Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best » Paul Josef CRUTZEN (1933-2021)

Données personnelles Paul Josef CRUTZEN 

Source 1

Famille de Paul Josef CRUTZEN

Il est marié avec (Ne pas publique).

Ils se sont mariés en l'an 1958, il avait 24 ans.


Notes par Paul Josef CRUTZEN

Paul Josef Crutzen (Amsterdam, 3 december 1933 – 28 januari 2021) was een Nederlandse meteoroloog.[1][2] Samen met Mario Molina en Frank Sherwood Rowland won hij in 1995 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun verrichtingen op het gebied van de atmosfeerchemie, in het bijzonder het ozongat.

Biografie
Paul Crutzen werd geboren in Amsterdam op 3 december 1933 als zoon van Jozef Crutzen en Anna Gurk. Zijn vader was kelner en zijn moeder kokkin. Hij deed aan het St.-Ignatiuscollege te Amsterdam examen HBS in 1951. Omdat hij ten gevolge van ziekte anders dan voor de exacte vakken onvoldoende resultaat had behaald, kreeg hij geen beurs voor de universiteit. In plaats daarvan volgde hij de mts. Dit was (tot 1957) de aanduiding van wat later hts zou heten, een opleiding op wat tegenwoordig heet hbo-niveau. Van 1954 tot 1958 werkte hij als bruggenbouwer voor de gemeente Amsterdam en vervulde hij zijn dienstplicht.

In Zwitserland ontmoette hij de Finse Terttu Soininen, met wie hij in 1958 in het huwelijk trad. Zij gingen in Zweden wonen. Crutzen kreeg een baan als computerprogrammeur bij de vakgroep Meteorologie aan de universiteit van Stockholm. Tot 1966 was hij betrokken bij een aantal projecten, met name op het gebied van numerieke voorspellingsmodellen.

Op advies van de toenmalige directeur Bert Bolin volgde hij zijn werkcolleges en in 1963 behaalde hij zijn doctoraalexamen aan de universiteit van Stockholm in een combinatie van wiskunde, statistiek en meteorologie. Hij kon geen natuurkunde of scheikunde studeren, omdat hij de tijd niet had om practica te doen; daarom werd hij theoreticus.

Crutzen promoveerde in 1973 aan de Universiteit van Stockholm tot doctor in de meteorologie. Aan dezelfde universiteit was hij van 1959 tot 1974 werkzaam als onderzoeker. Van 1968 tot 1970 doceerde hij ook aan de Universiteit van Oxford. In 1974 verhuisde hij met zijn jonge gezin naar de Verenigde Staten (hij was inmiddels vader van twee dochters). Van 1974 tot 1980 werkte hij in het National Center for Atmospheric Research in Boulder, Colorado. Vanaf 1980 is Crutzen hoofd van het departement voor atmosferische chemie van het Max Planck Instituut in Mainz. In 1998 ging hij met emeritaat en droeg hij de leiding van het instituut over aan de Nederlander Jos Lelieveld.

Werk
In de jaren zestig en zeventig bestudeerde Crutzen de invloed van stikstofoxiden op de ozonlaag. De op dat moment bekende theorie van Chapman over de samenhang van zuurstof, ultraviolette straling en O3 (ozon) leverde slechts een kwalitatieve overeenkomst op met ozonwaarnemingen, en geen kwantitatieve. Crutzen postuleerde dat ook de invloed van NO, vooral afkomstig van het van biogene oorsprong zijnde lachgas (N2O), van belang is om het gedrag van ozon in de stratosfeer te verklaren. NO, via fotolyse gevormd uit lachgas, gaat een katalytische reactie met ozon aan, waarbij ozon wordt omgezet in gewone zuurstof (O2). Die reacties leiden tot een evenwichtsconcentratie van ozon die ook kwantitatief in overeenstemming is met ozonwaarnemingen. NO blijft bij de reacties intact en kan telkens opnieuw ozon omzetten in zuurstof.

