Arbre généalogique Meijer » Jan Hendrik Kelderman (1757-1814)

Données personnelles Jan Hendrik Kelderman 


Famille de Jan Hendrik Kelderman

(1) Il est marié avec Judith Starink.

Ils se sont mariés le 10 avril 1785 à Steenderen (Gl).


Enfant(s):

  1. Aafje (ook: Afie) Kelderman  ± 1806-???? 


(2) Il est marié avec Maria Wicke.

Ils se sont mariés le 19 janvier 1806 à Amsterdam (Nh).


Notes par Jan Hendrik Kelderman

Beroep: Molenaar

Dank Helmoed Boom: http://www.uwstamboomonline.nl/passie/sites/index.php?mid=227706&kid=3265&pagina=tekstpagina

Jan Hendrik Kelderman, ged. Ref 18-12-1757 te Bronkhorst, overl. 12-09-1814 te Zutphen, Bronkhorster mulder, lid der municipaliteit, trouwt 10-04-1785 te Steenderen.

Samen met zijn echtgenote had hij een bewogen leven. Van 1786 tot 1802 kregen zij maar liefst twaalf kinderen. In het jaar na de geboorte van de laatste overleed Judith Starink, nog maar 40 jaar, maar waarschijnlijk helemaal opgebrand. Twaalf kinderen in zestien jaar en wie weet daar tussendoor nog miskramen.

Vanaf ongeveer 1800 lag Jan Hendrik ook steeds overhoop met de verpachter van de molen van Bronkhorst, Frederik Albert van Limburg Bronkhorst Stirum. Deze eiste van alles als onderpand wegens achterstallige pacht van zo'n vijftienhonderd gulden. Mogelijk had Jan Hendrik, die als lid van de municipaliteit waarschijnlijk een soort revolutionair was, vanaf de komst van de Bataafse Republiek gewoon helemaal geen pacht meer betaald.

Volgens het lidmatenboek van Steenderen vertrok Jan Hendrik met zijn echtgenote in maart 1786 met attest naar Zutphen. In april 1791 kwamen ze, wederom met attest weer terug.

Na het overlijden van Judith in 1803 werd Jan Hendrik in een nieuwe zaak van Rechteren tegen hem in 1804 aangeduid als voormalig molenaar..

Op 16 november van dat jaar vertrok hij, wederom volgens het lidmatenboek met attest na Amsteldam. Daar komen we op 19 januari 1806 het huwelijk tegen van Jan Hendrik Kelderman, weduwnaar van Judika Starink en Maria Wicke, jonge dochter onder Sloten. De acte werd opgemaakt in het Rechthuijs aan den Overtoom. Uit dit tweede huwelijk werden ook nog drie kinderen geboren, het laatste in 1811. Wat er vervolgens is gebeurd is tot nu toe nog onbekend en het overlijden van Maria kon nog niet worden gevonden.

In ieder geval gaat Jan Hendrik terug naar de Achterhoek waar hij al in 1814, op achtenvijftig jarige leeftijd overleed.
Bijzonder in de overlijdensakte is dat er nergens meer sprake is van het tweede huwelijk met Maria Wicke, maar dat hij uitsluitend wordt vermeld als weduwnaar van Judith Starink. De akte vermeld verder dat hij overleed in huis 1209 in de Groensteeg en dat hij negen kinderen naliet. Dat klopte niet, want op het moment van zijn overlijden waren er weliswaar nog negen kinderen uit zijn eerste huwelijk in leven, maar dat gold ook voor twee dochters uit het tweede huwelijk. Er is vast iets aan de hand geweest. Zouden zijn Achterhoekse kinderen niet eens weten dat hij een tweede keer getrouwd was en had hij dat gezin soms in de steek gelaten.

Wat er ook van zei, Jan Hendrik is waarschijnlijk wel een goede molenaar geweest. Oudste zoon Jan Derk was molenaar, dat gold ook voor Gerrit (Jan. Beiden overleden in Rijssen). David was molenaar , hij stierf in Zutphen. Ook zoon Geurt oefende het molenaarsvak uit en stierf in Zutphen. Jacob was molenaar en stierf in Hellendoorn en jongste zoon Barend, die in Deventer overleed was ook al molenaar. Ook van zoon Hermanus die 37 jaar oud in Wierden overleed is bekend wat zijn beroep was: molenaarsknecht. Alles zeven zoons die volwassen werden, voerden dus het beroep van hun vader uit. Vier dochters werden volwassen. Gertruid huwde met een tuinman, maar hertrouwde na zijn overlijden met een molenaar, Hendrik Kruitbosch die overleed in Apeldoorn. Cornelia was als enige spelbreekster, want zij huwde met schoenmaker Jan Adriaan Rensen. Van de twee dochters uit het tweede huwelijk die volwassen werden, huwde Johanna in Haaften met Johannis Zatter of Satter, die landman was.

