Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best » Johannes Albertus BLAAUW (1898-1985)

Données personnelles Johannes Albertus BLAAUW 

Source 1

Famille de Johannes Albertus BLAAUW

Il est marié avec Aleida Maria EINHAUS.

Ils se sont mariés le 5 avril 1923 à Emmen, Drenthe, Nederland, il avait 24 ans.


Enfant(s):



Notes par Johannes Albertus BLAAUW

Johannes Albertus Blaauw (1898-1985) was een boerenzoon uit Nieuw-Schoonebeek, die vanaf oktober 1938 brigadier-majoor van de rijksveldwacht in Deurne was.

Inhoud
Afkomst en gezin
Johannes Albertus was een zoon van Johannes Henderikus Blaauw (Nieuw Schoonebeek 1863-1929 Nieuw Schoonebeek) en Johanna Geertruida Schräder (Laar (D) 1863-1908 Nieuw Schoonebeek).

Hij huwde op 5 april 1923 in Emmen met Aleida Maria Einhaus, (Emmen 8 september 1900 - Valkenswaard 9 januari 1990), dochter van Jan Hendrik Einhaus (Hardenberg 1865-1940 Emmen) en Johanna Maatje (Hardenberg 1869-1936 Emmen).

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

Johannes Hendrikus (Henk), (Groningen 1924). Hij huwde met V.C.K.A. de Wael.
Jan Hendrik Jozef (Jan) (tweeling), (Emmen 18 januari 1925). Hij huwde met Johanna Catharina (Jo) Goossens (1926-2006). [1]
Johannes Hendrikus Maria) (Jo) (tweeling), (Emmen 18 januari 1925). Hij huwde met Maria Theresia (Mia) Rongen (1927-2010).
Johanna Geertruida, (Borger 11 maart 1926)
Johannes Albertus (Bertus), (Borger 2 april 1928 - Berkel en Rodenrijs 20 december 2020). Hij huwde.
Johannes Hermanus (Herman), (Borger 26 juli 1929)
Maria Elisabeth Teresia (Riet), (Borger 2 januari 1931)
Franciscus Johannes (Frans), (Borger 21 januari 1933)
Helena Maria, (Ginneken 23 augustus 1936)
Bernardus Aloijsius Maria, (Breda 6 mei 1938)
Carrière
Hij begon zijn loopbaan als gezagsdrager als agent in Groningen en was achtereenvolgens als politieman werkzaam in Emmen, Borger, Ginneken, Breda en Princenhage.

In oktober 1938, na vier jaar Princenhage, werd hij andermaal overgeplaatst. Hij werd bevorderd tot majoor der Rijksveldwacht en, als opvolger van Johannes Franciscus Maas (1882), aangesteld als brigadecommandant in Deurne. Hij woonde met zijn gezin in de dienstwoning op het adres Liesselscheweg A.125, later hernummerd tot Oude Liesselseweg 8. Er was in Deurne voor hem geen specifiek bureau. Alleen de gemeenteveldwachter beschikte in het gemeentehuis over een kleine bureauruimte. Hij had een van de kamers in de dienstwoning als bureauruimte ingericht. Hij gebruikte die ruimte niet alleen voor zijn eigen administratieve werkzaamheden, maar ook als vergaderruimte met andere rijksveldwachters.

Gedurende zijn stationering in Deurne maakte hij bijzondere omstandigheden mee. Tijdens de mobilisatie 1939-1940 was Deurne een garnizoensplaats met diverse barakken en tentenkampen van de vele 27 RI militairen, die in geval van oorlog de Peel-Raamstelling moesten verdedigen. Ook waren groepen militairen ingekwartierd in de plaatselijke scholen, in Kazerne De Peelturf of gewoon bij burgers in het dorp.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij van oktober 1940 tot september 1941 gedetacheerd aan de politievakschool in Hilversum, waar hij 'bijzondere wetten' doceerde aan jonge Rijksveldwachters en later ook aan Marechaussees. Na de samenvoeging van het Korps Rijksveldwacht en het Wapen der Marechaussee op 1 maart 1941, werd hij in de nieuwe organisatie opgenomen in de rang van 'Opperwachtmeester der Marechaussee te voet' en aangewezen als commandant van de Brigade Deurne.

