Woudwyk Genealogía » Foockel Aedes Fokeltje Aedes Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis) (1567-1639)

Données personnelles Foockel Aedes Fokeltje Aedes Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis) 


Famille de Foockel Aedes Fokeltje Aedes Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis)

Elle est mariée avec Pieter Tjallings van Eijsinga Eysinga ,Grietman van Rauwerderhem 30-7-1602-1635,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis).

Ils se sont mariés à Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân, Fryslân.


Enfant(s):



Notes par Foockel Aedes Fokeltje Aedes Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis)

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zandstra-agema/I56263.php 


--------------------------------------------------------------------------------------


Gevelstenengroep,
Maikel Galama,
 
Rauwerd Slotsdyk 7 Jongemastate:
Pieter Tjallings van Eijsinga -1645 (Grietman van Rauwerderhem) x Fokeltje Aedes van Heringa -1639
Jongema State of Jongemastate was een stins (landhuis) uit de 15e eeuw, gelegen ten noorden van het Friese dorp Rauwerd, nabij het begin van de Slachtedijk. Van de stins is alleen het poortgebouw (1603) behouden gebleven. Op het terrein bevindt zich nu het Park Jongemastate, in beheer bij It Fryske Gea.
HISTORIE:
JONGEMA HUYS, BEWOOND DOOR KEMPO JONGEMA. DE DAARNA TUSSEN 1515 EN 1530 GEBOUWDE STINS WERD EEUWENLANG BEWOOND DOOR HET GESLACHT VAN EIJSINGA. DE GEVELSTEEN OP HET POORTGEBOUW VERMELD OOK DEZE NAAM. DE LAATSTE BEWONER WAS BURGEMEESTER HOBBE BAERDT VAN SLOOTEN. DE STINS WERD NA ZIJN VERTREK VERKOCHT EN IN 1912 AFGEBROKEN. DE RUWE CONTOUREN VAN DE OORSPRONKELIJKE STATE ZIJN OP HET TERREIN NOG HERKENBAAR DOOR AANGEBRACHTE MARKERINGEN. EEN PLAQUETTE IN HET BEWAARD GEBLEVEN POORTGEBOUW VERMELDT DAT HET TERREIN DOOR DE FAMILIE VAN SLOOTEN IS GESCHONKEN AAN IT FRYSKE GEA MET BESTEMMING TOT WANDELPARK VOOR DE BEVOLKING VAN RAUWERD.
Oorspronkelijk is het eigendom van de familie Jongma, maar er schijnen onderlinge conflicten geweest te zijn in de familie.


Zie ook: http://www.stinseninfriesland.nl/JongemaState.htm 


 


Rauwerd Slotsdyk 7 Jongemastate
Pieter Tjallings van Eijsinga -1645 x Fokeltje Aedes van Heringa -1639


 


 


Jongema State te Rauwerd


Ligging Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân.


Foto van de State uit 1903


Ontstaan Het is niet precies bekend wanneer de oorspronkelijke stins/state gebouwd is, in 1515 werd het verwoest.
Geschiedenis Noomen schrijft: "De Jongema's komen uit Rauwerd. Het genealogische handschrift van Upcke van Burmania heeft een aan Douwe Roorda van Oenemastate in Terkaple (gest. 1601) ontleend verhaal hoe zij door huwelijken met erfdochters ook de staten Geins te Wommels en Hoekens te Bozum verwierven. De machtspositie van de latere Jongema's was dus een accumulatie van die van drie afzonderlijke 14de-eeuwse hoofdelingsgeslachten: Jongema, Geins en Bozum. De genealogen Roorda en Burmania kenden alle drie families een eigen wapen toe.
Kempo Jongema zou aan het einde van de 14de eeuw Ansck te Geins in Wommels tot vrouw hebben gehad. De stins te Geins onder Wommels kwam daardoor aan de Jongema's. Hun zoon Edo Jongema, gestorven in 1439, zou gehuwd zijn geweest met Fokel van Bozum. Daardoor kwamen omvangrijke goederen in Bozum aan de Jongema's. Hun zoon Hessel Edes vestigde zich in Bozum, hun andere zoon, Kempo Edes, in Rauwerd. Omdat zijn broer Hessel in 1459 door Lyuue Doytiez Albada was doodgeslagen, nam Kempo in 1460 diens broer Rienick Doytiez gevangen.
Zoon van Kempo Edes was Aeda Keympaz Jonghama. Deze sloeg in 1473 Lyuue Doytsez Albada dood uit wraak voor het doodslaan van zijn oom Hessel Edez te Bozum. Aede trouwde met Hac Eysinga.(1) Aeda maakte in 1481 zijn testament, waarin hij Jonghama staeta naliet aan zijn broer Ede Jongema; ook dat styns op Jonghama state werd daarbij genoemd. Andere broers kregen Geynsera gued. In 1531 maakte Eda Jonghama zijn testament. Hij liet alla dae landen ende renten, hues ende hoeff, hlesten ende onlesten ... als't in Raerdera gae leyt en die hij toen gebruikte, na aan zijn zoon Aeda. Deze liet in 1532 op zijn beurt Jongghama staten, huis, hoff ende hoerenliegher met de landen en de steden in de buren na. De Burefenne liet hij de kerk en priesters na, maar de erffgenamen tho Jongghama huis zullen het recht te verhuren behouden, waarmee zij konden controleren wie het land gebruikte. Aeda liet geen kinderen na.
Van Jongema zijn afbeeldingen uit de 18de eeuw bewaard; het was toen een eenvoudig modern herenhuis. Tegenwoordig is het poortgebouw uit 1603 nog bewaard."


