Woudwyk Genealogía » Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer, (1848-1918)

Données personnelles Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer, 


Famille de Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer,

(1) Il est marié avec Sjoerdtje (Susie) Douwes Hovinga.

Ils se sont mariés le 30 mai 1882 à Grand Rapids, Kent, Michigan, United States, il avait 33 ans.


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Ytske Tjeerds Eisma.

Ils se sont mariés le 9 novembre 1872 à Ferwerderadiel, Friesland, il avait 24 ans.


Notes par Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer,

https://www.hvnf.nl/genealogie/getperson.php?personID=I8285&tree=SET 


 


Amelanders / Emelanders
Don Emelander heeft zich verdiept in zijn Amelander voorouders uit Blija waarvan een aantal is geemigreerd. Hierbij zijn verslag. 


 


 Een bijdrage van:


Don Emelander


Bokke Jarigs Amelander en zijn vrouw Lucille waren de eerste Amelanders (van onze familie) die vanuit Friesland in de Verenigde Staten arriveerden. Zij kwamen op 2 juni 1881 aan met zoon Jarig en een, niet met name genoemd, dochtertje. Haar naam was wellicht Anna. Zij was tien maanden oud terwijl Jarig, op twee maanden na, twee jaar was. Het dochtertje overleed. Hun volgende dochter werd eveneens Anna genoemd wat in die dagen een goede gewoonte was. Bokke en Lucille kregen zeven kinderen waarvan vier overleefden.
Bokke Jarigs Amelander veranderde zijn naam in Benjamin maar was beter bekend als Henry. De familie vestigde zich in Grand Rapids waar Bokke werkte bij American Seating. Zij kregen een dochter genaamd Anna, een zoon Henry, een dochter Alice en een tweeling: Peter en David. Hun oudste zoon Jarig veranderde zijn naam in Jan. Hij overleed op 28 september 1898 op de leeftijd van negentien jaar. Ten tijde van zijn overlijden werkte hij als kantoorbediende in Grand Rapids. Zoon Henry kreeg een groot gezin met een aantal zonen. Peter kreeg twee zonen en zijn nakomelingen zetten de Amelander/Emelander lijn door.


Bokke’s broer Douwe Jarigs Amelander en zijn zoon Tjeerd Douwes Amelander kwamen hier op 15 juni 1881 aan. Tjeerd’s naam werd uiteindelijk gewijzigd in George. George werd geboren op 13 mei 1879 in Ferwerderadeel dat zoiets is als een gemeente. Hij was de jongste zoon van Douwe Jarigs Amelander & Ytske Tjeerds Eisma. Douwe & Ytske traden op 9 november 1872 te Ferwerderadeel, Friesland in het huwelijk. Ytske overleed drie maanden na de geboorte van Tjeerd. Van hun zes kinderen bereikten slechts  hun oudste dochter Aaltje en zoon Tjeerd (mijn grootvader) de volwassen leeftijd. Aaltje (vernoemd naar de moeder van Douwe en Bokke) werd opgevoed door haar grootouders en een oom uit de Eisma familie in Friesland. Tjeerd werd ondergebracht bij de familie Visbeek tot het moment dat hij emigreerde. Dit waren familieleden van Douwe and Bokke’s moeder. Douwe liet zijn oudste dochter, die toen acht jaar was, in Friesland achter. Aaltje Douwes Amelander is niet naar de V.S. geëmigreerd. Zij bleef in Friesland en trouwde Egbert Van Huizen. Zij waren schippers die daar op de kanalen vracht vervoerden. De naam van hun boot was "Nieuwe Hoop". Zij hadden geen kinderen. Aaltje overleed na 1942 waarbij zij haar man overleefde. Ik meen dat zij Doopsgezind waren. Aaltje en haar man lieten al hun bezittingen na aan de kerk. Douwe en Bokke waren eenvoudige arbeiders in Ferwerderadeel, voor zover ik weet.


Douwe Jarigs Amelander trouwde Sjoerdtje (Susie) Douwes Hovinga op 5 mei 1882 in Kent County, Michigan. Zij woonden in de gemeente Sparta waar al hun kinderen werden geboren, wellicht met uitzondering van Clara en John. De eerste twee dochters kregen nog de achternaam Amelander, bij de daarop volgende zoon Yerick (Jarig) werd de naam gespeld als Emelander. Ergens tussen 1900 en 1910 verhuisden zij naar Hudsonville, Michigan. In totaal kregen zij twaalf kinderen waarvan tien overleefden.  Dat maakt een totaal van achttien kinderen uit de twee huwelijken van Douwe. Het is mij bekend dat Douwe een harde werker was maar blijkbaar vond hij ook tijd voor andere aktiviteiten.


