Arbre généalogique De Lange » Simon Kalksma (1871-1913)

Données personnelles Simon Kalksma 

Source 1

Famille de Simon Kalksma


Notes par Simon Kalksma

Tijdens zijn huwelijk woont Simon in Haastrecht, hij is op dat moment al sigarenmaker. Het eerste kind van het echtpaar wordt nog in Haastrecht geboren. Daarna verhuist de familie naar Utrecht.

Uit de verhalen van mijn vader weet ik dat Simon daar werkte bij een grote sigarenfabriek. Ook zoon Pieter Johannes Wytze wordt al op jonge leeftijd meegenomen naar de fabriek. In Utrecht zijn drie grote sigarenfabrieken. Sigarenfabriek H.G. en M.A. Hagen, Sigarenfabriek Denova en de sigarenmakerij van de Koninklijke Tabak- en Sigarenfabriek, voorheen G. Ribbius Peletier. De laatste is de grootste en van deze fabriek zijn ook de foto's.

Sigarenfabrieken "De Ooievaar", voorheen Blanken & den Hartog te Haastrecht

Als je overgrootvader in Haastrecht woonde (omstreeks 1896), dan zal hij bij de N.V. Stoom Tabak- en Sigarenfabrieken "De Ooievaar", voorheen Blanken & den Hartog gewerkt kunnen hebben. Het bedrijf werd in 1875 opgericht en was gevestigd op de Hoogstraat C 69 te Haastrecht. Het bedrijf werd van 21 op 22 november 1927 door brand verwoest en in 1928 herbouwd. Dit gebouw staat nog altijd in de Hoogstraat in Haastrecht, maar doet nu dienst als gebouw van een protestantse kerk in Haastrecht.

Na de brand zette het bedrijf tijdelijk de productie voort in Gouda, waar een bedrijfspand werd gehuurd.

Het belangrijkste merk dat "De Ooievaar" op de markt bracht was het merk JUIST.

Tijdens de crisis in de 30-er jaren raakte het bedrijf in de problemen. Met ingang van 19 oktober 1934 is het bedrijf in liquidatie getreden. Op 10 mei 1934 werd het bedrijf door de rechtbank in Rotterdam in staat van faillissement verklaart en met ingang van 24 november 1937 werd het bedrijf opgeheven.

Met dank aan Bert Bohnen Stichting Nederlandse Tabakshistorie

Ribbius Peletier

De drukwerkfoto uit ca. 1910 toont een kijkje in één van de ruimtes van de sigarenfabriek van Ribbius Peletier. De arbeiders kijken op verzoek van de fotograaf even op van hun werk. In deze zaal vond de eigenlijke productie van sigaren plaats: van de verzamelde tabak werden bosjes gevormd, die in een houten vorm werden geperst en gemodelleerd, waarna een om- en dekblad werd aangebracht. Tussen de volwassen werknemers zitten ook jongens vanaf 12 jaar, de zogenaamde bosjesmakers.

In Utrecht begon de sigarenindustrie zich vanaf 1840 te ontwikkelen.

Veel sigarenmakers werkten aanvankelijk als thuiswerkers voor zichzelf of in opdracht van een ondernemer. Deze ondernemers gingen er steeds meer toe over om hun werknemers in 'fabrieken' samen te brengen. De bekendste Utrechtse sigarenondernemer was G. Ribbius Peletier, die in 1844 een fabriek vestigde op de Oudegracht 364 in het gebouw De Gesloten Steen. Als eerste in Nederland had Ribbius Peletier sinds 1859 ook vrouwelijke werknemers in dienst: goedkope arbeidskrachten die geen arbeidsonrust veroorzaakten. Zelf beschouwde hij de inschakeling van vrouwen als een vorm van sociaal werk, waarbij de zedelijkheid en netheid van de vrouwen gewaarborgd bleven.

Onder de werknemers bevonden zich veel bewoners van de Zeven Steegjes. A. Alberelli en N. van Dongen melden in hun interessante boekje over deze volkswijk dat in 1895 de oude Peletier zijn werknemers een emotionele brief stuurde met de mededeling dat hij zich uit de fabriek zou terugtrekken. Socialist Troelstra, die toen in Utrecht woonde, reageerde in heftige bewoordingen: "Deze beul voor zijn arbeiders die schatten heeft opgestapeld van hún arbeid en hen tot loon steeds uitvloekte, terwijl hij ze zich, als ze oud waren geworden, meestal van den hals wist te schuiven". Een week later berichtten de kranten dat Ribbius Peletier 25.000 gulden had gestort in een pensioenfonds ten bate van de werklieden.

