Zandbergen Genealogie » Doen Beijensz de Jonge VAN DRIEL (± 1434-< 1515)

Données personnelles Doen Beijensz de Jonge VAN DRIEL 

  • Il est né environ 1434 dans Poortugaal, Zh, Nld.
  • Professions:
    • Schepen van Poortugaal 1491 en 1507, Zh, Nld.
    • tussen 1491 en 1507 Schepen van Poortugaal;
      Schepen van Poortugaal in Poortugaal, Albrandswaard, Zuid-Holland.
      Schepen van Poortugaal from 1491 to 1507 Poortugaal, Zuid-Holland, Netherlands, schepen..
  • Il est décédé avant le 16 décembre 1515 dans Poortugaal, Zh, Nld.
  • Il est enterré le 16 décembre 1515 dans Poortugaal, Zh, Nld.
  • Un enfant de Beijen Doensz VAN DRIEL et Lijsbeth Bartelmeesdr DRAPENIER
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 12 juillet 2019.

Famille de Doen Beijensz de Jonge VAN DRIEL

(1) Il est marié avec Haesken Elizabeth Haaske HOGENDIJK.

Ils se sont mariés environ 1465 à Poortugaal, Zh, Nld.


Enfant(s):

  1. Cornelis Doensz VAN DRIEL  ± 1462-1542 
  2. Aert Doens BEIJENS  ????-< 1543
  3. Aart Doensz van DRIEL  ± 1476-< 1543
  4. Beije DOENS  ± 1460-1549
  5. Cornelis Doens VAN DRIEL  ± 1462-1542
  6. Liedewij Doenen VAN DRIEL  ± 1498-1552 
  7. Neeltje Doens BEIJENS  ± 1505-????


(2) Il est marié avec Neeltje Wollebrand Jans BOOT.

Ils se sont mariés environ 1458.


Enfant(s):

  1. Beije Doenszoon van DRIEL  ± 1462-1549 


Notes par Doen Beijensz de Jonge VAN DRIEL


Beleend met de leengoederen van zijn vader 28 januari 1485. Was leenman van Putten, fondateur van een partij memorielanden te Poortugaal. Testeert 6 januarie 1513.

"Memoria parpetua Aefkin Doen Beyensz wijff staet verseeckert met een eeuwig doordichtste op huis en erve staende beneden 't dorp, dat nu beheert ende bewoont Cornelis Doensz, welverstaende dat met de memorie nyet langer sal doen dan de kinderen vanAefkin voornoemt leeven". (Dus niet eeuwig).

DE VICARIE:1

In Nomine Domine Amen, anna 1466, den 6 januari.

Ik, Doen Beijensz, wel bedacht van mijn vijf sinnen en uijt mijn vrijen willen make tot een eeuwige testament en tot vergiffenis mijner zonde, een eeuwige misse ter weke, ter ere van de Heijlige Drievuldigheid, des woensdags te doen in de kerke van Poortugaal, en is het dat de pastoor niet te zeer belast is, die men zingen zal de trinitate onbelet van de kerk, en is het dat des woensdags heijliggedag is, zo zal men deszelfs op een andere profizen dag doen, waaraf de priester die se doet zal hebben 4 rijnse guldens, de kapelaan en de koster elk 15 stuijvers, dus zo zullen zij mede na de misse te grave gaan en lese miserien, en de profindis met dat er toe behoort en de kerk zal hebben voor wijn, was en brood sjaars 10 stuijvers. Dit alles staat eeuwig verzekert op 5 gemeten lands, liggende in Nieuw Rhoon, aangeleid aan wederzijde Gerrit Arensz, getrouwt hebbende Marregien, de dochter van Jan Carre te Rotterdam, en nog op de helft van 3½ in Sweerdijk, met de Heijlige Geest en kerk vanPoortugaal gemeen en zal dit land de memorie en de misse elkaar tesamen helpen dragen.

(Copie van de acte van fundatie der vicarie van Doen Beijensz anno 1466)

Ik, Doen Beijensz, betuige met dit, mijn handschrift, dat ik ter ere Gods, van zijn gebenedijde moeder en van alle Heijligen, gegeven heb en geve mits deze, alle mijne landen, gelegen in Sweerdijk en Poortugaal, om van het inkomen en jaarlijkse vruchten van dien, te onderhouden en in het Kersten geloof te onderwijzen de gene die ik of mijn nakomelingen daartoe bekwaam zullen oordelen om vicaris te wezen, en van welke vicarie altijd collateur zal wezen de oudste en naaste van mijn geslacht, de zwaardzijde altijd gaande voor de spilzijde, waar zij even na zijn en hier om bidde in de eerwaardige heer en vader in Gods, David van Bourgondiën, Bisschop van Utrecht, dat hij deze gifte met zijn bisschoppelijke authoriteit gelieve te bekrachtigenen de voornoemde landen onder de bescherming der Heilige Roomse Kerk te nemen, ter oorkonde der waarheid deze bezegelt op st. Victorsdag in het jaar onzes Heren 1466.