De vader van Douwe en Bokke was Jarig Bokkes Amelander. Daarnaast hadden zij ooms genaamd Jacob, Pieter, Jan en Bartel alsmede tantes met de namen Antje en Sybrigje. Behalve Jarig was Jan de enige die trouwde en kinderen kreeg. Bartel overleed op de leeftijd van drieentwintig jaar. Ik meen dat zij timmerlui waren. Van hun grootvader Bokke Jacobs Amelander staat in ieder geval vast dat hij timmerman was. In 1811 was hij de enige in Friesland die de naam Amelander aannam als familienaam. Op 3 december 1835 maakten hij en zijn familie deel uit van een  groep die de Afgescheidenen werd genoemd. Zij hadden zich afgescheiden van Hervormde kerk. Zij werden gedoopt en voegden zich bij de Gereformeerde kerk in het dorp Blija waar zij woonden. Het ligt aan de noordelijke kustlijn van Friesland, even ten zuiden van het eiland Ameland en ten oosten van het dorp Ferwerd. Voor 1811 was de achternaam de naam van je vader's voornaam waar een "s" aan toegevoegd werd. Zijn vader's naam was Jacob Dirks die op 28 juli 1776 in Blija trouwde met Antje Bokkes. De naam van zijn vader was Dirk ?????. Daarmee zijn we terug tot ongeveer 1720-25. Ik heb geen verdere geschreven vermelding gevonden met de naam Jacob Dirks. Bokke Jacobs moet het tweede kind van zijn ouders zijn geweest. Ik ben mij ervan bewust dat het rekenkundig niet klopt want hij werd vernoemd naar zijn grootvader aan moeder's kant.  Dat was Bokke Watzes, ca. 1715. De naam van Bokke Watzes' vrouw was Trijntje Pieters, ca. 1720.
Volgens de familie overlevering worden wij verondersteld van het eiland Ameland te komen, vlak bij de kust van Friesland. Ik heb dat niet kunnen achterhalen. Anne Watros en ik hebben beiden o.a.  de genealogie website omtrent het eiland Ameland doorzochtmaar wij kunnen onze wortels niet naar het eiland herleiden. Ik denk dat wij onze naam aan het eiland te danken hebben maar niet dat wij daar vandaan komen.
Jarig Bokkes Amelander, vader van Douwe en Bokke, overleed in het jaar van Douwe's eerste huwelijk, te weten 1872. Hun grootvader overleed voor hun geboorte (evenals die van mij).


Douwe en Bokke's oom Jan Bokkes Amelander had slechts één zoon, Jetse Jans Amelander, die de naam voortdroeg. Hij kwam naar New York in 1888 met zijn vrouw Baukje Jans Kok en drie kinderen. Jetse veranderde zijn naam in John. De namen van de kinderen waren: Jan, Bokke en Anna. Jan is uit het zicht verdwenen en is vermoedelijk op jonge leeftijd overleden aangezien niemand in de familie zich hem kan herinneren. Bokke Jetses Amelander wijzigde zijn naam in Bert en hij trouwde ene Mary (achternaam onbekend). Hij stierf in 1917 en had geen kinderen. Anna trad in het huwelijk met een man wiens achternaam Martin luidde. Er is geen verdere informatie beschikbaar, niet eens de voornaam van haar echtgenoot. Jetse kreeg nog een tweetal zonen die in de V.S. werden geboren: George John Amelander en John George Amelander. John diende in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog en ontving een "dear John" brief toen hij daar verbleef. Toen hij terugkwam trouwde hij met een vrouw die al een aantal kinderen had maar zij kregen zelf geen kinderen. John overleed in 1988. Het is jammer dat hij soms in Michigan rondreisde en niet wist dat hij daar familie had wonen. De naam van die tak is verdwenen, zo ook in Nederland. Ik heb vrij veel met zijn stiefdochter Sally Bullis gesproken. Zij en haar man zijn bijzonder aardige mensen. Ik kreeg van haar foto's waaruit blijkt dat haar stiefvader leek op de rest van de Emelanders. Nadat zij mij de foto's had toegezonden heb ik haar gesproken en vertelde haar dat, ofschoon ik het nog niet kon bewijzen, ik zeker wist dat wij verwant zijn aan haar New York tak.  Ik heb brieven, in het Fries, die door Amelanders in Nederland werden geschreven aan hun familieleden in New York. De brieven geven er blijk van dat zij goede Godvrezende Christenen waren. De tak in New York is hun achternaam altijd blijven spellen als Amelander. Jetse Jans Amelander was een direkte neef van Douwe en Bokke.


