West-Europese adel » Adolf Graaf van Neuenahr (1545-1589)

Données personnelles Adolf Graaf van Neuenahr 


Famille de Adolf Graaf van Neuenahr

Il est marié avec Walburge van Neuenahr Gravin van Meurs.

Ils se sont mariés en l'an 1570, il avait 25 ans.


Notes par Adolf Graaf van Neuenahr

Eén van de trouwste aanhangers van Willem van Oranje is ongetwijfeld graaf Adolf von Neuenahr (ook Van Nieuwenaar). Hij is goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de Opstand. Adolf is een half-broer van de vrouw van Hendrik van Brederode, Amalia van Neuenahr. Hij laat het calvinisme wortelschieten langs de Duitse oevers van de Rijn.

Adolf raakt al jong verstrikt in een oorlog. De broer van zijn vrouw, Herman von Neuenahr, probeert het nieuwe geloof in te voeren in Bedburg. Maar hij sterft kinderloos in 1578. Graaf Werner von Salm-Reifferscheid-Dyck eigent zich onmiddellijk de stad toe omdat de stad eens in handen was van de familie Reifferscheid. Maar al in 1579 verovert Adolf von Neuenahr-Alpen het slot Bedburg.

Tekst afbeelding: 'Adolf graaf van Meurs, Nienaer en Alpen. Gouveneur van Gelre en Utrecht'. Adolf von Neuenahr trouwt met een zuster van Herman von Neuenahr. Herman sterft kinderloos in 1578 waarna Adolf om de nalatenschap van Herman, de vestingstad Bedburg bij Keulen, slaags raakt met graaf Werner von Salm Reifferscheid-Dyck.

Meurs
Al sinds 1519 is de graafschap Meurs (Moers) in handen van de graaf Von Neuenahr. Herman von Neuenahr schrijft er het nieuwe geloof voor in 1560. Adolf sticht een gymnasium in 1582, dat nu nog Adolfinum heet. Spaanse troepen bezetten Meurs enige tijd. Wanneer de familie uitsterft komt het graafschap in handen van de familie Oranje-Nassau. Maurits van Oranje-Nassau gooit eerst de Spanjaarden het land uit in 1597.

Op 25 mei 1600 erft Maurits het graafschap. De weduwe van Adolf van Nieuwenaar, de kinderloze gravin Walburgis, laat het land aan hem na. Walburgis is getrouwd geweest met graaf Van Hoorne die in Brussel is onthoofd. Het stadje Meurs is weer in handen van de Spanjaarden, maar Maurits heroveren het en op 12 augustus 1601 laat hij zich er ingehuldigen.

Duitsland
Willem van Oranje heeft weinig vertrouwen in een goede afloop van de strijd buiten de Nederlanden en hij krijgt gelijk. Wanneer Adolf von Neuenahr de strijd tegen Spanje en Ernst van Beieren, de aartsbisschop van Keulen, verliest in 1584 vlucht hij met duizend ruiters naar Nederland.

Adolf wordt met open armen in de Nederlanden ontvangen. Twee broers van Willem van Oranje, Lodewijk en Hendrik, zijn op de Mookerheide gesneuveld. Adolf van Neuenahr wordt onmiddellijk stadhouder van Gelderland. Samen met de heer van Villiers steekt hij Delden in brand. Neuenahr volgt Willem van den Bergh op. Van den Bergh, getrouwd met een zuster van Willem van Oranje, wil Gelderland aan de hertog van Parma verraden. Parma bezit, via zijn overste Tassis, al een jaar, sinds 1583, de stad Zutphen. Deventer loopt gevaar. De kanselier Leoninus van Gelderland grijpt net op tijd in. Hij neemt Willem van den Bergh en Maria van Nassau gevangen.

De nieuwe stadhouder Adolf trekt met zijn vrouw en zijn officieren in de lege woning van de Bisschofshof binnen de poorten van Utrecht. De hellebardiers van den graaf Van Nieuwenaar plunderen het klooster van de Witte Vrouwen. Ook de kloosters van Sint Servaas en van Brandoly zijn aan de beurt. Adolf van Neuenahr, in 1587 ook stadhouder van Overijssel, inspecteert een kruidvoorraad in Arnhem wanneer de hele boel door onvoorzichtigheid ontploft. Enkele dagen later sterft hij. Het is 1589.

In 1636 wil de keizer Meurs tot een rijksvorstendom verheffen. De graaf en stadhouder Frederik Hendrik zou in de Rijksvorstenstand worden verheven, wat een aanzienlijke statusverhoging voor hem betekent. De Staten-Generaal keuren dat voornemen echter af.

Meurs blijft in het bezit van de Oranjes tot de dood van Willem III. Frederik I van Pruisen maakt als achterneef van Willem III, aanspraak op de erfenis van de Oranjes en trekt voor zover mogelijk alle Oranje-bezittingen in het Duitse Rijk aan zich. De Oranjes erkennen dit besluit niet en voeren nog altijd 'Meurs' in hun titel.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Adolf Graaf van Neuenahr?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Adolf Graaf van Neuenahr

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Adolf Graaf van Neuenahr


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1589: Source: Wikipedia
    • 5 février » le parlement de Toulouse reconnaît pour roi le cardinal de Bourbon, et ordonne de battre monnaie à son coin. La Ligue le fait servir de fantôme de roi, à l'exécution de ses projets contre Henri IV.
    • 15 février » le duc de Mayenne entre à Paris et est proclamé lieutenant-général du royaume par la Ligue catholique.
    • 15 avril » Martin Ruzé de Beaulieu installe, au nom de Henri III, Philippe Duplessis-Mornay dans la charge de gouverneur de Saumur.
    • 1 août » assassinat au poignard de Henri III de France, qui mourra le lendemain, par le moine dominicain Jacques Clément.
    • 2 août » à Saint-Cloud, grièvement poignardé la veille par Jacques Clément, le roi de France Henri III meurt, après avoir désigné comme successeur légitime Henri IV, qui monte sur le trône à sa place.
    • 6 août » le siège de Paris, occupé par la Ligue catholique des Guise, est levé; le nouveau roi de France Henri IV se porte plutôt sur Dieppe, qui l'accueille. Rouen résiste.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Graaf van Neuenahr


La publication West-Europese adel a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Pieter, "West-Europese adel", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I65935.php : consultée 19 juin 2024), "Adolf Graaf van Neuenahr (1545-1589)".