West-Europese adel » Philips I (de Schone) van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk (1478-1506)

Données personnelles Philips I (de Schone) van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk 


Famille de Philips I (de Schone) van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk

Il est marié avec Johanna (de Waanzinnige) de Trastamara Koningin van Aragon.

Ils se sont mariés le 21 octobre 1496 à Lille (Rijssel), Nord-Pas-de-Calais, il avait 18 ans.


Enfant(s):

  1. Eleonore van Habsburg  1498-1558 
  2. Isabelle van Habsburg  1501-1526 
  3. Maria van Habsburg  1505-1558
  4. Catharina van Habsburg  1507-1578 


Notes par Philips I (de Schone) van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk

Hij volgde in 1482 zijn moeder in de Nederlanden op (tot 1494 onder regentschap van zijn vader) als graaf van Holland, ingehuldigd te Geertruidenberg op 12-12-1494; hij erkende het Groot-Privilege niet. Hertog van Bourgondië (1482-1506); aartshertog van Oostenrijk; hertog van Gelre (1482-1492). In 1504 volgde hij zijn schoonmoeder op als koning van Castilië en Leon.

Filips, bijgenaamd de Schone (Brugge 22 juni 1478- Burgos 25 september 1506), was de zoon van Maximiliaan van Oostenrijk en van Maria van Bourgondië. Hij was graaf van Vlaanderen, Artesië, Henegouwen, en Holland-Zeeland, markgraaf van Namen, hertog van Gelre (1482-1492), hertog van Brabant, Limburg en Luxemburg (1482-1506) en (als Filips I) koning van Kastilië (1504-1506)

Leven

Toen zijn moeder Maria van Bourgondië in 1482 stierf, werd hij als vierjarige kleuter troongerechtigd, maar zijn vader oefende tijdens zijn minderjarigheid het regentschap over de Nederlanden uit. Filips werd opgevoed te Mechelen bij zijn (stief)grootmoeder Margaretha van York en onderging de invloed van de inheemse adel. Dat bleek heel duidelijk toen hij in 1494 meerderjarig werd verklaard en persoonlijk het bewind in handen nam. Van meet af aan stemde hij zijn beleid af op het verdedigen van de belangen van de Nederlanden en het bewaren van de neutraliteit in de toenmalige Frans-Engelse tegenstellingen. Hierdoor week hij af van de politieke lijn van zijn vader Maximiliaan, die steeds een harde anti-Franse houding had aangenomen, maar die zich na zijn aanstelling tot keizer (1493) niet meer met de Nederlanden bemoeide. Met de Engelsen sloot Filips in 1496 een handelsverdrag dat Engeland toeliet vrij aan lakenhandel te doen in de Nederlanden (uitgezonderd in Vlaanderen). Met de Fransen kwam hij op goede voet door aan koning Karel VIII leenhulde te brengen voor Vlaanderen en Artesië. Bovendien sloot hij met Frankrijk in 1498 het Verdrag van Parijs af, waarmee hij definitief afzag van de herovering van Bourgondië en van zijn aanspraken op Gelre.

Filips de Schone was de laatste vorst uit het huis van Bourgondië die de Nederlanden persoonlijk regeerde. Hij zette er de centralisatiepolitiek van zijn voorgangers voort, o.m. door de Grote Raad definitief te Mechelen te vestigen (1504).

Op 20 oktober 1496 trad hij in de Sint-Gummaruskerk in Lier in het huwelijk met Johanna van Aragón en Kastilië, dochter van de Katholieke Koningen Ferdinand van Aragón en Isabella I van Kastilië. Dit huwelijk, waaruit in 1500 de latere Karel V werd geboren, kreeg in de loop van hetzelfde jaar een grote politieke betekenis, toen Johanna als gevolg van verschillende omstandigheden erfdochter van Aragón en Kastilië werd. Voor Filips gingen de belangen van zijn dynastie ineens zwaarder wegen dan die van de Nederlanden en in zijn beleid kwam een plotselinge ommekeer. De neutraliteitspolitiek werd vervangen door een duidelijke Fransgezinde houding, o.m. door een huwelijksovereenkomst die Filips in 1501 liet sluiten tussen zijn anderhalf jaar oude zoon Karel en Claude, dochter van koning Lodewijk XII. Filips bracht ook een toenadering tot stand tussen zijn vader Maximiliaan en de Franse koning (Verdrag van Blois, 1504), waarbij beide vorsten het eens werden over het tussen hen betwiste hertogdom Milaan.