Ik heb de achternaam Amelander teruggevonden tot in 1715 toen ik ene Anna Christine Van Amelander uit Amsterdam vond. Er waren ongeveer twintig Amelanders in de 1700’s waar wij evenwel niet aan verwant zijn. Eén familie uit Amsterdam in 1743 was van het Joodse geloof. Ook hebben er Amelanders in de V.S. gewoond die niet aan ons gerelateerd zijn. Ene P.A. Amelander kwam in 1810 hier naar toe. Ik heb geen afstammelingen van hem weten te vinden. Voorts woonden een Jacob & Anna ooit in Minnesota met hun acht kinderen (waarvan zes zonen) en Jacob's moeder Anna. Zij zouden in 1891 uit Friesland gekomen zijn maar verklaarden dat hun geboorteland Duitsland was. Zij waren een Joodse familie. Een andere familie verklaarde uit Finland te komen. Dat is waarschijnlijk juist. Ik ben een aantal geboorteakten uit 1808-1810 uit Finland tegengekomen. Weer een andere familie kwam uit Duitsland en dat zou ook kunnen kloppen. Hoe dan ook, ik kan geen Amelanders uit deze families vinden.


De mensen uit Friesland zijn anders dan anders. Ik meen dat er gevist wordt bij de kust en dat er op het land wat landbouw is. Zij hebben hun eigen taal die heel anders is dan het Nederlands dat door de rest van het land wordt gesproken. Mijn eigen grootvader sprak Fries en mijn grootmoeder Nederlands. Friesland was de laatste provincie die tot het Christelijke geloof werd bekeerd. Als u ooit door uw vrouw, man, broer of zus is verteld dat u koppig bent dan wel een harde kop hebt: het zit in uw genen. De Friezen zijn koppig en zijn daar trots op.
Toen piloten werden neergeschoten in de Tweede Wereldoorlog en in de Noordzee belandden gingen zij erop af met boten om hen te redden. De Duitsers werden naar hun eenheden teruggestuurd terwijl de geallieerden werden schuil gehouden tot het moment dat zij naar Engeland konden terugkeren. Ook verborgen de Friezen zoveel mogelijk Joodse vluchtelingen voor de Nazi's.


Ik heb drie jaar aan de stamboom gewerkt (de oudere generaties) en ben nu eindelijk klaar. Het was heel erg leuk om nieuwe familieleden te ontmoeten. Indien uw familienaam Emelander is dan bent u familie van alle andere Emelanders.
Ik wil graag uit de grond van mijn hart Sally Bullis bedanken voor al het werk dat zij heeft gedaan. Anna Watros heeft een hoop werk verricht aan zowel de Emelander alsook de Hovinga stamboom. Daarnaast sta ik diep in de schuld bij Jitze de Jong, Lucy DeYoung en Catharinus van der Ploeg vanwege alle toegezonden informatie en de geboden hulp. Grote dank aan allemaal!


Hoogachtend,
                        Don Emelander
                               ; van Tjeerd's (George's) tak


 



 
Amelanders / Emelanders
Don Emelander reporting about (emigrated) members of the Amelander family, in the USA also known as Emelander. 


 


 Contributed by:


Don Emelander


Bokke Jarigs Amelander and his wife Lucille were the first Amelanders (from our family) to arrive in this country from Friesland. They came with one son named Jarig Bokkes Amelander and an unnamed daughter. The daughter’s name was probably Anna. She was ten months old and Jarig was two months shy of being two years old. The daughter later died. Their next daughter was named Anna also, which was a common practice. They had four children survive to adulthood out of seven. They came June 2, 1881.
Bokke Jarigs Amelander changed his name to Benjamin and actually went by the name of Henry. He stayed in Grand Rapids and worked at American Seating. He had a another daughter named Anna, a son named Henry, one daughter named Alice and a set of twins named Peter & David. His oldest son named Jarig changed his name to Jan and died Sept 28 1898 at the age of nineteen. He was working as a clerk in Grand Rapids at the time. Bokke’s son Henry had a large family with several sons. Peter had two sons and their descendants carry on the line.