In oktober 1941 werd hij samen met andere oud-instructeurs van de politieschool in Hilversum als Opperwachtmeester Wetteninstructeur, geheel tegen zijn zin, gedetacheerd aan het door de Duitse bezetter opgerichte Politie Opleidingsbataljon (POB) in Schalkhaar. In februari 1942 diende hij een verzoek in om van die taak ontheven te worden. In een rapport daarover, opgemaakt door het 'Hoofd van Onderwijs' (een NsB'er) staat onder meer onder 'verklaring van betrokkene: '(...) Voelt zich in de sfeer van het POB niet thuis, hoewel hij alles voelt voor het vakonderwijs (...).' Het 'oordeel' luidde: 'Blaauw kan zich niet aanpassen bij den hier heer schenden geest. Ook dit zal wel een motief zijn tot zijn verzoek om teruggeplaatst te worden naar zijn brigade. Hij is een uitstekend leraar en goed militair en heeft zich voor het onderwijs geheel ingezet. Op grond hiervan kan ik voorstellen hem te bevorderen tot Adjudant onderofficier.’ Dat laatste werd op 23 maart 1942 geëffectueerd. Zijn verzoek om van zijn taak in Schalkhaar te worden ontheven werd echter afgewezen.

Pas na herhaalde verzoeken mocht hij uiteindelijk op 3 mei 1943 Schalkhaar achter zich laten. Met ingang van die datum werd hij als Adjudant in Deurne toegevoegd aan de Afdelingsstaf van de inmiddels tot 'staatspolitie' omgedoopte Marechaussee. Dat de "kwestie Schalkhaar" na de bevrijding voor hem een bijzonder naar vervolg zou hebben, kon intussen nog niemand vermoeden.

Arrestatie
Na een lange reeks van verdachtmakingen werd hij nauwelijks veertien dagen na de bevrijding, om precies te zijn op zaterdag 6 oktober 1944 rond elf uur in de ochtend door twee in Brits militair uniform geklede mannen, van de in Eindhoven gestationeerde 3ge Field Security eenheid, gearresteerd.

Op 25 oktober 1944 werd een door burgemeester Lambooij geschreven aanbevelingsbrief ten gunste van majoor Blaauw bij het militair gezag in Eindhoven afgeleverd. Enkele dagen later werd hij in vrijheid gesteld.

Rijkspolitie
De nasleep van voornoemde affaire heeft nog heel lang geduurd, maar uiteindelijk is hij per I januari 1946 benoemd tot Adjudant Groepscommandant van de Rijkspolitie in Heesch. Wat hij altijd als een onrechtvaardige smet op zijn blazoen heeft ervaren was de schriftelijke berisping inzake 'Schalkhaar' die hij op grond van het Zuiveringsbesluit had gekregen. Herhaalde malen heeft hij, gesteund door zijn superieuren en ook door het departement van Justitie pogingen ondernomen deze berisping ongedaan te maken. Op 1 juli 1958 is hij als Districts-adjudant te ’s-Hertogenbosch met pensioen gegaan. Daarna is hij nog vijf jaar werkzaam geweest als Adjudant bij de Reserve-Rijkspolitie.

Overlijden en begrafenis
Hij is op 17 januari 1985 op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn echtgenote volgde hem op 9 januari 1990. Zij bereikte de eerbiedwaardige leeftijd van 89 jaar. Hun laatste rustplaats bevindt zich in Valkenswaard.

Algemeen
Zijn zonen Henk en Bertus verwierven nationale vermaardheid, Henk als rechtbankpresident in Den Bosch en Den Haag en lid van de Raad van State en Bertus als hoofdcommissaris bij de politie van Rotterdam en vanwege onder meer zijn rol als publicist in de Puttense moordzaak.[2]

Bron
Het boek Dossier Blaauw, Memoires van een oud-hoofdcommissaris van politie, (4 april 2004) ISBN 9 7890261211890 schreef Bertus, alias Jan, zijn levensverhaal. Op de pagina's 21 tot en met 50 verhaalt hij uitvoerig en met heel veel details over de periode 1938-1946, de tijd dat hij in Deurne woonde.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Johannes Albertus BLAAUW?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Johannes Albertus BLAAUW

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Johannes Albertus BLAAUW


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. https://www.deurnewiki.nl/wiki/index.php?title=Johannes_Albertus_Blaauw_(1898-1985)