Uit de Tegenwoordige Staat van Friesland, 1787: 'Jongema state is alleen nog in weezen, wordende thans bewoond door den Heere van Eisinga, grietman van deze Deele. Op Jongema huis woonde bij Saxische tijden Ede Jongema, een goed Patriot, die eenige aantekeningen over de Friesche zaken, in de Friesche taal, heeft nagelaten. In 1515 werd dit huis door de Zwarte Hoop verbrand, gelijk ook daarna de gehele buurt'.
Mogelijk werd in de 16e eeuw het nu nog aanwezige poortgebouw uit secundaire kloostermoppen (uit de afbraak afkomstig) opgetrokken. Het is echter niet ondenkbaar, dat de gehele poort in 1603 werd gebouwd, waarbij de topgevels van kleinere, 17e-eeuwse, steen werd opgetrokken. De topgevel aan de achterzijde is van gibbengaten(2) voorzien. In de voorgevel bevindt zich een wapensteen van Eisinga en van Heringa.
Een foto van omstreeks 1900 geeft een 19e eeuws aandoend gebouw achter de poort weer. Het gehele terrein is nog dubbel omgracht. Er bevindt zich veel stinsenflora. Het geheel is eigendom van 'It Fryske Gea'.


(1) Na Aedes dood hertrouwde Hac met Tialing Bolta; hun nageslacht noemde zich Eysinga.
(2) Gibben waren een klein formaat duif die werden gehouden om als delicatesse gegeten te worden en hun mest werd gebruikt als bemesting voor de moestuin. Het houden van deze duiven was een privilege van de adel en patriciërs.


Bewoners rond 1400 Kempo Jongema en Ansck te Geins
tot 1439 Edo Jongema en Fokel van Bozum
Kempo Edes Jongema
1473, 1481 Aeda Keympaz Jonghama en Hac Eysinga
1531 Ede Jongema
1532 Aeda Jongema
1787 familie Eisinga


Huidige doeleinden Het poortgebouw is gerestaureerd en behoort bij het 'Raerder bosk', dat een grondige onderhoudsbeurt nodig heeft.
Opengesteld Vrije wandeling rondom langs de singelgracht. Het binnenterrein achter de poort wordt buiten het broedseizoen van de roeken voor publiek opengesteld in het weekeinde.
Foto's Oude foto van de State (fotograaf onbekend) Foto van het poortgebouw op 30 november 2006 Foto van het poortgebouw op 8 mei 2011 De poort van de binnenzijde met de ‘gibbengaten’ op 8 mei 2011
Wapensteen Van Eysingha/Van Heringa in de topgevel van de poort Oude tekening van de State uit 1724 door J. Stellingwerf
Bronnen Tekst: "Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland", 1979
Een deel van de tekst is met toestemming van auteur P.N. Noomen overgenomen van www.hisgis.nl, tab "kaartlagen", keuze "Stinzen Fryslân". Die tekst is tevens gepubliceerd in "De Stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners", P.N. Noomen, Uitgeverij Verloren, Hilversum 2009
Foto 1: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992
Foto 2 en 3: Archief J. Leemburg
Foto 4 en 5: Jan Leemburg
Afb. 1: Langs stinsen, states en andere voorname huizen in Friesland, 1979
 
http://www.stinseninfriesland.nl/JongemaState.htm?fbclid=IwAR2kDL-4gSd-7SOARqfU8Oqv7gyJ06HU3kQL5os1UNERby2CedwTzc3NaqM


 


 --------


 