Bokke’s brother Douwe Jarigs Amelander and his son Tjeerd Douwes Amelander came here June 15, 1881. Tjeerd’s name was eventually changed to George. George was born May 13, 1879 in Ferwerderadeel, which is like a township. He was the youngest son of Douwe Jarigs Amelander & Ytske Tjeerds Eisma. Douwe & Ytske were married November 9, 1872 in Ferwerderadeel, Friesland. Ytske died three months after Tjeerd’s birth. Of their six children only their oldest daughter named Aaltje and son Tjeerd (my grandfather) survived to adulthood. Aaltje (named after Douwe & Bokke’s mother) was raised by her grandparents and uncle from the Eisma family in Friesland. Tjeerd was farmed out to the Visbeek family for care until they came over here. This was the family of Douwe and Bokke’s mother. Douwe left his oldest daughter, who was eight at the time, in Friesland. Aaltje Douwes Amelander never came to the US. She stayed in Friesland and married Egbert Van Huizen. They were a skipper couple who transported freight up and down the canals there. Their boat’s name was "New Hope". They had no children. She died sometime after 1942 surviving her husband. I believe they were Mennonites . Aaltje and her husband left all their positions to the church. Douwe and Bokke were common laborers in Ferwerderadeel, as far as I know.


Douwe Jarigs Amelander married Sjoerdje (Susie) Hovinga on May 5, 1882 in Kent County, Michigan. They lived in Sparta township where all the children were born, except possibly Clara and John. The first two daughters had the last name of Amelander, the next son Yerick (Jarig) name was spelled Emelander. Some time between 1900 and 1910 they moved to Hudsonville, Michigan. They had a total of twelve children of which ten survived to adulthood. That makes a total of eighteen children between the two marriages. I know Douwe was a hard worker but he obviously found time for other activities.


Douwe and Bokke’s father’s name was Jarig Bokkes Amelander. They had uncles named Jacob, Pieter, Jan and Bartel and aunts named Antje and Sybrigje. Jan was the only one other than Jarig who married and had children. Bartel died young at the age of twenty three. I think they were carpenters. Their grandfather Bokke Jacobs Amelander was a carpenter for sure. In 1811 he was the only one in Friesland who adopted the name "Amelander" as a surname. Before that his name was Bokke Jacobs. On December 3, 1835 he and his family were part of a group called Secessionists. They were separating themselves from the state run church. They were baptized and joined the Christian Reformed Church in the town of Blija where they lived. It is on the northern coast line of Friesland, just south of Ameland Island and east of the town of Ferwerd. Before this time, your last name was your father’s first name with an "s" added to it. His father’s name was Jacob Dirks. Jacob Dirks married Antje Bokkes on July 28, 1776 in the town of Blija which is in the township of Ferwerderadeel. His father’s name was Dirk ?????. That takes us back to about 1720-25. I can’t find anymore written records with Jacob Dirks name. Bokke Jacobs had to have been the second child of his parents. I know the math doesn’t work out but he was named after his grandfather on his mother’s side. Bokke’s grandfather on his mother’s side was a Bokke Watzes ca. 1715. Bokke Watzes wife’s name was Trijntje Pieters ca. 1720.
According to family tradition we were supposed to have come from the Island of Ameland, just off the coast of Friesland. I haven’t been able to document it. Anne Watros and I have both contacted the genealogy site on Ameland Island and we cannot trace our line back to the Island itself.


Douwe & Bokke’s dad died the year Douwe married the first time in 1872. Their grandfather died before they were born as mine did as well. I believe we were named after the Island but not because we came from there.


Douwe & Bokke’s uncle Jan Bokkes Amelander had only one surviving son named Jetse Jans Amelander. He came to New York in 1888 with his wife Baukje Jans Kok and three children. All three child producing sons of that generation came to the USA. Jetse changed his name to John. Jan, Bokke and Anna were their children’s names. Jan disappeared. And probably died young as no one in the family could remember him. Bokke Jetses Amelander changed his name to Bert and married a Mary (surname unknown). He died in 1917 with no children. Anna married a man by the surname of Martin. No further records, not even her husband’s first name. Jetse had a another son born in the USA named George John Amelander and he had a son named John George Amelander. John served in France in World War II. He received a "dear John" letter while there. When he returned home he married a woman who already had children and they never had any more of their own. John died in 1988. It was a shame because he traveled sometimes in Michigan and never knew he had living relatives here. The name from that line has disappeared, as it has in the Netherlands. I talked with his stepdaughter Sally quite often. She and her husband are real nice people. I have pictures and her stepfather looked like the rest of the Emelanders. When I first spoke to her after she had sent me pictures I called her back and told her I couldn’t prove it yet, but I knew we were related to their New York branch. I have letters written from the Amelanders then living in the Netherlands to the ones in New York written in Fries. The letters showed they were good God fearing Christian people. The New York branch never changed the spelling of the name. Jetse Jans Amelander was Douwe & Bokke’s first cousin.