(vertaling van een brief uit het latijn.)

Davit de Bourgondia, door de genage Gods en de Heilige Apostolische Stoel bisschop van Utrecht.

Wij brengen tot kennis van alle een iegelijk, gelijk wij willen, dat gebracht wordt door deze, onze brief, dat wij de gifte van een vicarie over enige landen, gelegen bij het dorp Poortugaal onder ons gebied in Holland, de macht om bekwame vicarissen te noemen, door onze geliefde Doen Beijensz of in het vervolg door zijn navolgers te maken, van de brief waaraan deze, onze brief, is doorregen, gewag gemaakt zijnde, met het zegel van de gezegende Doen Beijensz bezegelt, en verder alles en in hetbijzonder daarin vervat en beschreven volgens onze zekere kennins, ratificeren en goedkeuren de gezegende landen onder de bescherming van de Heilige Kerk te nemen. Alles voor gevestigt en goed houdende en willen dat dezelve (on)geschonden wordt nagekomen, bevestigden dezelve in de name Gods met ons gewone zegel. Gegeven onder ons zegel in het jaar des Heren duizend vierhonderd zevenzestig.

anno 1467, den 7 januari, is getekend D. van Bourgondia. (GA Rotterdam, handschriftenverzameling inv.nr. 32).

Schepen van Poortugaal 1491-1507. Stichter van de grote memorielanden te Poortugaal. Hij werd op 28 januari 1485 beleend met de leengoederen van zijn vader.
Notities bij Doen de Jonge Beijens
NATI Nederlandse
Doen (de Jonge) Beijensz, geboren voor 1485, overleden op 16-12-1515 te Poortugaal. Doen Beijensz. werd op 28-01-1485beleend door de Hofstad van Putten met de goederen van zijn vader. In 1491 en 1507 was hij schepen van Poortugaal. Hijwas de fondateur van de "Grote Memorielanden" aldaar. Hij testeerde op 06-01-1513. Doen Beyens: "Disponeerende van synegoederen heeft gewild, dat op den oudsten en naasten van syne Descendenten tot een eeuwige memorie soude succederenseeckere omtrent een en twintig gemeten lants, geleegen in Poortugaal; Mitsgaders nog seeckere omtrent veertien gemetenlants, geleegen als vooren, omme bij denselven als patroon of patronesse geconfereert te worden, aan yemand van dedescendenten, van den voorgeschreven fondateur omme den zelven uit het innekomen viccary te laten stuydeeren, bequam temaken en onderhouden tot een priester". Op de secretarie van Poortugaal werd in de 17e en 18e eeuw een parenteelstaat(afstammingslijst) bijgehouden van bovengenoemde landerijen, de zogenaamde "Grote Memorielanden". Hij trouwt 1e metNeeltgen Wollebrandt Jansd, ook wel "Boot" genoemd, dochter van Wollebrant Jan Bootsz en Lijsbeth NN Hij huwt 2e met:
Aeskin (Haesken) NN, Aeskin stichtte voor zichzelf een memorie op een huis en erf, staande beneden het dorp Poortugaal,destijds bewoond door haar zoon Cornelis. Eveneens met hem een memorie in de kerk van Poortugaal.

Door de Hofstad van Putten beleend met goederen van zijn vader 28-1485; schepen van Poortugaal 1491 en 1507, fondateurvan de Grote Memorielanden te Poortugaal, beslist dat de opbrengs van dit land moet worden gebruikt om zijn nakomelingen"viccary te laten stuydeeren", testeert Poortugaal 6-1-1513, breidde zijn memorie uit met 5 gemet land in Nieuw Rhoon,waarop zijn vader ook reeds een memorie had gevestigd.
Memorie nr. 142: "In nomine Domini , aemen, anno 1513 den 6e januarii. Ick Doen Beyensz wel bedocht mijn vijff sinnenende uyt mijn vrijen wille, maecke tot eeuwich testament ende tot vergiffenis van mijn sonden een eeuwige misse terweecke ter eeren van de Heylighe Drievoudicheyt, des woensdachs te doen in de kerck van Poortugael, ist dattet pastoirnyet te zeer belast en is, die men syngen sal de Trinitate, onbelet van de keure. Ende is't dattet 'swoendachsheyligdach is, zoo sal men se op eenen anndere propysen dach doen. Dit alles staet eewich verseeckert op 5 gemeetenlants leggende in Nieuw Rhoon, aengelaent aen weerszijden Gerrit Adriaensz., getrout hebbende Maritge de dochter van JanCarre tot Rotterdam, ende noch opte helft van vierdalve (= 3 1/2) lijnen leggende in Sweerdijck metten Heyligen Geestende kercke van Poortugael gemeen. Dit sal dit lant tsamen melcanderen die memorie ende misse helpen dragen."

