Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl » Johan Pieter Gros (1871-1937)

Données personnelles Johan Pieter Gros 


Famille de Johan Pieter Gros

Il est marié avec Barendina Dirksen.

Ils se sont mariés le 25 juin 1896 à Dubbeldam, il avait 24 ans.


Enfant(s):

  1. Johan Pieter Gros  1897-1898
  2. Johan Pieter Gros  1902-1977 


Notes par Johan Pieter Gros

Bakker Gros en familie uit de Steeg van Nagel
Door John Kappers

Veel oudere Baarnaars zullen hem nog wel kennen, bakker Gros bij de Burgerlijke Stand ingeschreven als Johan Pieter Gros. Hij is de laatste Johan Pieter uit een stamreeks van vier Johan Pieters. Johan werd geboren in Baarn op 18 januari 1902, op het adres Laanstraat 82. In zijn werkzame leven was hij banketbakker.

De eerste Johan Pieter (*1798 †1872) is chef-kok geweest van koning Willem I. Na het overlijden van zijn vorst in 1836 begon hij een “koksaffaire” (cateringbedrijf met uitschuiftafel) in ’s-Gravenhage. Een kok met literaire aspiraties: hij herschreef het in zijn tijd uiterst populaire kookboek “De hedendaagsche kookkunst” van Maria Haezebroek in 1852 en voorzag het van handleidingen en tafel-menu’s.
Het ouderlijk huis van bakker Gros stond in een stuk nu verdwenen oud Baarn: de steeg vanaf de Laanstraat naar wat sinds 1969 het parkeerterrein aan de Laanstraat, het huidige Laanplein, is. Heeft u gewinkeld in de Laanstraat en uw fiets of auto geparkeerd op het Laanplein dan loopt u door het laatste stukje dat is overgebleven van deze steeg. De steeg (Laanstraat 72-88), in de Baarnse volksmond ook wel reet geheten, werd afwisselend vernoemd naar bedrijven die er gevestigd waren. De meest voorkomende was die van “Steeg van Nagel’’ naar Evert Nagel, de kleermaker (*1887 Baarn †1981 ), die zijn beroep uitoefende op nr. 72. Hij woonde hier van 1913 tot 1968. Zijn huis was het eerste huis na het pand waar nu de Lincherie, Laanstraat 70, is gevestigd. Maar ook de naam van L. Vink (*1871 †1950), manufacturier op diezelfde hoek met de Laanstraat ( later De Magneet nu Lincherie) werd met zijn naam aan de steeg verbonden. De tuin van Nagel grensde aan de tuin van banketbakkerij Wijers, Laanstraat 68. De alom gekende ‘’wasbaas” G. Andriesse woonde op nr. 86 en had zijn wasserij op no. 84. Dit gebouw is ook nog pakhuis geweest van kruidenier G. Kuijken uit de Laanstraat en werkplaats van het loodgietersbedrijf J. Timmer. Johan Pieter Gros sr., vader van de banketbakker, (*1871 Wageningen †1937 Baarn) was butler - tuinbaas op villa Hoogerwerf aan de Wilhelminalaan, in dienst bij dokter A. J. A. Thomas.

In 1896 kwam de dokter vanuit Renkum naar Baarn en vestigde zich in de sinds lang verdwenen villa Nova aan het Stationsplein. Naast arts was hij o.a. ook wethouder en waarnemend Burgemeester voor burgemeester Rutgers van Rozenburg. Aangezien villa Nova hem wat te groot werd toen zijn kinderen het huis uit gingen is hij in 1920 naar Villa Hoogerwerf, Wilhelminalaan nr. 5 verhuisd. Een mooi eigentijds staaltje van ‘kleiner gaan wonen’. Villa Hoogerwerf is gebouwd in 1905 voor Jeannette Meursing (*1856 Amsterdam †1919 Baarn) dochter van de bekende scheepsmagnaat, ook in het Baarnse geen onbekende, en weduwe van Joseph Aloijsius Herman Kirchner (*1852 Leer, Duitsland †1893 Baarn) een vroeg gepensioneerde kapitein in het Nederlands Oost Indisch leger.

