Arbre généalogique Van der Waal » cornelis de GEUS (1840-1907)

Données personnelles cornelis de GEUS 


Famille de cornelis de GEUS

Il est marié avec maria HAVELAAR.

Ils se sont mariés le 18 novembre 1865 à maasdam, il avait 25 ans.Source 1


Enfant(s):

  1. marrigje de GEUS  1868-1868
  2. cornelis de GEUS  1869-1869
  3. marijgje de GEUS  1872-1872
  4. cornelis de GEUS  1873-1873
  5. marijgje de GEUS  1876-1876
  6. marijgje de GEUS  1878-1939 
  7. cornelia de GEUS  1880-1890
  8. lijntje de GEUS  1882-???? 
  9. corstina de GEUS  1890-1890


Notes par cornelis de GEUS

Cornelis de Geus was op 27 mei 1840 te Maasdam geboren. Zijn moeder, Marijgje van der Waal, was een godvrezende vrouw. Dikwijls zat ze aan de ‘kerkenka’, een pad langs de vliet, te zingen. Dan zeiden haar kinderen wel eens: ‘Moeder, dat zingtu helemaal verkeerd, dat is een hele andere wijs!’ Maar dan zei ze: ‘Boven zal ik wel op de goede wijs zingen, hoor!’ Ze is ruim gestorven op 19 maart i86o, 47 jaar oud.
Cornelis wandelde aanvankelijk niet in het voetspoor van zijn moeder. Hij ging de wereld in en was een liefhebber van stropen. De Heere greep hem echter in zijn hart. Toen moest hij zijn eertijds met hete tranen bewenen. Hij zei eens: ‘Vroeger heb ik het kwaad binnengehaald en nu wil ik het eruit hebben, maar nu gaat het niet!’
In 1865 trad hij te Maasdam in het huwelijk met Maria Havelaar. Van beroep was De Geus vlasboer.
In 1890 werd het gezin De Geus in diepe rouw gedompeld. Op 3 oktober van dat jaar overleed een meisje van nog geen vier maanden oud, Corstiana. Precies twee maanden later, op 3 december 1890, werd het gezin opnieuw getroffen door een zware slag. ‘s Nachts om één uur overleed dochtertje Cornelia, nog maar tien jaar oud. Op school had ze van de juffrouw een klap op haar hoofd gekregen met een stok en dat was zo hard aangekomen, dat ze aan de verwondingen overleed. Voor dit meisje mocht gegronde hoop zijn dat ze een goede ruil gedaan had. Dikwijls zei ze: ‘Ik moet sterven, vader!’ En dan ging De Geus met haar in het gebed. Ook zei ze nogal eens: ‘Vader, wilt u eens lezen?’ Op de vraag wat hij dan moest lezen, antwoordde ze altijd: ‘Over de arme Lazarus.’ Ze had veel strijd met de dood. De Heere nam echter op het laatst de vrees voor de dood weg, nadat Hij ook aan haar vader bekendgemaakt had dat haar een beter lot bereid was. ‘Kind’, zei hij, ‘leg nu je hoofdje maar gerust neer. Ik heb tijding van Boven gekregen, alles is goed. De Heere zal voor je zorgen.’
Daar heeft het meisje nog van mogen getuigen.
Het bestuur van de school kwam aan De Geus vragen of ze de juffrouw moesten ontslaan. Daarop antwoordde hij: ‘Nee, de Heere heeft het zo gewild!’
Er is nog een bijzonder voorval bekend met betrekking tot dit jong gestorven meisje. Op een keer waren haar twee oudere zussen elkaar vragen voor de catechisatie aan het overhoren. Cornelia zei: ‘Overhoor mij ook eens.’ Haar zussen begonnen te lachen, want zij had die vragen nooit geleerd, omdat ze nog te jong was. Toch bleef ze aanhouden. Toen ze ook haar overhoorden, bleek dat ze die vragen allemaal goed kon beantwoorden, terwijl ze die nooit geleerd had.
De Geus behoorde tot de Gereformeerde Kerk in Puttershoek. In 1893 stond hij op een tweetal voor ouderling. In december 1895 werd hij tot ouderling gekozen, waarvoor hij bedankte. Een jaar later werd in de kerkenraadsvergaderingen regelmatig gesproken over ‘eenige leden die den openbaren Godsdienst verzuimen en elders kerken.’ Daaronder behoorde ook De Geus. Waarschijnlijk kerkte hij ook regelmatig in de Christelijke Gereformeerde Kerk in ‘s-Gravendeel. Vanwege zijn gezondheid zal het voor hemniet lang mogelijk geweest zijn om naar ‘s-Gravendeel te lopen. Uit overlevering is bekend dat hij later thuis een preek voorlas. Wulfert Floor was zijn lievelingsschrijver. ‘Ik neem Floortje maar weer eens!’ zei hij dan.
De Geus had een zwakke gezondheid. Op het laatst kon hij niet meer werken. Dat betekende ook geen inkomsten. Zijn vrouw zei eens: ‘Kees, ‘t keldertje is binnenkort leeg!’‘Och vrouw, de Heere kan beter in ‘t keldertje kijken dan wij, hoor!’ was zijn antwoord. Zijn geloofwerd niet beschaamd. Ze hebben nooit gebrek hoeven te lijden. Daar werd zelfs eens een dier voor gebruikt. Toen het water tot aan de lippen gestegen was, liep er een bunzing door de kelder. De pels van het dier bracht geld op. Van de opbrengst konden de dagelijkse levensbehoeften worden aangeschaft.
In Maasdam had men respect voor De Geus. Als kinderen hem in de verte aan zagen komen, zeiden ze: ‘Jongens, daar komt Kees de Geus aan!’
Als het mooi weer was, zat hij wel eens buiten op het bankje te zingen. Een van zijn geliefde verzen was:
Jezus, Uw verzoenend sterven
Blijft het rustpunt van ons hart.
Als wij alles, alles derven,
Blijft Uw liefd’ ons bij in smart.
Och, wanneer mijn oog eens breekt,
‘t Angstig doodszweet van mij leekt, Dat Uw bloed mijn hoop dan wekke, En mijn schuld voor God bedekke. Toen hij nog werkte, was het zijn gewoonte om ‘s avonds als hij naar huis kwam te zingen:
Eens aan de avond van mijn leyen,
Breng ik van zorg en strijden moe,
Voor elke dag mij hier gegeven,
U hoger, reiner loflied toe.
Op zijn sterfbed had hij het naar het lichaam soms erg benauwd. Nadat hij weer eens zo’n benauwdheid gehad had en weer bij mocht komen, zei hij: ‘Nu dacht ik dat ik bij de Heere Jezus was, ben ik nu nog hier?’ Tegen zijn vrouw zei hij eens: ‘Ik zou je wel mee willen nemen!’ Cornelis de Geus overleed te Maasdam op 8 augustus 1907 ‘.s avonds om acht uur. Hij was toen 67 jaar oud.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant cornelis de GEUS?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique cornelis de GEUS

