West-Europese adel » Johannes Huisman (1872-1948)

Données personnelles Johannes Huisman 


Famille de Johannes Huisman

Waarschuwing Attention: Femme (Maartje Huisman) est aussi son cousin.

Il est marié avec Maartje Huisman.

Ils se sont mariés le 20 octobre 1899 à Nunspeet, Gld., il avait 27 ans.


Enfant(s):

  1. Maria Huisman  1900-1977 
  2. Heintje Huisman  1902-1907
  3. Gerritje Huisman  1904-1976 
  4. Hendrikje Huisman  1906-1987
  5. Heintje Huisman  1908-1987 
  6. Willem Huisman  1911-1986
  7. Albert Huisman  1912-1984
  8. Maartje Huisman  1915-1999
  9. Willempje Huisman  1917-1993
  10. Jannetje Huisman  1918-1993
  11. Gerarda Huisman  1920-1996
  12. Gerrit Huisman  1922-1923
  13. Living   


Notes par Johannes Huisman

Een van de zeven kinderen van Gerrit Huisman en Maria Arendse was Johannes, geboren op 5 oktober 1872 in Huinen bij Putten. Hij trouwde op 20 oktober 1899 in Nunspeet met zijn 18-jarige nicht Maartje Huisman. Ze woonden tijdens hun huwelijk in Elspeet, Speuld en Garderen. Na hun trouwen trokken ze eerst in bij de ouders van Maartje, waar de eerste zeven kinderen werden geboren. In 1913 kocht Johannes in de Garderense eng achter de molen een stuk grond om er een eigen boerderij te laten bouwen. Voor de bouw werden twee bouwlieden, de gebroeders Van de Koot uit Garderen, ingeschakeld. Er werd gebouwd zonder tekening en het vakmanschap van de gebroeders was kleiner dan verwacht, waardoor er diverse technische problemen ontstonden.

“Noaberschap” van de toekomstige buren was volop aanwezig. Zij zorgden voor aanvoer van bouwmaterialen onder andere vanaf het station in Stroe. De boerderij stond aan de Hulakkerweg, maar is inmiddels gesloopt. Naast de boerderij stond een bakhuis, een klein gebouwtje dat oorspronkelijk was gebouwd voor het bakken en koken. Johannes en Maartje verhuurden in de zomer de woonruimte in de boerderij aan “pensiongasten”. Zelf woonden ze dan in het bakhuis. Er konden net een tafel met stoelen en een fornuis staan. Er werd geslapen in de schoongemaakte stal. Naast het bakhuis stond een grote gietijzeren pot voor het koken van de was en de aardappels voor de varkens. Zijn zoon Hendrik (getrouwd met Fennetje Mulder, later met Neeltje van de Pol) huisvestte in de zomer ook toeristen en zijn kleinzoon Aart is op dezelfde plek nu behalve agrariër ook campingeigenaar.

Johannes was aanvankelijk bosarbeider maar gaf dit harde bestaan op nadat de boerderij was gebouwd. In plaats daarvan begon hij met melkrijden naar de melkfabriek in Putten. Vanaf vier uur ’s morgens haalde hij de melk op bij boeren in en om Garderen en bracht die met paard en wagen naar Putten. Rond het middaguur was hij weer thuis. Zijn vrouw Maartje verzorgde het vee. Zijn kinderen Willem, Albertus en Hendrik werden al op vrij jonge leeftijd bij dit vervoer ingeschakeld. Willem zou er later zijn beroep van maken. In 1948 kocht hij daarvoor een vrachtwagen. Behalve melk vervoerde hij ook zand en allerhande goederen. Hij was gehuwd met Teunisje Duits, woonde ooit in een boerderijtje op de Putbrink en verhuisde later naar Oud Milligenseweg 6 en vervolgens naar een huis aan de Eikenlaan, waar nu siersmid Hoefakker woont. Zijn vrachtauto stond gestald op de deel van Oud Milligenseweg 3, waar Henk Leijenhorst al vele jaren cadeauartikelen verkoopt. Zijn zoon Johannes (Joop) begon op nummer 6 een zuivelhandeltje en ging ook venten met melk, yoghurt en vla. De zaak werd overgenomen door een Liebregts, vervolgens door een Van Manen. Albert ter Harmsel maakte er daarna een A & O-kruidenierswinkel van.

Bij Johannes sr. werd in de winter zangschool gehouden voor mannen uit de omgeving. Een zekere Van Hierden had er de leiding. De heren zongen psalmen en gezangen met verschillende stemmen: bas, bariton en tenor. Ze zongen de psalmen ook “liedjeswies”, dat wil zeggen op populaire melodieën.