Dit postulaat van Crutzen was van groot belang en leidde tot de gedachte dat wellicht ook andere (door menselijke activiteit veroorzaakte) sporengassen dergelijke katalytische reacties kunnen veroorzaken en de ozonlaag kunnen afbreken. De Amerikaan van Mexicaanse afkomst Mario J. Molina en de Amerikaan Frank Sherwood Rowland ontdekten in 1974 dat dit inderdaad het geval is voor CFK's, waaruit zich via fotolyse chloorradicalen kunnen losmaken. De theorie van Crutzen werd in 1985 nogmaals bevestigd toen een groot gat in de ozonlaag boven Antarctica ontdekt werd. Het gevolg van die ontdekking was een drastische beperking in de toepassing van CFK's (toen voornamelijk gebruikt als drijfgassen in spuitbussen en als koelmiddel in koelkasten), waarna een langzaam herstel van de ozonlaag kon intreden.

Crutzen won in 1995 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor zijn werk in de atmosferische chemie, samen met Rowland en Molina voor hun ontdekking welke chemicaliën betrokken zijn bij de afbraak van de ozonlaag. De Nobelprijs was niet alleen een persoonlijk succes voor Crutzen, maar vormde tevens de internationale erkenning van de atmosferische chemie als zelfstandige wetenschapsdiscipline. Vanwege zijn Nobelprijs werd Cutzen benoemd tot commandeur in de [[Orde van de Nederlandse Leeuw].[3] Op 19 oktober 2017 werd hij benoemd tot erelid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV).

Paul Crutzen is mede de uitvinder van de term Antropoceen: het geologische tijdperk dat begonnen is en waar de menselijke invloed op de planeet zo sterk is geworden dat we met zuiver geologische factoren niet meer alles kunnen verklaren.[4]

Op 24 december 2019 ontving Crutzen als tweede Nederlander ooit de Gouden Lomonosov-medaille van de Russische academie van wetenschappen.[5]

Literatuur
Nobelprijswinnaar Paul Crutzen overleden
(de) Nobelpreisträger Paul Crutzen gestorben Max-Planck-Gesellschaft
Reformatorisch dagblad
The New World of the Anthropocene Environmental Science & Technology, 2010, 44 (7), pp 2228–2231.
(ru) Постановление Президиума РАН «Ðž присуждении Большой золотой медали Российской академии наук имени М. В. Ломоносова 2019 года» № 221 от 24 декабря 2019 года

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Paul Josef CRUTZEN?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Paul Josef CRUTZEN

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Paul Josef CRUTZEN

Paul GURK
1872-1932
Josef CRUTZEN
1906-1977
Anna GURK
1912-2000

Paul Josef CRUTZEN
1933-2021

1958
(Ne pas publique)

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Wikipedia

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température au 3 décembre 1933 était entre -8.4 et 0.5 °C et était d'une moyenne de -3.6 °C. Il y avait 7,1 heures de soleil (88%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du est nordest. Source: KNMI
  • Du 10 août 1929 au 26 mai 1933 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck III avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • Du 26 mai 1933 au 31 juillet 1935 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Colijn II avec comme premier ministre Dr. H. Colijn (ARP).
  • En l'an 1933: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 8,2 millions d'habitants.
    • 30 janvier » Adolf Hitler est nommé chancelier du Reich par le président Paul von Hindenburg.
    • 4 février » en Allemagne, un décret «pour la sauvegarde du peuple allemand» autorise le préfet de police à contrôler la presse et les réunions.
    • 15 février » un attentat contre le président Franklin D. Roosevelt échoue à Miami, l'assassin est frappé au bras et blesse mortellement le maire de Chicago.
    • 16 février » devant la menace allemande, la Tchécoslovaquie, la Roumanie et la Yougoslavie constituent la «Petite Entente» et créent un conseil permanent.
    • 4 mars » Franklin Roosevelt devient le 32 président des États-Unis et lance le New Deal.
    • 21 septembre » ouverture du procès de l'incendie du Reichstag.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille CRUTZEN

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme CRUTZEN.
  • Afficher des informations sur CRUTZEN sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille CRUTZEN.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees Willems, "Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I328739.php : consultée 25 juin 2024), "Paul Josef CRUTZEN (1933-2021)".