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 30 juin 1898 était d'environ 14,6 °C. La pression atmosphérique était de 76 cm de mercure. Le taux d'humidité relative était de 93%. Source: KNMI
  • Du 27 juillet 1897 au 1 août 1901 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Pierson avec comme premier ministre Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal).
  • En l'an 1898: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 5,1 millions d'habitants.
    • 1 janvier » New York, formée jusque-là des districts de Manhattan et du Bronx, englobe Brooklyn, le Queens et Staten Island; la métropole américaine s'enrichit du même coup de 1,4 million d'habitants pour compter au total 3,4 millions de citoyens.
    • 6 mars » à Pékin, la Chine cède pour 99 ans le port de Qingdao à l'Allemagne ainsi que des gisements miniers.
    • 8 mai » création de la Ligue française pour la défense des droits de l'Homme et du citoyen.
    • 13 juin » création du Yukon, territoire fédéral du Canada.
    • 2 septembre » bataille d'Omdurman (guerre des Mahdistes). Victoire des troupes anglo-égyptiennes sur les mahdistes.
    • 4 octobre » début des travaux du métro parisien.
  • La température au 5 avril 1923 était entre 1,0 et 14,9 °C et était d'une moyenne de 7,6 °C. Il y avait 11,4 heures de soleil (86%). La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du est. Source: KNMI
  • Du 19 septembre 1922 au 4 août 1925 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck II avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1923: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 7,1 millions d'habitants.
    • 3 mars » le Time Magazine en kiosque pour la première fois.
    • 24 mars » en Inde, rétablissement de l'impôt sur le sel.
    • 29 septembre » entrée en vigueur du mandat britannique sur la Palestine.
    • 1 octobre » échec d'un coup d'État de la Reichswehr noire en Allemagne.
    • 9 novembre » échec de la tentative de prise du pouvoir par la force en Bavière d'Adolf Hitler.
    • 9 novembre » échec du putsch d'Adolf Hitler à Munich.
  • La température au 17 janvier 1985 était entre -9.7 et -4.1 °C et était d'une moyenne de -7 °C. Il y avait une précipitation de 0.5 mm pendant 3,0 heure(s). Il faisait très nuageux. La force moyenne du vent était de 1 Bft (vent faible) et venait principalement du nord-est. Source: KNMI
  • Du jeudi, novembre 4, 1982 au lundi, juillet 14, 1986 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Lubbers I avec comme premier ministre Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
  • En l'an 1985: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 14,5 millions d'habitants.
    • 1 février » les forces vietnamiennes lancent une offensive de grande envergure contre le Cambodge des khmers rouges.
    • 13 février » le caporal Denis Lortie est condamné à 25 ans de prison ferme. Le 8 mai 1984, il était entré à l'Assemblée nationale (parlement) du Québec et avait abattu trois personnes et blessé neuf autres.
    • 23 février » Addis-Abeba accuse Israël d'avoir enlevé des milliers de juifs éthiopiens, évacués par avion de leur pays, touché par la famine.
    • 16 mars » le journaliste Terry Anderson, d'Associated Press, est enlevé à Beyrouth; il sera libéré en décembre 1991.
    • 6 août » |disparition de Philippe de Dieuleveult au cours de la descente Africa-Raft, aux environs d'Inga (RDC, alors Zaïre).
    • 1 octobre » raid de l'aviation israélienne sur le QG de l'OLP à Tunis, faisant plus de 70 morts.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1987 » Gu Zhutong, homme politique taïwanais (° 9 janvier 1893).
  • 1989 » Mère Denis (Jeanne Marie Le Calvé, dite), personnalité de la publicité française (° 9 novembre 1893).
  • 1990 » Charles Hernu, homme politique français (° 3 juillet 1923).
  • 1991 » Olav V, roi de Norvège de 1957 à 1991 (° 2 juillet 1903).
  • 1996 » Richard Baquié, sculpteur français (° 1 mai 1952).
  • 1997 » Jean Béranger, homme politique français (° 21 août 1925).

Sur le nom de famille BLAAUW

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme BLAAUW.
  • Afficher des informations sur BLAAUW sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille BLAAUW.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees Willems, "Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I322130.php : consultée 1 juin 2024), "Johannes Albertus BLAAUW (1898-1985)".