Het vermoeden is dat Johan Pieter al in Renkum in dienst was bij Dr. Thomas en zijn baas naar Baarn is gevolgd. Johan Pieter Gros Sr. komt uit een Haagse familie en is in 1896 getrouwd in Dubbeldam met Barendina Dirksen (*1871 Opheusden †1932 Baarn). Na hun huwelijk in 1896 verhuisden zij naar Baarn, woonden in Laanstraat 82 en kregen daar 4 kinderen: Johan Pieter (*1897 Baarn †1898 ), Willem Johan Pieter (*1899 Baarn †1968 Heelsum), Johan Pieter (*1902 Baarn †1977) en Barendina Gerritje Luitje (*1907 Baarn †1979).
Willem Johan Pieter (Wim): machinetekenaar van beroep en trouwde in 1929 in Baarn Louisa Antonia Johanna Wesseling (*1897 Arnhem †1976 Heelsum). Hij werd hoofdwerktuigkundige en chef van de tekenkamer bij van Gelder & Zonen Papierfabrieken te Amsterdam. Voor zijn maatschappelijke verdiensten werd hij in 1956 gedecoreerd met de Orde van Oranje Nassau in Goud. Barendina Gerritje Luitje (Zus): bleef ongehuwd, was naaister en maakte kleding op bestelling. Zij woonde eerst in bij haar ouders en later bij haar broer Johan Pieter. Zij had haar naaiatelier in een los van het woonhuis staande ruimte achter Laanstraat 82. Zij keek vanuit haar atelier uit op een kleurrijk veld met prachtige dahlia’s, nu Laanplein. Zij werd door de familie tante Zus genoemd. Twee zussen van Johan Pieter Gros sr. woonden op nr. 80, Everdina Antonia (*1875 Hemmen †1958 Baarn) en Christina (*1877 Hemmen †1946 Wageningen). Christina trouwde in 1924 met de weduwnaar Hendrik Gijsbertsen uit Wageningen en vertrok. Everdina Antonia trouwde in 1922 met Hendrik Sandtmann (*1876 ’s-Gravenhage †1952 Baarn). Zij bleven op nr. 80 wonen. Nadat haar tante, de weduwe Everdina Antonia Sandtmann-Gros, was overleden heeft Zus nr. 80 overgenomen. Haar broer Johan Pieter trouwde in Amersfoort met Cilia Papenhuijzen (*1896 Hoogblokland †1975 Baarn). Zij kregen een dochter: Barendina (Dini) vernoemd naar haar grootmoeder (*1927 Baarn †2016 Baarn). Barendina was gehuwd met Louis Fransen (*1919 †2011). Johan Pieter jr. had een banketbakkersfabriekje in Hilversum. Eind jaren dertig ging het niet goed met zijn bedrijf en heeft hij zijn trots, mede ook i.v.m. de ophanden zijnde mobilisatie, op moeten geven. Sindsdien heeft hij altijd in loondienst gewerkt. Op 1 april 1940 trad hij in dienst bij bakker A. van de Meeberg (*1888 Klundert †1963 Baarn) in diens Brood-en Banketbakkerij “De Zeeuw” aan de Zandvoortweg nr. 210. Van de Meeberg nam de zaak ca. 1938 over van bakker A. Smithuis die daar 3 jaar zijn vak uitoefende. De naam van zijn bakkerszaak was: Luxe Brood-, Beschuit- en Banketbakkerij “Gouden Graan”. De eerste bakker op dat adres was bakker J. de Haan. De bakkerij is gebouwd rond 1935, dus die heeft daar maar heel kort gezeten.

In 1951 werd de bakkerij overgenomen door Bartel Gaasenbeek (*1918 Krommenie †1990 Baarn) en zijn vrouw Maria Adriana Plender (*1921 Nunspeet †2013 Baarn). Bartel was tevens secretaris van de Baarnse Bakkers Patroons Vereniging.
Johan Pieter bleef in de bakkerij werken en kreeg in 1965 een receptie in “Astoria” aan de Oranjestraat aangeboden vanwege zijn 25-jarig dienstjubileum. Van zijn vaste klanten waar hij al die jaren trouw aan de deur kwam in onder meer de Componistenbuurt en de Transvaalwijk (de berg op trappen!) kreeg hij een Rijnreis aangeboden. Een van zijn klanten, de hr. Blacquière uit de Mozartlaan, had berekend dat Gros in die 25 jaar meer dan 1.700.000 (!) keer op een deurbel heeft gedrukt. Hij was altijd even opgeruimd en vriendelijk voor al zijn klanten.
Na zijn pensionering werkte Johan Pieter nog enkele dagen per week bij bakker L. van Dijk aan de Turfstraat 32. Parttime zouden we nu zeggen.

