West-Europese adel » George van Lalaing Graaf van Rennenberg (1550-1581)

Données personnelles George van Lalaing Graaf van Rennenberg 


Famille de George van Lalaing Graaf van Rennenberg


Notes par George van Lalaing Graaf van Rennenberg

George van Lalaing, beter bekend als graaf van Rennenberg of kortweg Rennenberg (ca. 1550 – Groningen 23 juli 1581), was stadhouder van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Hij was afkomstig uit een Henegouws geslacht van landsbestuurders. Zijn ouders waren Filips van Lalaing, tweede graaf van Hoogstraten en Anna van Rennenberg. In de Nederlandse geschiedenis is hij vooral bekend geworden door zijn zogenaamde verraad.

Stadhouder
Op voordracht van Willem van Oranje werd Rennenberg in 1576 benoemd tot stadhouder van de genoemde noordelijke gewesten. Tot dan was Caspar de Robles stadhouder geweest, maar die was door zijn eigen troepen in Groningen gevangen genomen. In zijn instructie werd hem opgedragen een regeling te treffen met het Spaanse garnizoen in Groningen, zodat de stad daarvan bevrijd werd.

Rennenberg probeerde zijn gewesten, binnen het kader van de Pacificatie van Gent, voor het katholieke geloof te behouden. Zijn positie werd vrijwel onmogelijk na het aannemen van de Unie van Utrecht.

Nadat Don Juan van Oostenrijk het Eeuwig Edict niet meer naleefde, werd Rennenberg in 1578 door de Staten-Generaal naar Overijssel gestuurd om enkele steden in te nemen waar Spaansgezinde garnizoenen waren gelegerd. Dit leidde onder meer tot het Beleg van Kampen en het Beleg van Deventer.

Het Verraad van Rennenberg

In de Nederlandse geschiedenis wordt gesproken van het "Verraad van Rennenberg". Rennenbergs situatie was echter wat gecompliceerder dan die van een ordinaire "verrader". Veel katholieken in de Nederlanden hadden aanvankelijk de Pacificatie van Gent van harte ondersteund, in de hoop dat hiermee een verzoening tussen katholiek en protestant kon worden bewerkstelligd. De ervaring was echter dat in veel steden de goed georganiseerde calvinisten, zodra je hun één vinger gaf, de hele hand namen. In onder meer Brugge, Gent en Brussel hadden de calvinisten de macht overgenomen en was de positie van de resterende katholieken zeer precair geworden [bron?], in strijd met wat in de Pacificatie was bepaald.

De uiteindelijke keuze van Rennenberg werd mede bepaald door de situatie in de gewesten waar hij stadhouder van was. In Friesland was de positie van Rennenberg als stadhouder afhankelijk van de blokhuizen in Leeuwarden, Harlingen en Stavoren. In januari en februari 1580 werden deze steunpunten door de Staten van Friesland ingenomen en werd Rennenberg onbekwaam verklaard voor het stadhouderschap in Friesland.

In Groningen moest Renneberg laveren tussen de tegenstrijdige belangen van beide leden van het gewest, de stad en de Ommelanden. Na het onbekwaam verklaren van Rennenberg in Friesland werden zijn troepen onder bevel gesteld van Bartold Entens, een Ommelander jonker en een verklaard tegenstander van de stad Groningen. Rennenberg werd daarmee vrijwel gedwongen zich te verenigen met de stad, en dan met name met de katholieke factie binnen Groningen.

Zijn uiteindelijke keuze, op 3 maart 1580 om over te gaan naar de Spaanse zijde, werd dan ook van harte gesteund door het Groningse stadsbestuur. Het is zelfs de vraag of het Rennenberg was of de Groningse magistraat die de uiteindelijke beslissende stap zette.

Na zijn overgang probeerde Rennebnerg diverse steden over te halen om ook voor de Spaanse kant te kiezen, door het sturen van opruiende brieven. Dit had vaak een tegendraads effect. Zo werden in Deventer naar aanleiding van het verraad en de opruiende brieven diverse kerken geplunderd.

Rennenberg zelf werd kort na zijn overgang ernstig ziek. In 1581 overleed hij en werd begraven in de Groningse Martinikerk.

Bron: http://gw5.geneanet.org/index.php3?b=wailly⟨=nl;p=georges;n=de+lalaing
en: http://www.dbnl.org/tekst/molh003nieu08_01/molh003nieu08_01_1757.htm

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant George van Lalaing Graaf van Rennenberg?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique George van Lalaing Graaf van Rennenberg

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de George van Lalaing Graaf van Rennenberg


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1581: Source: Wikipedia
    • 25 mars » la fête du Nouvel An est célébrée pour la dernière fois en ce jour; désormais, avec l'entrée en vigueur du calendrier grégorien, l'année débutera le premier janvier.
    • 4 avril » Francis Drake est anobli, après avoir accompli la deuxième circumnavigation humaine connue.
    • 26 juillet » l'acte de la Haye, aussi appelé «abjuration de la Haye» (Plakkaat van Verlatinghe en néerlandais), rédigé par les États généraux des Pays-Bas proclame de facto l'indépendance des Provinces-Unies et l'avènement des États généraux néerlandais.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van Lalaing Graaf van Rennenberg


La publication West-Europese adel a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Pieter, "West-Europese adel", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I125679.php : consultée 30 avril 2024), "George van Lalaing Graaf van Rennenberg (1550-1581)".