Genealogie Aartsen, De Jong, Vleming, Van Schooten » Hildegard in de Vinzgouw (758-783)

Persoonlijke gegevens Hildegard in de Vinzgouw 

  • Zij is geboren in het jaar 758 in Savoyen.

    Waarschuwing Let op: Was jonger dan 16 jaar (14) toen kind (Karel de Jongere Koning van Neustrie) werd geboren (??-??-772).

  • Beroep: Zij stichtte vele kloosters en kerken .
  • Zij is overleden op 30 april 783 in Thionville, Frankrijk, zij was toen 25 jaar oud.
    Oorzaak: zij was 25 jaar
  • Zij is begraven in Abdij van St Arnulf te Metz.
  • Een kind van Gerold van de Vinzgau en Imma N

Gezin van Hildegard in de Vinzgouw

Zij is getrouwd met Karel de Grote.

Zij zijn getrouwd in het jaar 778 te Ingelheim am Rhein, zij was toen 20 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Apais der Franken  772-855 


Notities over Hildegard in de Vinzgouw


Karel de grote had diverse echtgenotes
1 Himiltrude (?-780) was een jeugdliefde en vanaf 767 de eerste echtgenote van Karel de Grote. Haar afkomst is onduidelijk, maar zij was van Frankische afkomst.
Rond 769 al werd zij verstoten ten voordele van 2 Desiderata van Lombardije. Himiltrude overleed in een klooster. Hun huwelijk werd nadien in twijfel getrokken en haar kinderen aangemerkt als bastaarden.
Zij was de moeder van:
Pepijn de Gebochelde (770-811)
Amaudru.
-------------------------------

Hildegard

757-783
Hildegard Vinzgouw.jpg
Koningin-gemaal van Frankrijk
Periode 771-783
Voorganger Desiderata van Lombardije
Opvolger Fastrade van Franconie
Vader Gerold van Vintzgouw
Moeder Emma

Hildegard (4 mei 758 — Thionville, 30 april 783) was een dochter van de belangrijke Frankische edelman Gerold van Vintzgouw en Emma. In 771 werd zij de derde vrouw van Karel de Grote. Ze is begraven in de abdij van St Arnulf te Metz.

Karel wilde haar zo graag tot zijn nieuwe echtgenote, dat hij zijn toenmalige echtgenote zonder geldige aanleiding verstootte en daarmee ook zijn bondgenootschap met de Longobarden om zeep hielp, maar het politieke belang van Hildegard als lid van een prominente Schwabische familie was misschien groter. Ook was Hildegard volgens heersende opvattingen te jong om te trouwen (ze was dertien) en zeker te jong om direct al kinderen te krijgen (ze kregen hun eerste kind toen ze veertien was). Hun huwelijk werd dan ook algemeen als ongeldig beschouwd, totdat de paus als wederdienst voor de politieke hulp van Karel in 774 (dus na drie jaar) het huwelijk alsnog erkende. Hildegard volgde Karel op de meeste van zijn tochten en kreeg ook een aantal kinderen in Italië, Saksen en Aquitanië. Na twaalf jaar huwelijk en negen zwangerschappen stierf Hildegard in het kraambed. Kort voor haar dood heeft ze nog een schenking gedaan aan de abdij van St Arnulf in Metz. Ook Karel schenkt deze abdij een hof op de dag na haar overlijden en Hildegard werd daar begraven.

Zij richtte vele kloosters en kerken op. Zo stichtte zij onder meer de abdij van Kempten. Hildegard is zalig verklaard. Haar feestdag is op 30 april. Zij is de beschermheilige van de zieken.