Toen de “Steeg van Nagel” in 1968 gesloopt werd kregen Johan Pieter en Zus beiden een huisje toegewezen aan de Troelstralaan. Zus nr. 22 en haar broer nr. 28. Opnieuw dicht bij elkaar.

Met dank aan: Sandra en Marion Fransen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johan Pieter Gros?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johan Pieter Gros

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Johan Pieter Gros


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 19 août 1871 était d'environ 16,9 °C. La pression du vent était de 14 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest. Le taux d'humidité relative était de 80%. Source: KNMI
  • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
  • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • En l'an 1871: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 8 février » élection d'une Assemblée nationale en France. Les résultats donnent une large majorité aux royalistes, toutes tendances confondues, avec 430 élus environ contre 200 républicains.
    • 1 mars » |à Bordeaux, l'Assemblée nationale ratifie les préliminaires de Versailles et destitue Napoléon III.
    • 16 mars » la révolte des Mokrani éclate en Kabylie; elle est réprimée par l'armée française.
    • 17 mars » tentative de récupération des canons de la milice civile parisienne, postés sur la butte Montmartre par Adolphe Thiers et son gouvernement. Cet événement, et l'émeute qu'il entraîne, marque le début de la Commune de Paris.
    • 26 mars » élections du Conseil de la Commune de Paris. Comptant une minorité d'ouvriers, organe autant exécutif que législatif, le conseil général de la Commune regroupe toutes les tendances révolutionnaires. La Commune de Paris sera proclamée le 28 mars.
    • 30 avril » massacre de Camp Grant, pendant les guerres apaches.
  • La température le 25 juin 1896 était d'environ 15,0 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 75%. Source: KNMI
  • Du 9 mai 1894 au 27 juillet 1897 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Roëll avec comme premier ministre Jonkheer mr. J. Roëll (oud-liberaal).
  • En l'an 1896: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 15 janvier » au Siam, les Anglais et les Français signent un accord sur leurs influences respectives dans le Sud-Est asiatique. La France confirme l'indépendance du Siam et se voit reconnaître un protectorat sur le Laos.
    • 1 février » la Crète, inspirée par l'exemple grec, se soulève contre les Turcs.
    • 24 février » Henri Becquerel découvre que la radioactivité a des conséquences.
    • 9 juillet » discours de la Croix d'or par William Jennings Bryan lors de la convention présidentielle démocrate.
    • 27 août » bombardement de Zanzibar. Considéré comme la «guerre la plus courte», il entraîne la soumission de Zanzibar aux décisions de la Couronne britannique.
    • 30 décembre » exécution de José Rizal aux Philippines.
  • La température au 18 janvier 1937 était entre 0.8 et 6,2 °C et était d'une moyenne de 3,0 °C. Il y avait une précipitation de 9,1 mm pendant 7,0 heure(s). La force moyenne du vent était de 5 Bft (vent assez fort) et venait principalement du sud-est. Source: KNMI
  • Du 31 juillet 1935 au 24 juin 1937 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn III avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • Du 24 juin 1937 au 25 juillet 1939 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn IV avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • En l'an 1937: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 8,6 millions d'habitants.
    • 21 mars » massacre de Ponce à Porto Rico.
    • 1 avril » bombardement de Jaén par la légion Condor pendant la guerre d'Espagne.
    • 2 octobre » début du massacre des Haïtiens.
    • 28 octobre » pendant la guerre d'Espagne, le gouvernement républicain espagnol est transféré à Barcelone.
    • 6 novembre » adhésion de l'Italie au pacte anti-Komintern.
    • 11 décembre » retrait de l'Italie de la SDN, conséquence des sanctions prises par l'organisation internationale contre l'État fasciste, à la suite de l'invasion de l'Éthiopie.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Gros

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Gros.
  • Afficher des informations sur Gros sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Gros.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Geheugen van Baarn, "Voorouders in het Eemland, Stichting Groenegraf.nl", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-in-het-eemland/I37761.php : consultée 16 juin 2024), "Johan Pieter Gros (1871-1937)".