Arbre généalogique Ype Ypes (waaronder van der Meulen) » Harke Jelles van der Meulen (1886-1962)

Données personnelles Harke Jelles van der Meulen 


Famille de Harke Jelles van der Meulen

Il est marié avec Beeke Alkema.

Ils se sont mariés le 21 septembre 1912 à Leeuwarden (213), il avait 26 ans.


Enfant(s):

  1. Jelle van der Meulen  1913-1996 
  2. (Ne pas publique)
  3. (Ne pas publique)


Notes par Harke Jelles van der Meulen

Hoe het gezin Jelle Harkes van der Meulen begin 1900 moet overleven na het overlijden van vrouw en moeder, Jeltje Klazes Hoekstra.

En nu wil ik maar beginnen, met van toen ik een jongetje was, zegt Klaas, en verteld, van toen mijn moeder stierf.
Onze Vader was los werkman en moest hard werken om de kost voor ons en hem te verdienen en kwam het winterdag, als hij geen werk had, menigmaal voor dat wij ‘s avonds zonder eten naar bed moesten, omdat er niets was.
Aan deze armoede is onze moeder Jeltje ten gronde gegaan, want die heeft zich laten verhongeren, om haar man en de kinderen toch zooveel te eten te geven. Tenslotte ging dat niet meer, zij werdt zwaar ziek,, heeft ongeveer een half jaar gesukkeld en stierf toen ik 7a8 jaar oud was.
Dus ik heb mijn moeder maar ampel gekend en toch denk ik nog vaak aan haar.
Vader bleef toen achter met 4 kinderen, n. l 3 jongens, Harke mijn oudste broer, Tjitske mijn jongere zusje en Teye mijn jongste broertje. Tussen mijn broer Harke en mij zijn nog 2 Tjitskes geboren, en na Teye nog 2 broertjes Benjamin. Die zijn allemaal jong overleden.
Hij zocht een huishoudster, die hij dan ook kreeg. Dat was een vrouw met rood haar, maar zij trok zich van de huishouding al zeer weinig aan en het bleek ook nog, dat ze de boel op zeer geraffineerde wijze bestal. Toen Vader dat merkte, joeg hij ze de deur uit.
Even later kwam er weer een andere, een oud mensch uit Finkum. Dat was een zeer goed en aardig menschje, maar zij was ongelukkiger wijze verslaafd aan de sterke drank en het kwam vaak voor, dat ze stomdronken over de vloer lag. Je begrijpt dat deze vrouw ook gauw verdwenen was toen Vader bespeurde wat er aan het handje was. Hij begreep toen dat het zoo niet langer ging en brak de gehele huishouding op.