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de cornelis de GEUS


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. nat arch akte 16

Événements historiques

  • La température le 27 mai 1840 était d'environ 11,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1840: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 10 février » mariage de la reine Victoria avec Albert de Saxe-Cobourg-Gotha.
    • 1 mars » en France, à la suite d'une crise ministérielle provoquée par le refus de la Chambre d'attribuer une dotation au duc de Nemours, le ministère Soult démissionne. Il est remplacé par une équipe menée par Adolphe Thiers, président du Conseil et Louis-Philippe I aux Affaires étrangères.
    • 23 juillet » publication de l'Acte d'Union, adoptée par le Parlement du Royaume-Uni pour créer la Province du Canada.
    • 7 octobre » Guillaume II devient roi des Pays-Bas.
    • 8 novembre » enlèvement des matamores de Bou-Chouicha.
    • 29 décembre » le général Bugeaud est nommé gouverneur général de l'Algérie.
  • La température le 18 novembre 1865 était d'environ 8,6 °C. Il y avait 2 mm de précipitation. La pression du vent était de 1 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 93%. Source: KNMI
  • Du 1 février 1862 au 10 février 1866 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke II avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • En l'an 1865: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,6 millions d'habitants.
    • 15 janvier » victoire de l'Union, à la seconde bataille de fort Fisher, pendant la guerre de Sécession.
    • 31 janvier » |vote du XIII amendement de la Constitution des États-Unis.
    • 9 avril » capitulation de la Confédération à la cour de justice d'Appomattox, Virginie; fin de la guerre de Sécession.
    • 11 juin » victoire brésilienne à la bataille de Riachuelo, pendant la guerre de la Triple-Alliance.
    • 28 juin » dissolution de l'armée du Potomac, à la fin de la guerre de Sécession.
    • 6 novembre » reddition du CSS Shenandoah.
  • La température au 8 août 1907 était entre 12,4 et 17,9 °C et était d'une moyenne de 15,1 °C. Il y avait 2,2 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 17 août 1905 au 11 février 1908 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Meester avec comme premier ministre Mr. Th. de Meester (unie-liberaal).
  • En l'an 1907: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,6 millions d'habitants.
    • 19 mars » Émile Mauchamp est tué, ce qui déclenchera la campagne du Maroc.
    • 4 mai » naissance de l’Union nationale des étudiants de France.
    • 26 septembre » la Nouvelle-Zélande obtient son indépendance en devenant un dominion.
    • 18 octobre » acte final de la deuxième conférence de la Haye.
    • 22 octobre » début de la panique des banquiers.
    • 8 décembre » avènement de Gustave V de Suède.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille De GEUS

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme De GEUS.
  • Afficher des informations sur De GEUS sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille De GEUS.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W.A. van der Waal-VISSER, "Arbre généalogique Van der Waal", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I64032.php : consultée 23 septembre 2024), "cornelis de GEUS (1840-1907)".