Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best » Nicolas van LOTHARINGEN (1524-1577)

Données personnelles Nicolas van LOTHARINGEN 

Source 1

Famille de Nicolas van LOTHARINGEN

(1) Il est marié avec Margaretha van EGMOND.

Ils se sont mariés en l'an 1549, il avait 24 ans.


Enfant(s):



(2) Il est marié avec Jeanne de SAVOIE.

Ils se sont mariés en l'an 1555, il avait 30 ans.


Enfant(s):



(3) Il est marié avec Catherine d'Aumale van LOTHARINGEN.

Ils se sont mariés le 11 mai 1569 à Reims, 51454, Marne, Champagne-Ardenne, Frankrijk, il avait 44 ans.


Enfant(s):



Notes par Nicolas van LOTHARINGEN

Nicolaas van Lotharingen (Bar-le-Duc, 16 oktober 1524 - onbekend, 23 januari 1577) heeft als Franse namen Nicolas de Lorraine, Nicolas de Mercoeur of voluit Nicolas de Lorraine-Mercoeur of ook Nicolas de Vaudémont, naargelang de verschillende adellijke titels die hij in zijn carrière gebruikte. Zijn carrière was kort als volgt:

prins-bisschop van Metz 1543-1548
prins-bisschop van Verdun 1544-1547
co-regent van het hertogdom Lotharingen en hertogdom Bar 1545 (6 maanden), samen met de hertogin-weduwe Christina van Denemarken, die zelf regent was van 1545-1552
graaf van Vaudémont 1548-1577
markgraaf van Nomeny 1548-1577
heer van Mercoeur 1563-1569 en hertog van Mercoeur 1569-1577
Het hoogtepunt van zijn macht was het regentschap van het hertogdom Lotharingen en hertogdom Bar van 1552-1559.

Familie
Hij was de tweede zoon van hertog Anton van Opper-Lotharingen en hertogin Renate van Bourbon-Montpensier. Het hertogdom behoorde tot het Rooms-Duitse Rijk. Zijn oudere broer Frans was kroonprins van het hertogdom en Nicolaas vatte een kerkelijke carrière aan.

Prins-bisschop
Het is niet duidelijk of prins Nicolaas effectief tot bisschop is gewijd. Als jongeman fungeerde hij alleszins als prins-bisschop onder de hoede van de machtige kardinaal Jan van Lotharingen-Guise. Deze was bisschop in meer dan 12 bisdommen[1] en hield zich vooral op aan het koninklijk hof in Parijs. Nicolaas kreeg van hem ook de voogdij over de abdijen van Gorze en Saint-Vannes. Wanneer zijn broer Frans I stierf, na een regering van slechts één jaar, was Nicolaas' neef Karel van Lotharingen slechts een kind van 2 jaar (1545). Nicolaas werd co-regent van het hertogdom. De andere co-regent was de hertogin-weduwe Christina, die een nicht was van de Rooms-Duitse keizer Karel V. Aan het Lotharingse hof kwam het tot een clash tussen de Franse strekking en de Habsburgse strekking. Nicolaas verloor zijn regentschap binnen het jaar (1545)[2].

Franse politiek in Lotharingen
In 1547 gaf Nicolaas de bisdommen Metz en Verdun terug aan kardinaal Jan van Lotharingen. Hij gaf ook de abdijen terug en trad uit de clerus. Hij ging verder door het leven als graaf van Vaudémont en markgraaf van Nomeny en huwde. De Schmalkaldische oorlog in het Rooms-Duitse Rijk brak uit in 1550, waarin ook de Franse koning zich moeide. Lotharingen werd op verschillende plaatsen verwoest door rondtrekkende legers. In 1552 bezette de Franse koning Hendrik II de Trois-Evêchés Metz, Toul en Verdun; de Franse koning was er de nieuwe vicaris of landheer[3], in plaats van keizer Karel V. Koning Hendrik II voerde de Lotharingse kroonprins Karel weg naar Parijs, ondanks protest van de regentes Christina. Koning Hendrik II zette vervolgens Christina eigenhandig af als regentes (in een buitenlands vorstendom, van het Rooms-Duitse Rijk) en benoemde Nicolaas als nieuwe regent.

Nicolaas is op het hoogtepunt van zijn carrière als pro-Franse regent van het hertogdom Lotharingen en Bar (1552-1559). Hij bleef aan de macht tot de wettelijke kroonprins Karel terugkeerde uit Parijs, begeleid door de echtgenote, de Franse prinses Claudia. Nicolaas trok zich terug in zijn kastelen met zijn kunst- en wapencollectie. Hij liet zijn seigneurie van Mercoeur promoveren tot hertogdom. De hertog van Mercoeur stierf in 1577 op een niet nader bekende plaats.

Drie huwelijken
Nicolaas huwde driemaal en werd tweemaal weduwnaar:

in 1549 huwde hij met Margaretha van Egmont (1517-1554)
in 1555 huwde hij met Johanna van Savoy-Nemours (1532-1568)
in 1569 huwde hij met Catharina van Lotharingen (1550-1606).
Uit deze 3 huwelijken werden er 15 kinderen geboren. Vier kinderen werden geboren op het kasteel van Nomeny in zijn markgraafschap. De bekendste is Louise van Lotharingen, de latere koningin van Frankrijk.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Nicolas van LOTHARINGEN?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Nicolas van LOTHARINGEN

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).

Les sources

  1. Wikipedia

Événements historiques

  • En l'an 1524: Source: Wikipedia
    • 8 mars » François Ier vient remercier le Parlement de Paris, sur l'île de la Cité, pour son soutien à de dernières hostilités, avant la défaite de Pavie, et une "trahison" d'un Français avec les impériaux. Une procession a lieu le lendemain 9 mars à cette même fin, à Notre-Dame de Paris.
    • 9 mars » procession à Notre-Dame de Paris, par François Ier, le lendemain de son remerciement au Parlement de Paris, après d'ultimes hostilités, défaite(s), "trahison", avec les impériaux.
    • 17 avril » le florentin Giovanni da Verrazzano atteint la baie de la future New York pour le roi de France François 1er.
    • 30 avril » l'armée française est chassée de Lombardie, le chevalier Bayard est mortellement blessé au cours de la bataille de la Sesia.
    • 26 octobre » prise du duché de Milan par les Français.
    • 28 octobre » début du siège de Pavie par François I.
  • En l'an 1569: Source: Wikipedia
    • 13 mars » bataille de Jarnac qui oppose, lors de la troisième guerre de Religion, l’armée protestante commandée par Louis Ier de Bourbon-Condé à celle du roi de France Henri III.
    • 30 juin » exécution du négociant huguenot Philippe de Gastine, ainsi que de son fils Richard et de son gendre Nicolas Croquet.
    • 1 juillet » signature de l'union de Lublin, formant la République des Deux Nations.
    • 2 août » la ville de Saint-Gaudens (en actuelle Haute-Garonne) est prise et pillée par les huguenots, menés par le comte de Montgomery.
    • 3 octobre » bataille de Moncontour (guerres de religion). Victoire des catholiques du duc d'Anjou sur les huguenots de Coligny.
  • En l'an 1577: Source: Wikipedia
    • 6 février » Henri III de Navarre est reconnu comme chef du parti huguenot français.
    • 17 septembre » signature de l'édit de Poitiers entre Henri de Navarre et Henri III.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Van LOTHARINGEN


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Kees Willems, "Arbre généalogique Willems Hoogeloon-Best", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I2249.php : consultée 11 mai 2024), "Nicolas van LOTHARINGEN (1524-1577)".