Arbre généalogique Van der Waal » hugo van VOORNE (1203-< 1277)

Données personnelles hugo van VOORNE 


Famille de hugo van VOORNE

Il est marié avec justine van HEEZE.

Ils se sont mariés environ 1240.


Enfant(s):

  1. hugo van HEENVLIET  ± 1250-???? 


Notes par hugo van VOORNE

Hugo kreeg als tweede zoon van de Heer van Voorne omstreeks 1229 de heerlijkheid Heenvliet in zijn bezit. Hij werd daarmee de eerste Heer van Heenvliet en regeerde namens zijn vader, en later namens zijn oudere broer, over het dorp en de omringende landerijen. Zijn belangrijkste taak was het beschermen van het grondgebied tegen vijanden en het water. Hij liet hiertoe een versterking bouwen, dit was de eerste aanzet tot het kasteel van Heenvliet.

De eilanden Voorne en Putten waren knooppunten in een uitgebreid handelsnetwerk, zodat de regio van grote betekenis was en er nogal eens gevaar dreigde. Hugo besefte dat hij voor de veiligheid van zijn gebied een verdedigingswerk nodig had, en gaf opdracht tot de bouw van een donjon, een versterkte woontoren.

De donjon werd opgericht uit grote bakstenen (kloostermoppen) en vormde na afronding een belangrijk verdedigingswerk. Het stond op een aarden verhoging, met daaromheen een gracht.

13._ruine_03 Na verloop van tijd verrezen rond de toren nog meer eenvoudige versterkingen, weliswaar kleiner in omvang, maar functioneel voor het afslaan van een legertje dat een aanval op de Landen van Voorne waagde. Deze andere burchten lagen in een kring om het slot heen: Bleijdestein, Leeuwesteijn, Wyelestein en Blickstein. Het waren in feite versterkte huizen, waarvan vrijwel niets meer resteert. Alleen Wyelestein heeft de eeuwen doorstaan, al is het flink verbouwd: het staat tegenwoordigbekend als het Ambachtsherenhuis. De heren van Cruyningen, die de Heren van Heenvliet opvolgden, hebben het gebouw rond 1489 veranderd om als bewoning te dienen.

Naast een militaire functie werd de donjon ook bewoond. De toren telde drie verdiepingen: een kelder, een woonruimte en een zolder. Het moeten kleine en donkere kamertjes zijn geweest: smalle vensters lieten het daglicht slechts spaarzaam binnen. Na ruim een eeuw vond de toenmalige heer van Heenvliet, opnieuw Hugo geheten, dat de woontoren te klein was en niet bepaald bij zijn status paste. Daarom liet hij aan de oostzijde van de donjon een nieuwe woonvleugel bouwen. Die was maar liefst 14 bij 17 meter, zodat de gracht deels moest worden verlegd. Aan het einde van de veertiende eeuw viel dit stuk nieuwbouw ten prooi aan de vlammen.

13._ruine_02Aan een tweede uitbreiding werd rond 1450 gewerkt. Dit keer werd aan de zuidzijde een nieuwe woonruimte van 15,5 bij 7,5 meter gebouwd en hierdoor veranderde het aanzicht van het kasteel aanzienlijk. Bovendien kwam er meer aandacht voor het gerieflijk wonen in plaats van een sterke verdediging en deze ontwikkeling zou het kasteel tenslotte noodlotting worden.

Wellicht werd het kasteel al behoorlijk beschadigd tijdens een plundertocht ten tijde van de Hoekse en Kabeljauwse twisten, maar het definitieve einde werd ingeluid op het moment dat de watergeuzen het kasteel in 1572 in brand staken. Alleen de kelders waren daarna nog bruikbaar, als gevangenissen, zoals een akte uit 1672 vermeld: ,,Een out sloth 't welck verbrandt is, daarvan nog treffelyke ruynen resteren, mette kelders, dienende tot een gevanckenisse''. Ook Angelus Merula, de hervormde pastoor, heeft tot zijn dood op de brandstapel in 1557 enige tijd in de kelders van het kasteel vastgezeten.

Tussen 1959 en 1965 zijn de ruïne en het Ambachtsherenhuis grondig gerestaureerd, waarbij ook waardevol archeologisch onderzoek is verricht.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant hugo van VOORNE?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique hugo van VOORNE

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de hugo van VOORNE


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:
  • Stamboom De Wit, un(e) auteur à confirmé qu'il s'agit de la même personne

Sur le nom de famille Van VOORNE


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
W.A. van der Waal-VISSER, "Arbre généalogique Van der Waal", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I247397.php : consultée 31 mai 2024), "hugo van VOORNE (1203-< 1277)".