Door de eigendomsadministratie ("blaffaards") van deze Memorielanden zijn de mannelijke en vrouwelijke nazaten van DoenBeijens tot ver na de reformatie bekend. Doen Beijensz is de stamvader van vele grote boeren en bestuurders in de HoekseWaard en IJsselmonde. Doen en Haesje bestemden de opbrengst van de Grote Memorielanden "omme denzelven uit het innekomenviccary te laten studeren, bequam te maken en onderhouden tot een priester". Ze wilden het land, met alle plichtentegenover de kerk, voor eeuwig in de familie houden: "dat op den oudsten en naasten van syne Descendenten tot eeneeuwige memorie soude cuccederen". De eigendomsadministratie werd na de reformatie op het gemeentesecretarie vanPoortugaal voortgezet, possesseurs vermeld tot 1825!

In 1915 werd begonnen met de publicatie van deze gegevens en werden bovendien nog enkele oudere generaties opgespoord.Het echtpaar Arie Herweijer en Maria Kleinjan stamt via vier lijnen van Doen Beijens af. Arie 1x en Maria 3x.

Oud Rechterlijk Archief Poortugaal, inv.nr. 13.
fol. 115. 05-10-1615:
comp. Haasje Jans, oud 81 jaar en Ariaantje Pieters, oud 65 jaar en verklaren op verzoek van Haasje Lambrechts dat BeijeDoensz., haar deposants oudoom in zijn leven gewoond heeft op de hofstede daar Huijg Jacobsz. tegenwoordig op woont,maar dat haar niet kennelijk is dat haar oudoom Beije Doensz. voorn nooit enige memorielanden heeft gemaakt oftegefondeerd, maar dat zij deposant haar grootmoeder wel heeft horen zeggen dat de oude Beije Doensz. enige memorielandenhad gemaakt ofte gefondeerd zonder gehoort te hebben waar dat dezelve landen gelegen zijn. Verklaart zij deposant ookdat de landen waar Haasje Lambrechts tegenwoordig possesseur af is en bezit, zo lang haar heugen mag malkandere hebbengevolgd. Ariaantje Pieters verklaart, dat haar kennelijk is dat Beije Doensz. in zijn leven gewoont heeft op de hofsteedaar tegenwoordig Huijg Jacobsz. op woont, maar dat haar deposant niet kennelijk is dat de voorsz. Beije Doensz. enigememorielanden heeft gemaakt of gefondeerd, maar dat de deposant haar moeder zal. menigmaal heeft horen zeggen dat deoude Beije Doensz. enige memorielanden had gemaakt en gefondeert, zonder dat zij deposant ooit heeft horen zeggen waardat de voorsz. memorielanden zijn gelegen, maar dat haar deposant wel kennelijk is dat de memorielanden, die HaasjeLambrechts voorn tegenwoordig bezit als possesseur, altijd malkander hebben gevolgd, zolang haar deposant heugen mag.

fol. 116. 05-10-1615:
comp. Jan Dirksz. Claer, oud 61 jaar en verklaart op verzoek van Haasje Lambrechts, dat hij zijn moeder zal wel heefthoren zeggen dat de jonge Beije Doensz. in zijn leven gewoond heeft op de hofstee waar tegenwoordig Huijg Jacobsz. opwoont en dat hij zijn moeder menigmaal heeft horen zeggen dat dezelfde Beije Doensz. nooit enige memorielanden heeftgemaakt of gefondeerd, maar dat de memorielanden, die Haasje Lambrechts tegenwoordig bezit, altijd malkander hebbengevolgd, zolange hem deposant heugen mag.