I’ve found the surname Amelander as far back as 1715, when I found a Anna Christine Van Amelander from Amsterdam. There were about twenty Amelanders in the 1700’s that we are not related to. One family were of the Jewish faith from Amsterdam in 1743. There have been Emelanders living in the US that weren‘t related to us. One P.A. Amelander came here in 1810. I could find no descendents from that line. A Jacob & Anna with their eight children (six were sons) and Jacob’s mother Anna lived in Minnesota at one time. They came from Friesland in 1891. They stated their birth place was Germany, they were Jewish. One family in New York stated their birth place as Finland. That is probably correct. I found some birth certificates in Finland in 1808-1810. Another family said they came from Germany and that could be correct. In any case I can find no surviving Emelanders from those lines.


The people from Friesland are a different people. I believe there is some fishing done off the coast and some farming done inland. They have their own language which is really much different than the Dutch spoken by the rest of the country. My own grandfather spoke Fries and my grandmother spoke Dutch. Friesland was the last province to be Christianized. Have you ever been told by your husband, wife, brother or sister that you were stubborn or bull headed: it’s in your genetics. The people from Friesland are stubborn and proud of it.


When pilots were shot down in the North Sea during WW II they would take boats out to save them. The Germans were returned to their units and the Allies were hid until they could be shipped back to England. They also hid as many Jews as they possibly could from the Nazi’s.


I’ve spent three years working on this tree (the older generations) and I’m finally finished. It’s been a lot of fun meeting new relatives. If your name is Emelander, you’re related to all the rest of them.
I wish to thank Sarah from the bottom of heart for all the work she’s done. Anna Watros has done a whole lot of work on both the Emelander and the entire Hovinga family tree as well. Also I am deeply indebted to Jitze de Jong, Lucy DeYoung and Catharinus van der Ploeg for all the information and help received. Thank you all very much and we all owe you a lot!



Yours Truly,
                       Don Emelander


 


 



 
Amelanders / Emelanders
Don Emelander ha estudiado a sus antepasados Amelander de Blija, algunos de los cuales han emigrado. Aquí está su informe.


 


Contribuido por:


Don Emelander


Bokke Jarigs Amelander y su esposa Lucille fueron los primeros Amelanders (de nuestra familia) en llegar a este país desde Friesland. Vinieron con un hijo llamado Jarig Bokkes Amelander y una hija sin nombre. El nombre de la hija probablemente era Anna. Ella tenía diez meses y a Jarig le faltaban dos meses para cumplir dos años. La hija murió más tarde. Su próxima hija también se llamó Anna, lo cual era una práctica común. Tuvieron cuatro hijos que sobrevivieron hasta la edad adulta de siete. Llegaron el 2 de junio de 1881.
Bokke Jarigs Amelander cambió su nombre a Benjamin y en realidad pasó a llamarse Henry. Se quedó en Grand Rapids y trabajó en American Seating. Tenía otra hija llamada Anna, un hijo llamado Henry, una hija llamada Alice y un par de gemelos llamados Peter y David. Su hijo mayor llamado Jarig cambió su nombre a Jan y murió el 28 de septiembre de 1898 a la edad de diecinueve años. Estaba trabajando como empleado en Grand Rapids en ese momento. El hijo de Bokke, Henry, tenía una familia numerosa con varios hijos. Pedro tuvo dos hijos y sus descendientes continúan en la línea.


El hermano de Bokke, Douwe Jarigs Amelander, y su hijo Tjeerd Douwes Amelander llegaron aquí el 15 de junio de 1881. El nombre de Tjeerd finalmente se cambió a George. George nació el 13 de mayo de 1879 en Ferwerderadeel, que es como un municipio. Era el hijo menor de Douwe Jarigs Amelander e Ytske Tjeerds Eisma. Douwe & Ytske se casaron el 9 de noviembre de 1872 en Ferwerderadeel, Friesland. Ytske murió tres meses después del nacimiento de Tjeerd. De sus seis hijos, solo su hija mayor llamada Aaltje y su hijo Tjeerd (mi abuelo) sobrevivieron hasta la edad adulta. Aaltje (llamada así por la madre de Douwe & Bokke) fue criada por sus abuelos y su tío de la familia Eisma en Friesland. Tjeerd fue cedido a la familia Visbeek para su cuidado hasta que vinieron aquí. Esta era la familia de Douwe y la madre de Bokke. Douwe dejó a su hija mayor, que entonces tenía ocho años, en Friesland. Aaltje Douwes Amelander nunca vino a los Estados Unidos. Se quedó en Frisia y se casó con Egbert Van Huizen. Eran una pareja de capitanes que transportaban mercancías arriba y abajo de los canales. El nombre de su barco era "Nueva Esperanza". No tenían hijos. Murió en algún momento después de 1942 y sobrevivió a su esposo. Creo que eran menonitas. Aaltje y su esposo dejaron todos sus cargos a la iglesia. Douwe y Bokke eran trabajadores comunes en Ferwerderadeel, que yo sepa.