Frente al grupo de piedra,
Miguel Galama,
 
Rauwerd Slotsdyk 7 Estado de Jongema:
Pieter Tjallings van Eijsinga -1645 (Grietman van Rauwerderhem) x Fokeltje Aedes van Heringa -1639
Jongema State o Jongemastate era un stins (casa de campo) del siglo XV, ubicado al norte del pueblo frisón de Rauwerd, cerca del comienzo de Slachtedijk. De los stins solo se ha conservado la puerta de entrada (1603). Park Jongemastate, administrado por It Fryske Gea, ahora se encuentra en el sitio.
HISTORIA:
JONGEMA HUYS, HABITADO POR KEMPO JONGEMA. EL STINS CONSTRUIDO DESPUÉS ENTRE 1515 Y 1530 FUE HABITABLE DURANTE SIGLOS POR EL GÉNERO DE EIJSINGA. LA PIEDRA DE REVESTIMIENTO EN LA PUERTA DEL EDIFICIO TAMBIÉN MENCIONA ESTE NOMBRE. EL ÚLTIMO RESIDENTE FUE EL ALCALDE HOBBE BAERDT VAN SLOTEN. EL STINS SE VENDIÓ DESPUÉS DE SU PARTIDA Y TERMINÓ EN 1912. LOS CONTORNOS ÁSPEROS DEL ESTADO ORIGINAL TODAVÍA SE RECONOCEN EN EL SITIO MEDIANTE LAS MARCAS APLICADAS. UNA PLAQUETA EN EL EDIFICIO PUERTA Preservada INDICA QUE EL SITIO FUE DONADO POR LA FAMILIA VAN SLOTEN A IT FRYSKE GEA PARA UN PARQUE PASEO PARA LA POBLACIÓN DE RAUWERD.
Originalmente era propiedad de la familia Jongma, pero parece que hubo conflictos dentro de la familia.


Véase también: http://www.stinseninfriesland.nl/JongemaState.htm 


 


Rauwerd Slotsdyk 7 Jongemastate
Pieter Tjallings van Eijsinga -1645 x Fokeltje Aedes van Heringa -1639


 


Estado de Jongema en Rauwerd


Ubicación El estado de Jongema estaba ubicado en Slotsdyk 7 en Rauwerd, municipio de Súdwest-Fryslân.


Foto del Estado de 1903


Origen No se sabe exactamente cuándo se construyó el estado original, fue destruido en 1515.
Historia Noomen escribe: "Los Jongema provienen de Rauwerd. El manuscrito genealógico de Upcke van Burmania tiene una historia tomada de Douwe Roorda van Oenemastate en Terkaple (m. 1601) sobre cómo también adquirieron los estados de Geins en Wommels y Hoekens en Bozum a través de matrimonios. con herederos La posición de poder de los últimos Jongemas fue, por lo tanto, una acumulación de la de tres familias de jefes independientes del siglo XIV: Jongema, Geins y Bozum.Los genealogistas Roorda y Burmania asignaron a las tres familias su propio escudo de armas.
Se dice que Kempo Jongema tuvo a Ansck te Geins en Wommels como esposa a fines del siglo XIV. Los stins en Geins bajo Wommels, por lo tanto, llegaron a los de Jongema. Su hijo Edo Jongema, que murió en 1439, habría estado casado con Fokel van Bozum. Como resultado, las mercancías voluminosas en Bozum llegaron a los Jongemas. Su hijo Hessel Edes se instaló en Bozum, su otro hijo, Kempo Edes, en Rauwerd. Debido a que su hermano Hessel había sido asesinado a golpes por Lyuue Doytiez Albada en 1459, Kempo capturó a su hermano Rienick Doytiez en 1460.
Hijo de Kempo Edes fue Aeda Keympaz Jonghama. En 1473 mató a golpes a Lyuue Doytsez Albada en venganza por la muerte a golpes de su tío Hessel Edez en Bozum. Aede se casó con Hac Eysinga.(1) Aeda hizo su testamento en 1481, en el que legó Jonghama staeta a su hermano Ede Jongema; También se mencionó que styns en el estado de Jonghama. A otros hermanos se les adivinó Geynsera. En 1531 Eda Jonghama hizo su testamento. Dejó alla dae land ende renten, hues ende hoeff, hlesten ende onlesten... si gae leyt en Raerdera y que luego usó, legó a su hijo Aeda. En 1532, a su vez, dejó los estados de Jongghama, house, hof ende hoerenliegher con las tierras y ciudades de los vecinos. El Burefenne dejó la iglesia y los sacerdotes, pero los herederos de la casa Jonggham retendrán el derecho a alquilar, lo que les permitió controlar quién usaba la tierra. Aeda no dejó hijos.
Se conservan imágenes de Jongema del siglo XVIII; entonces era una mansión sencilla y moderna. Hoy en día, todavía se conserva la puerta de entrada de 1603".


