Voorouders Janssen & de Groot » Hendrik II van Borsele (± 1404-1474)

Données personnelles Hendrik II van Borsele 

  • Aussi connu(e) sous le nom de Monsieur De La Vère.
  • Il est né environ 1404.
  • (deceased) .
  • Il est décédé le 15 mars 1474.
    slot Zandenburg
  • Un enfant de Wolfert V van Borsele et Hadewich van Borsele-van Brigdamme
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 2 juin 2019.

Famille de Hendrik II van Borsele

Il avait une relation avec Hadewich van Halewijn.


Enfant(s):

  1. Wolfert VI van Borselen  ± 1433-1486 


Notes par Hendrik II van Borsele

Na de dood van zijn vader stond hij aanvankelijk nog onder voogdij. In 1429 trouwde hij met Johanna van Halewijn. Vanaf 1433 was Filips de Goede officieelde graaf van Holland en Zeeland, maar deze moest wel degelijk rekening houden met de macht van Hendrik II. Deze bezat een eigen koopvaardijvloot envoerde op eigen houtje kaperoorlogen, maar had ook een machtige positie op Walcheren.

Zijn aanzien strekte zich uit tot ver buiten Zeeland. In 1444 wist hij zijn zoon Wolfert VI van Borselen in het huwelijk te laten treden met prinsesMaria Stuart, dochter van koning Jacobus I van Schotland. Zijn dochter Margaretha trouwde met Lodewijk van Gruuthuse.

In 1445 werd hij ridder in de Orde van het Gulden Vlies. Karel VII van Frankrijk stelde hem in 1446 aan als lieutenant general sur le fait de la guerrede la mer. In 1453 verpandde Filips de Goede - om geld te verkrijgen voor de onderdrukking van de Gentse Opstand - voor 17 jaar Vlissingen, Westkapelleen Domburg aan Hendrik. Hierdoor sloot hij, met Veere erbij, Middelburg van drie zijden af van de zee en controleerde de rede van Walcheren en dehavens van Middelburg en Arnemuiden.

In 1467 kocht hij de graafschappen Grandpré en Champagne.

In 1436 leverde hij drie schepen aan Filips de Goede om bij te dragen aan de blokkade van Calais. Nadat in 1438 de Hollands-Wendische Oorlog was begonnen,zeilde hij in 1441 de Elbe en de Wezer op en sleepte een aantal Hanzekoggen weg bij Hamburg en Bremen.

In 1470, na gebroken te hebben met Eduard IV van Engeland tijdens de Rozenoorlogen, vluchtte Richard Neville, graaf van Warwick, bijgenaamd de kingmaker,uit Engeland en kaapte met zijn schepen meerdere Nederlandse vaartuigen. Hierop bracht Karel de Stoute een vloot van 23 schepen bijeen. Hendrik vanBorselen werd vanwege zijn ruime ervaring aangesteld als vloothoofd en voerde zo zelfs het bevel over de admiraal van Vlaanderen, Joost van Lalaing.Warwick vluchtte via Normandië naar Engeland en wist daar Eduard af te zetten en Hendrik VI aan de macht te brengen. Hierop stelde Karel de Stoutewederom een vloot beschikbaar waarmee Eduard in staat was Hendrik VI af te zetten. Hendrik van Borselen werd door Eduard tot kamerling benoemd voorbewezen diensten en Veere verkreeg nieuwe handelsvoorrechten. Van Karel kreeg hij de heerlijkheid Fallais in het Prinsbisdom Luik en kocht hij in1472 een deel van Brouwershaven.

Hendrik heeft wel diensten verricht voor de Bourgondische hertogen, maar nooit zijn onafhankelijke positie opgegeven door voor hen het ambt van admiraalop te nemen. Hoewel zijn positie als admiraal in Franse dienst door Karel de Stoute in het kapittel van de Orde van het Gulden Vlies ter sprake werdgebracht, gaf hij dit ambt niet op. Nog tijdens zijn leven werd zijn zoon Wolfert in 1466 aangesteld als opvolger van Jan van Luxemburg, als generaladmiral de la mer d'Artois, Boulonnais, Hollande, Zélande et Frise. Echter pas na de dood van zijn vader trad Wolfert op als vloothoofd.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik II van Borsele?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik II van Borsele

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik II van Borsele


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Événements historiques

  • En l'an 1474: Source: Wikipedia
    • 27 juin » mariage du duc de Bretagne François II et de Marguerite de Foix.
    • 13 novembre » bataille d'Héricourt.
    • 13 décembre » Isabelle la Catholique devient Reine de Castille.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

  • 1367 » Jean I Le Meingre, dit Boucicaut, maréchal de France (° v. 1310).
  • 1416 » Jean I de Berry, duc d'Auvergne (° 30 novembre 1340).
  • 1550 » Jean-Baptiste Cibo, évêque de Marseille (° vers 1550).
  • 1556 » Ibrahim Pacha, grand vizir du sultan ottoman Soliman le Magnifique (° vers 1493).
  • 1576 » Jacques Gohory, avocat, médecin et alchimiste français de la Renaissance (° 20 mars 1520).
  • 1583 » bienheureux William Hart, martyr chrétien (° 1558).

Sur le nom de famille Van Borsele


La publication Voorouders Janssen & de Groot a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Edo Janssen, "Voorouders Janssen & de Groot", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-janssen-en-de-groot/I30406.php : consultée 7 mai 2024), "Hendrik II van Borsele (± 1404-1474)".