Ancêtres van Lucas van Heeren » Pippijn de KORTE (± 715-768)

Données personnelles Pippijn de KORTE 

Source 1
  • Autre nom: Pippijn III
  • Il est né environ 715 dans Jupille aan de Maas.
  • Il a été baptisé dans Utrecht.
  • Titre: Patricius Romanorum
  • Titre: hofmeier
  • Titre: koning, der Franken
  • Titre: koning, van het Frankische rijk
  • Il est décédé estimé vers 24 septembre 768 dans Saint-Dénis.
  • Un enfant de Karel Martel et Rotrudis van Trier

Famille de Pippijn de KORTE

Il est marié avec Bertrada van Laon.Source 2

Ils se sont mariés environ 744.


Enfant(s):

  1. Karel de Grote  748-814 
  2. Redburga der Franken  ± 768-± 845


Notes par Pippijn de KORTE

Pepijn de Korte, geb. ca. 714, gest. St. Dénis, 18 of 24 september 768, koning van Frankrijk van 751-768. Hij werd gedoopt in Utrecht door St. Willibrand, aartsbisschop van Utrecht.

PIPPIJN III,
sedert de 11de eeuw bijgenaamd de Korte (ca. 715 – Saint-Dénis 24 sept. 768), Frankisch hofmeier en koning, was de tweede zoon van Karel Martel en diens echtgenote Rotrudis. Bij de dood van zijn vader (741) nam hij samen met zijn oudere broer Karloman I het gezag over en verkreeg als te beheren gebieden de westelijke gedeelten van het Frankische Rijk. In 743 werd op hun initiatief weer een Merovingische koning, Childerik III, op de troon geplaatst. Gedurende jaren moest er door beide hofmeiers gestreden worden. Ook de toestanden in de kerk werden in ruime mate gesaneerd, dankzij de hervormingsactie die Bonifatius, in opdracht van de twee hofmeiers, sedert 742 voerde.
Pippijn regeerde sedert 747 alleen. Met de morele steun van het pausdom deed hij in 751 een staatsgreep. Hij liet zich door zijn partijgangers onder de aristocratie tot koning verkiezen en om aan zijn aangematigd gezag een schijn van legitimiteit te geven, liet hij zich, een ritus uit het Oude Testament weer tot leven roepend, door Bonifatius en andere bisschoppen tot koning der Franken wijden; de laatste Meroving werd in de abdij Sint-Bertijns opgesloten. Kort daarop deed paus Stefanus II, door de Longobarden in het nauw gebracht, een beroep op Pippijn. Hij trok naar Francia, sloot met Pippijn een bondgenootschap, voltrok aan hem nogmaals de koninklijke wijding en verleende hem de titel van patricius Romanorum. Pippijn ondernam twee krijgstochten naar Italië tegen de Longobardische koning Aistulf (754, 756) en dwong hem de gebieden rondom Ravenna die hij op Constantinopel had veroverd, aan de paus over te dragen (de Schenking van Pippijn). Aldus werd, door de vereniging van deze gebieden met Rome en omgeving, waar de paus effectief meester was, de basis gelegd voor de Kerkelijke Staat. De laatste jaren van Pippijns regering werden grotendeels in beslag genomen door de herovering van Septimanië op de Arabieren (752–759) en de onderwerping van Aquitanië (760–768); aldus werd het zuiden van Gallië weer rechtstreeks in de Frankische monarchie geïntegreerd. Pippijn de Korte verdeelde bij zijn overlijden zijn rijk onder de zonen van hem en zijn echtgenote Bertrada, Karel (de Grote) en Karloman.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Pippijn de KORTE?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Pippijn de KORTE

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Pippijn de KORTE


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. https://gw.geneanet.org/schapekoppen (19/01/2023)
  2. https://gw.geneanet.org/schapekoppen (19/01/2023)

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille De KORTE

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De KORTE.
  • Afficher des informations sur De KORTE sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De KORTE.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lucas van Heeren, "Ancêtres van Lucas van Heeren", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-lucas-van-heeren/I72.php : consultée 16 mai 2024), "Pippijn de KORTE (± 715-768)".