Douwe Jarigs Amelander se casó con Sjoerdje (Susie) Hovinga el 5 de mayo de 1882 en el condado de Kent, Michigan. Vivían en el municipio de Sparta donde nacieron todos los niños, excepto posiblemente Clara y John. Las dos primeras hijas tenían el apellido de Amelander, el nombre del siguiente hijo, Yerick (Jarig), se deletreaba Emelander. En algún momento entre 1900 y 1910 se mudaron a Hudsonville, Michigan. Tuvieron un total de doce hijos de los cuales diez sobrevivieron hasta la edad adulta. Eso hace un total de dieciocho hijos entre los dos matrimonios. Sé que Douwe era muy trabajador, pero obviamente encontró tiempo para otras actividades.


El nombre del padre de Douwe y Bokke era Jarig Bokkes Amelander. Tenían tíos llamados Jacob, Pieter, Jan y Bartel y tías llamadas Antje y Sybrigje. Jan fue el único además de Jarig que se casó y tuvo hijos. Bartel murió joven a la edad de veintitrés años. Creo que eran carpinteros. Su abuelo Bokke Jacobs Amelander era carpintero seguro. En 1811 fue el único en Frisia que adoptó el nombre "Amelander" como apellido. Antes de eso, su nombre era Bokke Jacobs. El 3 de diciembre de 1835 él y su familia formaron parte de un grupo llamado Secesionistas. Se estaban separando de la iglesia estatal. Fueron bautizados y se unieron a la Iglesia Cristiana Reformada en el pueblo de Blija donde vivían. Está en la costa norte de Friesland, justo al sur de la isla de Ameland y al este de la ciudad de Ferwerd. Antes de este momento, su apellido era el nombre de pila de su padre con una "s" añadida. El nombre de su padre era Jacob Dirks. Jacob Dirks se casó con Antje Bokkes el 28 de julio de 1776 en la ciudad de Blija, que se encuentra en el municipio de Ferwerderadeel. El nombre de su padre era Dirk ?????. Eso nos lleva de vuelta a alrededor de 1720-25. No puedo encontrar más registros escritos con el nombre de Jacob Dirks. Bokke Jacobs debió ser el segundo hijo de sus padres. Sé que las matemáticas no funcionan, pero recibió el nombre de su abuelo por parte de madre. El abuelo de Bokke por parte de su madre era un Bokke Watzes ca. 1715. El nombre de la esposa de Bokke Watze era Trijntje Pieters ca. 1720.
Según la tradición familiar, se suponía que procedíamos de la isla de Ameland, frente a la costa de Friesland. No he podido documentarlo. Anne Watros y yo nos comunicamos con el sitio de genealogía en la isla de Ameland y no podemos rastrear nuestra línea hasta la isla misma.


El padre de Douwe & Bokke murió el año en que Douwe se casó por primera vez en 1872. Su abuelo murió antes de que nacieran, al igual que el mío. Creo que nos pusieron el nombre de la Isla pero no porque viniéramos de allí.


