonge dochter, dienstbaar, geboren en wonende te Putten, oud vier en twintig jaren, meerderjarige dochter van wijlen Jannes Geurtsen Schuurman, zijne te Putten wonende huisvrouw, Gerritje Tijssen, zonder beroep, alhier tegenwoordig en tot dit huwelijk hare toestemming gevende.

welke comparanten Ons, in tegenwoordigheid van de vier hierna genoemde getuigen, hebben verzocht om over te gaan tot de voltrekking van het door hen voorgenomen huwelijk.
En hebben wij , voornoemde ambtenaar, aan dit verzoek voldoende:
Gezien de nagemelde aan ons overhandigde stukken:
1. Geboorte extract van den bruidegom
2. Bewijs zijner voldoening aan de dienst der nationale militie
3. Bewijs van overlijden van zijne vader
4. Akte van huwelijkstoestemming van zijne moeder
5. Geboortebewijs dr bruid
6. Bewijs van overlijden van hare vader
7. Id. van het onverhinderd aflopen der huwelijks aftekeningen te Putten.

Gelet dat de acten der huwelijksafkondigingen gedaan zijn te Putten en Barneveld op de zondagen van den drie en twintigsten en dertigstenjanuarij jongstleden.

In aanmerking nemende, dat geene stuiting van dit huwelijk ter onze kennisse gekomen is:
Gehoord de verklaring der partijen, dat zij elkander tot echtgenooten aannemen, en dat zij getrouwelijk al de pligten zullen vervullen, welke door den wet aan de huwelijksen staat zijn verbonden:
Verklaard dat: Aart van Boeschooten en Teunisje Schuurman door dit huwelijk zijn verbonden.
Waarvan wij deze acte hebben opgemaakt in tegenwoordigheid van:
Jan van Gortel, oud acht en zestig jaren; Gijsbert van Gortel, oud acht en twintig jaren,; Jan Jan Davids, oud zeven en veertig jaren, allen schoenmakers, Wilhelmus Cozijnsen, oud drie en zestig jaren, ambtsbode, allen wonende te Barneveld, en zijnde geen hunner bloedverwant noch aangehuwde van bruidegom of bruid.

uitdrukkelijk verzochte getuigen, welke, na voorlezing benevens de bruid, hare moeder, deze acte met haar hebben ondertekend, verklarende de bruidegom niet te kunnen schrijven, als zulks niet geleerd te hebben.

Kind(eren):

  1. Aart van Boeschoten  1853-1942 
  2. Jannes van Boeschoten  1857-1928 
  3. Aartje van Boeschoten  1861-1919 
  4. Grietje van Boeschoten  1864-1937 


Notities over Aart "Aart" van Boeschoten

Wordt bij zijn huwelijk met Teunisje Schuurman Aart van Bosschooten genoemd.
UGPC 18200307ab
Scan van geboorte akte
Scan van huwelijks akte met Teunisje Schuurman
Scan van overlijdens akte

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Aart "Aart" van Boeschoten?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Aart "Aart" van Boeschoten

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Akte in archief 24
  2. Akte in archief 54
  3. Huwelijksakte in archief 3

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 7 maart 1820 lag rond de -0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuiden. Typering van het weer: betrokken sneeuw. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1820: Bron: Wikipedia
    • 1 januari » Staatsgreep in Spanje door generaal Rafael del Riego.
    • 11 januari » In Frankrijk wordt het eerste roestvrij staal geproduceerd.
    • 30 januari » Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
    • 14 maart » Victor Emanuel II van Italië, koning van Italië († 1878)
    • 15 maart » Het noordoostelijke deel van de Amerikaanse staat Massachusetts wordt afgesplitst, en vormt de staat Maine.
    • 11 mei » Tewaterlating van de HMS Beagle.
  • De temperatuur op 10 februari 1848 lag rond de 3,0 °C. De wind kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Van 21 november 1848 tot 1 november 1849 was er in Nederland het kabinet De Kempenaer - Donker Curtius met als eerste ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) en Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In het jaar 1848: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 3,1 miljoen inwoners.
    • 2 februari » De Vrede van Guadalupe Hidalgo wordt getekend, waardoor er een eind komt aan de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog.
    • 24 februari » Marx en Engels publiceren in Londen hun Communistisch Manifest.
    • 15 maart » In Hongarije breekt een opstand uit tegen de Habsburgse monarchie.
    • 24 maart » Relletjes op de Dam in Amsterdam.
    • 3 november » De nieuwe Nederlandse Grondwet van Johan Thorbecke wordt geproclameerd.
    • 9 november » Executie Robert Blum, luidde het einde van de Märzrevolution in.
  • De temperatuur op 12 september 1882 lag rond de 13,9 °C. Er was 1 mm neerslag. De winddruk was 1 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. De luchtdruk bedroeg 75 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 96%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 20 augustus 1879 tot 23 april 1883 was er in Nederland het kabinet Van Lijnden van Sandenburg met als eerste minister Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR).
  • In het jaar 1882: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 24 maart » Robert Koch maakt zijn ontdekking wereldkundig: de bacterie die tuberculose veroorzaakt.
    • 9 mei » Introductie van de verbeterde stethoscoop van William Ford.
    • 5 juni » Musée Grévin Parijs opent haar deuren.
    • 4 september » Thomas Edison schakelt 's werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in Lower Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
    • 17 september » Oprichting van de Nederlandsche Schaatsenrijders Bond.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

  • 1792 » John Herschel, Engels astronoom († 1871)
  • 1798 » Emanuel Francis, Nederlands bestuursambtenaar en publicist († 1880)
  • 1802 » Edwin Landseer, Engels kunstschilder († 1873)
  • 1845 » Daniel David Palmer, Amerikaans oprichter van de chiropraxie († 1913)
  • 1850 » Tomáš Masaryk, Tsjechoslowaaks president († 1937)
  • 1851 » Paciano Rizal, Filipijns revolutionair generaal († 1930)

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Boeschoten


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Aart van Boeschoten, "Genealogie Boeschoten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-boeschoten/I3640.php : benaderd 6 mei 2024), "Aart "Aart" van Boeschoten (1820-1882)".