M’n oudste broer ging naar een smid in Vrouwenparochie, want die was toen van school af. M’n zuster ging naar familie in Bergum en later naar een zuster van Vader is Wartena. Mijn jongste broertje en ik kwamen bij een Oom en Tante in de Schrans. Die Tante was echt een helleveeg en wij kregen daar meer slaag dan eten. Het is eenmaal voorgevallen, dat de buren naar de Politie gingen, omdat deze het niet langer wilden aanzien, dat wij op een dusdanige wijze mishandeld werden, dat wij dagenlang met builen en blauwe plekken liepen. Ik kan je verzekeren, dat wij toen een zeer harde tijd hebben meegemaakt. De geraffineerdheid van dat mensch ging zelfs zover dat ze haar eigen kinderen lekkere hapjes voorzette, terwijl m’n broertje en ik er bij zaten te kijken en niets kregen. Doch na verloop van tijd kwam onze vader, die in Duitschland werkte, in Leeuwarden. Hij hoorde van ons en ook van de buren hoe of wij daar door z’n zuster werden gehandeld en nam ons toen zoo gauw mogelijk bij die menschen vandaan en naar een anders kosthuis. Wij kwamen toen bij vreemden menschen zonder kinderen. Slecht hadden wij het daar niet, doch ik kwam des avonds haast nooit voor 12 uur op bed, omdat die man en vrouw nooit thuis waren. Ook gebeurde het wel, dat de vrouw alleen weg ging en dan ‘s avonds laat dronken thuis kwam. Dit maakte natuurlijk ook al weer een slechte indruk op ons en toen onze vader weer eens in Leeuwarden kwam, bleek het tevens, dat die vrouw al het nieuwe ondergoed, wat vader voor ons gekocht en overgestuurd had, verduisterd had, en naar haar familie gezonden. Dat gaf natuurlijk een hevige ruzie met als gevolg, dat m’rn broer en ik weer naar andere menschen moesten. Eerst hebben we toen eenige weken omgezworven bij verschillende familieleden in Bergum en zijn we zelfs een paar dagen in het armhuis in de Haniasteeg geweest. Later kwamen we in de Singelstraat in de kost, ook weer bij menschen zonder kinderen. Daar hadden wij het zeer goed en het waren beste menschen. Vader zwierf echter overal rond waarmaar werk te vinden was en wij zagen hem maar zelden. Toch werd hij het zwerven ook eenmaal zat, en hij besloot, maar weer een vrouw te zoeken en een huishouding te stichten. Hij trouwde met een weduwe met 3 kinderen (1 jongen en 2 meisjes) De jongen diende bij een boer en het oudste meisje was in Warstiens, bij familie. Toen nam eindelijk ons zwerversleven een einde en kregen weer een vast tehuis. We gingen toen in Tietjerk wonen, waar we nog een jaar gebleven. Toen trokken weer naar de stad toe, omdat Vader daar steeds werkte. Onze stiefmoeder was een zeer goed mensch en behandelde ons evenzoo goed als haar eigen kinderen. Uit dit huwelijk werd tante Siep (Sybrigje) geboren.
Ik was intusschen zoo oud geworden, dat ik van school afing en bij een baas ging werken. Het doel was, dat ik, evenals oom Herman voor smid zou leren. Doch m’n ouders woonden in de Willem Loréstraat in een te duur huis en verdienden te weinig om de huur steeds te kunnen betalen. Er werd dus naar een andere woning opgezien en ook gevonden. Wij gingen toen achter de Groote Bontekoe wonen. Hiermede was tevens mijn toekomst, om smid te worden naar de maan, want vader wou met niet naar de stad laten gaan, en in Jelsum was geen plaats voor mij. Ik kwam toen bij de boer terecht, terwijl later toch naar de stad ging werken, maar met Vader.
Achter de Bontekoe hebben we een paar jaar gewoond. Ik was toen zoo’n 13 jaar geworden. ’s Morgens om 3 uur opstaan en naar de boerderij van Wassenaar om te melken en daags werken. ’s Avonds viel ik om van de slaap, dat kun je wel begrijpen. Na een paar jaar daar gewoond te hebben, zijn we weer naar de stad vertrokken en kwamen we te wonen in de Oeverdwarsstraat.
Ik kwam toen op de fabriek van Zeilinga terecht, waar nu de pepermunt fabriek is. Daar was het werken van ’s morgens 6 uur tot 12 uur en ’s middags half 2 tot 7 uur. Donderdags geregeld tot 10 á 11 uur ’s avonds. Doch we hadden toen niet te klagen, want vader verdiende goed en ik verdiende ook 6 gulden per week, wat toen een goed weekloon was. Dus, wij hadden het toen heel goed. Helaas, dat geluk duurde maar een jaar of 4. Toen werd vader ziek, lag een half jaar te bed en stierf toen ook. Ik was toen 17 jaar geworden. Tijdens dit tweede huwelijk van m’n vader, waren beide dochters van onze stiefmoeder ook nog gestorven, Die bleef nu achter met 4 kinderen van haar tweede man waarvan tante Sieb (Sybrigje) de jongste was, terwijl wij met ons vieren, n.l haar zoon, mijn oudste broer, ik en mijn zuster het geld moesten verdienen. Het kwam nu weer krap om, want geen van allen verdiende zooveel, dat hij voldoende geld aan moeder kon afstaan. De beide oudste jongens moesten tevens voor hun kleeding zorgen. Ik bracht tenslotte nog het meeste geld thuis, omdat ik alles afgaf. Zoo zijn we toen nog een langen tijd doorgescharreld, tot dat het niet meer ging. Toen is het geheele gezin weer uit elkaar geslagen. M’n jongste broer die toen al eenige jaren ongelukkig was, kwam in het weeshuis terecht. Tante Tjtske ging dienen en ik kwam op de boerderij van een zwager van vader terecht, in Opeinde (Sm). Daar was het weer hard werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, en dat alleen voor de kosten en de kleeding en af en toe eens een paar kwartjes zakgeld. Daar ben ik een jaar geweest. Toen was ik het beu, en ben met een neef van mij naar Duitschland gestrokken.
Nadat ik daar een jaar had rondgezworven, kwam ik weer in Leeuwarden terecht. Ik ben toen een paar dagen bij onze stiefmoeder geweest, maar aangezien er in Leeuwarden geen werk voor me was, ben ik maar weer naar Duitschland gegaan. Daar leerde ik in 1913 je moeder kennen en kregen wij verkeering. Nadat we een jaar geloopen hadden, zijn we in december 1914

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Harke Jelles van der Meulen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Harke Jelles van der Meulen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Harke Jelles van der Meulen