El tío de Douwe & BokkeJan Bokkes Amelander solo tuvo un hijo sobreviviente llamado Jetse Jans Amelander. Llegó a Nueva York en 1888 con su esposa Baukje Jans Kok y sus tres hijos. Los tres hijos productores de niños de esa generación vinieron a los Estados Unidos. Jetse cambió su nombre a John. Jan, Bokke y Anna eran los nombres de sus hijos. Jan desapareció. Y probablemente murió joven ya que nadie en la familia podía recordarlo. Bokke Jetses Amelander cambió su nombre a Bert y se casó con Mary (apellido desconocido). Murió en 1917 sin hijos. Anna se casó con un hombre de apellido Martin. No hay más registros, ni siquiera el nombre de pila de su esposo. Jetse tuvo otro hijo nacido en los EE. UU. llamado George John Amelander y tuvo un hijo llamado John George Amelander. John sirvió en Francia en la Segunda Guerra Mundial. Recibió una carta de "querido John" mientras estaba allí. Cuando regresó a casa se casó con una mujer que ya tenía hijos y nunca más. John murió en 1988. Fue una pena porque viajaba a veces a Michigan y nunca supo que tenía parientes vivos aquí. El nombre de esa línea ha desaparecido, al igual que en los Países Bajos. Hablé con su hijastra Sally bastante a menudo. Ella y su esposo son personas realmente agradables. Tengo fotos y su padrastro se parecía al resto de los Emelander. Cuando hablé con ella por primera vez después de que me envió fotos, le devolví la llamada y le dije que aún no podía probarlo, pero que sabía que estábamos relacionados con su sucursal de Nueva York. Tengo cartas escritas de los Amelander que entonces vivían en los Países Bajos a los de Nueva York escritas en Fries. Las cartas mostraban que eran buenos cristianos temerosos de Dios. La sucursal de Nueva York nunca cambió la ortografía del nombre. Jetse Jans Amelander era prima hermana de Douwe & Bokke.


Encontré el apellido Amelander desde 1715, cuando encontré a Anna Christine Van Amelander de Ámsterdam. Había alrededor de veinte Amelanders en el 1700 con los que no estamos relacionados. Una familia era de la fe judía de Amsterdam en 1743. Ha habido Emelanders viviendo en los EE. UU. que no estaban relacionados con nosotros. Una PA Amelander vino aquí en 1810. No pude encontrar descendientes de esa línea. Jacob y Anna con sus ocho hijos (seis eran varones) y la madre de Jacob, Anna, vivieron en Minnesota en un momento. Vinieron de Frisia en 1891. Dijeron que su lugar de nacimiento era Alemania, eran judíos. Una familia de Nueva York declaró que su lugar de nacimiento era Finlandia. Eso es probablemente correcto. Encontré algunos certificados de nacimiento en Finlandia en 1808-1810. Otra familia dijo que venían de Alemania y eso podría ser correcto. En cualquier caso, no puedo encontrar Emelanders supervivientes de esas líneas.


La gente de Frisia es un pueblo diferente. Creo que se pesca algo en la costa y se cultiva algo en el interior. Tienen su propio idioma, que es muy diferente al holandés que se habla en el resto del país. Mi propio abuelo hablaba papas fritas y mi abuela hablaba holandés. Friesland fue la última provincia en ser cristianizada. ¿Alguna vez te ha dicho tu esposo, esposa, hermano o hermana que eres terco o testarudo? Está en tu genética. La gente de Frisia es obstinada y orgullosa de ello.


Cuando los pilotos fueron derribados en el Mar del Norte durante la Segunda Guerra Mundial, sacarían botes para salvarlos. Los alemanes fueron devueltos a sus unidades y los aliados se escondieron hasta que pudieran ser enviados de regreso a Inglaterra. También escondieron a tantos judíos como pudieron de los nazis.


He pasado tres años trabajando en este árbol (las generaciones anteriores) y finalmente terminé. Ha sido muy divertido conocer nuevos parientes. Si tu nombre es Emelander, estás emparentado con todos los demás.
Deseo agradecer a Sarah desde el fondo de mi corazón por todo el trabajo que ha realizado. Anna Watros ha trabajado mucho tanto en Emelander como en todo el árbol genealógico de Hovinga. También estoy profundamente en deuda con Jitze de Jong, Lucy DeYoung y Catharinus van der Ploeg por toda la información y ayuda recibida. ¡Muchas gracias a todos y todos os debemos mucho!



Atentamente,
                       ; Don Emelander


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


When Douwe David Amelander was born on 5 September 1848, in Ferwerderadiel, Friesland, Netherlands, his father, Jarig Amelander, was 35 and his mother, Aaltje Visbeek, was 29. He married Ytske Tjeerds Eisma on 9 November 1872, in Ferwerderadiel, Friesland, Netherlands. They were the parents of at least 4 sons and 2 daughters. He lived in Ensley Township, Newaygo, Michigan, United States in 1900 and Tyrone Township, Kent, Michigan, United States in 1910. He died on 29 December 1918, in Georgetown Township, Ottawa, Michigan, United States, at the age of 70, and was buried in Hudsonville, Ottawa, Michigan, United States.


https://ancestors.familysearch.org/en/935G-N18/douwe-david-amelander-1848-1918 


 