In 1909 vond een grootscheepse verbouwing en uitbreiding van het pand plaats door architect E.M. Kuiler. De fabriek telde toen zo’n vierhonderd werknemers. Honderdvijftig merken sigaren werden er geproduceerd. Behalve de afdeling sigarenmakerij bevatte het gebouw ondermeer een verpakkingszaal en een stripperij, waar de hoofdnerf uit het tabaksblad werd verwijderd. Dit waren de ruimtes waar de vrouwelijke werknemers hun arbeid verrichten. Ook een koffiebranderij maakte vanouds deel uit van de fabriek. De export naar het buitenland nam een belangrijke plaats in, waarbij de fabriek trots meldde dat verschillende Europese staatshoofden tot de clientèle behoorden.

Na de eerste Wereldoorlog nam de export van sigaren sterk af, terwijl de binnenlandse vraag hetzelfde bleef. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw moesten dan ook veel bedrijven hun poorten sluiten. Ook de opkomst van de sigaret na 1920 speelde hierbij een rol. In 1929 probeerde Peletier zijn sigarenfabriek te redden door de tabakskerverij en de koffiebranderij af te stoten, maar in 1934 was deze constructie niet meer vol te houden en kwam er een einde aan het bestaan van deze bekende Utrechtse sigarenonderneming.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Simon Kalksma?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Simon Kalksma

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Simon Kalksma

Simon Kalksma
1871-1913


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Kalksma website, Sandra Kalksma, Simon Kalksma, 21 février 2012
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Kalksma website
    Stamboom: Kalksma

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 7 septembre 1871 était d'environ 21,0 °C. La pression du vent était de 4 kgf/m2 et provenait en majeure partie du ouest. Le taux d'humidité relative était de 81%. Source: KNMI
  • Du 4 juin 1868 au 4 janvier 1871 il y avait en Hollande le gouvernement Van Bosse - Fock avec comme premiers ministres Mr. P.P. van Bosse (liberaal) et Mr. C. Fock (liberaal).
  • Du 4 janvier 1871 au 6 juillet 1872 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Thorbecke III avec comme premier ministre Mr. J.R. Thorbecke (liberaal).
  • En l'an 1871: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 4,0 millions d'habitants.
    • 12 janvier » fin de la bataille du Mans.
    • 17 janvier » Apparition mariale de Pontmain (France) à plusieurs enfants.
    • 28 janvier » armistice franco-allemand.
    • 1 février » après les combats de la Lizaine (15 au 17 janvier), puis près de Pontarlier, le corps d'armée de Charles Bourbaki (1816-1897), qui avait pour tâche de dégager Belfort, est contraint de se réfugier en Suisse.
    • 1 mars » |à Bordeaux, l'Assemblée nationale ratifie les préliminaires de Versailles et destitue Napoléon III.
    • 21 mai » l'armée républicaine entre dans Paris et entame les combats de rue contre la Commune, débutant la Semaine Sanglante.
  • La température au 29 mai 1913 était entre 13,4 et 27,1 °C et était d'une moyenne de 20,7 °C. Il y avait 5,7 heures de soleil (35%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud-sud-ouest. Source: KNMI
  • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
  • Du 29 août 1913 au 9 septembre 1918 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Cort van der Linden avec comme premier ministre Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal).
  • En l'an 1913: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,1 millions d'habitants.
    • 17 janvier » élection de Raymond Poincaré à la Présidence de la République française.
    • 12 mars » Canberra Day en Australie.
    • 10 août » le traité mettant fin aux guerres balkaniques est signé à Bucarest.
    • 5 novembre » en raison de sa folie, Othon Ier de Bavière abdique, Louis III devient roi de Bavière.
    • 1 décembre » la Crète est rattachée à la Grèce.
    • 30 décembre » William David Coolidge dépose un brevet pour la lampe à filament en tungstène.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1896 » Auguste Daubrée, géologue français (° 25 juin 1814).
  • 1910 » Mili Balakirev, compositeur russe (° 2 janvier 1837).
  • 1911 » William S. Gilbert, dramaturge, librettiste et poète anglais (° 18 novembre 1836).
  • 1931 » Charles Mutin, facteur d'orgues français (° 7 avril 1861).
  • 1941 » Léo-Pol Morin, pianiste, critique musical, compositeur et professeur de musique québécois (° 13 juillet 1892).
  • 1942 » John Barrymore, acteur américain (° 15 février 1882).

Sur le nom de famille Kalksma

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Kalksma.
  • Afficher des informations sur Kalksma sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Kalksma.

La publication Arbre généalogique De Lange a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Ton de Lange, "Arbre généalogique De Lange", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_de-lange/I440.php : consultée 25 juin 2024), "Simon Kalksma (1871-1913)".