De laatste dochter, Aafje bleef wel een beetje in de buurt van de molenaars, want zij trouwde met een bakker, Heinrich Karl Philip Meijer die in Brunswijk was geboren en die in Nieuwer Amstel woonde.

Overigens was Jan Hendrik in zijn generatie ook niet de enige molenaar, want broer Adam, die in 1808 in Hoog Keppel overleed was dat ook. Van hem is bij het Gelders Archief nog een mooie rechtszaak bewaard. Hij werd, samen met een bakker en een landbouwer betrapt op fraude rond de belasting op het malen. Hij schreef, om vervolging te voorkomen een brief aan de justitiele autoriteiten waarin hij er wel fijntjes melde dat hij, om te voorkomen opgepakt te worden maar was verhuisde naar het nu aan Dinxperlo vastgegroeide Duitse plaatsje Suderwick.

Broer Willem was ook molenaar in Doesburg. De vader van Jan Hendrik, Jan Derk was natuurlijk ook al molenaar geweest en grootvader Adam Heinrich had hetzelfde beroep op de molen bij Gut Engelrading in Marbeck bij Borken in Duitsland gehad.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Hendrik Kelderman?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!

Ancêtres (et descendants) de Jan Hendrik Kelderman

Jan Hendrik Kelderman
1757-1814

(1) 1785

Judith Starink
± 1763-± 1803

(2) 1806

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 18 décembre 1757 était d'environ 2,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: geheel betrokken sneeuw. Source: KNMI
  • En l'an 1757: Source: Wikipedia
    • 14 mars » John Byng est exécuté après son échec à la bataille de Minorque pendant la guerre de Sept Ans.
    • 26 mars » audition de Robert-François Damiens, accusé de régicide contre Louis XV.
    • 6 mai » |la bataille de Prague voit la victoire des Prussiens sur les Autrichiens et les Russes (guerre de Sept Ans).
    • 23 juin » bataille de Plassey.
    • 7 septembre » victoire autrichienne sur la Prusse à la bataille de Moys pendant la guerre de Sept Ans.
    • 5 décembre » victoire des Prussiens sur les Autrichiens lors de la bataille de Leuthen.
  • La température le 19 janvier 1806 était d'environ 7,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-nord-ouest. Caractérisation du temps: winderig half bewolkt bui. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1806: Source: Wikipedia
    • 8 janvier » bataille de Blaauwberg et occupation britannique du cap de Bonne-Espérance.
    • 9 janvier » funérailles d'Horatio Nelson.
    • 5 juin » dissolution de la République batave par Napoléon Ier, qu'il remplace par le Royaume de Hollande, dirigé par Louis Bonaparte.
    • 6 août » fin du Saint-Empire romain germanique.
    • 7 novembre » bataille de Lübeck.
    • 18 décembre » Napoléon entre à Varsovie au cours de sa campagne de Prusse et de Pologne.
  • La température le 12 septembre 1814 était d'environ 18,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: winderig half bewolkt bui. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1814: Source: Wikipedia
    • 1 janvier » proclamation du comte de Provence (le futur Louis XVIII) invitant ses sujets français à bien accueillir les envahisseurs alliés.
    • 21 mars » |bataille d'Arcis-sur-Aube. Après avoir manqué d'anéantir les forces de Blücher, Napoléon est vaincu par les troupes de l'Autrichien Schwarzenberg.
    • 27 mars » victoire d'Andrew Jackson à la bataille de Horseshoe Bend (Alabama) sur les Amérindiens Creeks.
    • 12 mai » ordonnance du 12 mai 1814 qui réorganise les corps d'infanterie de l'armée française afin de «déterminer la force et l'organisation de l'infanterie de l'armée française pour le pied de paix» et qui abandonne le drapeau tricolore au profit du drapeau du royaume de France.
    • 4 juin » signature de la charte constitutionnelle de 1814.
    • 24 décembre » signature du traité de Gand entre le Royaume-Uni et les États-Unis.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Kelderman


La publication Arbre généalogique Meijer a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Roelf Schrik, "Arbre généalogique Meijer", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_meijer/I87.php : consultée 8 juin 2024), "Jan Hendrik Kelderman (1757-1814)".