    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

    Parenté Harke Jelles van der Meulen



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Événements historiques

    • La température le 14 juillet 1886 était d'environ 16,3 °C. Il y avait 2 mm de précipitation. La pression du vent était de 7 kgf/m2 et provenait en majeure partie du sud-sud-ouest. La pression atmosphérique était de 75 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 98%. Source: KNMI
    • Du 23 avril 1884 au 21 avril 1888 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • En l'an 1886: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 4,5 millions d'habitants.
      • 3 mars » le traité de Bucarest met fin à la guerre serbo-bulgare.
      • 5 mars » l'anarchiste Charles Gallo accomplit un acte de propagande par le fait, en lançant une bouteille d'acide prussique dans la Bourse de Paris.
      • 4 mai » massacre de Haymarket Square aux États-Unis d'Amérique.
      • 13 juin » grand incendie de Vancouver.
      • 4 septembre » reddition de Geronimo.
      • 28 octobre » inauguration de la statue de la Liberté, à New York.
    • La température au 21 septembre 1912 était entre 3,3 et 15,2 °C et était d'une moyenne de 9,1 °C. Il y avait 9,5 heures de soleil (77%). La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
    • Du 12 février 1908 au 29 août 1913 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Heemskerk avec comme premier ministre Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • En l'an 1912: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 6,0 millions d'habitants.
      • 6 janvier » le Nouveau-Mexique devient le quarante-septième État des États-Unis.
      • 30 mars » le sultan du Maroc signe avec la France le traité de Fès faisant de son pays un protectorat français.
      • 15 avril » naufrage du Titanic.
      • 17 octobre » déclaration de guerre de la Bulgarie, la Grèce et la Serbie à l'Empire ottoman (première guerre balkanique).
      • 28 novembre » indépendance de l'Albanie.
      • 3 décembre » signature d'un armistice entre la Turquie, la Bulgarie, la Serbie et le Monténégro, pendant la Première Guerre balkanique.
    • La température au 12 juillet 1962 était entre 12,9 et 17,9 °C et était d'une moyenne de 14,7 °C. Il y avait une précipitation de 8,9 mm pendant 3,4 heure(s). Il y avait 4,1 heures de soleil (25%). Il faisait partiellement nuageux ou couvert. La force moyenne du vent était de 3 Bft (vent modéré) et venait principalement du ouest-sud-ouest. Source: KNMI
    • Du 19 mai 1959 au 24 juillet 1964 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Quay avec comme premier ministre Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • En l'an 1962: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 11,7 millions d'habitants.
      • 15 janvier » affrontement naval en mer d'Arafura entre l'Indonésie et les Pays-Bas.
      • 31 mai » dissolution de la fédération des Indes occidentales.
      • 1 juillet » |indépendance du Burundi et du Rwanda.
      • 22 août » attentat du Petit-Clamart. Des membres de l’OAS échouent dans leur tentative d’assassinat du président de Gaulle.
      • 28 octobre » |par référendum, les Français approuvent l'élection du président de la République au suffrage universel.
      • 28 décembre » tirs nourris entre Casques bleus de l'ONU et rebelles du Katanga, au Zaïre.
    • La température au 16 juillet 1962 était entre 11,7 et 18,6 °C et était d'une moyenne de 14,9 °C. Il y avait une précipitation de 0.2 mm pendant 0.2 heure(s). Il y avait 0.4 heures de soleil (2%). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 2 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-nord-ouest. Source: KNMI
    • Du 19 mai 1959 au 24 juillet 1964 il y avait aux Pays-Bas le cabinet De Quay avec comme premier ministre Prof. dr. J.E. de Quay (KVP).
    • En l'an 1962: Source: Wikipedia
      • La population des Pays-Bas était d'environ 11,7 millions d'habitants.
      • 5 février » le général de Gaulle préconise une Algérie indépendante sur la base d'une coopération amicale avec la France.
      • 16 février » des émeutes antigouvernementales éclatent à Georgetown (Guyane britannique).
      • 24 février » une série d'attentats fait 25 morts à Alger, pour la plupart musulmans.
      • 1 mai » accident de Béryl, un nuage radioactif s'échappe à la suite d'un essai nucléaire souterrain à In Ecker.
      • 31 mai » dissolution de la fédération des Indes occidentales.
      • 18 juillet » coup d'État militaire de Ricardo Pérez Godoy, au Pérou.
    

    Même jour de naissance/décès

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia

    • 1959 » Carles Riba, poète, écrivain et traducteur espagnol d'expression catalane (° 23 septembre 1893).
    • 1960 » Buddy Adler, producteur, scénariste et acteur américain (° 22 juin 1909).
    • 1961 » Mazo De la Roche (Mazo Louise Roche, dite), romancière et dramaturge canadienne (° 15 janvier 1879).
    • 1962 » Roger Wolfe Kahn(en), musicien, compositeur et chef d'orchestre américain (° 19 octobre 1907).
    • 1964 » Joseph-Adolphe Richard, entrepreneur et homme politique fédéral du Québec (° 14 février 1887).
    • 1965 » Christfried Burmeister(en), patineuse de vitesse estonien (° 26 mai 1898).

    Sur le nom de famille Van der Meulen


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Irene Jolanda van der Meulen, "Arbre généalogique Ype Ypes (waaronder van der Meulen)", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ype-ypes/I2979.php : consultée 13 mai 2024), "Harke Jelles van der Meulen (1886-1962)".