Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best » Robert Deodaat Emile OXENAAR (1929-2017)

Données personnelles Robert Deodaat Emile OXENAAR 

Source 1

Famille de Robert Deodaat Emile OXENAAR

Il est marié avec (Ne pas publique).

Ils se sont mariés


Notes par Robert Deodaat Emile OXENAAR

Robert Deodaat Emile (Ootje) Oxenaar (Den Haag, 7 oktober 1929 – Manomet (Massachusetts), 13 juni 2017) was een Nederlands graficus.

Inhoud
Loopbaan
Ootje Oxenaar studeerde beeldende kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Hij was van 1966 tot 1985 als ontwerper werkzaam voor de Nederlandsche Bank, waar hij twee series bankbiljetten ontwierp: de 'erflaters'-serie met figuren uit de vaderlandse geschiedenis:

Joost van den Vondel (5 gulden),
Frans Hals (10 gulden),
Jan Pieterszoon Sweelinck (25 gulden),
Michiel de Ruyter (100 gulden),
Baruch Spinoza (1000 gulden).
Na deze serie van bankbiljetten met portretten van beroemde Nederlanders ontwierp hij een revolutionaire serie biljetten zonder portretten:

de Zonnebloem (50 gulden),
de Snip (100 gulden),
de Vuurtoren (250 gulden).
Voor deze serie werkte hij samen met Hans Kruit en gebruikte hij diverse nieuwe grafische technieken.

Oxenaar stond erop dat hij inzage kreeg in alle beveiligingstechnieken die drukker Joh. Enschedé zou gebruiken, om te voorkomen dat zijn ontwerpen tijdens de productie zouden worden aangepast. Dat was met zijn eerste bankbiljet gebeurd, het vijfguldenbiljet uit 1966. Oxenaar is ook de bedenker geweest van het gebruik van felle kleuren van bankbiljetten, waarbij iedere coupure een eigen kleur heeft, waardoor ze makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Dit principe is voortgezet bij de euro.

Oxenaar was van 1979 tot 1991 buitengewoon hoogleraar Industriële vormgeving aan de TU Delft. Van 1970 tot 1994 was hij in dienst bij de Dienst voor Esthetische Vormgeving van de PTT, eerst als adjunct-directeur en vanaf 1976 als directeur. De DEV was onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling en handhaving van de huisstijl van het bedrijf. Als directeur had Oxenaar een aanzienlijke invloed op het artistieke en esthetische beleid van de PTT. Daarnaast maakte hij ook zelf nog ontwerpen voor postzegels, in enkele gevallen als 'nood-emissie', wanneer het door omstandigheden niet (of niet op tijd) meer mogelijk was die door middel van een externe opdracht te laten maken.

Hij is als docent 'Commercieel en overheidsdrukwerk' verbonden geweest aan het Plantin Genootschap, Hoger Instituut voor Grafische kunsten te Antwerpen.

Oxenaar verhuisde in 2000[1] naar Manomet in de Verenigde Staten, waar hij op 13 juni 2017 overleed.[2][3]

Wetenswaardigheden
In de biljetten werden diverse gegevens uit het privéleven van Oxenaar verwerkt. Zo is in het vuurtorenbiljet voor het watermerk een afbeelding van het konijntje van zijn vriendin gebruikt. Op het biljet van 10 gulden van Frans Hals is zijn vingerafdruk verwerkt.[1] Op het 5 guldenbiljet staat Oxenaars roepnaam Ootje vermeld, in het fries van de afgebeelde tempel op de achterzijde.[

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Robert Deodaat Emile OXENAAR?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Robert Deodaat Emile OXENAAR

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Robert Deodaat Emile OXENAAR


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Wikipedia

Événements historiques



Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 2005 » Alvaro Cunhal, homme politique portugais, leader historique du Parti communiste portugais (° 10 novembre 1913).
  • 2006 » Charles Haughey, homme politique irlandais, trois fois Premier ministre et ayant pris la charge de plusieurs portefeuilles ministériels (° 16 septembre 1925).
  • 2008 » Tim Russert, journaliste politique américain (° 7 mai 1950).
  • 2010 » Jimmy Dean, chanteur, musicien et compositeur américain (° 10 août 1928).
  • 2012 » Roger Garaudy, philosophe français (° 17 juillet 1913).
  • 2020 » Jean Raspail, écrivain français (° 5 juillet 1925).

Sur le nom de famille OXENAAR

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme OXENAAR.
  • Afficher des informations sur OXENAAR sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille OXENAAR.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees Willems, "Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I261640.php : consultée 29 avril 2024), "Robert Deodaat Emile OXENAAR (1929-2017)".