Eind november 1504 overleed Filips' schoonmoeder Isabella, en terwijl zijn schoonvader Ferdinand koppig het regentschap voor zich opeiste, liet Filips zich te Brussel tot koning van Kastilië uitroepen. In 1506 vertrok hij naar Spanje om zijn rechten te laten gelden. Na een moeilijke reis; een zware storm dreef o.m. het schip naar Engeland - belandde hij dan toch in Spanje, waar zijn schoonvader hem niet zonder slag of stoot als koning van Kastilië wilde erkennen. Op 15 juli 1506 werd hij echter ook officieel door de Cortes erkend als Filips I, koning-gemaal van Kastilië, naast Ferdinands dochter Johanna als koningin). Nauwelijks drie maanden later overleed Filips de Schone, in mysterieuze omstandigheden. Boze tongen beweren wel eens dat hij werd vermoord. Met zijn vrouw Johanna, die reeds eerder tekenen van zinsverbijstering had vertoond, ging het na zijn dood pas helemaal bergafwaarts.

Johanna van Kastilië en Filips de Schone hadden zes kinderen:

* Eleonora (1498-1558), koningin van Portugal (door haar huwelijk met Emanuel I) en Frankrijk (door haar tweede huwelijk met Frans I van Frankrijk)
* Karel V (1500-1558) keizer van het Heilige Roomse Rijk en koning van Spanje
* Isabella (1501-1525), koningin van Denemarken door haar huwelijk met Christiaan II
* Ferdinand I (1503-1564), keizer het Heilige Roomse Rijk
* Maria (1505 1558), koningin van Hongarije door haar huwelijk met Lodewijk II
* Catharina (1507-1578) koningin van Portugal door haar huwelijk met Johan III

Zijn 6-jarige zoontje Karel erfde zijn bezittingen, maar stond tot 1515 onder het theoretische voogdijschap van zijn grootvader Maximiliaan. Deze liet zich echter, met instemming van de Staten-Generaal, in deze functie vervangen door zijn dochter Margaretha van Oostenrijk, Filips' zuster.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Philips I (de Schone) van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Philips I (de Schone) van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1478: Source: Wikipedia
    • 18 février » Georges Plantagenêt est exécuté par son frère aîné Édouard IV.
    • 26 avril » conjuration des Pazzi, complot fomenté à Florence par la famille Pazzi, contre la famille de Médicis qui y perd un membre.
    • 5 juin » capitulation de la ville de Krujë (Croïa), en Albanie.
  • En l'an 1496: Source: Wikipedia
    • 20 avril » Christophe Colomb prend le chemin du retour vers l'Espagne, où il arrivera le 11 juin 1496. Il était parti pour ce deuxième voyage transatlantique le 25 septembre 1493.
    • 11 juin » retour de Christophe Colomb en Espagne, de son deuxième voyage transatlantique.
    • 5 décembre » Manuel Ier signe un décret d'expulsion des Juifs du Portugal.
  • En l'an 1506: Source: Wikipedia
    • 22 janvier » fondation du corps de la garde suisse pontificale, au Vatican.
    • 19 avril » début du massacre de Lisbonne.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1396 » Jean de Vienne, militaire français (° v. 1341).
  • 1454 » Pier Luigi de Borgia, noble italien, capitaine générale de l'Église (° 1432).
  • 1508 » Giovanni Colonna, cardinal italien (° 1456).
  • 1620 » Taichang (泰昌) (Zhu Changluo (朱常洛), dit), 14empereur chinois ming en 1620 (° 28 août 1582).
  • 1793 » Pierre Bulliard, botaniste français (° 24 novembre 1742).
  • 1820 » Daniel Boone, explorateur et colonisateur américain (° 2 novembre 1734).

Sur le nom de famille Van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk


La publication West-Europese adel a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Pieter, "West-Europese adel", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I57823.php : consultée 28 avril 2024), "Philips I (de Schone) van Habsburg Aartshertog van Oostenrijk (1478-1506)".