De kinderen van Hildegard en Karel waren:

Karel de Jongere (772-811), koning van Neustrië
Adelais (773-774), geboren tijdens het beleg van Pavia, maar overleden op de terugreis. Begraven in de abdij van St Arnulf te Metz
Pepijn (773-810), koning van Italië (heerste van 781 tot 810)
Rotrudis (775-839), verloofd met keizer Constantijn VI van Byzantium maar de verloving werd verbroken. Minnares van graaf Rorico van Maine
Bertrada (775-825), minnares van Angilbert, abt van Sint-Riquier. Door Lodewijk de Vrome van zijn hof verbannen toen hij keizer werd
Lodewijk de Vrome (778-841), koning van Aquitanië, keizer (heerste van 814 tot 840)
Lotharius (778-779), tweelingbroer van Lodewijk
Gisela (781 - rond 800), gedoopt in Milaan
Hildegard (783 - 783), 40 dagen oud geworden en begraven in de abdij van St Arnulf te Metz. Hildegard overleed aan de complicaties na haar geboorte.
Hildegard (4 mei 758 - Thionville, 30 april 783) was een dochter van de belangrijke Frankische edelman Gerold van de Vinzgau en Emma. In 771 werd zij de derde vrouw van Karel de Grote. Ze is begraven in de abdij van St Arnulf te Metz.

Karel wilde haar zo graag tot vrouw dat hij zijn vorige vrouw zonder geldige aanleiding verstootte en daarmee ook zijn bondgenootschap met de Longobarden om zeep hielp - maar het politieke belang van Hildegard als lid van een prominente Schwabische familie was misschien groter. Ook was Hildegard volgens heersende opvattingen te jong om te trouwen (ze was 13) en zeker te jong om direct al kinderen te krijgen (ze kregen hun eerste kind toen ze 14 was). Hun huwelijk werd dan ook algemeen als ongeldig beschouwd totdat de paus als wederdienst voor de politieke hulp van Karel in 774 (dus na 3 jaar) het huwelijk alsnog erkende. Hildegard volgde Karel op de meeste van zijn tochten en kreeg ook een aantal kinderen in Italië, Saksen en Aquitanië. Na 12 jaar huwelijk en 9 zwangerschappen stierf Hildegard in het kraambed. Kort voor haar dood heeft ze nog een schenking gedaan aan de abdij van St Arnulf in Metz, ook Karel schenkt deze abdij een hof op de dag na haar overlijden en Hildegard werd daar begraven.

Zij richtte vele kloosters en kerken op. Zo stichtte zij onder meer de abdij van Kempten. Hildegard is zalig verklaard. Haar feestdag is op 30 april. Zij is de patroon van de zieken.

De kinderen van Hildegard en Karel waren:
1.Karel de Jongere (772-811), koning van Neustrië
2.Adelais (773-774), geboren tijdens het beleg van Pavia maar overleden op de terugreis. Begraven in de abdij van St Arnulf te Metz
3.Pepijn (773-810), koning van Italië (heerste van 781 tot 810).
4.Rotrudis (775-839), verloofd met keizer Constantijn VI van Byzantium maar de verloving werd verbroken. Minnares van graaf Rorico van Maine.
5.Bertrada (775-825), minnares van Angilbert, abt van Sint-Riquier. Door Lodewijk de Vrome van zijn hof verbannen toen hij keizer werd.
6.Lodewijk de Vrome (778-841), koning van Aquitanië, keizer (heerste van 814 tot 840)
7.Lotharius (778-779), tweelingbroer van Lodewijk, jong overleden
8.Gisela (781 - rond 800), gedoopt in Milaan
9.Hildegard (783 - 783), 40 dagen oud geworden en begraven in de abdij van St Arnulf te Metz. Hildegard overleed aan de complicaties na haar geboorte
-------------------------------

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Hildegard in de Vinzgouw?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Hildegard in de Vinzgouw

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Over de familienaam In de Vinzgouw


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
M.R. Aartsen, "Genealogie Aartsen, De Jong, Vleming, Van Schooten", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-aartsen-de-jong-vleming-van-schooten/R9744.php : benaderd 18 mei 2024), "Hildegard in de Vinzgouw (758-783)".