Gemeente Archief Schiedam, verzameling Handschriften,
inv.nr 114-115. legaat A. v.d. Poest Clement, ca 1860.
Register der memorielanden te Poortugaal
Dit schijnt een register te zijn waarin bijgehouden werd wie bezitter was van een memorieland in verband met de betalingvan de daarop rustende erfelijke rente.
fol. 2-3
worden onder Poortugaalmemorieland, gefondeert bij Doen Beijensz.
gevest 21 gemet 275 roede anno 1513
sijnde de volgende:
- 1. 1 gemet 100 roede zaailand, gelegen aan het Molenwegje onder P?gaal achter de kerk, genaamd de Huijnds(?)berg,belend: O. het Vernellewegje, W. Cornelis Philipsz. Vermaat, Z. Hendrik Kooijmans en N. Leendert Pietersz. Visser.
- 2. 2 gemet weiland, gelegen aan de Molenweg onder P?gaal, gemeen met Cornelis Philipsz. Vermaat, belend: O. de voorsz.weg, Z. de voorn Vermaat, W. en O. Adriaan Pals.
- 3. 2 gemet weiland, gelegen in Vernellehoek, aan de Noordzijde van de korte Verleweg onder P?gaal, belend: O. JohannesZandweg, Z. de Vernelleweg, W. Cornelis den Tol en N. het achterste gewent(?)
- 4. 2 gemet weiland, gelegen als voren achter de Vernelleweg 2 g, anex den ander
- 5. nog de helft van 4? lijn weiland, gelegen in Sweerdijk onder P?gaal, gemeen met Leendert Pietersz. Visser, belend:O. Johannes Zandweg, W. Jan Gillisz. den Otter, Z. de voorn Leendert Visser en N. de Valckesteijnse dijk.
- 6. 2 gemet weiland, gelegen onder Hoogvliet aan de Sluisse kerkweg aan de zuidzijde, belend: O. Willem Hendriksz.Hoogwerf, Z. Maerten Kroeff, W. Jacob Cornelisz. de Groot en N. de Vernelleweg.
- 7. 2 gemet zaailand, gelegen tegen het kruis van de voorsz. Kerkweg onder Hoogvliet, belend: O. de erfgenamen vanKlaas Meesz. van den Engel, W. Cornelis Ariensz. Voogd, Z. de Vernelleweg en N. de Molenkade
- 8. 5 gemet wei- en zaailand, gelegen in de Huijters in Nieuw Roon, belend: O. Liedewij Bastiaans, Z. Bastiaan Fonkert,W. de Valckesteijnsedijk en N. Dirk Tol
- 9. 5 gemet wei- en zaailand, gelegen als voren in de Huijters onder Rhoon, belend: O. de grient van Cornelis Pietersz.Molenaar, Z. Pieter Zandweg, W. de Valkesteijnsedijk en N. Bastiaan Fonkert.

Doen wordt in 1484 vermeld als Leenman van Putten. In 1491 en 1507 wordt hij genoemd als Schepen van Poortugaal.

Doen is de stichter van de grote memorielanden te Poortugaal.

Doen wordt op 28 Januari 1485 beleend met de leengoederen van zijn vader.

Op 13 Juni 1544 beloofde Roelof Pleunen aan Francois Doeijensz te vrijen met een halve boomgaard te Arkel, zoalsFrancois in Poortugaal Willem Doeijensz en zijn broer Beije Doeijensz heeft moeten vrijen in de Baljuwschap van Puttenen aan Adriaan Willemsz.

In 1504 wordt Doen genoemd als belender. Hij vestigde zijn memorie op de helft van 3,5 lijn land.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Doen Beijensz de Jonge VAN DRIEL?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Doen Beijensz de Jonge VAN DRIEL

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1515: Source: Wikipedia
    • 15 février » entrée du cortège royal de François Ier dans Paris, après son couronnement à Saint-Denis.
    • 24 mars » signature du traité de Paris de 1515, par lequel le comte de Flandre, futur Charles Quint, qui cherche à hériter de l'Espagne, s'allie avec François I afin d'obtenir son appui. Il est projeté un mariage entre Charles et la jeune Renée de France (4 ans alors), fille de Louis XII et d'Anne de Bretagne.
    • 24 avril » la troupe militaire du roi François Ier, de la reine Claude enceinte, et de la régente mère Louise de Savoie, quitte Paris pour une nouvelle campagne guerrière en Italie (vers Marignan). Les femmes s'arrêteront avant la frontière.
    • 29 avril » à 3h du matin, la troupe du roi de France François Ier quitte Amboise, pour une nouvelle campagne guerrière en Italie alors morcelée.
    • 15 juillet » à Lyon, François Ier, en partance vers sa première campagne d'Italie en tant que nouveau roi de France, et avant de continuer à avancer plus au sud et à l'est, confie la régence du royaume à sa mère, qui, elle, ne descend pas au front.
    • 4 octobre » reddition de Maximilien Sforza, qui cède le duché de Milan à François I.

Sur le nom de famille VAN DRIEL


La publication Zandbergen Genealogie a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Helmer Zandbergen, "Zandbergen Genealogie", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/zandbergen-genealogie/I1465.php : consultée 4 mai 2024), "Doen Beijensz de Jonge VAN DRIEL (± 1434-< 1515)".