Cuando Douwe David Amelander nació el 5 de septiembre de 1848, en Ferwerderadiel, Frisia, Países Bajos, su padre, Jarig Amelander, tenía 35 años y su madre, Aaltje Visbeek, 29. Se casó con Ytske Tjeerds Eisma el 9 de noviembre de 1872, en Ferwerderadiel, Frisia. , Países Bajos. Eran padres de al menos 4 hijos y 2 hijas. Vivió en Ensley Township, Newaygo, Michigan, Estados Unidos en 1900 y Tyrone Township, Kent, Michigan, Estados Unidos en 1910. Murió el 29 de diciembre de 1918, en Georgetown Township, Ottawa, Michigan, Estados Unidos, a la edad de 70 años. , y fue enterrado en Hudsonville, Ottawa, Michigan, Estados Unidos.


 ------------------------------------------------------------


https://es.findagrave.com/memorial/80151930/douwe-amelander 


 


https://www.hvnf.nl/genealogie//getperson.php?personID=I8285&tree=SET

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer,?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer,

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer,


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 5 septembre 1848 était d'environ 20,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-sud-est. Caractérisation du temps: helder. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 21 novembre 1848 au 1 novembre 1849 il y avait en Hollande le gouvernement De Kempenaer - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • En l'an 1848: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 2 février » traité de Guadeloupe Hidalgo, marquant la fin de la guerre américano-mexicaine.
    • 29 février » nomination de Guigue de Champvans en tant que préfet de l'Ain.
    • 2 mars » loi des 10 heures qui réduit la durée du travail en France.
    • 27 avril » abolition de l'esclavage en France.
    • 22 juin » début des barricades, lors de l'insurrection ouvrière de Paris contre la Deuxième République.
    • 27 juillet » |à la demande de la Turquie, la Russie intervient dans les principautés du Danube, pour réprimer des soulèvements.
  • La température le 9 novembre 1872 était d'environ 10,5 °C. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-ouest. Le taux d'humidité relative était de 78%. Source: KNMI
  • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Du 6 juillet 1872 au 27 août 1874 il y avait en Hollande le gouvernement De Vries - Fransen van de Putte avec comme premiers ministres Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) et I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • En l'an 1872: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 2 février » reconnaissance officielle par M Casimir Wicart, évêque de Laval de l'apparition mariale de Pontmain.
    • 1 mars » le président Grant autorise la création du premier parc national aux États-Unis, Yellowstone.
    • 18 septembre » début du règne duel d'Oskar II, roi de Suède.
    • 30 novembre » premier match international de football.
    • 4 décembre » le Mary Celeste est découvert abandonné au large des Açores.
    • 9 décembre » Pinckney Benton Stewart Pinchback devient le premier afro-américain gouverneur, en Louisiane.
  • La température au 29 décembre 1918 était entre 5,8 et 10,9 °C et était d'une moyenne de 8,5 °C. Il y avait 13,2 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1918: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,6 millions d'habitants.
    • 14 janvier » arrestation de l’ancien président du Conseil français Joseph Caillaux sur accusation de trahison.
    • 23 mars » premiers tirs de la «Grosse Bertha» sur Paris. La vingtaine d'obus tombés sur Paris et des communes avoisinantes ce jour-là fait 15 morts et 29 blessés.
    • 16 juillet » assassinat de la famille impériale russe, dont le tsar Nicolas II, à Iekaterinbourg en Russie (dans la nuit du 16 au 17 juillet).
    • 17 juillet » |assassinat du tsar Nicolas II de Russie et de sa famille.
    • 21 août » début de la Seconde Bataille de la Somme.
    • 4 novembre » l'armistice de Villa Giusti entre en vigueur, fin des combats sur le front italien.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1919 » William Osler, médecin et universitaire canadien (° 12 juillet 1849).
  • 1921 » Hermann Paul, philologue allemand (° 7 août 1846).
  • 1925 » Félix Vallotton, artiste franco-suisse (° 28 décembre 1865).
  • 1929 » Wilhelm Maybach, ingénieur et industriel allemand (° 9 février 1846).
  • 1940 » Alberto Balderas, matador mexicain (° 8 octobre 1910).
  • 1941 » Josef Allram, professeur et écrivain autrichien (° 22 novembre 1860).

Sur le nom de famille Amelander ,Landbouwer,


La publication Woudwyk Genealogía a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Martin Woudwyk, "Woudwyk Genealogía", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/woudwyk-genealogia/I52279.php : consultée 26 septembre 2024), "Douwe (David) Jarigs Amelander ,Landbouwer, (1848-1918)".