Maartje was vriendelijk, pittig, maar ook bijgelovig. Ze geloofde in toveren, belezen (het bannen of bezweren van de duivel) en “veurverschiensels”, zoals het idee dat een schreeuwende katuil groot onheil zou kunnen brengen. In totaal kregen Johannes en Maartje twaalf kinderen. De meisjes trouwden met mannen met de achternamen Boeve, Van Dasselaar, Van de Ruitenbeek, Van Lagen, Mulder, Hiddink, Hoegen en Van de Ridder. Gezamenlijk zorgden ze voor een uitgebreid nageslacht dat gedetailleerd is beschreven in het familieboek. De schrijver van het familieboek, Johannes (Joop), werd op 5 augustus 1938 geboren op het adres Putterweg 19, waar zijn ouders Albertus (Bartus) Huisman en Goudje Vlastuin een groentewinkel hadden. Goudje verzorgde de winkel en Albertus ging met paard en wagen in de omgeving groenten en fruit verkopen. Door de economische crisis ging de zaak failliet. Bartus kon daarna in Nieuw Milligen bij de fabriek van Veritex aan de slag. Later werden in de winkel aan de Putterweg door mevr. W. van de Koot-Timmer, Jaap van Middendorp en Gert de Bruin groenten en fruit verkocht. Uit het huwelijk van Albertus en Goudje werden nog zeven andere kinderen geboren. Bartus was ondanks de tegenslagen in zijn leven een verhalenverteller. Veel van de verhalen in het familieboek zijn van hem afkomstig.
Bron: Een beknopte geschiedenis van een familie Huisman / http://www.plaatselijkbelanggarderen.nl/darpsproat_2018-mrt.pdf.

Bron: https://www.online-begraafplaatsen.nl/zerken.asp?command=showgraf&bgp=44&grafid=277901&view=Zerkenlijst&page=19

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Huisman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes Huisman

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Johannes Huisman

Maria Arendse
1845-1916

Johannes Huisman
1872-1948

1899
Maria Huisman
1900-1977
Living
????-

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 15 octobre 1872 était d'environ 6,8 °C. Il y avait 19 mm de précipitation. La pression du vent était de 9 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. Le taux d'humidité relative était de 94%. Source: KNMI
  • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • Du 6 juillet 1872 au 27 août 1874 il y avait en Hollande le gouvernement De Vries - Fransen van de Putte avec comme premiers ministres Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) et I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • En l'an 1872: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 2 février » reconnaissance officielle par M Casimir Wicart, évêque de Laval de l'apparition mariale de Pontmain.
    • 1 mars » le président Grant autorise la création du premier parc national aux États-Unis, Yellowstone.
    • 18 septembre » début du règne duel d'Oskar II, roi de Suède.
    • 30 novembre » premier match international de football.
    • 4 décembre » le Mary Celeste est découvert abandonné au large des Açores.
    • 9 décembre » Pinckney Benton Stewart Pinchback devient le premier afro-américain gouverneur, en Louisiane.
  • La température le 20 octobre 1899 était d'environ 16,8 °C. La pression atmosphérique était de 77 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 94%. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1897 au 1 août 1901 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Pierson avec comme premier ministre Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • En l'an 1899: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 17 janvier » les États-Unis annexent Wake.
    • 23 janvier » le général Emilio F. Aguinaldo (1869-1964) proclame l'indépendance des Philippines.
    • 1 février » les États-Unis prennent possession de l'île de Guam, ancienne colonie espagnole dans le Pacifique.
    • 18 février » Émile Loubet devient le VIII président de la III République Française en succédant à Félix Faure.
    • 29 avril » la limite des 100km/h est franchie par une voiture électrique, la «Jamais contente».
    • 28 novembre » bataille de Modder River pendant la seconde guerre des Boers.
  • La température au 6 mars 1948 était entre -1.7 et 16,6 °C et était d'une moyenne de 6,0 °C. Il y avait 8,3 heures de soleil (74%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud. Source: KNMI
  • Du 3 juillet 1946 au 7 août 1948 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Beel I avec comme premier ministre Dr. L.J.M. Beel (KVP).
  • Du 7 août 1948 au 15 mars 1951 il y avait en Hollande le gouvernement Drees - Van Schaik avec comme premiers ministres Dr. W. Drees (PvdA) et Mr. J.R.H. van Schaik (KVP).
  • En l'an 1948: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 9,7 millions d'habitants.
    • 19 février » la chambre vote le vote des femmes aux mêmes conditions que les hommes en Belgique.
    • 30 avril » réunis à Bogota, vingt-et-un pays créent l'Organisation des États américains (OEA).
    • 13 mai » massacre de Kfar Etzion orchestré par la Légion arabe sur des colonies juives.
    • 22 juin » résolution n° 52, du Conseil de sécurité des Nations unies, relative au contrôle international de l'énergie atomique.
    • 19 août » résolution n56 du Conseil de sécurité des Nations unies relative à la question de la Palestine.
    • 1 décembre » le Costa Rica devient le premier pays d'Amérique à abolir ses forces armées.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Huisman

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Huisman.
  • Afficher des informations sur Huisman sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Huisman.

La publication West-Europese adel a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Pieter, "West-Europese adel", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I63140.php : consultée 22 mai 2024), "Johannes Huisman (1872-1948)".