Del estado actual de Friesland, 1787: 'El estado de Jongema está solo en huérfanos, ahora habitado por el Señor de Eisinga, grietman de este Deele. Ede Jongema, un buen patriota, que dejó algunas notas sobre los asuntos de Frisia, en el idioma frisón, vivió en la casa de Jongema en la época de los sajones. En 1515 esta casa fue incendiada por el Zwarte Hoop, al igual que todo el barrio'.
Posiblemente en el siglo XVI, la puerta de entrada que todavía hoy está presente se construyó a partir de bromas monásticas secundarias (del derribo). Sin embargo, no es inconcebible que toda la puerta se construyera en 1603, con las fachadas superiores de piedra más pequeña construida en el siglo XVII. El hastial en la parte trasera está provisto de orificios de guillotina (2). En la fachada hay un escudo de armas de Eisinga y Heringa.
Una foto de alrededor de 1900 muestra un edificio que parece del siglo XIX detrás de la puerta. Todo el sitio todavía tiene doble foso. Hay mucha flora stinsen. El conjunto es propiedad de 'It Fryske Gea'.


(1) Después de la muerte de Aedes, Hac se volvió a casar con Tialing Bolta; sus descendientes se llamaron a sí mismos Eysinga.
(2) Gibben era una paloma de tamaño pequeño que se guardaba para comer como un manjar y su estiércol se usaba como fertilizante para el huerto. Mantener estas palomas era un privilegio de la nobleza y los patricios.


Residentes alrededor de 1400 Kempo Jongema y Ansck en Geins
hasta 1439 Edo Jongema y Fokel van Bozum
Kempo Edes Jongema
1473, 1481 Aeda Keympaz Jonghama y Hac Eysinga
1531 Ede Jongema
1532 Aeda Jongema
1787 familia Eisinga


Propósitos actuales La puerta de entrada ha sido restaurada y pertenece al 'Raerder bosk', que necesita una revisión a fondo.
Abierto Paseo libre por el canal. El patio detrás de la puerta está abierto al público los fines de semana fuera de la temporada de cría de los grajos.
Fotos Foto antigua del Estado (fotógrafo desconocido) Foto de la puerta de entrada el 30 de noviembre de 2006 Foto de la puerta de entrada el 8 de mayo de 2011 La puerta desde adentro con los 'agujeros de gibben' el 8 de mayo de 2011
Escudo de armas de Van Eysingha/Van Heringa en el hastial superior de la puerta Dibujo antiguo del Estado de 1724 de J. Stellingwerf
Fuentes Texto: "A lo largo de stinsen, estados y otras casas prominentes en Friesland", 1979
Parte del texto ha sido reproducido con el permiso del autor P.N. Noomen tomado de www.hisgis.nl, pestaña "capas del mapa", opción "Stinzen Fryslân". Este texto también ha sido publicado en "De Stinzen en la Frisia medieval y sus habitantes", P.N. Noomen, Verloren Publishers, Hilversum 2009
Foto 1: Stinsen and States, Noble living in Friesland, 1992
Foto 2 y 3: Archivo J. Leemburg
Foto 4 y 5: Jan Leemburg
Higo. 1: A lo largo de stinsen, estados y otras casas prominentes en Friesland, 1979
 
http://www.stinseninfriesland.nl/JongemaState.htm?fbclid=IwAR2kDL-4gSd-7SOARqfU8Oqv7gyJ06HU3kQL5os1UNERby2CedwTzc3NaqM


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Foockel Aedes Fokeltje Aedes Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Foockel Aedes Fokeltje Aedes Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1639: Source: Wikipedia
    • 13 février » le prince polonais Jean Casimir Vasa, qui deviendra roi de Pologne en 1648 est enfermé, sur ordre de Richelieu, dans le donjon de la citadelle de Sisteron.
    • 21 octobre » bataille des Downs pendant la guerre de Quatre-Vingts Ans. La flotte hollandaise, commandée par l'amiral Maarten Tromp, y remporta une victoire décisive sur les Espagnols, commandés par l'amiral Antonio de Oquendo.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis)


La publication Woudwyk Genealogía a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Martin Woudwyk, "Woudwyk Genealogía", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/woudwyk-genealogia/I48136.php : consultée 28 mai 2024), "Foockel Aedes Fokeltje Aedes Roorda van Heringa ,Jongemastate,Jongema State lag op Slotsdyk 7 te Rauwerd, gemeente Súdwest-Fryslân,Jongema State of Jongemastate stins (landhuis) (1567-1639)".